Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Jak przegrac zwykla plyte audio w Mac OSX?

• Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 cloudior

cloudior
  • 24 posts

Posted 01 November 2007 - 19:57

Poddaje sie. Nie wiem jak przegrac zwykla plyte z muzyka na Mac'u. Mam standardowe Disk Utility, mam bezplatnego Burn'a i nic. Czy moze ktos jak debilowi wytlumaczyc krok po kroku co zrobic by przegrac plyte audio na zwyklego cd-r'a (zrobic lustrzana kopie). Bede zobowiazany. ps. Moj komp to Macbook na Intel'u z OSX 10.1.10.

#2 likuziak

likuziak
  • 101 posts
  • SkądOlsztyn

Posted 01 November 2007 - 20:38

iTunes

#3 pi

pi
  • 616 posts

Posted 01 November 2007 - 20:39

jesli masz disk utility to jest tam zakladka help a w niej: Insert the CD or DVD disc in your computer's optical drive and select it in the list of disks and volumes. Choose File > New > "Disk Image from [name of disc]." Type a name for the disk image. Choose "compressed" or "read-only" from the Image Format pop-up menu. Choose "compressed" to create a smaller disk image, and choose "read-only" to create a disk image that's quicker to create and open. Click Save. After Disk Utility creates the disk image, eject the original CD or DVD. Select the disk image in the list of disks and volumes, and choose Images > Burn. When the Burn Disc dialog appears, insert a blank CD or DVD, and then click Burn.

#4 cloudior

cloudior
  • 24 posts

Posted 01 November 2007 - 21:24

Plyta zgrana do obrazu w Disk Utility ma zawsze ponad 700mb (czy to w skompresowanym formacie dmg czy tez nieskompresowanym lub w formacie cdr-> ponad 800mb). Kiedy wkladam pusty cd-r 700mb ZAWSZE pojawia sie info o tym, ze plyta ma za malo miejsca...

#5 pi

pi
  • 616 posts

Posted 01 November 2007 - 21:45

nie udaje mi sie uzyskac takiego rezultatu plyta 414mb disk utility / file/ new/ disk image from folder 404 compressed 421 read only

#6 krzemien

krzemien
  • 1038 posts
  • SkądRG21 7UQ

Posted 01 November 2007 - 21:57

Spróbuj SimplyBurns

#7 Bicz666

Bicz666
  • 81 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 November 2007 - 22:37

TOAST...it :D

#8 cloudior

cloudior
  • 24 posts

Posted 01 November 2007 - 22:48

Simplyburns sie co chwali wywala. Zgral plyte (kopia 1:1), wkladam pusta i koniec.... Szlag mnie trafia... Tesknie za Nero. Czy Toast jest freeware'em? Pzdr.

#9 Bicz666

Bicz666
  • 81 posts
  • SkądSzczecin

Posted 01 November 2007 - 22:50

Toast jest płatny... ale jest poteżny!! Dzieki niemu zapomniałem co to nero... naprawde jak dużo przegrywasz wart 70 funtów :D

#10 pi

pi
  • 616 posts

Posted 01 November 2007 - 22:59

sprawdz jeszcze 'disco', ma kilka darmowych wypalen ale jak bedziesz mial dalej problemy to ja bym obstawial ze problem jest gdzie indziej

#11 _igi

_igi
  • 3154 posts

Posted 04 November 2007 - 00:34

a nie prosciej przez finder'a zgrac aiff'y z plyty a pozniej je wypalic czymkolwiek?

#12 vader

vader
  • 6 posts

Posted 09 February 2008 - 17:34

a jak przegrać płytkę audio za pomocą >narzędzi dyskowych gdy po wybraniu opcji 'nagraj' wyświetla się finder i zaznaczam płytkę audio jako tzw.obraz, który chcesz dołączyć, nie mogę wybrać utworów z płytki.

#13 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 11 February 2008 - 00:51

Sposób nr1 włożyć audio CD do napędu -w iTunes - import disc - wysunąć płytę z napędu -utworzyć nową playlist z utworami z płyty - włożyć czystą płytę do napędu - w iTunes z otwartą playlistą wcisnąć burn disc Sposób nr 2 -z Burn Z płyty audio wyciągnąć wszystkie pliki gdziekolwiek (choćby na biurko) włożyć czysty dysk odpalić Burn - zakładka Audio - plusem dodać pliki z biurka - burn

#14 admkryn

admkryn
  • 2997 posts
  • SkądLondyn, UK

Posted 11 February 2008 - 01:06

Sposób nr1
włożyć audio CD do napędu
-w iTunes - import disc
- wysunąć płytę z napędu
-utworzyć nową playlist z utworami z płyty
- włożyć czystą płytę do napędu
- w iTunes z otwartą playlistą wcisnąć burn disc

Ale jeśli nie pozmieniamy ustawień na drugiej płyci wylądują pliki w skompresowanym AAC.

Jeśli tego nie chcemy - wchodzimy w iTunes - Preferences - zaawansowane-importowanie-importuj wykorzystując koder AIFF lub Apple Lossless (również bezstratny). Reszta tak jak napisał tiggernick.

#15 tiggernick

tiggernick
  • 172 posts

Posted 11 February 2008 - 16:43

Zgadza się , w preferencjach iTunes trzeba ustawić import przy pomocy kodeka AIFF. Pamięć mam jak widać świetną ale hm , operacyjną. Pozdrowienia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users