Mac Pro 3.1 2008 vs Aktualny Mac Mini
Napisano 27 grudnia 2013 - 07:00

Napisano 27 grudnia 2013 - 09:58
Nie jest to post w celu oceniania czy jest mi potrzebna taka moc obliczeniowa czy nie, ale chodzi o kwestię ceny, czy warto jednak dołożyć te 500 zł i kupić sobie takiego Mac'a Pro, a kiedyś zrobić najwyżej upgrade GPU do flashowanej lub coś. Co o tym myślicie? Jakie są wasze opinie ?
Dziwne zdanie napisałeś. To czy warto czy nie warto dołożyć zależy tylko i wyłącznie od tego czy jest Ci potrzebna moc i rozbudowa Mac Pro czy nie. Na jakiej innej podstawie mamy powiedzieć czy się opłaca czy nie ?
Pozdrawiam,
L.
Napisano 27 grudnia 2013 - 10:05
Napisano 27 grudnia 2013 - 10:14
Napisano 27 grudnia 2013 - 11:08
Napisano 27 grudnia 2013 - 11:14
Napisano 27 grudnia 2013 - 11:22
Napisano 27 grudnia 2013 - 11:31
Ja zdaje sobie sprawę iż możesz wymienić dysk, lub wstawić nawet 4 nowe, możesz wymienić / rozbudować RAM oraz zmienić grafikę na dość mocną - niektóre nawet bez flsahowania z tym że nie ma boot screena (np GF GTX650) i w efekcie osiągniesz dość fajną maszynkę ale teraz zerknij na to przez pryzmat pierwszego akapitu mojej wypowiedzi - czy warto? Jak padnie zasilacz, czy coś na płycie głównej to jesteś ładnie mówiąc w d*pie bo koszt naprawy będzie znacznie powyżej opłacalności.
Nie jest to post w celu oceniania czy jest mi potrzebna taka moc obliczeniowa czy nie
No i robisz największą bzdurę, bo jeżeli nie jest Ci potrzebny MP (a wynika że nie jest) to bierz nowego mini + gwarancja na 3 lata + SSD + RAM. Dodam tylko fakt iż te egzemplarze które były używane do celów produkcyjnych po 6 latach już są na końcu swojej kariery co jest pisane na internecie na wielu zagranicznych forach. Wydasz kase na komputer + rozbudowe a w efekcie zostaniesz z niczym

Napisano 27 grudnia 2013 - 12:03
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:07
Hmm. Pytanie jest jest, czy w takim razie powinienem przerzucać się na OSX, skoro Mac Mini, który podałeś to potwór cenowy i można kupić za niego normalnego PC i wgrać Linux/Windows...
Trzeba było od tego zacząć. Tę kwestię możesz rozwiązać tylko Ty sam. Na to pytanie ilu ludzi, tyle odpowiedzi.
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:08
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:12
Hmm. Pytanie jest jest, czy w takim razie powinienem przerzucać się na OSX, skoro Mac Mini, który podałeś to potwór cenowy i można kupić za niego normalnego PC i wgrać Linux/Windows... Wychodzi jakieś 5,5 tyś za taki Mac Mini, jeżeli bawić się w konfigurację Apple, dysk i ram sam dołożę, a cena będzie nadal astronomiczna jak za taki komputer...
Jeżeli się upierasz na apple to sprawa wygląda tak jak napisałem, nie da się kupić super komputera za tanią cenę.
Oczywiście że za tą cenę złożysz wydajniejszego PC - ale to chyba nie jest nowością?

Napisano 27 grudnia 2013 - 12:14
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:19
Wiadomo, ale jak mam się przerzucić to Mac Mini wyryje mi dziure w portfelu...
Wiesz prawda jest taka że najdroższymi narzędziami są zawsze te najtańsze narzędzia. Jeżeli wolisz inwestować w 6 cio letni komputer, który nie wiadomo do czego był używany, w jakim jest stanie i czy przypadkiem nie było tam nic kombinowane np: prowizoryczna naprawa.
No ale jak ty liczysz że ktoś Ci sprzeda MP 2008 za 3000zł w dobrym stanie to powodzenia życzę

- - - Połączono posty - - -
No żadna nowość to prawda, ale jeżeli trafię na sprzęt, który był dobrze użytkowany i nie przeciążany po 24h/dobę to można zinwestować
Tylko pytanie kto Ci powie prawdę co z tym komputerem robił

Napisano 27 grudnia 2013 - 12:20
Jeżeli ten MP 3.1 ma Radeona 2600, to intel HD 4k nie będzie od niego gorszy.Nie za ciekawie, ponieważ kosztuje 3,5 tys... plus gpu hd 4k... Plus jest to kwestia przeskoczenia obecnie z Linuxa na OSX. Nie jest to też pewna sprawa, ale czuję, że Linux jest taki delikatnie mówiąc "gorszy", a Windows mi się przejadł po prawie 15 latach korzystania
Do tego MP ma ram na DDR2, więc im dłużej poczekasz z rozbudową tym więcej zapłacisz. Sata masz wprawdzie 4 ale wszystkie 3 Gbps.
Te procesory 2xQuad wyglądają kusząco, ale jak dla mnie wiąże się z tym za dużo dodatkowych kosztów i kompromisów i bez planów na obciążanie ich w 100% raczej spoglądałbym w stronę nowszego mini, a pieniądze na przyszłe rozbudowy MP zainwestowałbym w mini i7, ew w jakiegoś Hackintosha.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:21
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:24

- - - Połączono posty - - -
A Mac Mini się nie przegrzewa? Nie ma problemów z jego rozbudową, wymianą dysków na SSD + HDD?
Ta rozmowa jest trochę bez sensu bo nie piszesz do czego ten komputer ma być

Napisano 27 grudnia 2013 - 12:28
Ja wiem czy to takie oczywiste ? Jaki układ ulega zniszczeniu w tym MP przy wzmożonej eksploatacji i dlaczego ?jak kupisz tą maszynę będzie ona już miała ok 6 lat. Teraz pojawia się pytanie od kogo chcesz go kupić? Bo jeżeli ktoś sobie go kupił do przeglądania www czy generalnie zastosowań domowych to jest szansa że komputer jeszcze długo podziała bez najmniejszego problemu, ale jeżeli ten komputer przez cały czas zapierdzielał do granic możliwości to możesz się na tym zakupie przejechać i to porządnie.
To nie laptop gdzie chłodzenie jest wielkości pudełka od zapałek, a specyfikacja to chwyt marketingowy. Są jakieś wieści żeby te Xeony wariowały po dłuższej pracy ?
Pozdrawiam,
L.
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:34
Napisano 27 grudnia 2013 - 12:40
Ja wiem czy to takie oczywiste ? Jaki układ ulega zniszczeniu w tym MP przy wzmożonej eksploatacji i dlaczego ?
To nie laptop gdzie chłodzenie jest wielkości pudełka od zapałek, a specyfikacja to chwyt marketingowy. Są jakieś wieści żeby te Xeony wariowały po dłuższej pracy ?
Xeony na pewno wariować nie będą, ale podobno coś się zaczyna dziać po takim okresie czasu

Napisano 27 grudnia 2013 - 13:11
Napisano 27 grudnia 2013 - 14:09
Xeony na pewno wariować nie będą, ale podobno coś się zaczyna dziać po takim okresie czasu
Coś gdzieś czytałeś, coś gdzieś słyszałeś, MP widziałeś na tylko obrazkach i już jesteś ekspertem. Gratuluję dobrego samopoczucia.
Napisano 27 grudnia 2013 - 14:38
Coś gdzieś czytałeś, coś gdzieś słyszałeś, MP widziałeś na tylko obrazkach i już jesteś ekspertem. Gratuluję dobrego samopoczucia.
Ekspertem nie jestem, ale 6 letniego komputera bym nie kupił - a już na pewno nie "Apple"

Napisano 27 grudnia 2013 - 17:52
Ekspertem nie jestem, ale 6 letniego komputera bym nie kupił - a już na pewno nie "Apple"
To nie kupuj.
Napisano 27 grudnia 2013 - 20:25
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych