Dysk sieciowy QNap TS-420 vs TS-421, czy warto doplacac ?
Napisano 10 grudnia 2013 - 19:06
Intersuje mnie zakupw jednego z tych sprzetow. W srodek wejdzie narazie 1x4TB, potem drugi i finalnie bedzie 16TB. Zastosowanie glownie zdjecia z aparatu (RAW) praca z PS, zazwyczaj duzy format wiec pliki czasem beda mialy wieksza objetosc, podlaczony na USB 3.
Roznia sie jedynie procesorem, ramem no i cena. I tutaj pytanie czy przy 16TB i pracy opisanej jak wyzej oplaca sie doplacac do lepszego CPU i 512MB ram ?
1.
Dysk sieciowy QNAP TS-420 z procesorem 1.6Ghz oraz QTS 4.0
Dyski sieciowe QNAP w obudowach desktop - QNAP TS-420 - QNAP
2.
Dysk sieciowy QNAP TS-421 z procesorem 2GHz oraz QTS 4.0
Dyski sieciowe QNAP w obudowach desktop - QNAP TS-421 - QNAP
Napisano 11 grudnia 2013 - 11:17
Zobacz sobie propdukty na ktorych wzoruje sie Qnap i sa znacznie lepsze:
Rozwiązania NAS Synology
Po pierwsze masz Hybrydowego Raida ktorego nie ma Qnap i nie bedzie mial bo tego raczej szybko nie skopiuja od Synology. Super sprawa. Po 2gie Qnap z czasem zapomina o starych uzytkownikach z biegiem czasu jesli chodzi o aktualizacje softu i nowy soft czego nie mozna powiedzeic o Synology.
Mialem na testy i to i to urzadzenie i wybralem Synology tak samo jak moi znajomi. Bardziej przyjazne a w Qnapie nie przekonala mnie mozliwosc podpiecia kablem pod telewizor HDMI ani to ich menu piekne ladne.
USB 3.0 walce takie wydajne nie jest do przesylania wiekszych plikow prawde mowiac jest do 40% szybsze od USB 2.0. Najlepiej eSATA albp po kablu RJ45.
Przypadkiem nie wsadzaj do srodka sydkow od WD seri NAS bo jest tragiczna i bardzo awaryjna juz wymienilem tego pelno u znajomych. Najlepszy mrozwiazaniem beda Seagate Barracudy 7200rpm koncowka modelu DM000 albo nowa seria DM001
Good luck
Napisano 11 grudnia 2013 - 12:56

Napisano 11 grudnia 2013 - 12:56
Napisano 11 grudnia 2013 - 13:53

Napisano 11 grudnia 2013 - 21:55
Napisano 11 grudnia 2013 - 23:25
Napisano 12 grudnia 2013 - 12:37
Byłbym ostrożny w takim osądzaniu Qnapa.
Przy 4-dyskowej macierzy każdy rozsądny człowiek wkłada 4 takie same dyski więc SHR czy SHR-2 nie daje nic ponad RAIDa 5 czy 10 poza dodakową komplikacją. Jedyny plus, że można niby dysk po dysku wyjmować i zastepować większym przechodząc niedestrukcyjnie na większą pojemność.
Qnap ma też dla przykładu szyfrowanie całego volumenu, co nie jest osiągalne na Synology.
Zazwyczaj też ma np. 2 zamist 1 złącza eSATA co jest niezwykłą rzadkością w przypadku Synology a w wyskokich modelach o wiele częściej kontroler dysków to SATA3.
A co Ci da SATA 3 oprocz cyferek w szczegolnosci, ze 90% ludzi wsadza dyski HDD a SATA 3 ma sens w przypadku SSD gdzie masz wieksze trasfery. No chyba ze kupisz sobie 8 dyskowe rozwiazanie albo 16 i wsadzisz dyski do Samsunga SSD 1TB gdzie same dyski wyjda ponad 10tys w przypadku 8 dokowego rozwiazania nie mowiac o 16 albo jeszcze wiekszym.
Co do SHR to wlasnie ten plus, ze nie trzeba sie bawic w nic tylko wymeniasz dysk i o nic sie nie martwisz nie tracisz zbednego czasu na obsluge urzadzenia.
A po co komu tyle eSata jesli chcesz sie rozbudowac na przyszlsoc to sie kupuje model co po 1 estat rozszerzy o 6 deyskow jak w przypadku Synology naszego NAS co oczywiscie tez ksoztuje nie malo bo niecale 2tys plus dyski wiec zastanowmy sie czy rozmawiamy o rozwiaaniu do 3tys czy o rozwiazaniach za 20tys.
Synology 412+ z dyskami 3TB to koszt ponad 3tys. Wiekszosc i tak do domu bierze 2 dyskowe rozwiazania.
Jako że niedawno bo jeszcze w tym miesiącu przerabiałem podobny temat postaram się coś Ci podpowiedzieć. Długo przeglądałem ofertę urządzeń na rynku, pod uwagę brałem tylko dwie firmy QNAP i Synology. Z tym że ja chciałem urządzenie na potrzeby domowe, z dwoma dyskami.
Długo bawiłem się demami obu produktów, i powiem szczerze samo oprogramowanie zdecydowanie bardziej podobało mi się w QNAPie, jednakże ostatecznie przeglądając opinie zdecydowałem się na Synology model DS214play z dwoma dyskami 3TB (ST3000DM001). Urządzenie które wybrałem posiada Procesor dwurdzeniowy 1.6GHz (Intel Atom) z koprocesorem zmiennoprzecinkowym oraz 1GB DDR3 pamięci RAM.
Teraz przejdźmy do sedna sprawy, byłem zapewniany iż wszystko działa super na modelach z Marvel 1,3GHz i 256MB RAM, więc szczęśliwy w swojej głupocie bo przecież wybrany prze zemnie model ma o wiele mocniejszy procesor w dodatku dwurdzeniowy z koprocesorem zmiennoprzecinkowym oraz 4x więcej pamięci RAM więc to musi "latać". Na podsumowanie napisze tak z urządzenia ogólnie jestem zadowolony, aczkolwiek cieszę się że wybrałem jeden z najmocniejszych modeli urządzeń dedykowanych dla 2 dysków. Wcale nie działa to aż tak sprawnie i bajecznie jak się o tym pisze nawet wole nie myśleć jak to działa na słabszym sprzęcie. Generalnie ocenił by to na akceptowalne minimum i nie jest to żadną alternatywą dla dysku dostępnego w komputerze.
@bercow pamiętaj także iż LANowe rozwiązania fajnie sobie radzą z dużymi plikami i wtedy faktycznie transfery są bardzo ładne, z tym że wysyłając na niego kilkadziesiąt czy kilkaset małych plików trwa to na prawdę długo
Resztę pozostawiam do twojej oceny, ja napisałem swoje doświadczenia z urządzeniem synology. W każdym razie wg mnie powinieneś wziąć możliwie najwyższą konfigurację jaka jest dla Ciebie akceptowalna cenowo.
Przyznam sie, ze w wyborze troche maczalem palce

Napisano 12 grudnia 2013 - 18:58

Zadnych kolorowych menu nic takiego, zgrywanie zdjec, obrabianie ich i wszelkie kopie. Ale ladne czarne synology jest dosyc drogie, a tania wersja bebechy jak qnap, ale gorsze wyposazenie.
Jezeli juz z tej lepszej serii to DS414, jest w cenie drogiego qnap. Albo DS413j w cenie taniego qnap. Wszystkie 3 prezentują sie tak, jak na USB3 mi juz zalezy, tak nie wiem czy potrzebuje lepszego CPU i wiecej ramu.
Rozwiązania NAS Synology
Wiem, ze porownanie na podstawie tylnej klapki to slaby wybor, ale jednak widac roznice.
A wiec
Jak taniej to
qnap vs synology
a jak drozej to
qnap vs synology

Napisano 12 grudnia 2013 - 21:34
A co Ci da SATA 3 oprocz cyferek w szczegolnosci, ze 90% ludzi wsadza dyski HDD a SATA 3 ma sens w przypadku SSD gdzie masz wieksze trasfery. No chyba ze kupisz sobie 8 dyskowe rozwiazanie albo 16 i wsadzisz dyski do Samsunga SSD 1TB gdzie same dyski wyjda ponad 10tys w przypadku 8 dokowego rozwiazania nie mowiac o 16 albo jeszcze wiekszym.
Co do SHR to wlasnie ten plus, ze nie trzeba sie bawic w nic tylko wymeniasz dysk i o nic sie nie martwisz nie tracisz zbednego czasu na obsluge urzadzenia.
A po co komu tyle eSata jesli chcesz sie rozbudowac na przyszlsoc to sie kupuje model co po 1 estat rozszerzy o 6 deyskow jak w przypadku Synology naszego NAS co oczywiscie tez ksoztuje nie malo bo niecale 2tys plus dyski wiec zastanowmy sie czy rozmawiamy o rozwiaaniu do 3tys czy o rozwiazaniach za 20tys.
Synology 412+ z dyskami 3TB to koszt ponad 3tys. Wiekszosc i tak do domu bierze 2 dyskowe rozwiazania.
Przyznam sie, ze w wyborze troche maczalem palcei jak widac wybor padl dobry
Sam mam Synology więc nie jestem "wyznawcą" Qnapa. Podałem po prostu konkretne przykłady dlaczego byłbym ostrożny w osądzaniu Qnapa nazywając go q..pą.
Napisano 18 grudnia 2013 - 20:17
Przypadkiem nie wsadzaj do srodka sydkow od WD seri NAS bo jest tragiczna i bardzo awaryjna juz wymienilem tego pelno u znajomych.
A ja właśnie dyski z serii WD RED polecam do NAS-ów.
Przez ostatni rok u klientów zainstalowałem kilkanaście NAS-ów (Synology, QNAP, Thecus i Netgear) właśnie z tymi dyskami i nie napotkałem na najmniejszy problem. Dyski jak i sprzęt tylko nowy nie odnawiany itp.
Co do NAS-a to zdecydowanie Synology, najbardziej rozbudowany soft, fajne możliwości dla sprzętu z iOS (filmy, fotki czy muzyka prosto z nas-a).
Sam mam NAS Thecus + 4 x WD RED 3 TB w RAID 5 ponad rok i działa to znakomicie, status dysków S.M.A.R.T. bez zastrzeżeń.
Napisano 18 grudnia 2013 - 23:29
Napisano 19 grudnia 2013 - 00:06

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych