Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Sprzedaż i kupno iphone, odłączenie od funkcji find my iphone.

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 andrzejos012

andrzejos012
  • 150 posts

Posted 23 November 2013 - 11:51

Witam, mam zamiar w najbliższych tygodniach kupić iphone 5, a sprzedać czwórkę. Mam pytanie dotyczące nowych zabezpieczeń wprowadzonych w ios 7. A mianowicie funkcji find my iphone i późniejszego restore lub aktualizacji. Wiem że był już taki temat, ale ludzie nie patrzyli na datę pierwszego postu i odpowiadali na pytanie z 2009r. Co mam zrobić żeby człowiek, który kupi mojego iphone 4 nie miał z nim problemów przy aktywacji oraz aktualizacji, oraz co przy sprzedaży iphone 5 sprzedawca z allegro ma zrobić, czy tylko restore przez itunes?

#2 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 23 November 2013 - 11:53

Wyzerować iPhone.

#3 andrzejos012

andrzejos012
  • 150 posts

Posted 23 November 2013 - 12:05

Wystarczy przez telefon czy przez itunes?

#4 Paf

Paf
  • 8094 posts

Posted 23 November 2013 - 12:17

Wystarczy z poziomu telefonu.

#5 avatarapl

• 55 posts

Posted 23 November 2013 - 13:18

Wyzerowanie zupełnie nic nie da. Przy IOS 7 musisz wejść w Ustawienia --> iCloud i wyłączyć opcje Znajdź mój iPhone. W przypadku nie wyłączenia tej funkcji i wyzerowania telefonu kupujący po uruchomieniu zostanie poproszony o podanie hasła do Twojego Apple ID. Jest to funkcja zabezpieczająca telefon przed kradzieżą aby nowy "właściciel" miał cegiełkę a nie używalnego iPhona.

#6 Stanley Marsh

Stanley Marsh
  • 1355 posts
  • SkądSouth Park, CO

Posted 23 November 2013 - 13:25

Złodzieje tez zapewne są sprytni. Kradnie iP, od razu sprawdza adres e-mail w konfigu, wchodzi na stronę Apple, każe sobie wysłać maila z hasłem "bo zapomniał" etc, potem za pomocą tego hasła wyłącza znajdź mój iP i po zawodach. Nie mam pojęcia, ale logiczne jest zrobienie czegoś takiego. Odpowiedzcie mi czy taki "manewr" jest możliwy ?

#7 avatarapl

• 55 posts

Posted 23 November 2013 - 13:33

@Stanley Marsh jest to możliwe i nawet niezły scenariusz kradzieży o ile zostaną spełnione określone warunki jak np. skonfigurowane konto mailowe w komórce. Jednak najważniejsze to posiadać ustawiony kod blokowania. Wówczas złodziej już może nie za wiele zrobić bo nie zna kodu.

#8 OleYek

OleYek

• 17478 posts

Posted 23 November 2013 - 13:34

Złodzieje tez zapewne są sprytni. Kradnie iP, od razu sprawdza adres e-mail w konfigu, wchodzi na stronę Apple, każe sobie wysłać maila z hasłem "bo zapomniał" etc, potem za pomocą tego hasła wyłącza znajdź mój iP i po zawodach. Nie mam pojęcia, ale logiczne jest zrobienie czegoś takiego. Odpowiedzcie mi czy taki "manewr" jest możliwy ?

Jest możliwy, pod warunkiem, że:

- na iPhone nie ma założonego kodu dostępu
- jest skonfigurowany na koncie iCloud adres e-mail do odzyskiwania hasła (mało kto to ma)
- adres e-mail skonfigurowany jako adres ratunkowy jest ustawiony na odbieranie poczty w programie mail.

Zbyt dużo warunków musi być spełnionych, żeby tak zadziałało. Wystarczy że któryś z nich nie jest spełniony i wtedy dupa.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users