Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z apple ID w używanym ipadzie

• Please log in to reply
8 replies to this topic

#1 szymeq92

szymeq92
  • 43 posts

Posted 21 December 2013 - 02:00

Witam, Około tydzień temu kupiłem używanego ipada 2 z iOS 7.0.4 . Nigdy wcześniej nie miałem styczności z iOS'em i mam parę pytań związanych z tym sprzętem. Po kupnie iPada chcąc wyzerować ustawienia musiałem podać apple ID poprzedniego właściciela. Z racji, iż jest to mój kolega poprosiłem go by wpisał swoje hasło i wyzerowałem sprzęt, a tuż przed tym wylogowałem się z jego iClude. Po całkowitym przywróceniu ustawień fabrycznych na iPadzie dalej miałem jego zdjęcia, niektóre kontakty, konto w game center, a co najdziwniejsze z apple store mogę ściągać płatne aplikację (które ściągał mój kolega) zupełnie za darmo, prawdopodobnie pobieram je z chmury. Po zalogowaniu do apple ID na swoim komputerze chciałem ustalić pytanie pomocnicze do swojego loginu w razie gdybym zapomniał hasła i zobaczyłem, że na moim koncie jest podany alternatywny adres e-mail mojego kolegi, który usunąłem lecz nie potrafię ustalić pytania pomocniczego. Wchodząc w hasła i zabezpieczenia jestem proszony o padnie dwóch pytań, a gdy to robię wyskakuje mi komunikat, że odpowiedzi są inne niż podane podczas rejestracji. Tu moje pytania: Czy moje konto apple ID połączyło się z kontem poprzedniego właściciela i może on widzieć moje dane które są w chmurze (zwłaszcza, że na jego maila przychodzą jakieś informacje z apple ID) ? Czemu mogę ściągać za darmo aplikacje kolegi, czy są one przypisywane do iPada czy konta apple ID ? Czemu nie mogę ustalić hasła pomocniczego ? Gdzie mogę wyłączyć słownik, żeby pisać po angielsku ? Czemu nie mogę odtworzyć pliku z excela w Smart Office 2 ? Co mogę zrobić, aby do zera wyczyścić iPada i żebym miał pewność, że tylko ja mam dostęp do danych na nim, najlepiej nie zmieniając maila apple ID i zachowując aplikacje za które zapłaciłem. Z góry dziękuję za odpowiedz

#2 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 21 December 2013 - 02:17

Wyłącz kolegi iCloud zupełnie, podłącz iPada do iTunes i wciśnij w iTunes ODTWÓRZ, następnie skonfiguruj iPada jako NOWE urządzenie.

#3 szymeq92

szymeq92
  • 43 posts

Posted 22 December 2013 - 01:35

Zrobiłem tak, i nadal w app store mam aplikacje, które były wcześniej za darmo do ściągnięcia z chmury.. One są przypisywane do urządzenia ? Np jak kupie aplikację to zawsze będzie za darmo dla tego rządzenia, a jeżeli bym chciał ją zainstalować na innym moim apple urządzeniu to muszę wgrać na chmurę ?

#4 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 22 December 2013 - 08:41

Jeżeli zrobiłes restore i nie przywróciłeś kopii zapasowej, którą iTunes prżed restore zrobil, tylko skonfigurowałeś jako nowe urządzenie to nie ma możliwości, źeby cokolwiek zostało.

#5 szymeq92

szymeq92
  • 43 posts

Posted 22 December 2013 - 13:47

A aplikacje zapisują sie na mailu ? Bo podałem apple ID które wcześniej stworzyłem

#6 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 22 December 2013 - 16:19

Aplikacje przypisują się do AppleID na którym zostały kupione. Mógła Ci się kopia z iCloud przywrócić. Usuń kopię zapasową w iCloud i zróc restore.

#7 szymeq92

szymeq92
  • 43 posts

Posted 23 December 2013 - 02:48

To jak aplikacje przypisywane są do maila to czemu mam niektóre za darmo po poprzednim właścicielu skoro najpierw wylogowałem się z jego iclude oraz appleID, zresetowałem urządzenie i stworzyłem swoje konto appleID ?

#8 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 23 December 2013 - 09:22

Kolego wyzeruj w iPadzie zawartość i ustawienia. Jak się uruchomi to podczas aktywacji zaloguj się swoim AppleID i urządzenie będzie puste. Teraz w iTunes przywróciła Ci się kopia poprzedniego właściciela, robi się to automatycznie, tym bardziej jeśli nie masz jeszcze doświadczenia i świadomie tego nie pominąłeś.

#9 szymeq92

szymeq92
  • 43 posts

Posted 23 December 2013 - 11:40

ok tak zrobię, dzięki ;)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users