Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iMac late 2012 coś w rogach matrycy

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 18:24

To mój pierwszy Mac, wiem że poprzednie miały problemy z matrycami, jakieś plamy kurzu bo była przerwa miedzy matrycą a szkłem, prawie rok czekałem na nowy model z nadzieją na nowy design, no i pokazali nowe, ekrany laminowane więc myślałem że problemu już nie będzie. Za 2 tygodni skończy się gwarancja, a dziś zauważyłem jakby spalony prawy dolny róg matrycy, wczoraj tego nie było, z lewej strony się od jakiegoś czasu coś robiło, nie chciałem się tym przejmować, ale jak teraz z prawej strony pojawiła się taka ogromna plama, zaczynam się martwić, co jak to się rozejdzie na całą matrycę, jestem grafikiem freelancerem potrzebuje ten komputer. iMac nie pracuje ciężko, Photoshop, Illustrator, przeważnie ma tęmp. 38-45 stopni. Ciężko zrobić temu zdjęcie, na żywo to wygląda dużo gorzej niż na fotach, nie jest to syf na szybie, mój iMac jest zadbany i czysty, po przyjrzeniu się widać że to jest z drugiej strony, na matrycy, na białym to wygląda jak lekko podpalona kartka. Mam coś z tym robić? Dać na gwarancję? Jak? Nie mogę na długo stracić tego komputera.

#2 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 listopada 2013 - 18:38

To jest kurz niestety, ekran do wymiany. Jak za 2 tygodnie kończy Ci się gwarancja, to albo szybko zabierz go do serwisu (wymiana trwa zwykle 3-5 dni), albo szybko kup Apple Care. Tak się zapytam, często słyszysz wiatraki podczas pracy? BTW: Ale że masz to też na górze to się zdziwiłem...

#3 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 18:48

Wszystkie te fotki to prawy dolny róg, w lewym dolnym rogu też jest ale nie nie aż tak bardzo. Co do wiatraków, to mi się bardzo w tym komputerze podoba że jest bezgłośny, wiatraki nigdy nie przyspieszyły, słyszę je jak specjalnie spróbuję ich wysłuchać, dysk twardy za to czasami słyszę. Na apple.com pokazuje mi że najbliższy serwis w Katowicach, a to daleko nie mam na to teraz czasu ani nerwów, można apple care kupić jakiś czas po gwarancji? w styczniu może.

#4 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 listopada 2013 - 18:51

Jak nie możesz teraz "pozbyć się" komputera, to kup Apple Care i zabierz go do serwisu jak będziesz miał taką możliwość. Bez gwarancji Apple za nowy ekran zapłacisz kupę kasy, tak więc radzę Ci zrób to jak najszybciej. Niestety, te nowe matryce gdzieś się rozszczelniają, chociaż ja osobiście się z tym nie spotkałem. Nie jest to jeszcze problem powszechny, ale niestety Ciebie to dopadło. Współczuję.

#5 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 listopada 2013 - 18:56

Brudzą się i to bardzo powszechny problem. Tak jak kolega radzi - szybki zakup i rejestracja Apple Care :) Raz do roku wymiana i ogólnie z komputera będziesz zadowolony :) Ten Typ Tak Ma :) PS. Apple Care musisz kupić i zaaktywować w czasie trwania obecnej gwarancji :)

#6 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 29 listopada 2013 - 18:57

Apple Care musisz kupić zanim minie Ci roczna gwarancja! Dlatego zrób to jak najszybciej, bo potem słono zabulisz za ekran.

#7 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 19:11

rozszczelniają

kurde... faktycznie,
przyjrzałem się z boku i jest tam w rogu przerwa między szkłem a aluminium,
klej tam puścił, laminacja też puściła?
Zastanowię się na tym apple care,
nie jest to jakiś poważny problem w sumie,
może się to roznieść na cały ekran?

#8 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 listopada 2013 - 19:15

Nie obudowa się rozszczelnia tylko matryca od szyby :) I tak - to będzie się pogłębiać .... niestety. Generalnie to jest obliczone na rok :) byś po gwarancji musiał płacić jesli nie masz Apple Care

#9 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 29 listopada 2013 - 19:50

Ma ktoś doświadczenie, jakie są opinie o [url=http://www.cortland.pl/serwis.html]Autoryzowany Serwis Apple - Apple Cortland Authorised Reseller Premium Reseller iPad iPod iPhone MacBook iMac[/url] ?
Zlecić "naprawę door-to-door"?
Są jakieś szanse że wymienią na nowy? czy będą rozwalać kompa i zmieniać matrycę

#10 Gość_tygrysio_*

Gość_tygrysio_*

Napisano 29 listopada 2013 - 19:51

Bywały negatywne opinie - ja akurat mam z serwisem w Warszawie miłe wspomnienia :) Matryce w poprzednich wymieniali sprawnie :) Tak jak CI kolega napisał. Jesli nie masz Apple Care - to BEZWZGLĘDNIE ZLECIĆ

#11 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 30 listopada 2013 - 17:48

To Cortland to jedyna opcja u nas?
Próbował ktoś kiedy oddać taką sprawę prosto do Apple?
Są jakieś szanse z wymianą na nowy?
Co kryję się pod tym numerem?
[ATTACH=CONFIG]18670[/ATTACH]

Zadzwoń do Wsparcia Apple: 00800 4411875

#12 superlo

superlo
  • 140 postów

Napisano 11 grudnia 2013 - 22:44

Greenafik i co naprawili?

#13 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 22:30

Poprzedni wtorek kurier odebrał, dziś (czwartek) przyniósł z powrotem. Wymieniono ekran, stargali tą folię, ciut uszczerbiono podstawę z tyłu (ani dwa minimetry), cały opalcowany, wyglancowałem i jest ok. Szkoda że tylko 90 dni gwarancji, zapewne znowu za około 350 dni znowu coś będzie z matrycą.

#14 djhorn

djhorn
  • 1 postów

Napisano 25 lutego 2014 - 21:39

Niestety mnie też czeka serwis - mam to samo - jednak w dwóch dolnych rogach matrycy :(

#15 gerli

gerli
  • 22 postów

Napisano 03 maja 2014 - 18:02

U mnie tak samo, dwa dolne rogi, nie jest to dość uciążliwe no ale będzie trzeba to zgłosić :(

#16 Greenafik

Greenafik
  • 7 postów

Napisano 09 listopada 2015 - 14:48

zapewne znowu za około 350 dni znowu coś będzie z matrycą

:rolleyes: no udało się ekranowi przetrwać prawie dwa razy więcej, dwa dolne rogi jak wtedy, w tych samych miejscach, co ciekawe, prawie identycznie to wygląda jak wtedy, eh  :unsure:

Użytkownik Greenafik edytował ten post 09 listopada 2015 - 14:49

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych