Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Problem z brakiem miejsca

• Please log in to reply
16 replies to this topic

#1 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 08 December 2013 - 21:42

Witam. Posiadam iPhone 4 16 GB. Mój problem polega na tym, że cały czas brakuje mi miejsca i telefon zaczyna strasznie ścinać. Najdziwniejsze w tym jest to, że prawie nic już na nim nie mam... 2-3 gry które zajmują maksymalnie po 100 mb, muzyka która zajmuje około 1,5 gb i zdjęć na około 1 gb i tyle. Wcześniej miałem jeszcze po instalowane jakieś gry czy programy, ale wszystko pousuwałem. Przed chwilą miałem komunikat, że brakuje miejsca na telefonie (znowu) wiec usunąłem trochę muzyki i w opcjach pokazało mi, że mam 500 mb wolnego miejsca. Ściągnąłem 3 pliki za pomocą safari na łączna wielkość około 150 mb po czym safari zaczęło ciąć i sie zresetowało. Pliki ściągnęło jeszcze raz, ale już ich nie zapisze bo znowu mam zero wolnego miejsca. Czy ktoś mi może powiedzieć gdzie leży problem? Może jest jakiś folder gdzie zapisywane są pliki tymczasowo pobrane i może to ten folder zżera mi całą pamięć?? Bardzo będę wdzięczny za szybkie odpowiedzi.

#2 Dar43

Dar43
  • 51 posts

Posted 08 December 2013 - 21:55

Chyba reset do fabrycznych to najlepsze rozwiązanie, jeśli nie masz JB i ifile z cydii nic nie zrobisz.

#3 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 08 December 2013 - 22:27

Mam i jb i ifile czy w takim razie jest jakis sposob??

#4 Dar43

Dar43
  • 51 posts

Posted 08 December 2013 - 23:11

sprawdz folder var\mobile\documents i jesli masz jb masz zainstalowany pewnie vshare to zobacz download w vshare tam leżą ciągle pliki ściągnięte. w innym wypadku brak mi pomysłów

#5 nodi32

nodi32
  • 588 posts
  • SkądRadom!

Posted 09 December 2013 - 01:39

Oproznij kosz w iFile. Podepnij pod iTunes i zobacz ile miejsca zajmują inne. Zróbreboot i synchronizacje ;)

#6 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 09 December 2013 - 14:49

Zprawdzilem folder documents i jest pusty, vshare nie mam zaintalowanego. Inne pliki zajmuja mi wg iTunes'a okolo 11GB niestety proba reebota i synchronizacji nie przyniosla prawie zadnego efektu :/ kiedys probowalem robic upgrade z jb ale tez mialem problem bo caly czas wyskakuwaly mi bledy. Jak z jednym udalo sie uporać to następny sie pojawiał:/ ktoś ma jeszcze jakieś porady? Program iphoneclean czy coś takiego który niby usuwa pliki tymczasowe i inne śmieci usunął mi raptem kilkadziesiąt mega:/ może jest jakiś inny skuteczniejszy program??

#7 nodi32

nodi32
  • 588 posts
  • SkądRadom!

Posted 09 December 2013 - 15:09

A co z tym koszem w iFile? Poszukaj tam opcji opróżnij kosz. :) Było nie instalować tyle śmieci z Cydii :D

#8 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 December 2013 - 18:15

Twój problem to nieproporcjonalnie rozbudowany folder "inne". 11GB jest nie do przyjęcia. U mnie jest to ok 1.6GB. Kategoria "inne" to są w dużej mierze uszkodzone pliki. Tu sie znajduja rzeczy dla ktorych iTunes nie moze przypisac zadnej kategorii, czyli pliki systemowe, tymczasowe, miniaturki zdjec z aparatu, okladki iTunes, programy z Cydii i cala reszta roznych rzeczy z systemu, skasowane pliki, odinstalowane app'y. Problem ten najczęściej występuje przy iP z JB. I tu musisz szukać oszczędności. Sprawdź: var/mobile/Library/SoftwareUpdate -byc może masz ściągnięty iOS 7. Sprawdź tez: /private/var/mobile/Media/ApplicationArchives. Usuń stamtąd wszystkie niepotrzebne pliki. To samo w: /var/log /var/mobile/library/ifile/trash W Safari usun: -cache, cookies, and historię.

#9 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 09 December 2013 - 20:28

Dzięki za odpowiedź. Posprawdzałem wszystkie foldery o których pisał "AMEX" i praktycznie wszystkie były puste bądź pliki w nich ważyły maksymalnie kilka mega. Kosz z iFile opróżniony i dalej lipa. Ogólnie podejrzewam, że dużo miejsca zajmują mi pliki pobrane przez safari. Gdy pobieram coś z neta, to po pobraniu otwieram to zawsze przez iFile. Plik zapisuje sie wtedy w var/mobile/documents. Ale zanim otworze go przez iFile to jak patrze po pobraniu w tę lokację to go tam nie ma. Czyli zapewne safari gdzieś to zapisuje tylko właśnie nie bardzo wiem gdzie. Mam nadzieję, że w miare jasno to opisałem.

#10 Alex145

Alex145
  • 132 posts
  • SkądHrubieszów

Posted 09 December 2013 - 20:35

Moze czas na Restore?

#11 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 09 December 2013 - 20:42

No właśnie problem w tym ze jak kiedyś próbowałem robić czy to restore czy upgrade to cały czas jakieś błędy wyskakiwały i gdy udałomi się pozbyć jakiegoś pojawiał się następny , ale to już chyba temat na inny wątek. Narazie to trzeba sie uporać z tym a nie wierze, że sie nia da;) problem w tym, że nie wiem gdzie szukać:)

#12 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 December 2013 - 20:47

1.Czy instalowałeś jakieś App za pomoca prog typu Installous albo Rock? 2. Jakiej App używasz do ściągania plików przez Safari?

#13 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 09 December 2013 - 21:11

Installousa nie używałem a o tym Rock nawet nie słyszałem. Do ściagania przez safarii nie używam niczego. Po prostu ściągam z poziomu przeglądarki i potem żebym mógł ten plik podejrzeć lub w ogóle go zlokalizować to musze z poziomu safarii otworzyć go za pomocą iFile.

#14 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 December 2013 - 21:16

Jeśli masz zainstalowany Safari Download Manager-to popatrz w: /var/mobile/Media/Downloads

#15 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 09 December 2013 - 21:43

Nie mam tego zainstalowanego

#16 Amex

Amex
  • 1711 posts

Posted 09 December 2013 - 21:53

Sprawdź też:
/private/var/spool/mdt
/private/var/.../.../safeharbor
Pomóc też może usunięcie zawartości folderu Music za pomocą iFunBox, a następnie ponowna synchronizacja z iTunes:
/private/var/mobile/Media/iTunes_Control/Music
Fixing "other files" eating up iPhone storage

#17 mexxtm

mexxtm
  • 16 posts

Posted 11 December 2013 - 17:41

Znalazłem winowajce:) Miałem rację, że to chodzi o pobrane pliki przez safari. Zapisywało je w dwóch miejscach. W jednym miejscu zapisywało przez iFile i tam widziałem te pliki i je usuwałem. Natomiast drugie miejsce o którym nie miałem pojęcia jest: var/mobile/Library/Application Supports/Containers/eh.heinelt.ifile/documents/inbox. Tam są wszystkie pobrane pliki. Metodą prób i błędów do tego doszedłem:) Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc:)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users