czy linux na starym maku to dobry pomysł
Napisano 06 stycznia 2006 - 10:01
Napisano 06 stycznia 2006 - 10:09
Napisano 06 stycznia 2006 - 10:15
W ogóle to co to za idiotyczny pomysł żeby na macu stawiać inny system niż Mac OS. Zupełnie nie rozumiem takiej potrzeby. Postawiłem kiedyś linuxa na PieCu no i tam to miało ręce i nogi ale na macu to istny kretynizm. Mamy system unixowy z kompletem narzędzi to po co pchać się w coś na co jest mniej niż na maca gier i nie ma większości rozsądnych profesjonalnych narzędzi a substytuty odstraszają. Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić. :roll:
ales teraz polecial po bandzie!!!!
pamietaj ze niektorzy maja jeszcze checi poznawcze i szersze horyzonty niz OSX.
[ Dodano: 2006-01-06, 10:18 ]
Na moim iMacu G3 233 MHz próbowałem kilku linuxów i się niestety strasznie muliły... A wersja ubuntu 5.10. owszem, instaluje się, bywa że nawet przez chwilę pracowała, lecz potem coś się w ogóle dzieje z systemem i można właściwie robić reinstalkę.
Ja wiem, że można okrajać lina tak żeby komputer się nie męczył, lecz chyba jednak lepszy jest macos 9 :|
Na ibooku G4 ubuntu 5.10 chodzi z podobną prędkością co osx, więc nie ma powodu do narzekań. System powiedziałbym, trochę niedopracowany, gierki sprzed chyba 20 lat, dźwięk głośników wbudowanych słychać dopiero jak się przyłoży ucho itd. Lecz pracować się da.
Wracając do tematu - ktoś kiedyś wymyślił straszną bujdę, że linux jest bardzo szybki i teraz niektórzy w to wierzą... A jeśli ktoś rozsądny powie że przecież nawet na oko widać, że to jakaś kobyła a nie koń wyścigowy, to mu zaraz każą czytać artki w internecie...
Generalnie, na iMacu G3 moim zdaniem nie należy instalować lina. Chyba że ktoś chce stracić dane :mrgreen:
menelek - linux to kosola - nie X'y - jesli chodzi o konsole to jest super szybki nawet na motoroli68k. jesli zas chcesz cukierkowatego wygladu to instalujesz rozne nakladki KDE,gnomy itd no i system ci zamula - to normalka - KDE to chyba jeden z bardziej zasobozerny system okienkowy. Gnome - ciut lepiej.
Napisano 06 stycznia 2006 - 10:31
menelek ubuntu do debian. debian i jemu pochodne nie sa demonami predkosci, to wspaniale systemy ale nie obliczone na super szybkosc. Na Twoim miejscu sprobowalbym gentoo , latwiejsza opcje czyli FC4 + xfce , ew. zainteresowal sie postawieniem freebsd:
http://www.freebsd.o...tforms/ppc.html
Zajrzyj czy Twój sprzęt jest wspierany. Freebsd jest o niebo szybsze od linuksów.
Napisano 06 stycznia 2006 - 15:42
Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić. Rolling Eyes
Rozumiem, że uważasz to za idiotyczny pomysł, ale to jeszcze nie powód by kogoś obrażac, prawda?
Przecież nie po to jest forum
Bądźmy dla siebie uprzejmi
Napisano 06 stycznia 2006 - 16:11
Generalnie podpisuję się pod tym ci napisał Kwiatki,
linux to kosola - nie X'y
A co UBUNTU... ta dystrybucja jest tworzona na potrzeby początkujących użytkowników jako alternatywa Windy, konsekwencją tego są spore wymagania sprzętowe.
Chociaż na tym samym PC`cie Ubuntu śmiga szybciej niż XP :mrgreen:
Używałem Debiana parę latek na PC, potem zainstalowałem na Mac`u.... ale okazał się niepotrzebny :wink:
Napisano 06 stycznia 2006 - 16:20
O! A ja zawsze myślałem, że linux to tylko jądro...[...] linux to kosola - nie X'y [...]
Napisano 06 stycznia 2006 - 17:19
Niech będzie.. DYTRYBUCJA GNU/Linux :wink:
Napisano 07 stycznia 2006 - 10:25
No właśnie o to mi chodzi - OS X to coś więcej niż Darwin, Slackware to coś więcej niż Linux... itd.ślepy, nie bądź taki czepialski, na swojego OSX`a nie mówisz Darwin :mrgreen: [...]
Acha, na swojego OS X'a mówię "Kajtek"
Jeszcze przy okazji - tak, uważam że stawianie jakiejś dystrybucji linuksa na makach to całkiem dobry pomysł - zarówno na starych jak i nowych maszynach. I to choćby dlatego, że można przez to zobaczyć pewne rzeczy z innej perspektywy, co niewątpliwie wzbogaca. Aczkolwiek trzeba mieć na to sporo wolnego czasu no i przede wszystkim trzeba to lubić.
Napisano 07 stycznia 2006 - 10:41
trzeba mieć na to sporo wolnego czasu no i przede wszystkim trzeba to lubić.
I nie wyciągać pochopnych i generalizujących wniosków na podstawie własnych niepowodzeń i/lub niedostatecznych wiadomości na tym polu:
ktoś kiedyś wymyślił straszną bujdę, że linux jest bardzo szybki i teraz niektórzy w to wierzą...
Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić.
Napisano 07 stycznia 2006 - 10:51
W ogóle to co to za idiotyczny pomysł żeby na macu stawiać inny system niż Mac OS. Zupełnie nie rozumiem takiej potrzeby. Postawiłem kiedyś linuxa na PieCu no i tam to miało ręce i nogi ale na macu to istny kretynizm. Mamy system unixowy z kompletem narzędzi to po co pchać się w coś na co jest mniej niż na maca gier i nie ma większości rozsądnych profesjonalnych narzędzi a substytuty odstraszają. Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić. :roll:
A co trzeba miec zeby napisac cos tak prostackiego? Tez zajoba czy cos wiecej (moze jakies jablkowe schorzenie psychiczne)? :?
Napisano 07 stycznia 2006 - 11:01
Ja powiem tak: Warto gdy jest słaba karta graficzna czy procesor. Ja miałem Ubuntu 5.10 na 300@400 i chodził jak MacOS 9 przy 512mb ram
Polecam, jesli chcesz mieć komfort pracy, na jakimś iMacu G3 czy PM G3 to naprawde warto zrezygnować z OSX-a na rzecz Linuxa.
Czy tak wypowiada się moderator?Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić.
Napisano 07 stycznia 2006 - 11:27
W ogóle to co to za idiotyczny pomysł żeby na macu stawiać inny system niż Mac OS.
Spokojnie! Każdy ma prawo instalowac co zechce z takich czy innych powodów.
U mnie linux pieknie smiga i miło mi się go używa.
Trzeba mieć niezłego zajoba i strasznie się nudzić żeby coś takiego robić. Rolling Eyes
Nie ładnie...
Napisano 07 stycznia 2006 - 12:49
Napisano 07 stycznia 2006 - 13:02
na uwage Isidera, ze ubuntu to debian to prawie juz sie obrazilem
No to się musisz obrazić na firmę Canonical, developpera Ubuntu:
http://www.ubuntulin...tu/relationship
:mrgreen: :twisted:
[/fade]
Napisano 07 stycznia 2006 - 13:18
Napisano 11 stycznia 2006 - 21:47
( http://www.debian.org/ ) sam go używam zainstalujesz go bez problemu na takim sprzecie .
Pozdrawiam
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych