Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

iPod Classic 160 gb - nie ładuje, ale połączony

• Please log in to reply
10 replies to this topic

#1 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 04 December 2013 - 21:40

Cześć, posiadam tego staruszka już od jakichś 6-7 lat, no i wczoraj zaczęły się małe problemy - to znaczy, kiedy podepnę go do komputera to komputer i tym samym iTunes go widzi, na jego ekranie pojawia się w prawym górnym rogu ekranu ikonka ładowania, ale kiedy go odłączam bateria dalej jest w tym samym miejscu. To samo na zewnętrznej ładowarce (nieoryginalnej, w obecnej chwili nie mam jak tego sprawdzić na oryginale). Kabel wygląda na zdrowy, nigdzie nie przecięty, niby wysłużony, ale w bardzo dobrym stanie, tak samo jak i sam iPod Czy mogę liczyć na waszą pomoc? To wieloletnia przyjaźń i nie chciałbym tracić tak niezawodnego kompana jak mój Classic :)

#2 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 04 December 2013 - 23:22

Prawdopodobnie akumulator stracił już swoją pojemność (zakończył żywot).

#3 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 05 December 2013 - 00:40

Dziękuję za szybką pomoc. Czy mógłbym jeszcze dowiedzieć się ile kosztuje akumulator albo jego dobrej jakości zamiennik i wymiana? Od siebie dodam, że nieco dziwi mnie koniec żywotu akumulatora, bo po dobrym naładowaniu trzymał się przez ponad tydzień (albo kilka nocy słuchania), a przestał działać nagle. Czy jest jeszcze inna możliwość?

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2013 - 12:59

Może zrób jeszcze (w podanej kolejności):

a. twardy restart (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & MENU)
i potem szybko (tak żeby zdążyć wybrać):
b. test diagnostyczny (trzymasz przez kilka sekund guzik środkowy & "I<<")
po zakończeniu testu - kolejny twardy restart (w celu powrotu do normalnego trybu pracy).

Jak problem będzie dalej występował, no to niestety akumulator jest do wymiany. Jak każdy - ma ograniczoną liczbę cykli ładowania, a każde niepełne jego naładowanie/rozładowanie niestety stopniowo przyspiesza ten proces, no i widocznie nadszedł ten dzień.

2. W kwestiach poszukiwań, zakupu, wymiany akumulatora - odsyłam do forumowych serwisantów.

#5 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 05 December 2013 - 16:13

Nie reaguje. "Podłącz do ładowania" i zero reakcji na podane przez Ciebie kombinacje. Czy można to zrobić zdalnie przez iTunes? (jeśli nie przez najnowszą wersję to jakieś starsze)

#6 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 05 December 2013 - 16:53

No ale musisz podać zasilanie przecież - czyli podłącz go pod jakiś "prąd", pod którym iPod zacznie normalnie działać, bo teraz nie działa jego wewnętrzny "magazyn". Z pustego to i Salomon nie naleje :-) .

#7 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 05 December 2013 - 22:45

Jak podłączony również nie reaguje :P No i opcja przez iTunes też odpada... Jak już do końca padła mu bateria to przestał się z nim łączyć. Czy aby ta opcja twardego restartu w ten sposób na pewno zadziała na tym starociu? Próbuję, próbuję... i nic. Po jakimś czasie trzymania tak tylko ekran gaśnie, ale nic się nie dzieje. Żadnej opcji testu.

#8 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 06 December 2013 - 00:19

Przykładowe wideo:

Jak widać można sobie sprawdzić manualnie wszystko z osobna lub automatycznie całość. Jeśli dalej nie da rady to obstawiam jednak padnięty akumulator. Może załóż stosowny temat w dziale Serwis - niech serwisanci się jeszcze wypowiedzą.

#9 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 06 December 2013 - 00:42

W momencie kiedy ekran powinien zamienić się na ikonę Apple, tak jak na filmie, ekran przygasa, lekko rozmazuje się (takie kreski jak na gameboy advance swego czasu jak się go wyłączało :) )... a kiedy kliknę środkowy przycisk i lewy... od razu po kliknięciu z powrotem wraca na okno "Charging. Please wait...".

#10 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 06 December 2013 - 12:02

Jedyne co jeszcze mogę poradzić to: Zerowanie iPoda

#11 Beansithe

Beansithe
  • 7 posts

Posted 07 December 2013 - 02:55

Ano, niestety, nic nie pomaga. Dzięki za pomoc. Napisałem temat w serwisie, ale chyba czeka na zaakceptowanie. Jeżeli ktokolwiek jeszcze zna potencjalny sposób na rozwiązanie mojego problemu - proszę, piszcie :) Nie rozstanę się z nim tak łatwo.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users