iPod Classic 160 gb - nie ładuje, ale połączony
Rozpoczęty przez
Beansithe
, 04 gru 2013 21:40
10 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 grudnia 2013 - 21:40
Cześć,
posiadam tego staruszka już od jakichś 6-7 lat, no i wczoraj zaczęły się małe problemy - to znaczy, kiedy podepnę go do komputera to komputer i tym samym iTunes go widzi, na jego ekranie pojawia się w prawym górnym rogu ekranu ikonka ładowania, ale kiedy go odłączam bateria dalej jest w tym samym miejscu.
To samo na zewnętrznej ładowarce (nieoryginalnej, w obecnej chwili nie mam jak tego sprawdzić na oryginale). Kabel wygląda na zdrowy, nigdzie nie przecięty, niby wysłużony, ale w bardzo dobrym stanie, tak samo jak i sam iPod
Czy mogę liczyć na waszą pomoc? To wieloletnia przyjaźń i nie chciałbym tracić tak niezawodnego kompana jak mój Classic

Napisano 04 grudnia 2013 - 23:22
Prawdopodobnie akumulator stracił już swoją pojemność (zakończył żywot).
Napisano 05 grudnia 2013 - 00:40
Dziękuję za szybką pomoc. Czy mógłbym jeszcze dowiedzieć się ile kosztuje akumulator albo jego dobrej jakości zamiennik i wymiana? Od siebie dodam, że nieco dziwi mnie koniec żywotu akumulatora, bo po dobrym naładowaniu trzymał się przez ponad tydzień (albo kilka nocy słuchania), a przestał działać nagle. Czy jest jeszcze inna możliwość?
Napisano 05 grudnia 2013 - 12:59
Może zrób jeszcze (w podanej kolejności):
a. twardy restart (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & MENU)
i potem szybko (tak żeby zdążyć wybrać):
b. test diagnostyczny (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & "I<<")
po zakończeniu testu - kolejny twardy restart (w celu powrotu do normalnego trybu pracy).
Jak problem będzie dalej występował, no to niestety akumulator jest do wymiany. Jak każdy - ma ograniczoną liczbę cykli ładowania, a każde niepełne jego naładowanie/rozładowanie niestety stopniowo przyspiesza ten proces, no i widocznie nadszedł ten dzień.
2. W kwestiach poszukiwań, zakupu, wymiany akumulatora - odsyłam do forumowych serwisantów.
a. twardy restart (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & MENU)
i potem szybko (tak żeby zdążyć wybrać):
b. test diagnostyczny (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & "I<<")
po zakończeniu testu - kolejny twardy restart (w celu powrotu do normalnego trybu pracy).
Jak problem będzie dalej występował, no to niestety akumulator jest do wymiany. Jak każdy - ma ograniczoną liczbę cykli ładowania, a każde niepełne jego naładowanie/rozładowanie niestety stopniowo przyspiesza ten proces, no i widocznie nadszedł ten dzień.
2. W kwestiach poszukiwań, zakupu, wymiany akumulatora - odsyłam do forumowych serwisantów.
Napisano 05 grudnia 2013 - 16:13
Nie reaguje. "Podłącz do ładowania" i zero reakcji na podane przez Ciebie kombinacje. Czy można to zrobić zdalnie przez iTunes? (jeśli nie przez najnowszą wersję to jakieś starsze)
Napisano 05 grudnia 2013 - 16:53
No ale musisz podać zasilanie przecież - czyli podłącz go pod jakiś "prąd", pod którym iPod zacznie normalnie działać, bo teraz nie działa jego wewnętrzny "magazyn". Z pustego to i Salomon nie naleje :-) .
Napisano 05 grudnia 2013 - 22:45
Jak podłączony również nie reaguje
No i opcja przez iTunes też odpada... Jak już do końca padła mu bateria to przestał się z nim łączyć. Czy aby ta opcja twardego restartu w ten sposób na pewno zadziała na tym starociu? Próbuję, próbuję... i nic. Po jakimś czasie trzymania tak tylko ekran gaśnie, ale nic się nie dzieje. Żadnej opcji testu.

Napisano 06 grudnia 2013 - 00:19
Przykładowe wideo:
Jak widać można sobie sprawdzić manualnie wszystko z osobna lub automatycznie całość. Jeśli dalej nie da rady to obstawiam jednak padnięty akumulator. Może załóż stosowny temat w dziale Serwis - niech serwisanci się jeszcze wypowiedzą.
Jak widać można sobie sprawdzić manualnie wszystko z osobna lub automatycznie całość. Jeśli dalej nie da rady to obstawiam jednak padnięty akumulator. Może załóż stosowny temat w dziale Serwis - niech serwisanci się jeszcze wypowiedzą.
Napisano 06 grudnia 2013 - 00:42
W momencie kiedy ekran powinien zamienić się na ikonę Apple, tak jak na filmie, ekran przygasa, lekko rozmazuje się (takie kreski jak na gameboy advance swego czasu jak się go wyłączało
)... a kiedy kliknę środkowy przycisk i lewy... od razu po kliknięciu z powrotem wraca na okno "Charging. Please wait...".

Napisano 07 grudnia 2013 - 02:55
Ano, niestety, nic nie pomaga. Dzięki za pomoc. Napisałem temat w serwisie, ale chyba czeka na zaakceptowanie. Jeżeli ktokolwiek jeszcze zna potencjalny sposób na rozwiązanie mojego problemu - proszę, piszcie
Nie rozstanę się z nim tak łatwo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych