Interface audio do Logic Pro X
Napisano 08 grudnia 2013 - 18:12

Napisano 09 grudnia 2013 - 02:22
Rhett Butler i Scarlett O'Hara... a Ja jestem Asheleyem..

Napisano 09 grudnia 2013 - 17:21
Napisano 10 grudnia 2013 - 07:33
A co myślisz np o Phonic FireFly 808 U, dziadostwo jakieś ? Albo o Presonus FireStudio Project ?No to musisz robić w 88.2K lub 96K. Każda międzytwarz jest ok. Ale szczególnie polecam Apogee Duet 2 - 2 IN x 4 OUT USB audio interface i Focusrite (Scarlett 2i2 | Focusrite pomyślę o tym jutro...hahaha - ktoś pamięta "Przeminęło z Wiatrem"?)
Rhett Butler i Scarlett O'Hara... a Ja jestem Asheleyem..)))
Ten Focusrite robi też sprzęt na Firewire, miałeś może styczność np z Focusrite Saffire Pro 40 ?
Jakiego modelu używasz ? Jaką masz latencję przy minimalnym buforze ?RME jest nie do zajechania i ma najlepsze osiągi. Cały RMF (nomen omen) na nich pracuje.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 10 grudnia 2013 - 15:26
Napisano 11 grudnia 2013 - 14:55
Ensemble już raczej przekroczy budżet, ale chętnie bym przetestował tego Saffire. Jeżeli jak mówisz brzmienie preampów ma przyzwoite i latencja niewielka to chyba nic więcej mi nie potrzeba.Poleciłem Ci na początek interfejsy w ograniczonym budżecie z odpowiednią wg mnie jakością brzmienia.
Saffire bylby naprawdę fajny. Presonus też jest ok, sporo studiów projektowych ma ten sprzęt. RME jak najbardziej tak.
Ale jeżeliby było Cię stać na używanego Apogee Ensemble... to byłboby miodzio.
Przy okazji - jak zmierzyć jakie opóźnienie generuje zapis na dysku ?
Pozdrawiam,
L.
Napisano 12 grudnia 2013 - 02:34
Napisano 12 grudnia 2013 - 11:53
RME jest nie do zajechania i ma najlepsze osiągi. Cały RMF (nomen omen) na nich pracuje.
Mialem rewelacji nie ma gniazda sie wyrabiaja czasami karta pod Mac OS X glupiala ale to wina byla softu na OS albo softu karty. 2 ga ta sama karta pracuje w 2gim studiu i podobne zjawiska tak wiec nie nie ma rzeczy odealnych. Teraz tylko i wylacznie apogee w zupelnosci wystarcza i daje rade.
Ogolnie RME nie jest zle ale jesli chodzi o prace na OS X to Apogee Win RME sa lepsze firmy od RME na Win ale zaczynaja sie od 16tys i nie bede sie rozpisywal tutaj jakich firm bo tutaj nikt tego nie kupi do domu wiec trzymajmyu sie cen przyziemnych.
Z TB lepiej sobie daj spokoj chyba, ze masz do wydania kilka tysiecy na start do wyboru masz UAD Apollo na TB albo Apogee Symphony 64. Tylko nie wiem po co Ci TB jak USB da rade w zupelnosci. Tak samo USB 2.0 czy 3.0 dla producentow to zadna roznica w przypadku kart budzetowych i nie ma sensu wciskac usb 3.0 bo nie przyspieszy to nic tak naprawde. Jedynie zabieg marketingowy. Jedyne rozwiazanie to calkowite przejscie na TB ale to pociagnie za soba duze koszta i produkty raczej wskocza na wyzsza polke cenowa albo zaczna produkowac serie TB ktora moze byc drozsza od tej samej na USB o nawet 2 tys.
Napisano 12 grudnia 2013 - 13:56
No więc nie daje rady. Działałem już na USB, i po każdym nagraniu musiałem wyrównywać ścieżkę bo nic się nie zgrywało. Może są takie na USB które działają bez zarzutu, ale nie mam czasu ani pieniędzy kupować kolejno i sprawdzać. Dlatego też założyłem ten temat i pytam o sprzęt z którego sami korzystaliście i możecie polecić. Motyw przewodni - latencja.Tylko nie wiem po co Ci TB jak USB da rade w zupelnosci. Tak samo USB 2.0 czy 3.0 dla producentow to zadna roznica w przypadku kart budzetowych i nie ma sensu wciskac usb 3.0 bo nie przyspieszy to nic tak naprawde.
Swoją drogą co do TB to widzę że to raczej mało użyteczne złącze w tej chwili. 4K nie wyświetli, ze dwa dyski można podpiąć i tyle.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 06 stycznia 2014 - 15:41
Saffire PRO 14 | Focusrite
Używam go do grania na żywo, trzy instrumenty jednocześnie w tym dwa przez wejścia xlr z fantomem i na wszystkich po kilka pluginów (symulacje pieców, efekty itd), Mainstage 3 czyli poniekąd Logic X, Macbook white 2.13ghz, 6gb ram. Bardzo polecam nic się nie wywala, latencja niezauważalna. Jak chcesz dokładne dane jakie mam ustawienia dzwięku to mogę napisać później. Jest bardzo kompaktowy i mobilny. Ma też in/out midi więc podpinam pod niego też sterownik berindżer ten najpopularniejszy fcb1010 z upgrejdowanym chipem. Mam z tego taki po prostu multiefekt tyle, że osługujący jednocześnie 3 instrumenty (możliwe do 4).
Acha i za używany w bdb stanie dałem jakoś około 600pln albo i mniej, już nie pamiętam.
Napisano 06 stycznia 2014 - 21:33

Napisano 14 stycznia 2014 - 11:20
Ja używam dokładnie ten interfejs firewire:
Saffire PRO 14 | Focusrite
Używam go do grania na żywo, trzy instrumenty jednocześnie w tym dwa przez wejścia xlr z fantomem i na wszystkich po kilka pluginów (symulacje pieców, efekty itd), Mainstage 3 czyli poniekąd Logic X, Macbook white 2.13ghz, 6gb ram. Bardzo polecam nic się nie wywala, latencja niezauważalna. Jak chcesz dokładne dane jakie mam ustawienia dzwięku to mogę napisać później. Jest bardzo kompaktowy i mobilny. Ma też in/out midi więc podpinam pod niego też sterownik berindżer ten najpopularniejszy fcb1010 z upgrejdowanym chipem. Mam z tego taki po prostu multiefekt tyle, że osługujący jednocześnie 3 instrumenty (możliwe do 4).
Acha i za używany w bdb stanie dałem jakoś około 600pln albo i mniej, już nie pamiętam.
Dzięki za odpowiedź, sprawa jeszcze nie rozstrzygnięta wiec każda informacja jest przydatna.
Właśnie o to mi chodziło żeby latencja była kilka ms. Z buforem trzeba zejść nisko żeby mieć taką latencję ?
Da radę na tym Saffire PRO 14 ustawić odsłuchy dla każdego instrumentu osobno na wyjściach liniowych, czy jedyna opcja to cały mix na wyjście słuchawkowe ?
Fajna sprawa z tym sterownikiem, nawet bez mainstage przy samym nagrywaniu przydałoby mi się takie rozwiązanie do kontrolowania efektów. Ile dałeś za ten sterownik ? Tańszy niż używany Boss gt 8 ?
Pozdrawiam,
L.
Napisano 18 stycznia 2014 - 21:53
Napisano 20 stycznia 2014 - 00:41
Pozdrawiam,
L.
Napisano 20 stycznia 2014 - 12:34
Napisano 20 stycznia 2014 - 21:37
Jak bufor mówisz że 256 i nie widać latencji to faktycznie nieźle.
Myślałem też o Motu i RME, ale nie wiem czy wykorzystam potencjał tego sprzętu (nawet Ensemble widziałem za 4k) i podejrzewam że pewnie zainwestuję w instrument a interface kupię skromniejszy.
Pozdrawiam,
L.
Napisano 30 stycznia 2014 - 18:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych