Mail nie usuwa wiadomości usuniętych z serwera pop3
Napisano 06 stycznia 2014 - 21:54

Napisano 06 stycznia 2014 - 22:15
Napisano 06 stycznia 2014 - 22:37
Napisano 07 stycznia 2014 - 00:10
Napisano 07 stycznia 2014 - 00:28
Wybacz, ale nie wiesz o czy piszesz.
Wybacz, ale jak ktoś uważa, że SMTP służy do pobierania poczty, to samo mówi przez się i dalszy komentarz na temat kto ma pojęcie a kto nie, mówi sam za siebie.
Nie po to napisałem dla przykładu jak zachowuje się leżące 10cm od iPad inne urządzenie aby czytać, o tym, ze coś jest niemożliwe skoro na innych urządzeniach działa bez kłopotu.
A ja mam różowego jednorożca na złotym łańcuszku, ale co to zmienia w temacie tego jak działa POP3?
Wiem na czym polega imap, znam zasady synchronizacji. Synchro w pop3 dotyczy wyłącznie skrzynki odbiorczej. Miałeś kiedyś konto na pop3? Czy jak ściągnąłeś pocztę np. Outlookiem z opcją usuń z serwera, to wiadomości zostawały na kliencie poczty w komórce? Nie zostawały.
A to ciekawe, bo w outlooku używam POP3 od 1996 roku (bo do tego roku sięga archiwum) i jakoś mimo, że zmieniałem przez ostatnie kilkanaście lat serwery pocztowe na swojej domenie, jakoś całą pocztę mam i jakoś usunięcie maila w iPhone (po IMAP) kasuje mi go w iPadzie (Exchange) ale jakoś nie znika on w Outlooku po POP3. Ciekawe, nie?
Więc tak, bzdury gadasz, nie masz pojęcia zupełnie jak działa POP3 i mgliste pojęcie o IMAP.
Skoro na Andku działa w tym samym czasie na tym samym koncie, to problem jest po stronie mail iOS. Pytanie tylko czy da się to ustawić czy taka jego uroda?
Jeżeli na andku działa, to na pewno nie jest to POP3.
Napisano 07 stycznia 2014 - 08:50
Napisano 07 stycznia 2014 - 15:02
Cały czas piszę, o tym, ze skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej przez outlook, lub bezpośrednio na serwerze przez stronę, powoduje znikanie tego maila ze skrzynek odbiorczych w urządzeniach mobilnych.
To zdanie jest prawdziwe, ale tylko pod warunkiem, że na urządzeniach mobilnych masz IMAP lub Exchange.
Działo się tak zawsze we wszystkich moich urządzeniach z androidem, Windows, czy nawet archaicznym symbianem. Jeszcze raz powtórzę, dotyczy to tylko skrzynki odbiorczej. Inne foldery/skrzynki się nie synchronizuja.
Ale ja z Tobą nie będę dyskutował, jak mi nie wierzysz, to polecam lekturę RFC1939 które opisuje zasadę działania POP3
Pozwolę sobie zacytować jedyne i główne założenie tego protokołu:
"POP3 is not intended to provide extensive manipulation operations of
mail on the server; normally, mail is downloaded and then deleted."
Dla jasności. Oczywiście skasowanie maila ze skrzynki odbiorczej w urządzeniu mobilnym, nie powoduje jego zniknięcia na serwerze.
To zdanie jest prawdziwe, ale tylko pod warunkiem, że na urządzeniu mobilnym masz POP3
Napisano 07 stycznia 2014 - 16:02

Napisano 07 stycznia 2014 - 16:27
Napisano 07 stycznia 2014 - 17:11
Wszystko działa w oparciu o pop3. Czy w przypadku Androida dzieje się cud? Przypomnę, że w Andku nie synchronizuje się nic oprócz skrzynki odbiorczej.
Za dużo z tym filmem zachodu więc powinien wystarczyć opis
Oleyek bez urazy. Rozumiem, że nie wierzysz w to co się dzieje z moimi urządzeniami i że jako nowy user forum jestem niewiarygodny ale cóż.. Ja tylko szukam rozwiązania problemu.
Wybacz, ale nie to, że jesteś nowy jest niewiarygodne, tylko to, że próbujesz dyskutować z dokumentacją techniczną protokołu POP3 i wmawiać mi, że działa to inaczej niż jak twierdzi "autor" protokołu.
Może ktoś spotkał się z takim zjawiskiem, chodzi mi tutaj o użytkowników, którzy mają (mieli) jakieś inne urządzenia niż Apple i spotkali się z taką "anomalią".
Problem jest w tym, że ta anomalia jest tylko u Ciebie u innych działa tak jak powinno, czyli nic sam nie kasuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych