Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Aktualizacja OS X 10.5.8 do nowszej wersji

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sniper10000

Sniper10000
  • 33 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 12:56

Witam, Od kilku godzin grzebię na forum, ale nie mogę znaleźć odpowiedzi na wszystkie pytania. Może mi ktoś pomoże... Znajoma ma MacBooka Pro A1286 z procesorem Intel Core 2 Duo 2.4 GHz i 4 GB RAM 1067 MHz DDR3. System to Mac OS X 10.5.8. Poprosiła mnie, żebym go zaktualizował. Wyczytałem, że mogę kupić Mac OS X 10.6 Snow Leopard i później za darmo aktualizować do OS X 10.9 Mavericks. Znalazłem wątek z którego wynika, że niektórym ten ostatni system działa płynnie, innym trochę mniej. Nie mogę sobie pozwolić na eksperymenty trwające tygodniami, bo komputer potrzebny jest do pracy, stąd moje pytanie: 1. Czy OS X 10.6 Snow Leopard to najlepszy/pewny wybór, żeby tymczasowo załagodzić problemy z niedziałającymi aplikacjami, np. Firefox? Czy do tego komputera lepiej kupić system o oczko wyższy, np. 10.7 (o ile to w ogóle możliwe)? 2. Gdzie znajdę informację jak długo Firefox będzie działać z OS X 10.6? Nie chciałbym bezmyślnie go kupować, jeśli się okaże, że za pół roku sytuacja się powtórzy.

#2 DanielF

DanielF
  • 5 764 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 05 grudnia 2013 - 13:06

1. Do starych maków 10.6 to najlepszy wybór i nie ma co się zastanawiać 2. I tak go kupisz, bo jak chcesz zrobić upgrade do wyższej wersji?

#3 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 05 grudnia 2013 - 14:44

1. Czy OS X 10.6 Snow Leopard to najlepszy/pewny wybór, żeby tymczasowo załagodzić problemy z niedziałającymi aplikacjami, np. Firefox? Czy do tego komputera lepiej kupić system o oczko wyższy, np. 10.7 (o ile to w ogóle możliwe)?

2. Gdzie znajdę informację jak długo Firefox będzie działać z OS X 10.6? Nie chciałbym bezmyślnie go kupować, jeśli się okaże, że za pół roku sytuacja się powtórzy.

Mac OS X 10.6 Snow Leopard - Apple Store (Polska)

Kupić, zainstalować, i trzymać się tej wersji systemu OS X tak długo, dopóki jakaś inna aplikacja niezbędna Twojej znajomej do życia odmówi z nim współpracy.

Firefox w najnowszej wersji wymaga do pracy co najmniej OS X 10.6 Snow Leopard:

http://www.mozilla.o...m-requirements/

Jeżeli powiedzmy za pół roku okaże się, że developerzy Firefox przy kolejnej wersji tej przeglądarki przestaną wspierać OS X 10.6, to wtedy Twoja znajoma zrobi sobie aktualizację do najnowszej wersji systemu, może już bardziej dopracowanej niż aktualna wersja OS X 10.9 Mavericks.

#4 mattpi

mattpi
  • 5 postów

Napisano 06 stycznia 2014 - 16:25

MacBook 2008 Czy myślicie, że MacBook z połowy 2008 roku (2,4 ghz Intel, 2 GB DDR2) dźwignie Snow Leoparda? teraz mam Leoparda 10.5.8. Muszę koniecznie wskoczyć poziom wyżej ponieważ iPhone z iOS wymaga iTunes 11, którego niestety nie mogę teraz zainstalować.

#5 makej

makej
  • 97 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 stycznia 2014 - 17:16

Dzwignie bez problemu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych