Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak sprawdzić MAC ADRESS dla portu WAN w Airport Extreme 2 generacji

• Please log in to reply
11 replies to this topic

#1 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 17 December 2013 - 17:22

Witam, jak w temacie, potrzebuje adres wan portu WAN w tymże routerze, od razu dodam, że to nie żaden z wyświetlanych po najechaniu muszą na nazwie urządzenia w polu edycja (wyświetla się tam etherner, 2,4GHz oraz 5GHz) - to porty wyjścia. Pytanie jak znaleźć wejścia? - prościej mówiąc, ten który podajemy do providera inernetu w celu odblokowania

#2 krakers

krakers
  • 8135 posts
  • SkądNibylandia

Posted 17 December 2013 - 19:58

Tutaj piszą, że to MAC WAN.

#3 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 18 December 2013 - 18:25

Hej, teoretycznie tak ale wciąż nie rozwiązuje to problemu bo wszystkie 3 Mac adresy które podaje to wychodzące z routera. Brakuje jednak wejściowego :(( może ktoś zna jakiś soft do diagnostyki sieci i podglądania ruchu po sieci?

#4 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 18 December 2013 - 19:30

A na samym urządzeniu nie ma nadrukowanego MAC?

#5 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 18 December 2013 - 19:45

Sprawdź na obudowie routera, bo często mają one naklejki z adresem MAC. Jeśli nie to zaloguj się z przeglądarki internetowej do ustawień routera i tam poszukaj. Domyślny adres to zazwyczaj http://192.168.1.1/ , a jeśli login i hasło nie zostały zmienione to spróbuj admin - admin.

#6 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 19 December 2013 - 14:47

A na samym urządzeniu nie ma nadrukowanego MAC?

Niestety - nie ma, w generacji 2 nikt o tym widocznei nei pomyślał - z tego co wiem, pierwsza generacja miała takie dane, podobnie jak kapsuły

Sprawdź na obudowie routera, bo często mają one naklejki z adresem MAC. Jeśli nie to zaloguj się z przeglądarki internetowej do ustawień routera i tam poszukaj. Domyślny adres to zazwyczaj http://192.168.1.1/ , a jeśli login i hasło nie zostały zmienione to spróbuj admin - admin.

- i tu powstaje problem :) bo nie da się zalogować do airportu z poziomu przeglądarki (domyślnie ustawia mi się na 192.168.1.100 nie wiedząc czemu, po wpisaniu adresu wywala brak strony do wyświetlenia. Administrować można tylko poprzez airport utility, a tam wlasnie mój trop się urywa :)

- może jednak ktoś zna jakiś soft do diagnostyki/podglądania sieci?

#7 macsupport

macsupport

• 8620 posts
  • SkądKraków

Posted 19 December 2013 - 14:52

- i tu powstaje problem :) bo nie da się zalogować do airportu z poziomu przeglądarki (domyślnie ustawia mi się na 192.168.1.100 nie wiedząc czemu, po wpisaniu adresu wywala brak strony do wyświetlenia. Administrować można tylko poprzez airport utility, a tam wlasnie mój trop się urywa :)

Nie doczytałem, że tutaj chodzi o airport extreme, a nie zwykły router. Na pewno w Narzędziach Airport nie ma takiej informacji?

#8 pedros

pedros
  • 1392 posts
  • SkądWAW, PL

Posted 19 December 2013 - 15:24

A na pudełku nic nie ma? Nie wierzę...

#9 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 19 December 2013 - 16:31

Mógłbyś się zapiąć na krótko do komputera i sprawdzić przez LLDP, ale to 'trochę' zaawansowane.

#10 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 22 December 2013 - 10:22

Pudełko rozebrane i przeanalizowane wzdłuż i wszerz, nigdzie nie ma takowej informacji. Ftpd - mógłbyś coś więcej napisać ? Ewentualnie jakiś link do artykułu ?

#11 ftpd

ftpd

Nie.

• 24350 posts

Posted 24 December 2013 - 13:37

Link Layer Discovery Protocol - Wikipedia, the free encyclopedia
Use LLDP (Link Layer Discovery Protocol) with Mac OS X | adminsys.ch

#12 ipozaup

ipozaup
  • 39 posts

Posted 06 January 2014 - 18:08

Udało się. Faktycznie MAC adresu WAN to ten wyświetlany domyślnie w Airport Utility jako Ethernet. Co zawiodło - to automatyczna konfiguracja routera, ustawił się w trybie pomostu i powielał MAC'a zadanego urządzenia. Niemniej jednak dziękuję wszystkim za pomoc

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users