Posiadam macbooka unibody late 2009 z osx 10.9 i chcialem zainstalować windowsa 8.1 jako drugi system, niestety boot camp mówi, że mój mac jest zgodny tylko z win 7 i dodatkowo każe używać płyty nie dając możliwości użycia pliku iso.
Próbowałem mimo wszytko włożyć płytę z win8.1 ale boot camp wyświetla taką informację:
"System Windows 8 nie jest obsługiwany na tym Macu
Boot Camp na tym Macu obsługuje tylko instalowanie systemu Windows 7.
Włóż dysk DVD z pełną wersją systemu Windows 7."
Sterowniki win7 juz pobralem za pomocą bootcamp i mam je na pendrive.
Czy można to obejść i zainstalować win8.1 jako drugi system na tym macu czy muszę zadowolić się windowsem 7 ?
Z góry dzięki za odp i pozdrawiam.

Instalacja win 8.1 jeśli boot camp pozwala tylko na win7
Rozpoczęty przez
kamil3344
, 11 gru 2013 12:27
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 grudnia 2013 - 12:27
Napisano 11 grudnia 2013 - 12:48
A nie prościej uruchomić maka z płyty instalacyjnej windows i zainstalować "normalnie" windę ?
Napisano 11 grudnia 2013 - 13:29
Zgodnie z tym co można znaleźć na stronie apple, Twój komputer nie dostał wsparcia na instalację Windows 8 przy pomocy asystenta BootCamp. Możesz oczywiście utworzyć partycję FAT w narzędziach dyskowych i potem uruchomić komputer z płyty - wtedy bez problemu zainstalujesz Windows 8. Nie wiem tylko co ze sterownikami (na 99% zadziałają te przeznaczone do Windows 7).
Napisano 11 grudnia 2013 - 15:22
A nie prościej uruchomić maka z płyty instalacyjnej windows i zainstalować "normalnie" windę ?
szczerze mówiąc nie wiedziałem nawet, że tak mogę, bo kiedy szukałem jak zainstalować windowsa na macu 'internet' podpowiadał aby użyć boot camp.
Czy zatem dobrze Cię rozumiem, mogę zainstalować normalnie system windows z płyty czy pendrive i będę mógł normalnie przy włączaniu komputera wybrać jakiego systemu operacyjnego chce akurat używać ?
I czym właściwie różni się instalacja przy pomocy boot campa od czystej instalacji z bootowalnej plyty/pendrive w pozniejszym działaniu systemu?
Napisano 11 grudnia 2013 - 21:17
Możesz tak zainstalować system, co napisałem już wyżej. Pamiętaj tylko, że musisz utworzyć partycję na której potem będziesz instalował Windows. No chyba, że nie chcesz mieć w ogóle OS X na komputerze… Wtedy wkładasz płytkę i z poziomu instalatora robisz "orkę" kompa po czym stawiasz samego Windows'a. Asystent Boot Camp w bardziej intuicyjny dla użytkownika sposób dzieli dysk na partycje i uruchamia ponownie komputer już z zaznaczoną opcją bootowania z DVD. Jeśli pomijasz asystenta to włączając komputer z podłączonym nośnikiem i przytrzymujesz wciśnięty klawisz "option/alt" na klawiaturze do momentu pojawienia się opcji bootowania.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych