Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Co zrobić jeśli kupiłem kradzionego iPhona ????

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 igor018

igor018
  • 15 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 23:30

Witam Kupiłem 3 tygodnie temu iPhona 4 . Przy kupnie iPhona zpisałem umowę z osobą od której kupiłem telefon . Telefon który kupiłem ma simlocka o2 . Sprzedający poinformował mnie , że telefon nie jest na czarnej liście i że nie jest kradziony . Zleciłem zdjecie simlocka z serwisie gdzie się okazało że jest na czarnej liście i jest kradziony . Co mam teraz zrobić ?????? Telefon kupiłem na który mam umowę Mam raport o jego nielegalności Mam też dowód świadczący o zleceniu zdjécia simlocka Co powinienem teraz zrobić z tym telefonem ? Chce także odzyskać pieniądze od osoby od której go kupiłem , ale jest to możliwe tylko w sądzie .

#2 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 23:52

Zgłosić się na policję z iPhone i umową.

#3 igor018

igor018
  • 15 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 00:03

I co dalej ? Kasy nie odzyskam

#4 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:08

Nie odzyskasz bo ? Skoro kupiłeś kradziony telefon i masz na to dowód policja powinna odzyskać pieniądze. Im dłużej zwlekasz z tym tym gorzej dla ciebie.

#5 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:17

Policja moze co najwyzej zmotywowac kogos do zwrotu pieniedzy.

#6 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:36

Policja moze co najwyzej zmotywowac kogos do zwrotu pieniedzy.

I zarekwirowac telefon jako dowod rzeczowy lub po to by zwrocic go prawowitemu wlascicielowi jesli takowy sie zglosi.

#7 ZlyPL

ZlyPL
  • 229 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:44

Policja zatrzyma telefon o ile w systemie sis, ksip figuruje jako utracony, nikogo nie będzie motywować do zwrotu pieniędzy to nie firma windykacyjna nie wspominając o odzyskaniu kasy. Zmotywować to się może sam sprzedający do zwrotu kasy jak usłyszy, że sprawa trafi na Policję, choć w to nie wierzę pewnie po trzykroć się wyprze twierdząc, że nic o tym nie wiedział i nawet za paserkę nie beknie.

#8 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:47

Jeszcze jedno telefon z czarnej listy zazwyczaj widnieje jako kradziony na terenie kraju z którego pochodzi. W Polsce np. może okazać się że wg. policji telefon wcale nie jest kradziony .

#9 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 09:59

Nie opłaca się iść do sądu o taką malą kwotę. Ale opłaca się wsadzić za kratki złodzieja/pasera.

#10 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 10:28

Akurat sąd orzeknie karę pozbawienia wolności bez warunkowego jej zawieszenia...

#11 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 11:15

Wsadzić za kratki to taki eufemizm (a może dysfemizm, nie znam się)... Ale nawet jeśli będzie wyrok w zawiasach to warto. Może wtedy postrzyma to takiego łebka, inaczej będzie cosraz bardziej bezczelny a jego czyny będą coraz bardziej poważne aż wreszcie dokona jakiejś zbrodni i dostanie długoletni wyrok. Wtedy już nie będzie z niego pożytku za to będzie żył na nasz koszt i demoralizował innych. Zresztą jeśli jest to np. trzeci taki przypadek to sąd orzeknie bez zawieszenia.

#12 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 11:40

Niestety, mylisz się. Nadal pewnie orzeknie w zawieszenie, ale po jakimś czasie się "odwiesi". To niestety tak działa.

#13 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 23:30

Wszystko jedno. Będze karany i o to chodzi.

#14 marek911

marek911
  • 46 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 00:16

Pytanie bardziej odpowiednie na forum prawne. Myśle, że możesz odstapić od umowy ze względu na wadę prawną zakupionego przedmiotu i zażądać zwrotu kasy. Jeśli ten nie nastąpi w wyznaczonym terminie sprawę należałoby oddać do Sądu. Pytanie czy dane osoby na umowie są autentyczne, oraz czy po przejściu ścieżki sądowej będzie możliwe odzyskanie zasądzonej należności. Do tego dochodzi ryzyko sprawy karnej przeciwko nabywcy (tak, tak nabywcy) o nieumyślne paserstwo, która może się skończyć wyrokiem skazującym...

#15 berger91

berger91
  • 277 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 listopada 2013 - 10:39

Pytanie bardziej odpowiednie na forum prawne. Myśle, że możesz odstapić od umowy ze względu na wadę prawną zakupionego przedmiotu i zażądać zwrotu kasy. Jeśli ten nie nastąpi w wyznaczonym terminie sprawę należałoby oddać do Sądu. Pytanie czy dane osoby na umowie są autentyczne, oraz czy po przejściu ścieżki sądowej będzie możliwe odzyskanie zasądzonej należności. Do tego dochodzi ryzyko sprawy karnej przeciwko nabywcy (tak, tak nabywcy) o nieumyślne paserstwo, która może się skończyć wyrokiem skazującym...

Nie ma co przesadzać, jeśli sam niezwłocznie zgłosi się na Policję to nikt mu zarzutównie postawi ;)
Ja bym to zgłosił. Później sam może mieć problemy jak będzie chciał sprzedać ten telefon (ktoś może oskarżyć jego ) i wtedy nieumyślne paserstwo będzie bardziej prawdopodobne :)
Tak się kończą "okazyjne zakupy" (zwłaszcza) popularnego sprzętu :) Nie wspominając o zakupach telefonów bez pudełek, z sim-lock'ami z Azerbejdżanu, bez dokumentów itp. itd :P

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych