Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc mam nadzieje, że trafiłem do dobrego działu, bo z tego co obserwowałem użytkownicy tego ( lub większości ) forum są na to uczuleni

Tak czy inaczej mam pytanie, które możliwe jest dla większości osób czymś banalnym, mianowicie wymiana RAM'u w MacBooku. Komputer zakupiłem przede wszystkim do przeglądania internetu i tym podobnych, ale problem pojawia się w miejscu, kiedy np. chcę sobie odpalić jakąś gierkę. Mój laptop ( MacBook White A1181, wersja z roku 2007 ) posiada 1GB RAM. To chyba trochę za mało, więc mam parę podstawowych pytań:
- Ile mogę mieć RAM'u w tym MacBook'u? Czytałem, że 4gb, ale chciał bym się upewnić ;-) .
- Jeśli chcę wymienić RAM by uzyskać 4gm, wymieniam go ( tz. dokupuje kość 4gb i zastępuje ) czy dokładam 3gb?
- Jaki RAM kupić? Czy są kości z różnych firm? Jakie najlepiej kupić i które obsługuje ten laptop?
- Co może pociągnąć taki laptop? Czy mało wymagające gry będą chodzić bez zarzutu ( nie chodzi mi tu np. o jakąś niesamowitą grafikę, ale proste gry 3D )
- I na koniec, czy RAM wymieniać samemu? Czy lepiej dopłacić 50zł za wymianę i mieć pewność, że czegoś nie odwalę

Prosił bym, żeby się nie bulwersować, ponieważ pytania mogą być naprawdę idiotyczne, ale wynika to z tego, że w ogóle się na tym nie znam