Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro czy iMac do projektowania w AutoCad

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 grudnia 2013 - 17:39

Drodzy forumowicze, jako że wdrażam w swojej firmie pewien projekt związany z zakupem lasera do cięcia stali stanąłem przed dylematem związanym z zakupem komputera, którego GŁÓWNE przeznaczenie to projektowanie detali (później wycinanych na laserze) oraz konstrukcji stalowych w programie AutoCad. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to ok 10 000 PLN brutto (+- 1 500). Zastanawiam się nad zakupem stacjonarnego iMac'a 27" oraz MacBook'a Pro, który w biurze podłączany byłby pod zewnętrzny monitor (chodzi w szczególności o wielkość ekranu). Jeśli chodzi o MacBooka w grę wchodzi tylko wersja 15" z Retiną. Za MacBook'iem przemawia fakt, że mogę go zabrać ''w plener'' lub skończyć pracę w domu, a w biurze używać go podłączonego do monitora. Z drugiej strony, nie wiem czy sprawdzi się takie częste ''podłączanie'', musiałbym dokupić także klawiaturę oraz myszkę i wygodniejszym rozwiązaniem w tym przypadku byłby większy iMac... Poza wyborem modelu, zastanawiam się także czy oglądać się za podstawowymi wersjami rMB15 i iMac27, czy warto do czegoś dopłacić - pytam tutaj głównie osób, które zajmują się różnego rodzaju projektami.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 765 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 19 grudnia 2013 - 18:25

A może nowy MacPro tylko budżet musisz rozciągnąć do 13 tys brutto
Mac Pro - Apple Store (Polska)

#3 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 19 grudnia 2013 - 18:45

Do tego musiałbym doliczyć jeszcze koszt monitora... powiem szczerze, że chyba nie wykorzystałbym jego potencjału, chociaż z drugiej strony byłaby to, jakby nie patrzeć, inwestycja na lata, przez to, że jeszcze przez długi czas MacPro będzie bardzo wydajny. Przez chwilę myślałem raczej o Macu Mini z jakimś lepszym monitorem...

#4 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 20 grudnia 2013 - 11:48

Na korzyść Mac Pro względem Mini przemawia jeszcze obsługa 4K - jak wiadomo rozdzielczość to obszar roboczy, a tego przy projektowaniu nigdy za wiele. Nie wiem czy nie taniej i wygodniej byłoby za te pieniądze kupić stację roboczą, w końcu do CADa póki co chyba najlepiej pasuje Windows. Miałem jedną kopię AutoCADa na Macu, wyglądało to tak że AutoCAD Windows działał na komputerach od XP po 7 (co daje rozpiętość ponad dekady), natomiast AutoCAD Mac wysypał się po jednym update systemu (o ile pamiętam z 10.5 do 10.6). Pozdrawiam, L.

#5 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 grudnia 2013 - 14:33

Jak najbardziej się z Tobą zgodzę, jednak moje projekty z dziedziny mechaniki nie wymagają takiej rozdzielczości. Dodatkowo w połączeniu z monitorem z najwyższej półki dałoby to zbyt wysoką cenę, bo podejrzewam ok. 20 000... W budżecie nie założyłem aż takiego wydatku, a muszę się go trzymać. Co do AutoCada na Macu, szczerze powiem, że mnie trochę wystraszyłeś z tymi problemami.

#6 Leonard

Leonard
  • 1 193 postów

Napisano 21 grudnia 2013 - 21:10

mini Display Port w Mac mini obsługuje rozdzielczości bodajże do 2560x1600 co też jest sporym obszarem do pracy. Nie chce też demonizować, bo obecna wersja AC działa na 10.9, i jeżeli nie będziesz wykonywał update to pewnie pociągniesz długo na tym zestawieniu. Mimo wszystko niezawodność to ważny aspekt jeżeli od działania sprzętu zależy rozwój firmy, a czuję że Autodesk ma znacznie więcej klientów (nie podeprę się żadnymi danymi, to moja obserwacja branży) korzystających z wersji Windows więc problemy z kompatybilnością, jeżeli występują, są rozwiązywane sprawniej niż przy MacOS. edit--- Dobrze aby ktoś napisał jak sprawuje się intel 4000 pod obciążeniem CADa, bo Mac mini nie ma dedykowanej grafiki. Pozdrawiam, L.

#7 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 21 grudnia 2013 - 21:36

Masz rację, że pewnie większość klientów programu pracuje na Windows i szczerze powiem, że w mojej branży nie znam firmy (z którą aktualnie współpracuję), która pracuje głównie na OS X. Co innego w przypadku architektów, projektantów, którzy chwalą sobie pracę właśnie na Mac'ach. Muszę się dokładnie dowiedzieć jak wygląda sprawa z kompatybilnością na obu platformach. Dzisiaj byłem z wizytą w iDream i doszedłem do wniosku, że zdecyduję się na rMB PRO lub iMac, Maca Mini odrzuciłem.

#8 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 30 grudnia 2013 - 17:48

Decyzja podjęta. Do firmy zakupiłem AutoCAD'a na Windows + zaprzyjaźniona firma skonfiguruje mi pod niego PC (wydatek ok. 7000-8000), aby był wystarczająco wydajny na potrzeby mojej firmy (głównie mechanika). Większość partnerów biznesowych także pracuje na WIN i chwali sobie takie rozwiązanie, więc postanowiłem nie kombinować. Poza tym jest to sprzęt z przeznaczeniem przede wszystkim dla moich technologów oraz operatora maszyny. Tak czy inaczej cały czas chodziła mi po głowie wersja AutoCad for MAC 2014 i taką także sobie sprawiłem (z projektowaniem w 3D) do mojego MacBook'a, który do nauki i przeznaczenia bardziej hobbystycznego wystarcza. Kiedy się trochę podszkolę kupię sprzęt z przeznaczeniem stricte do projektowania (MBPro lub iMac w najbogatszych konfiguracjach, bądź Mac Pro)...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych