Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Macbook Pro Retina 15 - rysowanie ekranu, jak sobie poradzić?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 froger_mcs

froger_mcs
  • 2 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 23 listopada 2013 - 15:40

Cześć,

Od kilku miesięcy zauważyłem, że ekran w moim Macbooku strasznie się rysuje - miejscami zaczyna być na nim widać kształt klawiszy (i niestety nie jest to brud, a prawdziwe rysy, których nie sposób się pozbyć). W autoryzowanym serwisie zostałem odesłany do Apple'owego call center, gdzie następnie usłyszałem, że według nich nie jest możliwe, że ekran się rysuje, ewentualnie Macbook musi pracować w "ciężkich warunkach". I ostatecznie zostawili mnie bez jakiegokolwiek rozwiązania (ewentualnie mogę odpłatnie wymienić ekran na nowy... ). Oczywiście posiadam Apple Care, ale widać nie ma to żadnego znaczenia.

W związku z tym, że problem zaczyna być coraz bardziej zauważalny zastanawiam się nad możliwymi rozwiązaniami. Czy istnieją jakieś środki, która w jakiś sposób ukryją te rysy? Od razu piszę, że nie wchodzi w grę smarowanie tego pastą do zębów czy naprawianie jakimkolwiek domowym sposobem...

Ewentualnie czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat folii ochronnych na ekran? W autoryzowanym sklepie, w którym kupiłem Macbooka (iMad w Krakowie) zostałem poinformowany, że Apple oficjalnie odradza zakupu jakichkolwiek folii, bo a) ekran jest prawie niezniszczalny (?), B) dodatkowa warstwa na ekranie może powodować jego zgniatanie/pękanie.

Zastanawiałem się np. nad folią Moshi iVisor ([url=http://store.apple.com/pl/product/HA507VC/A/os%C5%82ona-ekranu-moshi-15%22-ivisor-pro-do-macbooka-pro]Osłona ekranu Moshi 15" iVisor Pro do MacBooka Pro z wyświetlaczem Retina - Apple Store (Polska)[/url]), chociaż jej cena jest dosyć zaporowa. Czy ktoś miał z nią do czynienia i mógłby wypowiedzieć się na jej temat?

Ewentualnie czy macie jakiekolwiek pomysły co mogę dalej zrobić z tym ekranem? Rozumiem, że komputer, jak każde inne urządzenie się normalnie zużywa, ale mimo wszystko sprzęt, który kosztuje ponad 10k zł powinien się trzymać chyba trochę dłużej niż kilka miesięcy...

#2 lubieherbate

lubieherbate
  • 399 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 19:13

Piszesz, że nie wchodzi w grę smarowanie ekranu czymkolwiek, ale ja kiedyś usunąłem niewielkie ryski (właściwie odpryski) z ekranu MBP przy pomocy zwykłego kremu Nivea (takiego z niebieskim wieczkiem) :D Jest delikatny, więcej szkód nie narobi, a nie zaszkodzi spróbować.

#3 froger_mcs

froger_mcs
  • 2 postów
  • SkądKraków, Poland, Poland

Napisano 23 listopada 2013 - 22:44

Gdzieś natrafiłem na informację żeby próbować z tym walczyć gumką do mazania (pastą do zębów mimo wszystko chyba bym się nie odważył). Spróbowałem i nic. Mogę spróbować z kremem, ale po prostu obawiam się, że zaraz ktoś mi napisze żeby wypolerować to jakimś innym środkiem, potrzeć papierem ściernym czy polać kwasem... Może naiwnie, ale po prostu chciałbym zapłacić za jakieś gotowe rozwiązanie i mieć z tym święty spokój. Ewentualnie pozostaje wierzyć, że w którymś momencie mojego Apple Care wyskoczy jakiś bad piksel, bo jak mi powiedzieli w serwisie "na zarysowania panu nic nie pomożemy, ale niech pan znajdzie choćby jeden defekt w matrycy i wymienimy ją panu na nową...". I faktycznie już raz miałem okazję to sprawdzić - zaraz po kupnie w moim MBP wyświetlacz miał problem z ghostingiem...

#4 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 24 listopada 2013 - 18:52

U mnie po tygodniu też zauważyłem ślady jakby od klawiatury. Było je widać tylko na wyłączonym ekranie, ale podczas czyszczenia wszystko zeszło. Był to jedynie bród. Tydzień później dokładnie to samo. Teraz ekran jest czyściutki, ale po 2 dniach, pod odpowiednim oświetleniem widać odbicie jednego klawisza, a jak się bardzo przyjrzymy to znajdziemy kolejne 2. Ten najbardziej widoczny klawisz jest nad kanałem powietrza zasysanym z boku komputera i to właśnie po stronie wiatraka który mocniej pracuje, co by w jakiś sposób tłumaczyło bród w kształcie klawiszy. Nie mniej jednak po odpaleniu wiatraków na maksa nie byłem w stanie wyczuć aby jakiekolwiek powietrze wylatywało ze szpar w klawiaturze, więc sam już nie wiem. Mam jedynie nadzieję iż owy brud pozostanie brudem i nie przerodzi się w rysy jak u ciebie.

#5 Matess1999

Matess1999
  • 38 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 09:14

[Odkopywanie] Może nie folie na wyświetlacz a na klawiaturę ? Widziałem na aledrogo coś takiego.[/Odkopywanie]

#6 koyoot

koyoot
  • 2 235 postów
  • SkądKoło, PL

Napisano 07 grudnia 2013 - 10:38

Retina ktorej generacji? Jest to Mid 2012, czy Early 2013? Jesli 2012 to naciskaj na infolinii na nich, poniewaz Apple szukalo swego czasu dostawcy nowych klawiatur, lub ukladow do klawiatur, dzieki czemu w kontrukcji mogli oszczedzic 0.02 mm(!). Bardzo dawno temu o tym bylo na Macrumors. Przypuszczam, ze to wlasnie rysowanie ekranu bylo podyktowane zbyt wysoka klawiatura.

#7 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7 682 postów

Napisano 07 grudnia 2013 - 17:23

Kupcie sobie wszyscy (z tym problemem) takie coś lub podobne: Ochrona ekranu Slip 15": inbag.pl albo zwykla ściereczkę z mikrofibry w odpowiednim rozmiarze i po problemie.

#8 iron.gery

iron.gery
  • 4 651 postów
  • SkądPolska | USA

Napisano 07 grudnia 2013 - 19:27

Miałem podobnie z Mid 2012, trzeba kupić osłonę na klawiaturę z mikrofibry. Na allegro są bądź samemu można tez wyciąć.

#9 Zeni

Zeni
  • 37 postów
  • SkądLubuskie, PL

Napisano 04 stycznia 2014 - 12:48

Jeśli są to rysy, można spróbować je usunąć na wiele sposobów. Jednak gdybym ja, miał używać papieru ściernego, to bym się na to nie skusił. Myślę, że najważniejszą sprawą w tym przypadku jest zapobiec rysą i pomyśleć zanim się one pojawią ( jeśli w ogóle się pojawią ). Myślę, za na rysowanie się ekranu od klawiszy, możesz użyć zwykłej nakładki na klawisze ( kawałek materiału i po sprawie ), jednak najlepszym sposobem, była by folia. Folii, ja znam dwa rodzaje:

- Zwykła ( tz. folia która jest prawie nie widoczna, śliska)
- Folia matowa ( tz. folia, której powierzchnia jest... matowa :) . Jednak po jej użyciu odczuwa się lekki dyskomfort )

Ta druga folia świetnie zasłoniła by ci rysy. Sam miałem lekko porysowanego iPhone'a czwórkę, po nałożeniu foli matowej, prawie zapomniałem, że mam jakieś rysy na ekranie :) .

#10 Hubson83

Hubson83

• 903 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 05 stycznia 2014 - 14:41

Czy w Late 2013 ktoś zauważył podobny problem?

#11 Mateusz Miś

Mateusz Miś
  • 1 postów

Napisano 29 kwietnia 2014 - 18:44

Witam! Jestem posiadaczem macbooka pro retina 13'' (model z początku 2013) i chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was borykał się z problemem rysującego się ekranu? Ekran przecieram wyłącznie szmatką dołączoną do komputera i po niespełna 4 miesiącach (odkąd nabyłem sprzęt) mam na ekranie kilka zauważalnych i odbijających światło rys. Jedyna ewentualność jaką dopuszczam, to taka, że w szmatce mogła przebywać jakaś cichociemna "drobinka", która zwieńczyła dzieło podczas czyszczenia ... (?) Nie ukrywam rozczarowania - szczególnie, że poprzedni komputer (budżetowy acer) nie doczekał się nigdy z mojej strony specjalnego traktowania i do dzisiaj, po przeszło 3 latach, jego ekran nie posiada najmniejszego śladu. Podejrzewam, że powyższa historia nie będzie żadnym argumentem w sprawie ew. reklamacji, zaś wymiana matrycy w niezależnym serwisie (póki co rysy nie wpływają w żaden sposób na jakość wyświetlanego obrazu) jest na chwilę obecną bezcelowa i kosztowna. To jest normalna "przypadłość" tych modeli (a może ogólnie maców?), czy po prostu podczas konfigurowania specyfikacji nie zwróciłem uwagi na dodatkową opcję "cleanable glass" ;) ?

#12 anarti

anarti
  • 150 postów
  • SkądAberdeen, UK

Napisano 30 kwietnia 2014 - 10:30

Mam retine 15tke. Jak podrozuje albo ja przenosze to miedzy klawisze a ekran wkladam specjalny kawalek materialu ktory byl w zestawie z pokrowcem (Tucano). Dzieki temu nawet jak laptop jest w plecaku, narazony na scisk, nie ma problemu. Podejzewam ze jest opcja zeby sie klawisze na ekranie odbily, ale moze to nie rysy tylko mocne zabrudzenie? Sproboj to wyczyscic porzadnie na "mokro".

#13 Kazek-ff49ee234d

Kazek-ff49ee234d
  • 527 postów

Napisano 09 maja 2014 - 22:58

czy w rmbp z poczatku 2013 r tez wystepuje takie rysowanie matrycy przez klawisze?? czy tylko modele z 2012 r ? mam mbp 15 late 2011 od nowosci 2 lata i nie mam ryski na ekranie , posiadam rowniez sony vaio serie s 15 (tez ma fajny ekran IPS FULL HD :) i po roku nie ma nawet ryski na ekranie , teraz chce kupic retine 15 model z poczatku 2013r i nie chce zeby komputer za tyle pieniedzy porysowal ekran sam z siebie ! ktos ma jakies info ?

#14 Krzyh

Krzyh
  • 103 postów
  • SkądWołomin, Poland

Napisano 10 maja 2014 - 00:05

Posiadam MBP Retina 15" z 2013 roku i nie ma śladu od klawiszy , a czasami mam ścisk w torbie ... u mnie się nic nie rysuje/odciska czy coś innego ...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych