Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple Time Capsule 1gen. (500gb)

• Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 mardag

mardag
  • 20 posts

Posted 04 January 2014 - 20:52

Witam, Na wstepie wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Posiadam Time Capsule 1generacji z dyskiem o wielkosci 500gb. W dzisiejszych czasach to troszke malo ... Dlatego mam pytanie czy da rade wymienic w tej wersji Capsule dysk na wiekszy np 2tb / 3tb ? Wole sie upewnic niz kupic dysk zeby tylko lezal ... Dodatkowo czy marka dysku ma znaczenie? Musi byc jakis konkretny/dedykowany? W google znalazlem informacje jak wymienic ale nigdzie nie znalazlem czy moge to zrobic w mojej wersji (1generacja). Gdzies na amerykanskich forach znalazlem info ze moze zasilacz byc zly i moze nie dzialac ... Ale to takie gdybanie. Pewnie u nas w PL ktos juz robil taka operacje i moze mi pomoc ... Z gory dziekuje za informacje, pomoc Pozdraiwam

#2 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 04 January 2014 - 21:32

ifixit
Removing Apple Time Capsule Model A1302 Hard Drive - iFixit
tam masz dyski 1,5 i 2 TB

a tu polecają wd green
https://discussions..../thread/3607779
bo zaawansowane dyski nie są wykrywane

#3 mardag

mardag
  • 20 posts

Posted 05 January 2014 - 08:01

oj chyba nie zrozumiałeś mnie. Przesłałeś mi linka jak wymienić dysk .. a ja potrzebuję info czy jest możliwość wymiany w 1 generacji (A1254) Twoj link dotyczy modelu A1302 czyli 2generacji. Dziękuję za pomoc! Pzdr.

#4 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 05 January 2014 - 08:15

Ja w swoim wymieniłem dysk na 1T, już dość dawno - działa świetnie. Producenta nie pamiętam i nie sądzę, żeby to było istotnie, podobno (tak czytałem wtedy, kiedy wymieniałem) ważne, żeby w sofcie była możliwość usypiania dysku, tylko nieliczne tego nie mają. Po wymianie nie zakładałem gumy od spodu za to dodałem wyższe nóżki - jest lepsza wentylacja. Przed wymianą, z oryginalnym dyskiem grzał się i wyłączał.

#5 mardag

mardag
  • 20 posts

Posted 05 January 2014 - 09:21

dzieki za info, a gdzie sprawdze czy moj ma mozliwosc usypiania dysku? (troszke ziolony w tym temacie jestem …)

#6 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 05 January 2014 - 13:39

Nie pamiętam jak się tę funkcję określa skrótem angielskim ale jeśli w specyfikacji dysku w *Power Requirements* są podane wartości poboru mocy dla np. *Low Power Idle*, *Standby* czy *Sleep* to masz pewność, że ma zaszytye usypianie w oprogramowaniu. Myślę, że teraz wszystkie mają ale w niektórych dyskach sprzed 2-3 lat ze starym firmware może nie być tej funkcji. Poza tym polecałbym dysk jak najszybszy.

#7 mardag

mardag
  • 20 posts

Posted 05 January 2014 - 14:57

Jak najszybszy ... 7200?

#8 DanielF

DanielF
  • 5765 posts
  • SkądSiedlce

Posted 05 January 2014 - 15:02

przy tym tutorialu, który Ci dałem nie polecają dysków 7200 bo bardziej się grzeją w ciągłym użyciu

#9 cubasz

cubasz
  • 1636 posts
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Posted 05 January 2014 - 15:25

Jak sie wywali gumę i zostawi trochę wolnego miejsca od spodu to się nie grzeje.

#10 mardag

mardag
  • 20 posts

Posted 05 January 2014 - 17:14

nie lubię takiego dorabiania… OK zaryzykuje i kupie ten dysk 2tb ..

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users