Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Dyski SSD Samsunga

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 03 stycznia 2014 - 09:40

Są już tematy o SSD, ale traktują bardzo ogólnie o temacie i mają porażającą ilość postów, poza tym ta technologia dynamicznie się rozwija, a ceny są coraz bardziej przystępne. Zobaczyłem Teardown Mac Pro że Apple montuje SSD Samsunga, miałem kiedyś problem z dyskiem twardym talerzowym Samsunga, gubił sektory, a na końcu zgubił sektory startowe. Był używany 3 lata w pc pod różnymi windami, dość długo ale mam pracujące dłużej dyski WD i Hitachi bez żadnych problemów. Ktoś z Was używa dysków SSD Samsunga dłużej niż pół roku, rok ?

#2 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 stycznia 2014 - 10:03

Wejdź na temat o dyskach SSD obecnie samsung to najlepszy dysk SSD pod maca

#3 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 03 stycznia 2014 - 10:17

Używam Samsunga od 2 lat-w różnych komputerach. Żadnych problemów. Potwierdzam, że Samsung aktualnie jest w czołówce SSD.

#4 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 stycznia 2014 - 10:50

Jak zależy Ci na trwałości to pamiętaj, że są dwa rodzaje pamięci SLC, MLC w dyskach SSD. Jak chcesz trwały dysk to musisz dopłacić do wersji pro lub szukać 830

#5 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 03 stycznia 2014 - 14:13

830 od virgina rok na służbie bez awarii i probemów. Na MLC oczywiście. Pozzdr, aa

#6 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 14:20

Zastanawiam się nad zakupem SSD Samsunga Evo jest szybszy i tańszy od wersji PRO. Tylko nie do końca wiem dlaczego i o co w tym wszystkim chodzi. Ktoś byłby tak miły i wytłumaczył mi różnicę ? Po za gwarancją, wiem że pro ma o 2 lata dłuższą.

#7 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 03 stycznia 2014 - 14:21

Evo jest tańszy bo ma gorsze kości i nie będzie tak żywotny jak pro. szczegółowe porównania znajdziesz "na internetach"

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 14:29

Evo jest tańszy bo ma gorsze kości i nie będzie tak żywotny jak pro.
szczegółowe porównania znajdziesz "na internetach"

Dzięki :)

#9 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 stycznia 2014 - 02:59

w specyfikacji do PRO jest 1500000 godzin MTBF, a to jest 171 lat MTBF.... chyba trochę przesadzili :}

#10 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 04 stycznia 2014 - 08:40

Nie MFT tylko MTBF. To jest wartość czysto teoretyczna. Generalnie nowoczesne SSD nie mają już problemu żywotności.

#11 eyedropper

eyedropper
  • 940 postów
  • SkądŁódź

Napisano 05 stycznia 2014 - 23:00

Nie MFT tylko MTBF. To jest wartość czysto teoretyczna.

racja, literówka, poprawione
MFT to tablica NTFS

Generalnie nowoczesne SSD nie mają już problemu żywotności.

Chciałbym żeby to było prawda, trudno o wiarygodne testy nowoczesnych dysków, bo na to potrzeba czasu,
a dyski które teraz są nowe i lepsze względem pierwszych SSD, po takich testach będą już stare i nie do kupienia..

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych