Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakupy w Czeskim apple online store

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 villu

villu
  • 17 postów
  • SkądWrocław/Legnica

Napisano 10 grudnia 2013 - 17:14

Witajcie! Mam pytania, na które wydaje mi się znacie dopowiedź ;) Mianowice: Zauważyłem że w czeskim apple online store ceny po przeliczeniu na PLN są całkiem ciekawe. Dorzucając do tego zniżkę edukacyjną są tym bardziej atrakcyjne. Mieszkam w miarę blisko Czech i mam kolege który tam mieszka na stałe ze swą żoną Czeszką. Wpadłem na pomysł żeby to on kupił dla mnie własnie w czeskim apple online store komputer. Na pewno znajdzie się też ktoś z jego czeskich znajomych z ważną legitymacją studencką. Teraz tylko pytanie jak to przebiega? 1. Może sie zalogowac na moje apple id (polskie z polskim adresem, karta itp itd) czy lepiej użyć/tworzyć czeskie? 2. W jaki sposób okazuje się legitymację kupując online? Wysyła skan emailem? 3. Czy dane na legitymacji musza być zgodne z apple id użytym do zakupu? 4. Czy dane na legitymacji musza być zgodne z adresem wysyłki? docelowo byłaby to wysyłka na terenie Czech do mojego kumpla a dalej już sam bym odebrał. 5. Płatność jest przelewem czy z karty podpiętej do apple id? 6. Czy o czymś jeszcze powinienem wiedzieć? :> Z góry dzieki wszystkim za pomoc! Nigdy nic online z apple nie kupowałem a tylko naczytałem sie różnorakich historii, z których mało co wynika..

#2 Prawko

Prawko
  • 2 postów
  • SkądKraków

Napisano 10 grudnia 2013 - 17:42

Ciekawa opcja do przemyślenia, kiedy będę chciał kupić córce laptopa pomyślę o Twoim pomyśle

#3 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 10 grudnia 2013 - 18:47

Co do płatności kartą- nie musisz korzystać z jednej, ja płacę za zakupy z różnych kart bez żadnego problemu- na końcu zamówienia podaje się kartę, którą chcesz płacić. Legitymacji studenckiej w moim przypadku nie sprawdzali wcale. Tzn kupiłem macbooka ze zniżką i nie prosili mnie o przesłanie skanu czy czegokolwiek innego ani przed ani po zakupie. Pani z infolini powiedziała, że nie wszystkie zakupy są weryfikowane :P

#4 John McBridge

John McBridge
  • 5 postów
  • SkądLondon, United Kingdom, United Kingdom

Napisano 19 grudnia 2013 - 18:32

Dobry pomysł podałeś. Czechy mają mniejsze podatki, bo wiedzą że im więcej kasy u podatników tym lepiej :)

#5 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 14:13

Niedługo będę jechał do Czech i mam zamiar kupić laptopa Apple, wie ktoś może czy jest możliwe i jeśli tak, to w jakim mieście kupno fizycznie Macbooka?

#6 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 01 stycznia 2014 - 16:06

Gdzie masz najbliżej?

https://locate.apple...a&pt=4&x=18&y=8

Tu masz Pragę. Jak chcesz szukać w innych znanych Tobie miastach to kliknij sobie na "Nové hledání", wprowadź nazwę miasta do "Aktuální poloha", a następnie wybierz odpowiednią grupę produktów (iPad, Mac, iPod) spod "Všechny produkty" i naciśnij na OK.

#7 qura12

qura12
  • 467 postów
  • SkądWrocław, PL

Napisano 03 stycznia 2014 - 11:20

A jest możliwość wyboru normalnej klawiatury czy skazani jesteśmy na pepiczkową?

#8 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 13:12

A jest możliwość wyboru normalnej klawiatury czy skazani jesteśmy na pepiczkową?

Masz 4 do wyboru. Oczywoście,jeżeli kupujesz nowego.

#9 Adrianns

Adrianns
  • 158 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 22:38

Jadę dokładnie do Liberca, wie ktoś może czy można wybrać od razu, międzynarodową angielską klawiaturę? Bo jadę tam tylko na jeden dzień i niezbyt mógłbym czekać na jakieś zamówienie.

#10 zakino

zakino

• 10 510 postów

Napisano 03 stycznia 2014 - 23:47

Jadę dokładnie do Liberca, wie ktoś może czy można wybrać od razu, międzynarodową angielską klawiaturę? Bo jadę tam tylko na jeden dzień i niezbyt mógłbym czekać na jakieś zamówienie.

NA miejscu to raczej nie. Ale zamów tak,żeby był już na miejscu,

#11 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 06 stycznia 2014 - 19:55

No to teraz ciekawa sprawa ... w CZ ==MacMini late 2012== ma zniżkę edu a w PL NIE ! BRAVO !! i7 2.3 GHz - wersja podstawowa (bez dodatków) bez zniżki - 21 669 CZK (3 290 PLN) / cena w PL to 3 599 PLN ze zniżką - 20 369 CZK (3 095 PLN) / dla porównania 3 599 PLN bo zniżki nie ma i7 2.6 GHz - wersja podstawowa (bez dodatków) bez zniżki - 24 269 CZK (3 690 PLN) / cena w PL to 4 059 PLN ze zniżką - 21 669 CZK (3 295 PLN) / dla porównania 4 059 PLN bo zniżki nie ma Jeżeli nie uaktualnią kursu USD / EUR / PLN w sklepie Apple online to nie wróżę dobrej sprzedaży w PL bo to już się opłaca importować i sprzedawać !

#12 greggy1

greggy1
  • 5 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 07:16

Ciekawy motyw z czym czeskim Apple store. Bo po co przepłacać... Może sam się zdecyduję, kto wie :)

#13 olopiotrek

olopiotrek
  • 144 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 08:34

No to teraz ciekawa sprawa ...

w CZ ==MacMini late 2012== ma zniżkę edu a w PL NIE ! BRAVO !!

i7 2.3 GHz - wersja podstawowa (bez dodatków)

bez zniżki - 21 669 CZK (3 290 PLN) / cena w PL to 3 599 PLN
ze zniżką - 20 369 CZK (3 095 PLN) / dla porównania 3 599 PLN bo zniżki nie ma

i7 2.6 GHz - wersja podstawowa (bez dodatków)

bez zniżki - 24 269 CZK (3 690 PLN) / cena w PL to 4 059 PLN
ze zniżką - 21 669 CZK (3 295 PLN) / dla porównania 4 059 PLN bo zniżki nie ma

Jeżeli nie uaktualnią kursu USD / EUR / PLN w sklepie Apple online to nie wróżę dobrej sprzedaży w PL bo to już się opłaca importować i sprzedawać !

Podałeś ceny ze zniżkami EDU i tutaj mam pytanie - czy w czeskim apple store uznawane sa np legitymacje studenckie PL, czy np tylko czeski badz miedzynarodowe ISIC?
Oraz czy można skonfigurować sobie sprzęt na AOS i odebrać go w sklepie stacjonarnym (jeżeli znajdująsie takowe w Czechac)?

#14 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 07 stycznia 2014 - 08:47

W Czechach nikt nie sprawdza żadnych legitymacji ... Towar możesz zamówić i odebrać w stacjonarnym sklepie (wcześniej był link)

#15 villu

villu
  • 17 postów
  • SkądWrocław/Legnica

Napisano 07 stycznia 2014 - 09:24

w ramach podziękowania za podrzucenie pomysłu chętnie przyjmę jakieś jabłkowe sprzęto-upominki :P tak na to wpadłem bo kiedyś w neewsweeku czy wproście był artykuł o cenach czeskich i polskich. jak ktoś ma w miare blisko i chce przy okazji sobie zwiedzić Prage to opłaca sie jechać po dosłownie wszystko od jeansów Levisa przez gitary Gibsona aż po Volvo, nie mówiąc już o Skodach ;]

#16 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2 630 postów

Napisano 07 stycznia 2014 - 10:04

Good news,do Ostravy A1 mam ok.100km,jadac zagazowanym wozidlem smieszne koszty.

#17 angelares

angelares
  • 912 postów
  • Skądona taka blada?

Napisano 07 stycznia 2014 - 10:53

Zwróćcie też uwagę, że czesi rozumieją po polsku (nie ma problemu się dogadać) a my spokojnie zrozumiemy co mówią czesi. Takie czary. pozzdro, aa

#18 kris1973

kris1973
  • 24 postów
  • SkądRadziejów

Napisano 07 stycznia 2014 - 21:16

No i jak z tymi zakupami w czeskim ASO ?? Ktoś kupił online ?? Sam chce kupić iMac'a i się nad tym zastanawiam. Można kupić wersję edu na polskiego studenta ?? Sprawdzają jakoś te dokumenty ?? Pytałem w polskim AOS i kobitka powiedziała, że muszę mieć skan legitymacji studenckiej do wglądu, mogą mnie poprosić o przesłanie mailowo...

#19 villu

villu
  • 17 postów
  • SkądWrocław/Legnica

Napisano 07 stycznia 2014 - 21:24

ja sie z moim pomysłem wstrzymuje póki co i czekam do wakacji z nadzieją że będą aktualizować Airy

#20 kris1973

kris1973
  • 24 postów
  • SkądRadziejów

Napisano 07 stycznia 2014 - 21:29

Bez zalogowania poprzez apple_id wysylaja tylko na terenie Czech... więc pewnie poprzez apple id będzie podobnie czyli kicha, zostaje jedynie jechać na miejsce a w moim przypadku nieopłacalne...

#21 wojtkow

wojtkow

• 6 767 postów

Napisano 08 stycznia 2014 - 09:54

Każdy AOS wysyła tylko na terenie kraju w którym działa. Cały pomysł opiera się na osobistej wycieczce do danego kraju, w tym przypadku do Czech, co jest opłacalne na ogół tylko dla mieszkańców terenów przygranicznych (no chyba, że kupisz dopalonego Mac'a Pro).

#22 Janusz MB

Janusz MB
  • 851 postów

Napisano 17 stycznia 2014 - 09:48

Sprawdziłem cenę MB Pro 13 nowy 2013 8 GB RAM, 256 GB SDD Cena w AOS i Cortland (są identyczne dla edukacji) i ceny w Czechach. Wyszło około 310 zł zł taniej, licząc kurs kantorowy, przy płatności kartą kredytową byłoby drożej o prowizję. Podwójne przewalutowanie z koron na euro, z euro na złotówki, do całości na koniec 3% prowizji. Na koronie spread 5,9%, na euro spread 6,0%. W Polsce 10% zniżki edu, w Czechach tylko 6%.

#23 Tommy_PL

Tommy_PL
  • 268 postów
  • SkądLeeds UNITED ;-)

Napisano 19 stycznia 2014 - 20:07

No i się pojawił MacMini w cenach EDU - 6% a nie 10 ...

Mac mini - kup online komputer Mac mini - Apple Store dla sektora edukacji (Polska)

Ale dalej drożej niż w CZ ;)

P.S. nie wiem jak kolega liczył nowego MBP jak wyżej ... ale on wychodzi w CZ dokładnie 5500 wg cen kantorowych i ze zniżką EDU a w PL ze zniżką EDU to 6300 - różnica to 800 zł :)

#24 kefas198

kefas198
  • 72 postów
  • SkądKraków, PL

Napisano 28 kwietnia 2014 - 11:04

Na jakiej zasadzie można kupić mac przez appstore z międzynarodową klawiaturą by odebrać w jednym ze sklepów? Widzę opcję wysyłki na adres, nie widzę opcji wyboru sklepu, do którego mają dostarczyć produkt...

#25 Duke123

Duke123
  • 491 postów

Napisano 28 kwietnia 2014 - 11:08

Na jakiej zasadzie można kupić mac przez appstore z międzynarodową klawiaturą by odebrać w jednym ze sklepów?

W Polskim AOS nie ma takiej możliwości.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych