Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Uszkodzony dysk w MacBook Pro

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Marsjannno

Marsjannno
  • 43 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 12:55

Witam, Jestem od dłuższego czasu posiadaczem MacBooka Pro Unibody Alu (niestety nie wiem jaki to rok). Korzystałem z niego swobodnie (oczywiście zapominając o kopiach zapasowych). Kilka dni temu, komputer zaczął dziwnie mulić. Co jakiś czas miał momenty kiedy wieszał się na mniej więcej 5 minut (wirowała jedynie piłeczka zamiast kursora). Zresetowałem go, jednak ponowne uruchomienie trwało jakieś 40 minut, po czym wieszał się w zasadzie non stop. Po kilku kolejnych restartach komputer przestał się uruchamiać i po prostu wyłączał się w trakcie uruchamiania (na szarym ekranie z jabłkiem). Zrobiłem reset pram i nvram jednak nie pomogło. Wszedłem więc w tryb recovery, gdzie dostałem informację (podczas naprawy dysku) że jest on uszkodzony i powinienem przeinstalować system, a potem wrócić do kopii zapasowej. Było by w porządku, gdyby nie to, że nie posiadam kopii zapasowych a na dysku są (mam nadzieję, że dalej tam są) bardzo ważne informację. Co więcej dysk jest zaszyfrowany FileVaultem. Czy myślicie, że jest jakakolwiek możliwość naprawienia usterki? I proszę darujcie sobie żarty o tych dwóch typach ludzi co robią backupy, ja zdecydowanie należę do tej którzy zaczną :D Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Jeżeli możecie, polećcie serwis w Łodzi który zająłby się takim przypadkiem. Pozdrawiam.

#2 squid

squid
  • 242 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 13:49

Nie wiem czy to najlepsze podejscie ale ja bym zrobil tak: 1) kupil nowy dysk (jako zamiennik do tego uszkodzonego, wiec pewnie wiekszy i szybszy niz oryginał) 2) zainstalował na nowo system 3) stary (uszkodzony) dysk wsadzil do jakiejs obudowy i zrobil jego kopie (image) na jeszcze jednym dysku zewnetrznym (jak nie masz to i tak trzeba kupic na backup) 4) wszelkie proby odzyskiwania danych robilbym na kopii zeby nie pogarszac stanu uszkodzonego dysku. Niestety nie mam pojecia jak dobrac sie do FileVault bo nigdy nie uzywalem.

#3 arvika

arvika
  • 1 501 postów

Napisano 27 listopada 2013 - 19:44

Obawaim się że dysk może już być w takim stanie że będzie ciężko z niego wykopiować dane domowym sposobem. Na pewno ogranicz do minimum wszelkie działania na tym dysku. Podepnij go tylko w trybie odczytu i sprawdź czy jest możliwość wykopiowania danych. Jesli będzie problem, nic więcej nie rób. Wtedy jesli dane są istotne skorzystaj z pomocy firmy DR.

#4 Marsjannno

Marsjannno
  • 43 postów

Napisano 12 grudnia 2013 - 12:42

Dziękuje za rady. Niestety dysk został trwale uszkodzony i najprawdopodobniej utraciłem wszytskie dane. Będę jeszcze próbował je odzyskać jednak na razie potrzebuję sprawnego komputera. Kupiłem więc nowy dysk (WD 500GB) i mam problem z instalacją systemu. Zainstalowałem dysk twardy. Następnie nagrałem obraz z Mavericksem na dysk zewnętrzny i podpiąłem do komputera. Jednak kiedy go uruchamiam z naciśniętym klawiszem Command nie dzieje się nic a po jakimś czasie pojawia się migająca ikona folderu ze znakiem zapytania. Próbowałem robić reset pram i nvram jednak nic to nie daje. Czy jesteście w stanie w jakiś sposób pomóc? Pozdrawiam

#5 macsupport

macsupport

• 8 620 postów
  • SkądKraków

Napisano 12 grudnia 2013 - 12:56

Bo musisz wcisnąć ALT, a nie Command.

#6 prototypeartworks

prototypeartworks
  • 146 postów
  • SkądBirmingham, United Kingdom

Napisano 07 stycznia 2014 - 00:04

witam, zapytam tutaj ponieważ nie znalazłem odpowiedniego tematu a ten jest najbliższy mojemu problemowi. Mój dysk w macbooku również umarł, wymieniłem już na nowy, ale ten uszkodzony został wysłany do firmy która odzyskuje dane z nośników, mam jeszcze ważne applecare i moje pytnie jest takie czy ten dysk mogę reklamować u apple w ramach applecare i czy przyjmą sam dysk, czy muszę mieć go w laptopie i oddać z laptopem? Mój macbook to wersja early 2011 13'.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych