Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Czy opłaca się w dzisiejszych czasach kupować iPhone 4 ?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 20:20

Witam, Wiem, że ten temat był na tym forum już poruszany, lecz chciałem dokładnie przedstawić moją sytuację. Otóż. Na nowszy model niestety mi nie starczy, a modele z trójką na początku wydają mi się zbyt słabe, sądząc po danych technicznych. Mój obecny telefon z ponad 3 letnim stażem - Samsung Galaxy Mini pomimo niedawnego skanu karty SD i niewielu aplikacji i gier strasznie zamula. Czy telefon z logiem Jabłka też po tylu latach nie zacznie mieć takich kłopotów. Ponadto czy przesiadka z Androida na iOS jest ciężka, czy raczej spokojnie oswoje się z tym systemem? Telefon będzie mi raczej potrzebny do korzystania z internetu, słuchania muzyki (od czasu do czasu), korzystania z kilku aplikacji, gier (nie naraz oczywiście) i wiadomo jak to telefon - do dzwonienia i SMSowania. I ostatnie pytanie czy warto aktualizować iOS na czwórce? A więc warto, czy nie. Bo jeśli nie to przymierzam się w stronę m. in. Huawei Ascend y300, bądź HTC Desire X. Proszę o odpowiedź.

#2 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 20:44

Jeśli używasz telefonu do prostych rzeczy - warto, na ios7.1 ma działać płynnie. Jeśli używasz telefonu do zaawansowanych rzecz - nie warto, alternatywą jest ip4s. Wymienione telefony, nie nadają się do niczego. Android "podobno" dobrze działa, od 4.3. pozdrawiam

#3 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 25 grudnia 2013 - 21:22

Ale nowego 4S już raczej poniżej 1400 nie znajdę. PS Tak przy okazji myślicie, że opchnę Galaxy Mini z dwiema małymi, ale wyraźnymi rysami na ekranie i z kartą SD 4GB za 100 zł?

#4 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 25 grudnia 2013 - 23:23

Osobiście używam 4S'a już dobry kawałek czasu , wcześniej miałem 4-ke i z obu jestem zadowolony :) Wiadomo , na 4S zrobisz wszystko lepiej i szybciej , ale do prostych zastosowań to iP4 powinien Cie zaspokoić na ios'e 6.x a w przyszłości na 7.1 :)

#5 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 00:26

OK. Ale zależy mi na tym, byście odpowiedzieli, czy iOS jest ciężkim systemem dla nowicjusza?

#6 resiak70

resiak70
  • 73 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 01:07

Prostszym niż android, tak mi się wydaje :)

#7 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 26 grudnia 2013 - 02:22

Wiesz.. iOS jest prostym systemem, więc nie powinieneś mieć jakiś większych problemów jeżeli chodzi o zmianę słuchawki. Zadaj sobie tylko pytanie czy nie będzie Ci przeszkadzać synchronizacja z iTunes, przez który wgrywasz całą muzykę. filmy i zdjęcia. Dużym ułatwieniem tutaj jest iCloud. Osobiście to radziłbym chwilkę dozbierać i kupić już 4s, jeżeli to koniecznie musi być iPhone. Wydaje mi się, że za pieniądze, które wyłożysz na nowego ip4 możesz kupić np. LG Nexus 4, na którym odpalisz najnowszego androida już [albo jakoś niedługo - nie śledzę tematu, więc nie chce kolegi w błąd wprowadzić ], pograsz w większą ilość gier bez strachu, że coś się nie odpali albo zacznie mulić. Plusem jest też to, że Nex 4 jest też szklany - podobny w budowie do ip4, jeżeli to ma dla Ciebie jakiekolwiek znaczenie. Musisz sobie po prostu odpowiedzieć na pytanie czy to koniecznie musi być telefon z jabłkiem, który w tym przypadku będzie miał ograniczenia czy lepiej jest wydać podobne pieniądze i cieszyć się pełnią urządzenia.. Pozdrawiam, Bartłomiej

#8 gogoartur

gogoartur
  • 128 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 10:25

Na allegro nowego iphone 4s 8gb kupisz za niecałe 1400zł. Zaletą tego zakupu jest fakt, iż masz nowy telefon z gwarancją od apple. 4S potrafi wiele mimo swojego wieku, a inną jego zaletą jest cena części zamiennych, napraw pogwarancyjnych, np. cały przód kupisz za jakieś 120zł, co w porównaniu ze sprzętem z androidem jest bardzo tanie. Jeśli kupisz coś z androidem, to nie oczekuj takiej płynności, jaką ma iphone. Wbrew temu, co mówią iTunes wcale nie jest taki straszny, po pewnym czasie się do niego przyzwyczaić da i wtedy trudno jest się od niego odciąć. Reasumując, iphone jest to sprzęt niewątpliwie lepszy od swoich konkurentów z androidem. Wyróżnia go płynność, jakość gwarancji, oraz ilość dostępnych akcesoriów itp.

#9 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 11:25

Musze się teraz zastanowić Nexus, iPhone 4/4S, albo HTC One S

#10 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 11:38

Znalezienie iphone'a 4s do 1200zł nie jest problemem, warto zastanowić się nad wersją 16gb. Osobiście uważam, że wersja 8gb to pomyłka, do dyspozycji masz ~5,5gb.

#11 koh

koh
  • 2 186 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 11:57

Nowego iP4 kupisz za mniej niż 1000 zł jak przyciśniesz jakiegoś sprzedawcę. Wiem bo sam tak kupiłem we wrześniu. Nowy, gwrancja paragon itp. Nie chciałem dokładać do iP4S, bo musiałbym te 500 zł dołożyć. Telefon ma najnowszy iOS 7 coś tam, i jestem zadowolony. Służy mi głównie do dzwonienia, mms-ów, trochę gier i internet. I wystarcza. Wcześniej miałem HTC HD7 z dużo większym ekranem, ale jakość wykonania lepsza w iP4, kultura pracy też. Jedyna bolączka to stosunkowo mały ekran po przesiadce z HTC HD7... Ale po 6 latach ze smartfonami, już mi się znudziło traktowanie telefonu jak multimedialnego bożka. Ma dzwonić, być prosty w obsłudze, mieć w miarę dobry aparat, być ładny i solidny :) To że na klopie pogram w jakąś 5 minutową gierkę, sprawdzę internet i pocztę nie wymaga ode mnie posiadania telefonu za kilka tysi :) Aczkolwiek przytuliłbym i taki :)

#12 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 26 grudnia 2013 - 12:42

4 na iOS 6 i iOS 7.1 beta chodzi całkiem nieźle. Ja swoją 4 na iOS 6 wykorzystuję do dzwonienia, smsowania, maila, trochę internetu etc. i sprawuje się dobrze. Gdybym nie miał ochoty na coś nowszego to dalej bym go używał :)

#13 Di jack

Di jack
  • 22 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 14:31

ip 4/4s będzie świetnym wyborem, a jeśli chodzi o system to ios 7 działa bez problemu na jednym i drugim. Nawet 4-ka na ios 7.0.4 działa bezproblemowo, tylko lepiej wyłączyć animacje i przejścia, zajmuje to więcej czasu, bez nich działa szybciej. A na 4 i 4s nie zdarzył mi się nigdy restart lub nieoczekiwana zwiecha co było normą w sgs. Polecam jeśli od smartfona wymagasz sprawnego działania.

#14 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 14:35

To że na klopie pogram w jakąś 5 minutową gierkę, sprawdzę internet i pocztę nie wymaga ode mnie posiadania telefonu za kilka tysi :) Aczkolwiek przytuliłbym i taki :)

Dlatego ja przesiadłem się na Nokię C5-00, którą dostałem jako wczesny prezent pod choinkę. Wkurzały mnie już te wszystkie dotykowe telefony, które przerobiłem i powiedziałem sobie, że muszę mieć coś z klawiaturą. :D

Jeżeli chodzi o temat to zależne jest ile nasz kolega ma do wydania pieniążków. Jeżeli miałby kupić 8gb ip4/4s to czy nie lepiej jest za te same pieniążki kupić 16gb Nex4. System jest tak samo płynny jak iOS albo i nawet bardziej + nie musimy wyłączać żadnych przejść, by system nie myślał tak jak to ma miejsce w przypadku ip4.

#15 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 17:16

Jak pisałem wcześniej nie więcej niż 1400 zł.

#16 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 18:03

Jak pisałem wcześniej nie więcej niż 1400 zł.

Jeżeli zadowoli Cię pamięć 8gb w nowym ip4/4s to śmiało polecam. Zadaj sobie tylko pytanie czy to koniecznie musi być produkt z nadgryzionym jabłkiem.

#17 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 26 grudnia 2013 - 18:29

8 Gb to bardzo mało , przekonasz się jak kupisz iP4S z taką pamięcią .

#18 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 18:43

8 Gb to bardzo mało , przekonasz się jak kupisz iP4S z taką pamięcią .

Dlatego polecam koledze Nex4 16gb. :)

#19 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 26 grudnia 2013 - 22:09

Nex4 16Gb to najlepsze co może kupić w swojej sytuacji . Ewentualnie idealny 4S 16 gb na gwarancji .

#20 Jorga

Jorga
  • 148 postów

Napisano 26 grudnia 2013 - 23:23

Chyba, że nie potrzebna mu gwarancja to BART wystawił swojego 4S 16GB za 1150zł w dziale Sprzedam. Stan igła.

#21 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 09:08

Nie żebym porównywał mojego Galaxy do iPhone, ale wystarczała mi karta pamięci 4 GB (3.5 na pliki).

#22 szela_512

szela_512
  • 450 postów
  • SkądChoszczno , PL

Napisano 27 grudnia 2013 - 14:05

Tylko na 4 i 4S wszystko zajmuje więcej niż na twoim Galaxy Mini czy jakoś tak . Chyba tylko muzyka zostaje ta sama , bo zdjęcia , filmy hd zajmują więcej , a nie mówiąc już o grach w jakie z pewnością będziesz chciał zagrać . 8Gb to stanowczo za mało , 16 gb to minimum moim zdaniem .

#23 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 27 grudnia 2013 - 14:45

OK. Dzięki, teraz się poważnie zastanowię, czy napewno iPhone, a nie coś z Androidem.

#24 torik-78856f3ad1

torik-78856f3ad1
  • 1 818 postów
  • SkądToruń

Napisano 07 stycznia 2014 - 12:18

Przeczytałem cały wątek bo mnie zaciekawił. Obecnie mam iP4 i przymierzam się za chwilę wymienić go na 4S. I czytam i szukam informacji na temat płynności działania iOS 7.0.4. Jak to jest z 7 na iP4, czy wszystko odpala się z opóźnieniem czy chodzi płynnie? Tu proszę posiadających IP4S o jakieś konstruktywne opinie. Ja nie mam zapędów do tego by trzymać w telefonie cała kolekcję zdjęć czy muzyki a w gry nie gram więc wystarczy mi 8GB pamięci. Kolego Feldmman ja miałem koło dwóch lat temu ten sam dylemat czy brać iP4 czy coś innego. Mając IP4S z 8G pamięci to dla użytkownika zostanie ponad ok. 6,2 GB wolnego miejsca na dane i programy. Ja mam Iphone'a 4 jeszcze bez S i jestem zadowolony z jego pracy, a głównie korzystam z rozmów tel, raz na miesiąc smsa wyślę, no i poczta + sprawdzanie nowinek na www. Programów mam raczej mało a jak już mam to są mało wymagające ( w sumie jakieś 3 GB zajętej pamięci z czego 1 GB to mp3).

#25 Feldmman

Feldmman
  • 12 postów

Napisano 10 stycznia 2014 - 22:00

No właśnie ja też ostatnio się zastanawiam nad iOS 7 na iPhone 4.
Nawet znalazłem ofertę na tablicy: [url]http://tablica.pl/i/oferta/pilnie-dzialajacy-nowy-iphone-4-16gb-ios7-ID4pOX9.html?code=08e8fd489f[/url] - warto? Nie wiem właśnie, czy będzie działać płynnie.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych