Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Brak niektórych polskich liter

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2013 - 11:16

Witam, Nie wiem dlaczego od pewnego czasu (nie wiem od kiedy) straciłem możliwosć pisania (jak widać) s z kreseczką i e z ogonkiem. Pozostałe polskie litery piszą sie OK. Jaka to może być przyczyna? Przy okazji Wesołych Swiąt wszystkim!:)

#2 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 26 grudnia 2013 - 11:29

po update'cie do 10.9.1 - przynajmniej u mnie – usunięte zostały ustawienia językowe (zostały amerykańskie). pewnie nie masz na belce u góry ekranu symbolu ustawień językowych (flaga białoczerwona z podpisem "pro") – bo od razu byś to zauważył. spróbuj wejść w: preferencje systemowe/język i region (albo klawiatura/źródła wprowadzania - tu możesz zahaczyć "pokazuj men klawiatury na pasku menu" - a symbol falagi Ci się objawi) i tam plusem dodać j. polski…

#3 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2013 - 14:55

Harry - dzieki,że oderwałes sie od stołu swiątecznego.Faktycznie flagi nie mam na pasku (mimo zaznaczenia opcji pokazuj) ale ustawioną mam klawiature na polski pro.... Powinno wiec by ok, ale nie jest.:(

#4 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 15:42

Żeby bliżej zdiagnozować zjawisko, spróbuj zaznaczyć w preferencjach systemowych klawiatury, w pierwszej planszy podmenu, czyli również „Klawiatura”, opcję „Pokazuj pogląd klawiatury i znaków na pasku menu”, a potem z ikonki na tymże pasku otworzyć okno podglądu klawiatury, przycisnąć klawisz „Option” i zobaczyć, co się wtedy wyświetla w miejscu liter „s” oraz „e”.

#5 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2013 - 16:42

W miejsce litery s wyswietla sie s z kreseczką a w miejsce e - e z ogonkiem, ale jak widzisz jak pisze to nadal nie ma....

#6 cronopioverde

cronopioverde

¿Le gusta este jardin?

• 3 838 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 18:02

Zatem, jeśli masz możliwość pożyczenia od kogoś innej klawiatury, zrób to i sprawdź wtedy. Może być, że to wina sprzętu.

#7 producent

producent
  • 263 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 18:26

A nie usuwałeś jakimś programem nie potrzebnych tłumaczeń w celu zaoszczędzenia miejsca na dysku? Sprawdź jeszcze raz w Preferencje> "+" >polski pro i tylko ten wariant zostaw w okienku. Reszty pozbądź się znakiem " - " w okienku.

#8 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2013 - 20:12

Szanowni - mam na pewno ustawiony polski pro a klawiatura jest nowa, appla dostałem pod choinke. Przy poprzedniej klawiaturze był to samo...

#9 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 21:46

Jeśli masz takie ustawienia:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

I nie możesz wprowadzić "ś" i "ę" z klawiatury... to masz problem.

Siedzę pod Mavericks 10.9.1, wprowadzam tekst na klawiaturze Logitech Bluetooth K810 (czyli nie od Apple) przy ustawieniach takich, jakie pokazałem na zrzutach ekranu i jak widać nie mam żadnych problemów z "ś" i "ę".

Może idź pod Macintosh HD->Biblioteki->Preferences, wywal do Kosz plik com.apple.keyboardtype.plist, zrestartuj komputer i spróbuj od nowa skonfigurować klawiaturę? Nie mam pojęcia czy to coś pomoże, robisz to na własną odpowiedzialność.

#10 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 grudnia 2013 - 22:26

Dzieki za obrazki, ale nie bede wymieniał plików. To musi być inna przyczyna i licze,że ktos podpowie rozwiązanie problemu.

#11 Tojot

Tojot
  • 1 187 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 22:35

Może zainstałowałeś jakiś źle napisany program który korzysta ze skrótów alt-e i alt-s. Kiedyś zainstalowanie (zbędnego) panelu ATI powodowało podobny problem.

#12 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 339 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 01:52

A na starej działa? ;-)

#13 Sobwojtas

Sobwojtas
  • 6 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 grudnia 2013 - 11:26

Też nie.

- - - Połączono posty - - -

Szanowny Tojocie- zainstalowałem kilka programów z AppStore, ale czy to może mieć jakieś znaczenie jeśli są one zamknięte? Upss - napisałem ę!! Ludzie - co się dzieje? Przez całą tę korespondencję nic w kompie nie zmieniałem i nagle wróciło ę i ś:D Dziękuję wszystkim za zaangażowanie i rady. Pozdrawiam

#14 Harry Brown

Harry Brown
  • 373 postów
  • SkądKrakau

Napisano 27 grudnia 2013 - 11:32

1. sprawdź jeszcze: preferencje Safari/zaawansowane/domyśle kodowanie. masz: "Środkowoeuropejski (ISO Latin 2)"? 2. a jak polskie znaki zapisują ci się np. w TextEdit? Edit: o, widzę, że problem wziął i zniknął :D

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych