Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Ograniczenia produktów apple

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Winters

Winters
  • 10 posts

Posted 02 January 2014 - 12:23

Witam, nie wiedziałem gdzie skierować się z tym tematem więc dałem go tutaj, jeżeli jest to zły dział, proszę o przeniesienie. W każdym razie... mam pytania dotyczące ograniczeń produktów apple: 1. Czy kupując filmy, seriale, gry, muzykę, książki itp. przez iTunes korzystając z urządzenia Apple, nie mogę ich przenosić ani udostępniać na urządzeniach marek trzecich ? np. tablet samsunga czy pc z windows ? 2. O co chodzi z portami ładowania do urządzeń mobilnych ? Podobno jest na nie patent. Wydaje mi się jednak, że chyba każda marka ma swoje własne porty, ładowarki, nie ma tu jakiegoś standardu, dlaczego więc ludzie się o to oburzając ? chodzi o to, że nie będzie tanich zamienników jak w przypadku marek trzecich ? 3. Czy stosując jailbreak tracę tylko gwarancję ? czytałem chyba gdzieś, że apple może również zablokować niektóre usługi ? 4. Podobno jest jakiś problem z cześciami, naprawą urządzeń apple ? że niby nierozbieralne ? jednak co z tego skoro jest serwis gwarancyjny + inne serwisy w google. Chodzi tylko o to, że nie mogę zmienić baterii ? czy są jeszcze jakieś ograniczenia jakie mogłyby mnie czekać po zakupie urządzeń apple ?

#2 bar-trek

bar-trek
  • 6159 posts

Posted 02 January 2014 - 14:26

1. Filmy czy muzykę możesz bez problemu wrzucić na inny sprzęt, nie Apple. Gry oczywiście nie, bo gry na iOS działają tylko z nim. Tak samo jak gry na Androida działają tylko z Androidem.
2. Zamienniki ładowarek, adapterów itd. są. Często one działają, lecz jak to bywa z tanimi podróbkami mogą narobić szkód => Po śmiertelnym wypadku w Chinach Apple wymieni nieoryginalne ładowarki na całym świecie
3. W zasadzie jej nie tracisz, bo przed wysłaniem sprzętu do serwisu robisz odtwarzanie oprogramowania i masz czysty system.
4. Niektóre urządzenia wg Apple (np. iPhone) są nierozbieralne, to znaczy, że idąc do autoryzowanego serwisu dostajesz nowy sprzęt. Nieautoryzowane serwisy oczywiście wymieniają uszkodzoną część.

#3 kdʘ

kdʘ
  • 257 posts
  • SkądJarosław

Posted 02 January 2014 - 14:36

Ad.1 Możesz, ale zazwyczaj muzykę czy wideo trzeba wcześniej skonwertować. Ad.3 Zasada taka jak wszędzie, czyli trzeba uważać, by nie oddać na serwis gwarancyjny urządzenia z głębokimi ingerencjami w oprogramowanie. Po prostu usuwamy jailbreaka przed oddaniem do serwisu. Ad.4 Tutaj ograniczenia zależą głównie od urządzenia i od naszych umiejętności. Wszystkie są jako tako rozbieralne, ale w takim MacBooku Pro z Retiną wymienisz z trudem tylko baterię i dysk SSD. IPhone też jest oczywiście rozbieralny, można samemu wymienić baterię.

#4 Winters

Winters
  • 10 posts

Posted 02 January 2014 - 15:35

Rozumiem, że mogę przerzucić, ale czy jest to w jakiś sposób utrudnione bo apple tego za bardzo nie wspiera ? @kdO mówisz, że trzeba konwertować, czy apple ma jakiś swój format ? Aktualnie z takich ograniczeń dowiedziałem się jeszcze o braku wsparcia dla NFC w iphone. Oraz chyba ma mało portów w mobilnych urządzeniach ? Interesuje mnie jeszcze kwestia danych, które w miarę swobodnie mogą krążyć w ekosystemie a poza już nie bardzo, z tego co czytam ale nikt nie podaje w sieci jakiś konkretów tylko czytam newsy: ograniczony, zamknięty ekosystem .. itp itd. Jeszcze co do danych, one chyba są zabezpieczone przed kopiowaniem przez DRM ? i trzeba zawsze używać iTunes aby móc je wgrywać na "apple" , przenosić na "microsoft" ? Co ma jeszcze takiego android, windwos phone, czego nie ma iOS + iUrządzenia ? gdzie ta swoboda i gdzie te poważne ograniczenia ? chodzi mi o to jak to wygląda bez hacków, tylko normalnie siadam i robię to bo można, bo jest to oczywiste a nie szukam solucji w internecie jak obejść zabezpieczenia systemu operacyjnego

#5 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 02 January 2014 - 16:11

Masz bana na Google? Nie działa wyszukiwarka forumowa?

#6 b.milewski

b.milewski
  • 4486 posts
  • SkądGlasgow

Posted 02 January 2014 - 17:39

Masz bana na Google? Nie działa wyszukiwarka forumowa?

W takim razie zamknijmy w ogóle forum, bo przecież wszystkie odpowiedzi są na Google. Wyluzuj trochę :)

#7 ciekawski

ciekawski
  • 1100 posts

Posted 02 January 2014 - 23:25

Co ma jeszcze takiego android, windwos phone, czego nie ma iOS + iUrządzenia ? gdzie ta swoboda i gdzie te poważne ograniczenia ?
chodzi mi o to jak to wygląda bez hacków, tylko normalnie siadam i robię to bo można, bo jest to oczywiste a nie szukam solucji w internecie jak obejść zabezpieczenia systemu operacyjnego

Co ma takiego windows phone czego nie ma ios? Rozwaliles mnie tym pytaniem...Raczej czego nie ma windows phone a co ma ios...
A tak w ogole to skad sie urwales, ze takie pytania zadajesz, jakbys byl uposledzony...
Jak ty od razu zakladasz, ze chcesz lamac zabezpieczenia w iphone, zeby z niego korzystac to po co? Kup se androida...

#8 ftpd

ftpd

Nie.

• 24391 posts

Posted 03 January 2014 - 10:21

W takim razie zamknijmy w ogóle forum, bo przecież wszystkie odpowiedzi są na Google. Wyluzuj trochę :)

Nie 'wyluzuj', tylko kretyńskie pytanie co tydzień o to samo, zwłaszcza jeśli jest to wiedza podstawowa, powinno być tępione.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users