Witam,
Około tydzień temu kupiłem używanego ipada 2 z iOS 7.0.4 . Nigdy wcześniej nie miałem styczności z iOS'em i mam parę pytań związanych z tym sprzętem.
Po kupnie iPada chcąc wyzerować ustawienia musiałem podać apple ID poprzedniego właściciela. Z racji, iż jest to mój kolega poprosiłem go by wpisał swoje hasło i wyzerowałem sprzęt, a tuż przed tym wylogowałem się z jego iClude.
Po całkowitym przywróceniu ustawień fabrycznych na iPadzie dalej miałem jego zdjęcia, niektóre kontakty, konto w game center, a co najdziwniejsze z apple store mogę ściągać płatne aplikację (które ściągał mój kolega) zupełnie za darmo, prawdopodobnie pobieram je z chmury.
Po zalogowaniu do apple ID na swoim komputerze chciałem ustalić pytanie pomocnicze do swojego loginu w razie gdybym zapomniał hasła i zobaczyłem, że na moim koncie jest podany alternatywny adres e-mail mojego kolegi, który usunąłem lecz nie potrafię ustalić pytania pomocniczego. Wchodząc w hasła i zabezpieczenia jestem proszony o padnie dwóch pytań, a gdy to robię wyskakuje mi komunikat, że odpowiedzi są inne niż podane podczas rejestracji.
Tu moje pytania:
Czy moje konto apple ID połączyło się z kontem poprzedniego właściciela i może on widzieć moje dane które są w chmurze (zwłaszcza, że na jego maila przychodzą jakieś informacje z apple ID) ?
Czemu mogę ściągać za darmo aplikacje kolegi, czy są one przypisywane do iPada czy konta apple ID ?
Czemu nie mogę ustalić hasła pomocniczego ?
Gdzie mogę wyłączyć słownik, żeby pisać po angielsku ?
Czemu nie mogę odtworzyć pliku z excela w Smart Office 2 ?
Co mogę zrobić, aby do zera wyczyścić iPada i żebym miał pewność, że tylko ja mam dostęp do danych na nim, najlepiej nie zmieniając maila apple ID i zachowując aplikacje za które zapłaciłem.
Z góry dziękuję za odpowiedz

Problem z apple ID w używanym ipadzie
Started by
szymeq92
, 21 Dec 2013 02:00
8 replies to this topic
Posted 21 December 2013 - 02:00
Posted 21 December 2013 - 02:17
Wyłącz kolegi iCloud zupełnie, podłącz iPada do iTunes i wciśnij w iTunes ODTWÓRZ, następnie skonfiguruj iPada jako NOWE urządzenie.
Posted 22 December 2013 - 01:35
Zrobiłem tak, i nadal w app store mam aplikacje, które były wcześniej za darmo do ściągnięcia z chmury.. One są przypisywane do urządzenia ? Np jak kupie aplikację to zawsze będzie za darmo dla tego rządzenia, a jeżeli bym chciał ją zainstalować na innym moim apple urządzeniu to muszę wgrać na chmurę ?
Posted 22 December 2013 - 08:41
Jeżeli zrobiłes restore i nie przywróciłeś kopii zapasowej, którą iTunes prżed restore zrobil, tylko skonfigurowałeś jako nowe urządzenie to nie ma możliwości, źeby cokolwiek zostało.
Posted 22 December 2013 - 13:47
A aplikacje zapisują sie na mailu ? Bo podałem apple ID które wcześniej stworzyłem
Posted 22 December 2013 - 16:19
Aplikacje przypisują się do AppleID na którym zostały kupione. Mógła Ci się kopia z iCloud przywrócić. Usuń kopię zapasową w iCloud i zróc restore.
Posted 23 December 2013 - 02:48
To jak aplikacje przypisywane są do maila to czemu mam niektóre za darmo po poprzednim właścicielu skoro najpierw wylogowałem się z jego iclude oraz appleID, zresetowałem urządzenie i stworzyłem swoje konto appleID ?
Posted 23 December 2013 - 09:22
Kolego wyzeruj w iPadzie zawartość i ustawienia. Jak się uruchomi to podczas aktywacji zaloguj się swoim AppleID i urządzenie będzie puste. Teraz w iTunes przywróciła Ci się kopia poprzedniego właściciela, robi się to automatycznie, tym bardziej jeśli nie masz jeszcze doświadczenia i świadomie tego nie pominąłeś.
Posted 23 December 2013 - 11:40
ok tak zrobię, dzięki

1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users