Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

[AirPort Express] podłączenie głośnika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 12:38

Planuję rozszerzyć głośnik iPod HiFi o AirPlay. Chcę kupić AR Express i połączyć sprzęty złączem jack.
Czy Express musi być połączony kablem Ethernet do routera/modemu (nie mam możliwości podpięcia obu urządzeń bezpośrednio) czy może się z nim łączyć bezprzewodowo?
Odpowiedź zapewne oczywista, ale wolę się upewnić :)

Dołączona grafika

#2 Pedro407

Pedro407
  • 597 postów
  • SkądWrocław

Napisano 31 grudnia 2013 - 13:26

Airport Express jest routerem WiFi. Tzn, że jeśli chcesz z niego "czerpać" internet, to musisz go do tego internetu podłączyć kablem ethernetowym. Chyba, że chcesz, żeby spełniał tylko i wyłącznie funkcję huba do dźwięku, wtedy wystarczy, że będzie podłączony do prądu, ale żeby dźwięk leciał przez AirPlay (czyli przez AirPort), komputer/iDevice musi być połączone przez WiFi z AirPortem, co oznacza, że nie może być wtedy połączone z innym routerem, który ma połączenie z netem. Jeśli chodzi Ci o to, żeby AirPort robił za dubler sygnału WiFi (tzn odbierał bezprzewodowo i przekazywał dalej również bezprzewodowo) to chyba nie ma takiej możliwości. To jest dość proste urządzenie - masz jedno wejście ethernet, jedno wyjście ethernet, jednego USB i jednego minijacka.

#3 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 13:40

Szkoda... Myślałem, że to będzie działać na zasadzie tych wszystkich głośników z airplay np. B&W Z2, gdzie wybieram sobie wyjście dźwięku przez airplay tego urządzenia, które podłączone jest bezprzewodowo do głównego routera.

#4 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 16:47

...Myślałem, że to będzie działać na zasadzie tych wszystkich głośników z airplay np. B&W Z2, gdzie wybieram sobie wyjście dźwięku przez airplay tego urządzenia, które podłączone jest bezprzewodowo do głównego routera.

Ależ to dokładnie tak będzie działało. Do routera podłączasz AE, a do niego głośnik aktywny i wszystko gra i trąbi.

#5 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 16:55

Podłączam ale kablowo czy bezprzewodowo? :)

#6 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 31 grudnia 2013 - 16:57

Głośnik kablem, reszta WiFi.

#7 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 02 stycznia 2014 - 23:06

Jeśli chodzi Ci o to, żeby AirPort robił za dubler sygnału WiFi (tzn odbierał bezprzewodowo i przekazywał dalej również bezprzewodowo) to chyba nie ma takiej możliwości. To jest dość proste urządzenie - masz jedno wejście ethernet, jedno wyjście ethernet, jednego USB i jednego minijacka.

Chłopie, jak chcesz odpowiadać bzdurami z "chyba" to sobie daruj. To jest forum gdzie ludzie szukają informacji a nie dezinformacji.
Twoje dane są mocno (jakieś pięc lat conajmniej) nieaktualne.
AE rozszerza WiFi.

#8 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 02 stycznia 2014 - 23:11

Czyli rozumiem, że da się tak zrobić tak jak chce :)?

#9 Pieka

Pieka
  • 647 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 01:16

Oczywiście, w przeciwnym razie taka zabawa mijałaby się z celem :) PS Mamy Ci to dać jakoś oficjalnie na piśmie, czy jak? Co najmniej dwa razy napisałem, że tak się da...

#10 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 09:27

Nie trzeba :) Po prostu chciałem się upewnic, bo po tym co pedro407 napisał miałem wątpliwości. Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia.

#11 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 11:16

Kupiłem AirPort Express i niestety nie mogę sobie poradzić z konfiguracją bezprzewodową. Narzędzia airport w ogóle nie widzą expressa. Po podłączeniu do mojego routera mogę przesyłać muzykę przez airplay, ale tylko po kablu. Bezprzewodowo nie mogę... Pomoże ktoś?

#12 Razle

Razle
  • 184 postów
  • SkądWrocław

Napisano 08 stycznia 2014 - 22:13

Zresetuj APE (trzymając przycisk przez 10 sekund, aż mignie). Potem spróbuj jeszcze raz z konfiguracją bezprzewodową. Może to potrwać dłuższą chwilą (konfigurowałem w zeszłym tygodniu i byłem zdziwiony, jak długo musiałem czekać na pojawienie się APE, nawet kilka minut). Potem musisz podłączyć urządzenie do istniejącej sieci w AirPort Utility (najlepiej z maca konfigurować) [nie wiem, czy airplay działa przy rozszerzaniu sieci, poza tym rozszerzać można tylko sieci z urządzeń wspierających WDS] Jakby ci w narzędziu airport nie pokazywało to sprawdź jeszcze w karcie wifi w menubarze, czy się nic nie pojawia.

#13 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 00:49

Coś się boję, że wepchnęliście bar-treka na minę (choć może nie do końca)... Airporty bez problemu rozszerzają wifi ale tylko z innych Airportów a nie z dowolnego APka. Jedyna możliwość przy komunikacji (może akurat to załatwi sprawę) to nie rozszerzenie a przyłączenie do wifi (czyli AEX staje się tylko i wyłącznie klientem wifi bez rozsyłania dalej).

#14 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 08:52

Przywrócenie ustawień fabrycznych pomogło. Skonfigurowałem expressa bezprzewodowo, ale jako nową sieć i odtwarzanie przez airplay odbywa się wtedy kiedy przyłączę się do sieci expressa, a nie mojego głównego routera. Takie rozwiązanie nie ma dla mnie większego sensu niestety :( Z tego co czytałem na innych forach, to trzeba mieć np. extreme między expressem a routerem nie apple... Chce ktoś kupić AirPort Express? - nówka! ;)

#15 Sim1

Sim1
  • 329 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 09:42

A ustawienie "Przyłącz do sieci wifi" na AEX nie działa z tym routerem (trzeba pewnie podać z ręki SSID i hasło)? Sam nie sprawdzałem ale wygląda, że wtedy powinien się przyłączyć do wifi wystawianych przez urządzeń innych firm. Działa wtedy tylko jako klient sieci wifi ale miałbyś połączenie miedzy AEX a resztą sieci (bez rozsyłania jej dalej) i powinien być widoczny w LANie.

#16 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 09 stycznia 2014 - 09:56

Teraz już nie pamiętam co w tym wypadku pokazywało, ale coś w stylu "nie można połączyć ......". Jakby w ogóle airport nie widział mojego routera.

#17 Deleted-63c21db09a

Deleted-63c21db09a
  • 4 139 postów
Napisano 09 stycznia 2014 - 10:07

Teraz już nie pamiętam co w tym wypadku pokazywało, ale coś w stylu "nie można połączyć ......". Jakby w ogóle airport nie widział mojego routera.

Restart routera, ewentualnie zmień kanał. Nie powinno być żadnych problemów w używaniu AirPlay przy AE wpiętym do Wifi jako klient.

#18 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 09 stycznia 2014 - 16:13

Patrz tu:
AirPort Express: What is client mode?

Do tego masz WDS, które nie jest tylko Applowym Standardem.

#19 bar-trek

bar-trek
  • 6 159 postów

Napisano 13 stycznia 2014 - 21:46

Dziękuję Panowie. Działa! Musiałem wejść w "inne opcje" i tam już było wszystko jasne. Jeszcze raz serdeczne dzięki za pomoc :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych