Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Nokia Lumia 1520 Vs NOTE 3 Vs SONY Z1 Ultra czas na phablet od Apple

• Please log in to reply
44 replies to this topic

#1 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2013 - 11:03

[ATTACH=CONFIG]18699[/ATTACH]

Witam,
Dzisiaj prawdopodobnie zawita do mnie najnowszy phablet firmy Nokia Lumia 1520. Odbieram go dzisiaj ze sklepu Euro.
Zobaczymy co te cudo potrafi.
System Windows Phone 8 zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie, osobiście używam obecnie Lumie 1020.
Rok temu używałem Samsunga Galaxy NOTE 2 i jak na początku wrażenia były mega pozytywne, to niestety z czasem nakładkowy android niestety dawał się we znaki i czym prędzej go oddałem z ulgą :)
Słyszałem, że w tym roku nie wiele się u Samsunga zmieniło.

Ciekawą propozycją jest również Sony Z1 Ultra, ale i tym razem mamy do czynienia z "Androidem", a wielkość samego phabletu już niestety za duża i ciężko go nosić w kieszeni. Zobaczymy jak będzie z Lumią 1520, wielkość podobnie przerażająca. Szkoda, że nie skopiowali delikatnie obudowy od Samsunga, która jest bardzo przemyślanie skonstruowana. Zaoszczędzili sporo miejsca, zwłaszcza po bokach wyświetlacza.

Z biegiem czasu, postaram się w tym wątku dopisywać swoje wrażenia z użytkowania "1520".
Jeśli ktoś z Was posiada któryś z tych Phabletów i ma za sobą już jakieś większe doświadczenie, prosiłbym o wpisy.

Mam nadzieję, że Apple być może w przyszłym roku również wejdzie na rynek z podobnym urządzeniem.
Zawsze klienci będą mieli szerszy wybór i alternatywy.

#2 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 11:18

Bardzo chętnie przeczytam Twoje wrażenia z użytkowania L1520!

#3 grummi

grummi
  • 67 posts

Posted 02 December 2013 - 11:54

Super, też czekam na jakieś porównania. Mógłbyś czy to w tym temacie czy w innym napisać coś jeszcze na temat Windows Phone? Interesuje mnie zwłaszcza opinia kogoś z perspektywy iOS.

#4 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 11:59

Jeśli phablet to tylko L1520.

#5 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 12:11

Ale co byś chciał konkretnie wiedzieć? System działa świetnie, spory wybór telefonów, mnóstwo aplikacji a ciągle ich przybywa.

#6 grummi

grummi
  • 67 posts

Posted 02 December 2013 - 12:16

Głównie chodzi mi o to, jak wypada po dłuższym czasie użytkowania. Czy jest wart tego, aby się na niego przesiąść z iOS-a czy to tylko tako chwilowy "wybryk natury" jakim była Basa? Podobno aplikacje są, ale mówią słaba i niedopracowane, system niby istnieje, ale bywa dość mocno ograniczony.

#7 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 12:40

Z całą pewnością się nie zapycha jak Android po miesiącu działania... Każdy ma swoje potrzeby, ale mi WP8 się podoba. Wszystko działa jak trzeba. iOS też jest ograniczony dla niektórych, bo nie da się zmienić tapety itp...

#8 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 02 December 2013 - 14:02

Dzieki effe za cudzysłowy w odpowiednich miejscach ;) Coś sie zmienia w myśleniu forumowiczow MyApple.

#9 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 14:37

Ja czekam aż effe porówna MT między L1520, a L1020. Przeładowania aplikacji w L920 drażniły mnie, w N5 tego nie ma bo 2GB robi swoje.
Jeśli L1520 jest równie dobra to czekam na 5" od Nokii. ;)

#10 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 02 December 2013 - 15:18

I tak najlepiej w kategorii cena/jakość wypada Lumia 920. Za 1020 i 1520 trzeba niestety słono zapłacić. Na telefony z Androidem już nawet nie spoglądam :)

#11 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 15:22

W sumie lepiej L925 kupić, 1300zł nówka to śmieszne pieniądze jak za taki telefon.

#12 grummi

grummi
  • 67 posts

Posted 02 December 2013 - 15:27

Ale L925 ma tylko 16 GB i fabrycznie brak ładowania bezprzewodowego, więc też zależy od indywidualnych potrzeb.

#13 528eae9968

528eae9968
  • 7222 posts
Posted 02 December 2013 - 15:29

W sumie lepiej L925 kupić, 1300zł nówka to śmieszne pieniądze jak za taki telefon.

I dopłacać 350zł do odgrzanego kotleta bez ładowania indukcyjnego pamięcią obciętą o połowę :D. Już lepiej dołożyć więcej do 1020, chociaż i ona ma ten sam procesor.

#14 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 15:52

Niby tak ale ja np. dla żony wybrałbym L925 z racji wagi, a kobieta 32GB i ładowania indukcyjnego nie potrzebuje. ;)

#15 MC_

MC_
  • 6937 posts

Posted 02 December 2013 - 18:39

Nie tylko kobieta :) Spora rzesza użytkowników iP ma wersję 16GB i jakoś żyją, więc argument z pamięcią nie do każdego da się zastosować. Ładowanie indukcyjne podobnie - trzeba niestety dokupić dodatkowe akcesoria... Ja osobiście bym jednak wolał albo 925 albo 1020 tylko ta cena mi przeszkadza. Niewątpliwie gdyby 925 była w cenie 920 to bym brał tą pierwszą. Co innego 1020, bo jednak tutaj aparat "robi" cenę, ale aż tak...?

#16 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 19:47

Zawitała L1520 czy nie? :)

#17 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2013 - 22:40

Witam, Tak zawitała:). Odebrałem ją dzisiaj ze sklepu Euro, ale niestety nie byłem wstanie za dużo się nią pobawić. Jedynie co zrobiłem to wgrałem kopię zapasową, popisałem kilka maili, wykonałem kilka telefonów i zdjęć. Niestety nie mam możliwości porównać bezpośrednio zdjęć z Lumii1020, a L1520, ponieważ tą pierwszą sprzedałem. Jednak mam kilkadziesiąt zdjęć zrobionych L1020, więc jakieś porównanie będę miał. Tak na gorąco mogę powiedzieć, że zdjęcia wyglądają bardzo fajnie, możliwe, że wyświetlacz Full HD robi tu swoje. Wielkość telefonu robi wrażenie, jednak noszenie go w kieszeni spodni dżinsowych będzie uciążliwe, telefon wystaje. Będzie trzeba się zaopatrzyć w jakąś zgrabną kaburę, jednak na Allegro niestety do tego modelu nie ma jeszcze, są tylko oryginalne pokrowce flip covery. Jeśli chodzi o system, to czuć delikatne przyspieszenie względem L1020, aplikacje otwierają się delikatnie szybciej. Podoba mi się, że w końcu w tym modelu wprowadzili podobnie jak w iOS wyłączenie aplikacji w tle (zamrożone) wystarczy przytrzymać strzałeczkę i wcisnąć krzyżyk w danej aplikacji. Poza tym jak wyświetlacz jest wyłączony i widzimy tylko zegar, to również są informacje o połączeniach/SMS/e-mail. W L1020 było to dopiero widoczne po 2x stuknięciach w ekran. Duże udogodnienie. Być może L1520 ma nowszy system, jakieś uaktualnienie, które zapewne niebawem wyjdzie również dla L1020. Przetestuję jutro dokładniej słuchawkę i dam znać jeszcze jak się na niej pracuje :)

#18 Molimo

Molimo
  • 3695 posts
  • SkądPoznań

Posted 02 December 2013 - 22:53

Więc S800 niewiele wnosi jeśli chodzi o codzienne użytkowanie. A jak MT? Przeładowania aplikacji są tzn "ładowanie" lub uruchamianie aplikacji od nowa pomimo "zamrożenia"?

#19 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 02 December 2013 - 23:09

Więc S800 niewiele wnosi jeśli chodzi o codzienne użytkowanie. A jak MT? Przeładowania aplikacji są tzn "ładowanie" lub uruchamianie aplikacji od nowa pomimo "zamrożenia"?

Aplikacje działające w "tle" uruchamiają się w zasadzie tak samo szybko, jak od początku. Ułamek sekundy. Osobiście nie widzę różnicy.

#20 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 03 December 2013 - 00:16

Roznica wynika w wiekszym stopniu od ilosci zamontowanej pamieci podrecznej, w nieco mniejszym od jej przepustowosci.

#21 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 03 December 2013 - 06:20

Lumia 1520 i 1320 wychodzą z nowym updatem Black, reszta Lumii poczeka do stycznia na funkcję zamykania X...albo zainstaluje update Microsoftu. HTC już dostały, ale HTC nie mają tylu dodatków co Lumię więc praktycznie mają to co dał Microsoft. Również Glance Screen, o którym pisał Effe z dodatkowymi treściami trafią do pozostałych Lumii.

#22 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 03 December 2013 - 12:21

Po kolejnych godzinach zabawy z nową zabawką, niestety zauważyłem, że chyba coś jest z czułością wyświetlacza. Tzn, kiedy mamy np. stronę główną z kafelkami i chcemy palcem przewinąć w górę lub w dół, to często mi się zdarza, że zamiast przewijania, uruchamia się aplikacja, tak jakbym w nią kliknął. Tak samo się dzieje, jak jestem w liście programów. Poza tym telefon nie zawsze reaguje na 2x uderzenia w ekran w celu odblokowania. Przed momentem ustawiłem opcje jako czułość ekranu "wysoka", zobaczymy czy to coś da. Nie kojarzę jak miałem ustawione w L1020. Edit: Niestety sprawdziłem i dalej dzieje się to samo, tzn chciałem przewinąć palcem po ekranie głównym, a uruchomiła mi się aplikacja "kalendarz" :) Czyżbym trafił na felerny model? Hmm jutro trzeba będzie wymienić :) Edit2: Okazało się, że ta czułość to wina GDR3, miejmy nadzieję, że wyjdzie jakaś aktualizacja poprawiająca tą wadę. Kolejną wadą jest problem z działaniem aplikacji Here City Lens, niestety nie chce się zainstalować na tym modelu :( Podczas próby ściągnięcia aplikacji wyskakuje błąd: kod błędu 805a0194

#23 radzion

radzion

master of disaster

• 1193 posts

Posted 04 December 2013 - 23:32

Ja chcialbym przeczytac jakies wrazenia z uzytkowania Z1 Ultra. Niestety nie jest to sprzet na moja dlon i kieszen ;) tzn. wielkosc kieszeni ;) Rozni ludzie, rozne potrzeby. Znajomy ma Note 2. Chcial cos wiekszego. Pomyslal wlasnie o Z1 Ultra. Podjechal, zobaczyl a pozniej stwierdzil, ze taki jakis maly ;) Dodam, ze znajomy ma lapy wielkie jak szufle do wegla ;) Powiedzial, ze jak cos min. 7 calowego sie pojawi to kupi. Czy jest cos takiego w ofercie jakiegos producenta? Oczywiscie nie mam na mysli tabletu ;)

#24 Homer

Homer
  • 9977 posts
  • SkądGdańsk

Posted 05 December 2013 - 00:01

Nie ma czegos takiego jak Z1 Ultra.

#25 effe

effe
  • 6547 posts
  • SkądSzczecin

Posted 05 December 2013 - 09:09

Powiedzial, ze jak cos min. 7 calowego sie pojawi to kupi. Czy jest cos takiego w ofercie jakiegos producenta? Oczywiscie nie mam na mysli tabletu ;)

7'' to już chyba tylko tablet z funkcją dzwonienia, np. Asus.

Kolejny dzień za mną z Lumią 1520.
Do czułości wyświetlacza już się przyzwyczaiłem, problemy z nie umyślnym kliknięciem w zasadzie zniknęły, może nauczyłem się z niego korzystać :)
Kolejnym plusem telefonu, oprócz jakości wyświetlacza, dźwięku, szybkości systemu jest bateria oraz zasięg. Jeśli chodzi o ten model to nie ma co porównywac z iPhone'em czy z moim poprzednikiem Lumia1020.
Bateria jest genialna jak na tak duży wyświetlacz. Wczoraj rano około 8:00 odpięty od zasilania i do teraz 78% pozostało. W telefonie mam wszystko powyłączane, od czasu naładowania wykonałem kilka połączeń, kilkanaście SMS/Maili, serfowanie po necie, wykonałem kilka zdjęć. Czyli generalnie korzystałem z telefonu w sposób normalny, jak zawsze na iPhone, którego bym musiał ładować wieczorem.
W nocy bateria spadła 3%, co też jest jak dla mnie rewelacyjnym wynikiem.
Kolejnym plusem jest zasięg, w domu, gdzie mam kiepski zasięg sieci, rozmowy odbywają się bez problemu, zero zniekształceń, przerwań itp. Na iPhone 5s w porównaniu z iPhone'em 5 było dużo lepiej, ale teraz jest już rewelacyjnie :)

Zdjęcia zrobione tym telefonem, to bajka, wychodzą świetnie, w zasadzie identyczne jak w Lumi1020. Spokojnie te dwie lumie mogą konkurować z tańszymi lub nawet średnimi cyfrówkami.
Jeśli ktoś lubi cyknąć szybko fajne zdjęcie, a nie chce ze sobą nosić 2 sprzętów, to taka Lumia 1020 czy 1520 jest własnie dla niego.

Największym minusem tego telefonu, to sklep. Niestety w porównaniu z AppStore, to jest bieda. Chociaż z drugiej strony w telefonie zainstalowanych jest bardzo wiele aplikacji od nowości i tak naprawdę nic więcej nie potrzebujemy :)
Wgrałem sobie tylko kilka 'bzdurnych" aplikacji typu "bateria", "latarka", "GG", oraz przeglądarkę "UC Browser", która wg mnie bije na głowę domyślna przeglądarkę jaką jest IE.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users