Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

FaceTime / iMessage / Udostępnianie strumieni zdjęć i video

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Space24

Space24
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:40

Przeszukałem internet w celu znalezienia odpowiedzi i rozwiązania problemu, niestety rezultat żaden. Dziewczyna kupiła sobie iPhone, w związku z czym chcieliśmy korzystać z FaceTime. Tutaj rozpoczyna się problem. Ona może do mnie dzwonić (na numer oraz email), ja do niej niestety tylko na email, nie mogę dodzwonić się do niej, jeżeli w kontakcie mam wpisany wyłącznie numer telefonu. Po dopisaniu w kontakt maila - już tak. Druga sprawa to brak możliwości korzystania z iMessage. Trzecia, nie mogę jej udostępnić strumienia zdjęć/video. Sądzę że źródłem tych wszystkich problemów jest ta sama rzecz i problem nie tkwi w moim, a jej iPhonie, mianowicie w Ustawieniach w zakładce Facetime nie wyświetla się jej na szaro jej numer telefonu, pomimo że jest on podany w Apple ID. Przy logowaniu się do Apple ID wyświetla się informacja, że dzwoniący będą korzystać z jej numeru telefonu oraz podanego adresu email. Jednak po zalogowaniu i weryfikacji, wyświetla się jej już tylko sam e-mail, podczas gdy ja mam i jedno i drugie. Idąc tropem logiki, iMessage i iCloud korzystają wyłącznie z numeru telefonu użytkownika - stąd skoro FaceTime go nie widzi, reszta usług prawdopodobnie też i to jest przyczyną tego że nie mogę się z nią wymieniać zdjęciami, ani korzystać z dwóch pozostałych funkcji. Czy mam rację? I jeśli tak to jak to rozwiązać? Proszę o pomoc wszystkich, którym tylko przyjdzie coś sensownego do głowy.

#2 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:42

Jeżeli ma numer na szaro, to znaczy, że się nie zaktywowało po numerze telefonu. Ma włączoną możliwość połączeń za granice i środki na koncie, żeby się mógł SMS aktywujący do Wielkiej Brytanii wysłać?

#3 Space24

Space24
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:48

Aha, czyli skoro sms idzie z Wielkiej Brytani, to musi być włączony roamig danych? Nie wiedziałem o tym, sprawdzę zaraz. Długo idzie sms aktywacyjny?

#4 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:55

Aha, czyli skoro sms idzie z Wielkiej Brytani, to musi być włączony roamig danych? Nie wiedziałem o tym, sprawdzę zaraz. Długo idzie sms aktywacyjny?

Nie, roaming nie, tylko możliwość wykonywania połączeń międzynarodowych, chociaż nieraz operatorzy mają to jako jedno.

#5 Space24

Space24
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2014 - 18:59

Ok, tylko jej numer się nawet nie wyświetla w Ustawieniach FaceTime'a. Ani na szaro ani wcale.

#6 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 19:50

Zacznij od iMessage. Wyłącz, włącz i poczekaj aż się zaktywuje.

#7 sereksztum

sereksztum
  • 335 postów

Napisano 04 stycznia 2014 - 20:06

a nie macie przypadkiem dwóch iPhone'ów dopisanych do jednego konta w iTunes Store itd? U mnie kiedyś przez to był problem... (iPod Touch i iPhone4 nie chciały ze sobą "facetime'ować" ani wysyłać iMessage) po zarejestrowaniu iPoda do inne apple ID wszystko poszło bezproblemowo :)

#8 Space24

Space24
  • 17 postów
  • SkądKraków

Napisano 04 stycznia 2014 - 20:23

Dobra już wszystko jasne. Jako że dziewczyna musiała zamówić nową kartę, micro, chwilowo korzystała z mojej starej na której nie było środków na koncie - stąd aktywacja iMessage i FaceTime była niemożliwa. Po włożeniu innej karty ze środkami na koncie, aktywacja nastąpiła w ciągu kilku sekund. Tym samym przesyłanie zdjęć strumieniem również zaczęło działać poprawnie. Nie nie, Apple ID mieliśmy każde swoje ;) DZIĘKI ZA POMOC!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych