Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Konwersja filmu HD na inny

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
15 odpowiedzi w tym temacie

#1 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 19:19

Witam Zrobiłem film wakacyjny, złożyłem w iMovie, udostępniłem. Jednakże wyszedł plik HD, którego moje DVD nie odtwarza. Próba konwersji np na AVI czy przemielenia w QuickTimie na mniejszy nie daje rezultatu ciągle jest duży rozmiar. Jak mogę 'zmniejszyć' film aby można go było odtwarzać na starszym DVD??? Dzięki & pozdrawiam!

#2 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 27 listopada 2013 - 19:47

Najprościej to będzie przekonwertować film w HandBrake, bo w iMovie musiałbyś się trochę ustawieniami pobawić. ;)

#3 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 listopada 2013 - 20:03

Najprościej to będzie przekonwertować film w HandBrake, bo w iMovie musiałbyś się trochę ustawieniami pobawić. ;)

to nic nie da- tu też trzeba wiedzieć jak ustawić.
powinieneś zrobić authoring dvd- jak to zrobić Ci ni powiem bo to jest za dużo żeby opisywać w wątku, Żeby zajmować się wideo trzeba coś o tym wiedzieć.
Jedyne co mogę Ci podpowiedzieć to zmniejsz film do rozmiaru PAL 16/9- znajdź w necie resztę

#4 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 21:24

HD i DVD ? To dwa różne formaty przecież. Playery DVD nie obsługują HD, a nawet jeśli jakimś cudem da się odpalić plik HD na nim - to procek playera się nie wyrobi i co najwyżej odtworzy poprawnie jedynie dźwięk bez obrazu. Musisz po prostu dostosować kopię tego wideo do możliwości tego playera. Kopię ponieważ DVD w stosunku do HD zawsze oznacza pogorszenie jego jakości. Dla przypomnienia: standard DVD = PAL 720 x 576, 25 fps. standard full HD = PAL 1920 x 1080i 25 fps. P.S. Jeśli obraz dalej ma być HD (bez przeróbek) - pozostaje kupno stacjonarnego playera Blu-Ray.

#5 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 27 listopada 2013 - 21:39

@tomekkos, wydawało mi się, że HandBrake miał wbudowane domyślne konfiguracje, a w nich był m.in. odtwarzacz DVD. Ja i tak zawsze po swojemu ustawiam, także mogło mi się pomylić. :)

#6 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 23:22

Dzięki za odpowiedzi Może ja coś pokopałem… Filmy kręciłem iPhonem na najwyższej rozdzielczości. Zrzuciłem do iMovie jako full. Po otrzymaniu gotowego filmu widzę go na Apple TV jako HD Plik ma prawie 4 GB. Eksportowałem go też do iDVD i tam wypaliłem jako DVD - bez rezultatu:(

#7 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 27 listopada 2013 - 23:29

Jaki masz odtwarzacz DVD? W HandBrake ustaw na kodek wideo MPEG-2 lub na MPEG-4 jeżeli twój odtwarzacz go obsługuje. Jako kodek audio ustaw AC3 (odtwarza go większość playerów DVD). W celu uzyskania lepszej jakości skorzystaj z "2-pass encoding". Jako kontener ustaw *.mp4 lub *.avi. Powinno działać.

#8 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 23:44

OK dzięki jutro się pobawię:) Odtwarzacz dość nowy z divixami ale raczej z tych tańszych:)

#9 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 listopada 2013 - 00:24

Jaki masz odtwarzacz DVD? W HandBrake ustaw na kodek wideo MPEG-2 lub na MPEG-4 jeżeli twój odtwarzacz go obsługuje. Jako kodek audio ustaw AC3 (odtwarza go większość playerów DVD). W celu uzyskania lepszej jakości skorzystaj z "2-pass encoding". Jako kontener ustaw *.mp4 lub *.avi. Powinno działać.

jeszcze kwestia przeskalowania rozdzielczości do SD PAL 16/9= jak zrobi tak jak mówiłeś będzie miał plik hd. Do tego tylko mpeg 2

#10 szkodnikPL

szkodnikPL
  • 747 postów
  • SkądBiała Podlaska

Napisano 28 listopada 2013 - 01:06

Zapomniałem o rozdzielczości. Skorzystaj z tego preseta. Wystarczy, że dodasz go do HandBrake i wybierzesz plik. Rozdzielczość 720x576, 25 fps, MPEG-2, bitrate 3000 kbps (2-pass encoding). Audio w AC3 z bitrate 160 kbps. Może tym razem o niczym nie zapomniałem.

https://www.dropbox....psoui/DVD.plist

#11 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 13:58

wygląda zacnie właśnie ruszyło mielenie wieczorem dam znać czy jest OK jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!!!

#12 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 15:55

??????????? Zrobiłem jak kazałeś Przemielony film wylądował na biurku w formacie .m4v - z prawie 4 GB na 2.5. Co ciekawe nie można go normalnie otworzyć. Wrzuciłem go do Xilisoft Video Convertera i wybrałem Dvix, Mpeg2 oraz AVI - rozmiar wyjsciowy… 90 GB!!!???? /Przy wyborze Apple TV raptem 1.6GB/ Zdecydowałem się na DVD video - rozmiar znów 4GB. Mniemam iż HandBrake zmienił rozdzielczość nie zmieniając wagi - obecnie 720x480 Teraz się konwertuje - mam nadzieję że będzie OK:) Już po wszystkim Otrzymałem format .vob welkość 4.3 GB DVD sacjonarne tego nie widzi…:(

#13 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 28 listopada 2013 - 22:49

w akcie desperacji skonwertowałem jeszcze plik wybierając opcję VCD. Z 4 GB zeszło na 1 GB - jakość - max do obejrzenia na telefonie. Nie mam już więcej pomysłów

#14 Filip Rychlik

Filip Rychlik

aka felippe

• 2 928 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2013 - 12:55

Podam ci adres serwera, to wrzucisz mi materiał, a ja go przekonwertuje do DVD. Oczywiście pełnego autohoringu ci nie zrobię, ale myślę, że wystarczy jak będzie samoczynnie startował. Dodatkowo można zrobić anamorphic, tak aby się poprawnie wyświetlał na telewizorach 4:3 i 16:9.

#15 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 listopada 2013 - 23:19

Pisałem na samym początku, że tak tego nie ogarniesz, że trzeba coś wiedzieć. Podziękuj Filipowi Rychlikowi :)

#16 mondeo

mondeo
  • 291 postów

Napisano 01 grudnia 2013 - 19:38

Już podziękowałem:) Wyjątkowo zawiła sprawa:) Wrzuciłem jeszcze do iMovie ponownie i wyeksportuje nie w HD - może pomoże Dzięki wszystkim!

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych