Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Creative EP-630 vs. Creative Zen Aurvana

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 03 listopada 2007 - 12:25

Witam, Wiem, że był kiedyś poruszany temat obu tych słuchawek, ale chciałbm usłyszeć wypowiedźi osób, które są w stanie porównać oba te sprzęty. Moja sytuacja z słuchawkami wygląda tak: przez ok. pół roku używałem EPków, teraz - słuchawki mam zepsute (nie wymienią, bo sam przy nich szperałem :) ). I myśle sobie, czy nie zaszaleć i kupić Aurvanki - stosunek cenowy to jak 2:1 (Aurvana 150zł - EP-630 75zł). Co o tym sądzicie? Warto kupić, czy nie ma tak piorunującej róznicy, aby wydać 2x więcej kasy? Z góry dzięki za pomoc :) Pozdrawiam!

#2 AxelVax

AxelVax
  • 354 postów

Napisano 03 listopada 2007 - 12:40

poczytaj troche.. to ZUPEŁNIE inne słuchawki
http://pclab.pl/art23944.html

630 to po prostu dobre słuchawki z dobrym basem.. takie jak pewnie znasz..
te drugie sa zrobione zupełnie inaczej i zdecydowanie wazna jest jakosc sluchanej muzyki

#3 Mosqit

Mosqit
  • 55 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 listopada 2007 - 12:43

Ja posiadam Aurvany i jestem bardzo zadowolony - dźwięk jest świetny, trzeba tylko uważać na jakość utworów - przy niskiej kompresji słychać szumy i trzaski, co nie jest przyjemne. Dość delikatny jest także sam wtyk słuchawek, trzeba na niego uważać. Tę niedogodność słuchawki rekompensują nam świetną jakością dźwięku i głębokim basem.

#4 audiopain

audiopain
  • 332 postów
  • SkądPoznań

Napisano 03 listopada 2007 - 12:48

chyba najlepsze zrodlo informacji o sluchawkach i mp3 playerach to http://forum.mp3store.pl
pytan o ep 630 i aurvana padly tam dziesiatki, wiec mysle, ze powinienes znalezc kilka interesujacch informacji

#5 wakoman

wakoman
  • 962 postów
  • SkądMiami, Gdynia

Napisano 03 listopada 2007 - 12:52

No właśnie te szumy mnie troche martwią. Używam aktualnie iPhona do słuchania muzyki a słyszałem, iż iTelefon nie szczyci się ogólnie dobrą jakością dźwięku. Na EP-630 wszystko było OK, jednak co do tych Aurvanków mam obawy.. A czy ktoś z was byłby w stanie odsprzedać tą przejściówkę samolotową? Przydałaby mi się, jednak pojedynczo nigdzie nie można jej kupić.

#6 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 15:52

Panowie potrzebuje szybkiej odpowiedzi, a więc, jak z wtyczką Aurvana? pasuje do iPhona czy nie bardzo? trzeba przejściówkę?

#7 Simek

Simek
  • 438 postów
  • SkądSPT / GDZ

Napisano 10 grudnia 2007 - 21:40

Ja używam EP-630. Ładnie grają, nie ma problemu wtyczką. Polecam! Według mnie Aurvana to już raczej dla audiofilów ;D

#8 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 22:03

a w testach mówią że nie dla audiofilów :) wiem że EP-630 fajnie grają bo miałem ale zepsułem :P, oddadzą mi pieniądze 80PLN zamówiłem Aurvany, Creative odda mi 60 PLN więc słuchawki faktycznie mnie wyjdą 20 zł :) więc dlatego kupiłem takie :) ale jak z tą wtyczką? pasuje czy nie?

#9 wicius

wicius
  • 852 postów
  • SkądPoznań

Napisano 10 grudnia 2007 - 22:34

Miałem obie pary, różnicę czuć i to wyraźnie. Polecam aurvanki. Tylko ich wtyk do iPohne nie pasuje- nie wiem, kto tam pisał, że pasuje. Musiałem skalpelem lekko przyciąć wtyczkę, ale do iPhone wtedy wchodzi. I gra świetnie, zero szumów. Polecam
  • paparazzi lubi to

#10 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 23:06

ale jak przytnę tę wtyczkę to stracę gwarancję, prawda?

#11 tukan

tukan
  • 772 postów

Napisano 10 grudnia 2007 - 23:48

ale jak przytnę tę wtyczkę to stracę gwarancję, prawda?

TAK

#12 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 11 grudnia 2007 - 18:28

Mam juz Aurvany
dla zainteresowanych: wtyczka na siłe wejdzie.. ale wystarczy podciąć 0,5 mm z jednej strony i wchodzi normalnie :)
wydaje mi się że do czegoś takiego nie powini się przyczepić, a jeśli już to - otarło się w wyniku użytkowania :)
Słuchawki polecam, ale mam wrażenie że EP-630 są wygodniejsze, ale pewnie kwestia przyzwyczajenia.

#13 ravnov

ravnov
  • 56 postów
  • SkądSzczecin, Poland, Poland

Napisano 11 grudnia 2007 - 22:53

u mnie nie trzeba nic przycinac. aurvany pasuja idealnie

#14 Vizir

Vizir
  • 300 postów
  • SkądParyż

Napisano 13 grudnia 2007 - 00:26

A jak oceniacie w skali 1-10 jakosc dzwieku fabrycznych sluchawek, a Aurvany?

#15 paparazzi

paparazzi
  • 1 006 postów

Napisano 13 grudnia 2007 - 21:45

Ja się pokuszę na wygode sluchawek:20/10 ;) a dzwiek... 10 raczej, o wiele bardziej mi sie podoba od tego w ep630, a na temat fabrycznych to sie nie wypowiadam bo jak sie mi zepsoly epki to uwazalem to za kare od Boga ze musze uzywac apple ;)

#16 ArtekBw

ArtekBw
  • 25 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 13:26

a ja mam pytanko do posiadaczy Creative Zen Aurvana również mam te świetne słuchawki ale mam wrażenie że wtyczka nie wchodzi do końca model 3g 16gb czy wy też tak macie?? nie wiem czy nie wpływa to niekorzystnie na jakość muzyki co o tym myślicie ?

#17 dfarad

dfarad
  • 98 postów

Napisano 21 lutego 2010 - 13:45

janiemogęno... skoro coś kosztuje 2x więcej, to nie dla zabawy, tylko dlatego, że creative postanowił zrobić dwie półki cenowe i wmówić kupcom aurvan, że kupują świetne słuchawki, bo armaturowe. padł termin "audiofil" - proszę was, iphone'y, słuchawki za 150 zł i audiofil? jedna rzecz nie pasuje z tego zestawienia :/. Creative nie robi dobrych słuchawek, oprócz Aurvan Live, ale to inna budowa słuchawek niż Cię interesuje, po więcej rad zapraszam na gg 10046987, jest wiele lepszych słuchawek niż aurvany.

#18 szymonvader

szymonvader
  • 557 postów
  • SkądBędzin

Napisano 21 lutego 2010 - 16:36

Witam, używałem słuchawek Ep 630 przez dłuższy czas a aurvana słuchałem u znajomengo. I stwierdziłem iż kupię sennheisery,ich modele np cx 300 czy cx300 II czy cx 500 biją na głowę creativa. Obecnie używam cx300 II przerobionych na kabelku od orginalnych Apple i do creativów nie zamiaru wracać.

#19 Murad

Murad
  • 99 postów

Napisano 24 kwietnia 2010 - 18:10

Witam, używałem słuchawek Ep 630 przez dłuższy czas a aurvana słuchałem u znajomengo. I stwierdziłem iż kupię sennheisery,ich modele np cx 300 czy cx300 II czy cx 500 biją na głowę creativa. Obecnie używam cx300 II przerobionych na kabelku od orginalnych Apple i do creativów nie zamiaru wracać.

hahahhahahah. Zdajesz sobie sprawe z tego, że ep-630 i cx300 to jest to samo???
ta sama linia produkcyjna, ten sam wygląd, to samo brzemienie, generalnie to są te same słuchawki tylko z innym znaczkiem i ceną. jedyne czym się różnią to wtyczka, w senkach jest zagięta a w epkach prosta. wiem co mowie bo mialem oba modele.
chyba można zaobserwować u ciebie coś w stylu placebo :D
jak usłyszałem o "biciu na głowe" to się szczerze uśmiałem, dziękuje

---- Dodano 24-04-2010 o godzinie 19:11 ----
to samo tyczy sie cxII.
wprawdzie ich nie mam, ale mój kolega sobie takie kupił i nie ma żadnej różnicy między ep630 a cx300II
pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych