Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail nie usuwa wiadomości usuniętych z serwera pop3

• Zamknięty Temat jest zamknięty
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jamer

Jamer
  • 4 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 21:54

Witajcie, problem polega na braku prawidłowej synchronizacji skrzynki odbiorczej w aplikacji mail z serwerem pop3. Konto jest na hostingu ogicom. Serwer pop3. Mam powody żeby pozostać przy popie więc za rady przejdź na smtp z góry serdecznie dziękuje ;) Opisze to bardziej szczegółowo. Mam np. 3 maile na serwerze. Wszystkie ściągają się na iPada oraz w tym samy czasie na telefon z Andkiem. Wszystko jest ok. Usuwam NA SERWERZE np. jedną z wiadomości. Odswiezam maila na Androidzie, jedna znikła - czyli prawidłowo. Na iPad nadal wiszą trzy. Nie wiem jak sobie z tym poradzić. Wygląda to tak jakby mail w iOS synchronizowal na pop3 tylko nowe wiadomości. Ciekawe, bo używam tego konta od lat i na każdym z systemów mobilnych działało to prawidłowo, czyli wiadomość znika ze skrzynki odbiorczej na serwerze, to znika także w telefonie, tablecie itd. Z góry dzięki za pomoc.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 22:15

Takie zachowanie o jakim piszesz, to jest działanie IMAP, przy POP3 pobiera, nie synchronizuje. Przy POP3 nie ma prawa znikać nic z urządzenia na które ściągasz, tym bardziej, że często ściągnięcie wiadomości przez pop3 kasuje automatycznie tę wiadomość na serwerze, więc gdyby to działało tak jak Ty chcesz, to byś po ściągnięciu od razu tracił wiadomości. Tylko IMAP i Exchange synchronizują i skasowanie w jednym miejscu usuwa w innych.

#3 Jamer

Jamer
  • 4 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 22:37

Wybacz, ale nie wiesz o czy piszesz. Nie po to napisałem dla przykładu jak zachowuje się leżące 10cm od iPad inne urządzenie aby czytać, o tym, ze coś jest niemożliwe skoro na innych urządzeniach działa bez kłopotu. Wiem na czym polega imap, znam zasady synchronizacji. Synchro w pop3 dotyczy wyłącznie skrzynki odbiorczej. Miałeś kiedyś konto na pop3? Czy jak ściągnąłeś pocztę np. Outlookiem z opcją usuń z serwera, to wiadomości zostawały na kliencie poczty w komórce? Nie zostawały. A na iPad zostają. Skoro na Andku działa w tym samym czasie na tym samym koncie, to problem jest po stronie mail iOS. Pytanie tylko czy da się to ustawić czy taka jego uroda?

#4 biblo

biblo
  • 432 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 00:10

Chyba coś mieszasz... Działanie POP3 wygląda tak, jak opisał Oleyek - pobierasz pocztę z serwera i na tym koniec. W MS Outlooku jest faktycznie opcja usuwania wiadomości na serwerze po jej pobraniu, ale to nie powoduje automatycznego usunięcia maila pobranego popem3 na inne urządzenie. Synchronizacja jest możliwa tylko poprzez IMAP. A co do urządzenia z Androidem, to zajrzyj w ustawienia klienta poczty. Może tam masz właśnie skonfigurowany IMAP... Zauważyłem ostatnio, że automatyczne konfiguratory stosują właśnie ten protokół... A o Twojej słabej znajomości działania serwerów pocztowych świadczy fragment z pierwszego posta: "Mam powody żeby pozostać przy popie więc za rady przejdź na smtp z góry serdecznie dziękuje". SMTP to protokół obsługujący wysyłanie poczty - do odbierania służy POP3 i IMAP.

#5 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 00:28

Wybacz, ale nie wiesz o czy piszesz.

Wybacz, ale jak ktoś uważa, że SMTP służy do pobierania poczty, to samo mówi przez się i dalszy komentarz na temat kto ma pojęcie a kto nie, mówi sam za siebie.

Nie po to napisałem dla przykładu jak zachowuje się leżące 10cm od iPad inne urządzenie aby czytać, o tym, ze coś jest niemożliwe skoro na innych urządzeniach działa bez kłopotu.

A ja mam różowego jednorożca na złotym łańcuszku, ale co to zmienia w temacie tego jak działa POP3?

Wiem na czym polega imap, znam zasady synchronizacji. Synchro w pop3 dotyczy wyłącznie skrzynki odbiorczej. Miałeś kiedyś konto na pop3? Czy jak ściągnąłeś pocztę np. Outlookiem z opcją usuń z serwera, to wiadomości zostawały na kliencie poczty w komórce? Nie zostawały.

A to ciekawe, bo w outlooku używam POP3 od 1996 roku (bo do tego roku sięga archiwum) i jakoś mimo, że zmieniałem przez ostatnie kilkanaście lat serwery pocztowe na swojej domenie, jakoś całą pocztę mam i jakoś usunięcie maila w iPhone (po IMAP) kasuje mi go w iPadzie (Exchange) ale jakoś nie znika on w Outlooku po POP3. Ciekawe, nie?

Więc tak, bzdury gadasz, nie masz pojęcia zupełnie jak działa POP3 i mgliste pojęcie o IMAP.

Skoro na Andku działa w tym samym czasie na tym samym koncie, to problem jest po stronie mail iOS. Pytanie tylko czy da się to ustawić czy taka jego uroda?

Jeżeli na andku działa, to na pewno nie jest to POP3.

#6 Jamer

Jamer
  • 4 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 08:50

@biblo dzięki za odpowiedz, z smtp to oczywiście przejęzyczenie. Co do protokołu odbioru na andku to oczywiście pop3, sprawdziłem w ustawieniach każdej ze skrzynek wiec na 100% to nie to. W andku nie synchronizuja się inne foldery niż skrzynka odbiorcza wiec wszystko zachowuje się tak jak powinno przy pop3. @oleyek co do smtp wyjasnilem wyżej. Przejęzyczenie. Sorry. Co do jednorożca - no comment, za szyderę od moderatora dziękuje, ale problemu to nie rozwiązuje, Co do outlooka, nie zrozumiałeś co napisałem. Cały czas piszę, o tym, ze skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej przez outlook, lub bezpośrednio na serwerze przez stronę, powoduje znikanie tego maila ze skrzynek odbiorczych w urządzeniach mobilnych. Działo się tak zawsze we wszystkich moich urządzeniach z androidem, Windows, czy nawet archaicznym symbianem. Jeszcze raz powtórzę, dotyczy to tylko skrzynki odbiorczej. Inne foldery/skrzynki się nie synchronizuja. Na andku działa, jest to pop3, wszystkie ustawienia poczty, które były na andku zostały przepisane do iPada 1:1. Dla jasności. Oczywiście skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej w urządzeniu mobilnym, nie powoduje jego zniknięcia na serwerze.

#7 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 15:02

Cały czas piszę, o tym, ze skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej przez outlook, lub bezpośrednio na serwerze przez stronę, powoduje znikanie tego maila ze skrzynek odbiorczych w urządzeniach mobilnych.

To zdanie jest prawdziwe, ale tylko pod warunkiem, że na urządzeniach mobilnych masz IMAP lub Exchange.

Działo się tak zawsze we wszystkich moich urządzeniach z androidem, Windows, czy nawet archaicznym symbianem. Jeszcze raz powtórzę, dotyczy to tylko skrzynki odbiorczej. Inne foldery/skrzynki się nie synchronizuja.

Ale ja z Tobą nie będę dyskutował, jak mi nie wierzysz, to polecam lekturę RFC1939 które opisuje zasadę działania POP3

Pozwolę sobie zacytować jedyne i główne założenie tego protokołu:

"POP3 is not intended to provide extensive manipulation operations of
mail on the server; normally, mail is downloaded and then deleted."

Dla jasności. Oczywiście skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej w urządzeniu mobilnym, nie powoduje jego zniknięcia na serwerze.

To zdanie jest prawdziwe, ale tylko pod warunkiem, że na urządzeniu mobilnym masz POP3

#8 Jamer

Jamer
  • 4 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:02

OleYek, OK, nie chcesz dyskutować, to może daj spokój z przekonywaniem mnie, że żaba ma sierść :) Skoro dwa IDENTYCZNIE skonfigurowane urządzenia działają w odmienny sposób, a to drugie (Android) wg Ciebie nie ma prawa tak się synchroniować, to może nie ma co ciągnąć tej dyskusji. Ja wiem co widzę, nie mam 15 lat i ze sprzętem IT jakoś tam amatorsko żyję i pracuję, co najmniej od pierwszego ZX Spectrum, więc nie mam już zamiaru Cię przekonywać że nie oszalałem :). Myślałem, żeby strzelić filmik, na którym jest skrzynka z Outlook, obok SGS4 i obok iPad, dokonałbym prostej czynności polegającej na: 1. Wysyłam maila na ustalony adres; 2. Mail pojawia się na iPad i na SGS4; 3. Włączam w laptopie Outlook'a, ściągam pocztę. 4. Poczta znika z serwera, bo ściągnął ją Outlook; 5. Odświeżam SGS4 - mail znika; 6. Odświeżam Ipad'a - mail pozostaje; Wszystko działa w oparciu o pop3. Czy w przypadku Androida dzieje się cud? Przypomnę, że w Andku nie synchronizuje się nic oprócz skrzynki odbiorczej. Za dużo z tym filmem zachodu więc powinien wystarczyć opis :) Oleyek bez urazy. Rozumiem, że nie wierzysz w to co się dzieje z moimi urządzeniami i że jako nowy user forum jestem niewiarygodny ale cóż.. Ja tylko szukam rozwiązania problemu. Może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem, chodzi mi tutaj o użytkowników, którzy mają (mieli) jakieś inne urządzenia niż Apple i spotkali się z taką "anomalią". Jeżeli nie, proponuję w ciągu 48h temat do zamknięcia. Pozdrowienia

#9 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:27

To ja zamknę już teraz, bo najwyraźniej nie wiesz co piszesz. Dodam, że iPad działa zupełnie normalnie. Tak działa POP3.

#10 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 17:11

Wszystko działa w oparciu o pop3. Czy w przypadku Androida dzieje się cud? Przypomnę, że w Andku nie synchronizuje się nic oprócz skrzynki odbiorczej.
Za dużo z tym filmem zachodu więc powinien wystarczyć opis :)
Oleyek bez urazy. Rozumiem, że nie wierzysz w to co się dzieje z moimi urządzeniami i że jako nowy user forum jestem niewiarygodny ale cóż.. Ja tylko szukam rozwiązania problemu.

Wybacz, ale nie to, że jesteś nowy jest niewiarygodne, tylko to, że próbujesz dyskutować z dokumentacją techniczną protokołu POP3 i wmawiać mi, że działa to inaczej niż jak twierdzi "autor" protokołu.

Może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem, chodzi mi tutaj o użytkowników, którzy mają (mieli) jakieś inne urządzenia niż Apple i spotkali się z taką "anomalią".

Problem jest w tym, że ta anomalia jest tylko u Ciebie u innych działa tak jak powinno, czyli nic sam nie kasuje.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych