Witam,
Mam pewien problem który trwa na jednym z dysków już od systemu 10.7 do obecnego 10.9, a mianowicie :
Niektóre pliki kiedy chce skopiować (nie przenieść) z tego dysku pod koniec kopiowania wywalają informacje -
Finder nie może dokończyć tej czynności; nie można odczytać lub zapisać pewnych danych (Kod błędu -36)
Nie pomaga naprawa uprawnień, etc ,.. a przy plikach które próbuje przenieść jest w terminalu widoczny symb.link : -rw-r--r--@ . Problem w tym ze nigdy nie były robione dowiązania symboliczne czy 'stale' a wielkość pliku na dysku jest odpowiednia.
Na 49 plików np. 13 nie daje się skopiować , a wiec w czym jest problem ?
Problem o tyle irytuje ze są to kopie bajek z naszych DVD dla dzieciaków a które zostały prze-konwertowane do m4v i dołączone do kolekcji domowej aby mogły w każdej chwili obejrzeć je sobie na iPodzie czy apple tv ,a teraz chce je przenieść na drugiego maca który jest częściej OnLINE i ma prawie pusty dysk albo na drugi dysk w najgorszym wypadku by odizolować TC od innych plików .
Dysk jest dyskiem zewnętrznym podłączonym do USB i służy również jako TC.
Na obu iMacach 27' mind 2011 istnieje ten sam problem po podłączeniu dysku, kolejka kwestia jaka się nasuwa to czy inne dane można tam zapisywać ( celem dalszego przetwarzania ) jeżeli nawet kilka głupich plików stwarza problem , no i oczywiście w czym może tkwić problem .
Za udzielona pomoc z góry dziękuje .

Kopiowanie pliku przerwane błędem -36
Rozpoczęty przez
emits
, 06 gru 2013 12:25
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 grudnia 2013 - 12:25
Napisano 06 grudnia 2013 - 13:09
Witam,
Nie przejmuj się i przyjmij "ten typ tak ma"
Domyślam się, że problem występuje przy przenoszeniu całej biblioteki ewentualnie wielu zaznaczonych plików.
Zobacz ile plików (filmów) się kopiuje i przenoś w mniejszej ilości (pojemności) .
Niestety nie potrafię Ci tego dokładnie wytłumaczyć dlaczego tak się dzieje, ale mam to samo i u mnie pomaga przenoszenie po kilka filmów.
Pozdrawiam

Napisano 06 grudnia 2013 - 13:34
Witam,
Dziękuje za odpowiedz ale problem jest w tym ze nawet po jednym pliku nie da się przenieść gdziekolwiek czy na maca czy na dysk . Jedyna opcja to skasować wszystko jeżeli chciałbym oczyścić ten dysk a później znowu przejść przez mękę i zgrać dzieciakom bajki , przerobić do m4v i dopiero udostępnić w bibliotece domowej .. ale problem jest o tyle 'upierdliwy' ze tak naprawdę bez wiedzy jak powstał ten problem i jakie jest jego rozwiązanie - muszę założyć ze cały dysk 2 TB jest do wyrzucenia ponieważ nie mógłbym sobie pozwolić na zamieszczanie tam plików z którymi pracuje - a to już jest problem :/
Dlatego szukam jakiegokolwiek rozwiązania na uratowanie tych danych ( umożliwienia ich kopiowania ) by mieć problem z głowy kiedy to się ponownie pojawi już w trakcie normalnej pracy i by przede wszystkim wiedzieć czy mogę dalej tego dysku używać .
PS. u mnie nie działa przenoszenie czy kopiowanie po jednym pliku lub wielu , całego katalogu jak również rsync i cp z terminala .. totalnie nic , co jedynie można przenieść je do kosza ale z kosza w inne miejsce już nie za to w to samo - a i owszem .
Witam Ponownie ,
A wiec udało się rozwiązać problem , bo mój podstawowy błąd po wielu latach uzywania OSa od jego wersji 9 , to to ze całkowicie nie pomyślałem by potraktować go jak każdego innego linuxa wiec zrobiłem to co należało i problem się rozwiązał.
Dla potomności jak i dla mojego przedmówcy , zamieszczam metodę jak radzić sobie z taka sytuacja i czego z reguły jest to wynikiem jeżeli prawa dostępu są prawidłowe :
1. Otwieramy terminal i wpisujemy polecenie wyświetlające log z opcja follow :
W tym czasie rozpoczynamy próbę skopiowania lub przeniesienia zablokowanego pliku.
Naszym oczom powinno pokazać się coś takiego w momencie przerwania kopiowania pliku błędem 36 :
Oznacza to ze niestety mamy błąd odczytu z dysku ( w wielkim skrócie ), jeżeli to ustaliliśmy to należy zabrać się za procedurę taka sama jak podczas odzyskiwania utraconych danych ( w następnym kroku )
2. Pobieramy program do odzyskiwania danych ( dobrze tez sie sprawuje przy 'wysypanych' kartach pamięci z aparatów .
Następnie rozpakowujemy go i instalujemy :
Program jest już zainstalowany i możemy przejść do kroku nr.3 .
3. Wpisujemy odpowiednie polecenie oraz zaraz po nim ( należy wykonać spacje ) przeciągamy w to miejsce terminala - plik który jest uszkodzony , następnie robimy jeszcze jedna spacje i ponownie przeciągamy ten sam plik ale zmieniając jego nazwę
- Już tłumaczę konstrukcje : <ścieżka do uszkodzonego pliku razem z nim> <ścieżka gdzie ten przetworzony i naprawiony plik ma być zapisany - jeżeli taka sama ścieżka to trzeba zmienić nazwę pliku by nie nastąpiło nadpisanie>
Wygląda to tak :
Po pewnym czasie działanie programu zakończy się komunikatem w terminalu i jak mieliśmy szczęście - plik czy inne dane zostały odzyskane .
Jeżeli chcemy cale dyski naprawiać to punkt montowania tych dyskow sprawdzimy sobie poleceniem :
Co nam pokarze takie coś :
PS . Możemy użyć tego polecenia by odzyskać cały dysk i zapisać go jako IMG np . tak :
Pozdrawiam i mam nadzieje ze komuś się to przyda .
Dziękuje za odpowiedz ale problem jest w tym ze nawet po jednym pliku nie da się przenieść gdziekolwiek czy na maca czy na dysk . Jedyna opcja to skasować wszystko jeżeli chciałbym oczyścić ten dysk a później znowu przejść przez mękę i zgrać dzieciakom bajki , przerobić do m4v i dopiero udostępnić w bibliotece domowej .. ale problem jest o tyle 'upierdliwy' ze tak naprawdę bez wiedzy jak powstał ten problem i jakie jest jego rozwiązanie - muszę założyć ze cały dysk 2 TB jest do wyrzucenia ponieważ nie mógłbym sobie pozwolić na zamieszczanie tam plików z którymi pracuje - a to już jest problem :/
Dlatego szukam jakiegokolwiek rozwiązania na uratowanie tych danych ( umożliwienia ich kopiowania ) by mieć problem z głowy kiedy to się ponownie pojawi już w trakcie normalnej pracy i by przede wszystkim wiedzieć czy mogę dalej tego dysku używać .
PS. u mnie nie działa przenoszenie czy kopiowanie po jednym pliku lub wielu , całego katalogu jak również rsync i cp z terminala .. totalnie nic , co jedynie można przenieść je do kosza ale z kosza w inne miejsce już nie za to w to samo - a i owszem .
Witam Ponownie ,
A wiec udało się rozwiązać problem , bo mój podstawowy błąd po wielu latach uzywania OSa od jego wersji 9 , to to ze całkowicie nie pomyślałem by potraktować go jak każdego innego linuxa wiec zrobiłem to co należało i problem się rozwiązał.
Dla potomności jak i dla mojego przedmówcy , zamieszczam metodę jak radzić sobie z taka sytuacja i czego z reguły jest to wynikiem jeżeli prawa dostępu są prawidłowe :
1. Otwieramy terminal i wpisujemy polecenie wyświetlające log z opcja follow :
tail -f /var/log/system.log
W tym czasie rozpoczynamy próbę skopiowania lub przeniesienia zablokowanego pliku.
Naszym oczom powinno pokazać się coś takiego w momencie przerwania kopiowania pliku błędem 36 :
kernel[0]: disk2s2: I/O error.
Oznacza to ze niestety mamy błąd odczytu z dysku ( w wielkim skrócie ), jeżeli to ustaliliśmy to należy zabrać się za procedurę taka sama jak podczas odzyskiwania utraconych danych ( w następnym kroku )
2. Pobieramy program do odzyskiwania danych ( dobrze tez sie sprawuje przy 'wysypanych' kartach pamięci z aparatów .
wget http://mirror.checkdomain.de/gnu/ddrescue/ddrescue-1.16.tar.gz
Następnie rozpakowujemy go i instalujemy :
tar zxvf ddrescue-1.16.tar.gz cd ddrescue-1.16 ./configure make make install
Program jest już zainstalowany i możemy przejść do kroku nr.3 .
3. Wpisujemy odpowiednie polecenie oraz zaraz po nim ( należy wykonać spacje ) przeciągamy w to miejsce terminala - plik który jest uszkodzony , następnie robimy jeszcze jedna spacje i ponownie przeciągamy ten sam plik ale zmieniając jego nazwę
- Już tłumaczę konstrukcje :
Wygląda to tak :
/usr/local/bin/ddrescue -r 3 /Volumes/Time\ Capsule/Filmy\ Apple\ TV/zepsuta_bajka.m4v /Volumes/Time\ Capsule/Filmy\ Apple\ TV/dobra_bajka.m4v
Po pewnym czasie działanie programu zakończy się komunikatem w terminalu i jak mieliśmy szczęście - plik czy inne dane zostały odzyskane .
Jeżeli chcemy cale dyski naprawiać to punkt montowania tych dyskow sprawdzimy sobie poleceniem :
df
Co nam pokarze takie coś :
Filesystem 512-blocks Used Available Capacity iused ifree %iused Mounted on /dev/disk0s2 232762432 154042944 78207488 67% 19319366 9775936 66% / devfs 383 383 0 100% 664 0 100% /dev /dev/disk3s2 1952853344 748604760 1204248584 39% 93575593 150531073 38% /Volumes/Archiwum /dev/disk1s2 1952853344 1952522072 331272 100% 244065257 41409 100% /Volumes/Magazyn /dev/disk2s2 3906357168 416184800 3490172368 11% 52023098 436271546 11% /Volumes/Time Capsule map -hosts 0 0 0 100% 0 0 100% /net map auto_home 0 0 0 100% 0 0 100% /home
PS . Możemy użyć tego polecenia by odzyskać cały dysk i zapisać go jako IMG np . tak :
/usr/local/bin/ddrescue -r 3 /dev/disk2s2/ /dev/disk3s2/obraz_odzyskanego_dysku.img
Pozdrawiam i mam nadzieje ze komuś się to przyda .
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych