Ile zajmuje system 10.9 na nowym dysku SSD 128 GB?
Rozpoczęty przez
jarooo
, 26 lis 2013 14:46
8 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 26 listopada 2013 - 14:46
Witam,
proszę o szybkie info ile jest do dyspozycji miejsca na nowiutkim maku z dyskiem SSD 128GB?
Czyli ile zajmuje sam system, a ile pozostaje dla użytkownika.
Nigdzie nie mogę tego znaleźć. Są posty dotyczące starych systemów, ale nie znalazłem info dotyczącego Mavericka, czyli cały system wraz z numbers, pages, imovie i całą resztą.
Napisano 26 listopada 2013 - 16:43
Dzięki za genialną odpowiedź. Tym sposobem można odpowiedzieć każdemu, na każde pytanie zadane na tym forum, bowiem jestem pewien, że na każde pytanie zadane na tym forum znajdzie się odpowiedź gdzieś na google.
Mam więc propozycję aby na tym forum w ogóle nie zadawać pytań, a jedynie wrzucać wolne przemyślenia w rodzaju "na tym świecie są ludzie i głąby"....
A teraz prośba do pozostałych, pomocnych użytkowników, dla których sprawdzenie ile miejsca zajmuje sam system nie będzie sprawiało aż tak ogromnego problemu...
Wiem, że producent wymaga 8 GB wolnego miejsca, jednak na przykład w przypadku instalacji oprogramowania lub aktualizacji iOS-a na iPhonie/iPadzie wymagane jest często dwa razy więcej miejsca (na pobranie instalatora + zainstalowanie).
Dlatego moje pytanie nie brzmiało "jakie wymagania ma system Maverick", tylko ile ten system zajmuje po zainstalowaniu.
Napisano 26 listopada 2013 - 16:55
MBA 128 GB, Maverick. Doinstalowane Pages, Numbers. 101,83 GB wolne z 120,47 GB.
Napisano 26 listopada 2013 - 18:33
Po czystej instalacji na MBA 2012 z dyskiem 120 GB zajęło mi mniej niż 10 GB potem doinstalowałem trochę programów i teraz mam bez danych ok. 18 GB, reszta wolna na dane. System aż tak dużo nie zajmuje.
Napisano 26 listopada 2013 - 19:10
Ok, wielkie dzięki bo się waham, czy warto doinwestować w 256 GB czy nie.

Napisano 26 listopada 2013 - 19:40
Ja mam taki dysk i w zupełności wystarczy, ale wiadomo trzeba być ostrożnym, jak zainstalujesz pełno crapu to szybko Ci się zapełni.
Napisano 26 listopada 2013 - 20:11
Zawsze można się zabezpieczyć dyskiem zewnętrznym.
Napisano 26 listopada 2013 - 22:19
Dzięki za genialną odpowiedź. Tym sposobem można odpowiedzieć każdemu, na każde pytanie zadane na tym forum, bowiem jestem pewien, że na każde pytanie zadane na tym forum znajdzie się odpowiedź gdzieś na google.
No, bo się znajdzie. Nie marnuj naszego czasu durnymi pytaniami, na które odpowiedź możesz znaleźć sam w 10 sekund.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych