Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wymiana RAM - MacBook A1181 [ Rok: 2007 ]

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 02:36

Witam.

Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc mam nadzieje, że trafiłem do dobrego działu, bo z tego co obserwowałem użytkownicy tego ( lub większości ) forum są na to uczuleni :) .
Tak czy inaczej mam pytanie, które możliwe jest dla większości osób czymś banalnym, mianowicie wymiana RAM'u w MacBooku. Komputer zakupiłem przede wszystkim do przeglądania internetu i tym podobnych, ale problem pojawia się w miejscu, kiedy np. chcę sobie odpalić jakąś gierkę. Mój laptop ( MacBook White A1181, wersja z roku 2007 ) posiada 1GB RAM. To chyba trochę za mało, więc mam parę podstawowych pytań:

- Ile mogę mieć RAM'u w tym MacBook'u? Czytałem, że 4gb, ale chciał bym się upewnić ;-) .
- Jeśli chcę wymienić RAM by uzyskać 4gm, wymieniam go ( tz. dokupuje kość 4gb i zastępuje ) czy dokładam 3gb?
- Jaki RAM kupić? Czy są kości z różnych firm? Jakie najlepiej kupić i które obsługuje ten laptop?
- Co może pociągnąć taki laptop? Czy mało wymagające gry będą chodzić bez zarzutu ( nie chodzi mi tu np. o jakąś niesamowitą grafikę, ale proste gry 3D )
- I na koniec, czy RAM wymieniać samemu? Czy lepiej dopłacić 50zł za wymianę i mieć pewność, że czegoś nie odwalę :D .

Prosił bym, żeby się nie bulwersować, ponieważ pytania mogą być naprawdę idiotyczne, ale wynika to z tego, że w ogóle się na tym nie znam :) . Z góry dziękuje za wysłuchanie tych głupot ^^!

#2 NoneZ

NoneZ
  • 249 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 07:32

Temat wielokrotnie przerabiany na tym forum.
Tu masz temat - rzekę http://myapple.pl/ja...ojego-maca.html

#3 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 12:29

Wielkie dzięki, jednak zostaje nadal parę pytań na których odpowiedzi nie znam, mianowicie:

- Ile mogę mieć RAM'u w tym MacBook'u? Czytałem, że 4gb, ale chciał bym się upewnić.
- Jeśli chcę wymienić RAM by uzyskać 4gm, wymieniam go ( tz. dokupuje kość 4gb i zastępuje ) czy dokładam 3gb?
- Co może pociągnąć taki laptop? Czy mało wymagające gry będą chodzić bez zarzutu ( nie chodzi mi tu np. o jakąś niesamowitą grafikę, ale proste gry 3D )
- I na koniec, czy RAM wymieniać samemu? Czy lepiej dopłacić 50zł za wymianę i mieć pewność, że czegoś nie odwalę .

Z tego co zobaczyłem na tej stronie, to do mojego MacBook'a będzie pasował: 2GB Module - DDR2 667MHz , tylko tak jak pisałem, nie wiem jak to jest z tym RAM'em, ile jest na niego miejsc. Przepraszam, jeśli piszę nie jasno, ale się na tym wszystkim nie znam. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

#4 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 13:11

MacBook A1181 to oznaczenie MacBook White - to zbyt mało by wiedzieć ile może mieć maksymalnie pamięci.
Zobacz do Menu jabłko > Ten Mac… > Więcej informacji i napisz czy jest to model mid czy late i który rok.

Każdy posiada 2 gniazda (sloty) pamięci - trzeba zobaczyć jak masz je obsadzone - można to zrobić za pomocą aplikacji Informacje o systemie (Menu jabłko > Ten Mac… > Więcej informacji > Raport systemowy > Pamięć > Gniazdo pamięci - będzie tam informacja co jest w którym slocie.
Wymiana pamięci nie jest wielkim problemem. Na YouTube znajdziesz pewnie masę filmików jak to zrobić w tym konkretnym modelu.
Na szybko znalazłem taki filmik

#5 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 16:03

Wielkie dzięki, tyle chciałem wiedzieć :D . Temat można zamknąć ;) .

#6 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 19:28

Jeszcze jedno - choć można włożyć 4GB to system będzie widział najwyżej 3GB w tym modelu.

#7 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 19:44

A efektywność będzie wynosiła 3GB, czy 4GB? Z tego co widziałem na filmie widzi 4, ale nie będę się kłócił jak się nie znam :) .

#8 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 stycznia 2014 - 19:52

Nawet jak będzie korzystał tylko z 3GB to przy dwóch kościach 2 Gb zyskujesz dual channel.

#9 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 20:05

Dual channel daje dodatkowo 6%-8% przyrostu prędkości więc warto.

#10 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 20:30

Chyba tylko dla mnie jest to takie skomplikowane, nic o tym nie wiedziałem xD. Ale jeśli mówicie, że warto, to kupię dwie kości :) . Nie zakupie na stronie internetowej Kingston'a tylko postaram się gdzieś w mieście kupić, bo na stronie bardzo drogo :). Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, jeśli ktoś ma jeszcze coś do dodania to zapraszam, chętnie przeczytam.

#11 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 04 stycznia 2014 - 20:37

kup dwie identyczne, nie mogą być szybsze niż specyfikacja (mac nie uruchomi się), najlepiej weź lapka ze sobą i sprawdź w sklepie lub umów się na możliwość zwrotu/zamiany

#12 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 20:53

Pamiętaj by kupić dwie identyczne nie tylko pod względem pojemności ale także firmy, parametrów.

#13 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 22:54

Memory Search | Kingston - Te będą na pewno dobre, chciałbym je kupić. Czy w sklepie mogę dostać coś innego? Czy możliwa jest wymiana ze sprawdzeniem na miejscu?

#14 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 15 stycznia 2014 - 19:36

Mój laptop ( MacBook White A1181, wersja z roku 2007 ) posiada 1GB RAM. To chyba trochę za mało, więc mam parę podstawowych pytań:

Kliknij na logo Apple w lewym górnym rogu ekranu->Ten Mac...->Więcej informacji... i będziesz wiedział jaki to MacBook, czy Mid 2007 czy Late 2007.

Pobierz sobie z App Store aplikację Mactracker, uruchom ją, kliknij na "This Mac" i wtedy powinieneś się wszystkiego dowiedzieć o posiadanym przez Ciebie modelu.

Tak na szybko z tego co widzę to były dwie wersje: 13-inch Mid 2007 i 13-inch Late 2007. W ten pierwszy można wpakować maksymalnie 3 GB RAM, w ten drugi 6 GB RAM.

Widzę że już skorzystałeś z wyszukiwarki Kingstona i bardzo dobrze bo jest świetna. Jak Ciebie nie stać na zakup w ich sklepie online, to zapisz sobie wszystkie parametry pamięci (wszystkie = to co siedzi pod "Dane techniczne:") i zacznij ich szukać na Allegro lub w jakichś sklepach internetowych, niekoniecznie tego (Kingston) producenta. Bo na zakup "na mieście" to bym na Twoim miejscu nie liczył - komputery od Apple są bardzo wybredne i nie wpakujesz tam byle czego.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych