Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Iphone z Allegro, problem z aktywacją

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarZin31

MarZin31
  • 8 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 19:47

Witam, kilka dni temu kupiłem na Allegro iPhone 4. Sprzedajacy pisał, że po upgrade do ios 7 telefon nie chce się aktywować, bo zatrzymuje się na etapie wyboru sieci wifi i nic nie pokazuje. Gdy go dostałem, włożyłem swoją kartę i bez problemu wybrałem sieć, ale potem pokazał się napis "Ten iPhone jest aktualnie powiązanh z Apple ID (j·····@icloud.com)...". Napisałem do niego maila, ale nie odpisuje i podejrzewam, że iPhone mógł być skradziony. Czy jest jakiś sposób na aktywację telefonu bez tego? Może od razu go gdzieś zgłosić i żądać zwrotu pieniędzy? Proszę o pomoc

#2 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 postów
  • SkądTrójmiasto

Napisano 22 listopada 2013 - 20:28

Jedyne co możesz zrobić to powiadomienie policji o przekręcie na Allegro.... ale raczej i tak stracisz telefon. O odzyskaniu kasy też raczej zapomnij. iP-ek raczej kradziony, do tego ios7 i przypisany do AiD którego nie odblokujesz. Masz drogi przycisk do papieru i ewentualne problemy jeśli prawowity właściciel namierzy Cię z tym telefonem.

#3 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 22 listopada 2013 - 20:42

Jest fundusz gwarancyjny na Allegro, odzyskasz pieniądze ale najpierw zgłoszenie na policje i nr sprawy.

#4 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:33

Mnostwo ludzi odkad pojawil sie ios 7 zaklada zabezpieczenie wymagajace podania apple id i hasla (Find my iPhone). Pozniej rowniez wielu z nich zapomina wyzerowac telefonu i odlaczyc go z tego zabezpieczenia przed sprzedaza. Stad te problemy kolejnych uzytkownikow. Niekoniecznie jesli kupisz fona z wlaczonym Find my iPhone to musi on byc kradziony. Inna sprawa ze faktycznie jest bezuzyteczny.

#5 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 08:40

Mnostwo ludzi odkad pojawil sie ios 7 zaklada zabezpieczenie wymagajace podania apple id i hasla (Find my iPhone). Pozniej rowniez wielu z nich zapomina wyzerowac telefonu i odlaczyc go z tego zabezpieczenia przed sprzedaza. Stad te problemy kolejnych uzytkownikow. Niekoniecznie jesli kupisz fona z wlaczonym Find my iPhone to musi on byc kradziony. Inna sprawa ze faktycznie jest bezuzyteczny.

Serio ?

Co do tematu można aktywować iPhone 4 w bardzo łatwy sposób. A jak wspomnieli wcześniej telefon nie musi być kradziony to zwyczajny bonus od Apple chroniący przed złodziejami. Szkoda tylko że działa 100% tylko w przypadku urządzeń od 4s w górę a i na upartego i też można aktywować, tyle że wiąże się to z dość sporym wydatkiem i mało kto chce się tego podejmować.

#6 MarZin31

MarZin31
  • 8 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 09:23

Jednak jestem w 99% pewien, że telefon jest kradziony. Sprzedający odpisał coś w stylu "witam nie znam historii tego telefonu pozdrawiam". Pierwsze, co zaczęło mi śmierdzieć to opis aukcji - "po aktualizacji do iOS 7...". Jednak sprzedający "nie wie", o co chodzi z tym Apple ID, więc telefon musiał być wcześniej aktywowany z systemem iOS 7. Drugie, to że telefon był bez żadnych akcesoriów. Potem pomyślałem, że sprzedający niby kupił go na eBay'u UK. Możliwe, że napisał to specjalnie, aby w razie problemów udawać, że nie ma już kontaktu z gościem, który mu to sprzedał. :/

Serio ?

Co do tematu można aktywować iPhone 4 w bardzo łatwy sposób. A jak wspomnieli wcześniej telefon nie musi być kradziony to zwyczajny bonus od Apple chroniący przed złodziejami. Szkoda tylko że działa 100% tylko w przypadku urządzeń od 4s w górę a i na upartego i też można aktywować, tyle że wiąże się to z dość sporym wydatkiem i mało kto chce się tego podejmować.

Nie jestem pewien, czy iść z tym na policję. Może spróbować zrobić downgrade do 4.1 (podobno nie wymaga SHSH), a następnie poczekać do jailbreaku iOS 7?

#7 Paf

Paf
  • 8 094 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 09:32

4.1 nie wymaga SHSH tylko dla 3g i 3gs. Co do reszty to gratuluje przemyślanego zakupu. Pamiętaj że na allegr masz 2tyg. na oddanie towaru bez podawania przyczyny.

#8 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 09:40

O, nie wiedziałem nawet. A z czego wynikają te 2 tygodnie?

#9 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 09:45

10 dni na zwrot towaru na Allegro - Kancelaria Radców Prawnych Kozłowski, Pisarkiewicz-Firek Sp.j.

Na odstąpienie jest 10 dni.

http://pomoc.allegro...nego-na-allegro

W jakich przypadkach sprzedający może odmówić przyjęcia zwrotu towaru kupionego na Allegro?

/.../
Sprzedający jest osobą prywatną, a nie przedsiębiorcą (konto nie jest kontem Firma).
/.../

Niestety Paf, nie tędy droga.

Policja (dział przestępczości gospodarczej a najlepiej od razu list do prokuratury w miejscu zamieszkania - oni i tak 10 razy prześlą to z jednej do drugiej zanim się zorientują kto musi się tym zająć), do wszczęcia procedury odzyskania pieniędzy niezbędny jest numer sprawy... Za pół roku kolega odzyska pieniądze.

#10 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 09:46

To, że jest 10 dni to ja wiem. Pytam o 2 tygodnie.

#11 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 09:59

To, że jest 10 dni to ja wiem. Pytam o 2 tygodnie.

2 tyg są na zwrot przedmiotu.

#12 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 10:28

Po złożeniu oświadczenia w ciągu 10 dni od daty odbioru.

#13 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 10:39

No pomyliło się koledze, że są 2 tygodnie na złożenie oświadczenia o zwrocie. 2 tyg są na zwrot towaru a na złożenie oświadczenia 10 dni. Ale to nie ma żadnego znaczenia w przypadku prywatnego sprzedawcy, co jest (obawiam się) omawianym przypadkiem.

#14 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 23 listopada 2013 - 10:42

10 dni na zwrot przysługuje tylko kupując od konta firma. Jak sprzedawca nie chce współpracować, to zakładaj spór i zobaczysz co ma do powiedzenia w tej sprawie. Allegro oddaje do 50% kwoty jeżeli przedmiot jest niezgodny z opisem.

#15 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 11:00

Ja dostałem 100% kwoty - zostałem oszukany przez złodzieja. Jedyną stratą był koszt wysyłki.

#16 indu

indu
  • 972 postów
Napisano 23 listopada 2013 - 16:38

100% dostajesz w przypadku nie dostarczenia towaru. W przypadku niezgodności towaru z opisem aukcji możesz dostać 50%.
Warunki skorzystania z POK - Pomoc Allegro

#17 cubasz

cubasz
  • 1 636 postów
  • SkądSzczotkolm - Wawa

Napisano 23 listopada 2013 - 17:23

To prawda. Mój towar do mnie nie dotarł. Jest jeszcze coś takiego jak pozew adhezyjny (cywilny dodawany do karnego). Można też próbować odzyskać pieniądzę na podstawie rękojmy za wady prawnej - sprzedający nie był właścicielem - ale wątpię czy właściciel odpowie. Powodzenia MarZin31

#18 grzechotek

grzechotek
  • 111 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 19:11

Ja też ostatnio kupiłem używanego iPhone 4 na allegro i mi działa bez problemu, nawet aktualizowałem do najnowszego iOS'a i wszystko w porządku. A co do zwrotu na allegro nie nie będzie tak łatwo kasę odzyskać, chyba że sprzedający jest porządny.

#19 jasiecki

jasiecki
  • 4 271 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 19:19

z jakiego ios aktualizowałes??

#20 demandred

demandred
  • 305 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 22:53

z jakiego ios aktualizowałes??

To akurat nie ma znaczenia, bo grzechotek zapewne aktualizowal fona bez wlaczonego Find my iPhone, nie dziw ze poszlo gladko.
Ty musisz bazowac na rekojmi z uwagi na wady prawne i de facto fizyczne, gdyz telefon jest jak sejf do ktorego sprzedawca nie podal hasla, bezuzyteczny.

Druga droga to Policja i Program Ochrony Kupujacych w Allegro. Dodatkowo mozesz sprawdzic numer sim z tacki telefonu (zwykle sa zgodne z wlasciwymi), wykupic usluge checkmend (sprawdzenie czarnej listy) i byc moze dowiesz sie, ze jest na tej liscie i z jakiego powodu. To bylby dodatkowy argument przy "namawianiu" sprzedawcy do zwrotu kasy lub podczas rozmow z Policja.

Na ta chwile ceny telefonow z wlaczonym Find My iPhone ksztaltuja sie nastepujaco: iPhone 4 - 100 zl, iPhone 5/5c - 450-500 zl. Tzn. za tyle skupuja znajacy temat, bo ogół kupuje w takich miejscach jak Allegro prawie po cenie rynkowej, nawet jesli w opisie jest mowa ze zabezpieczenie jest zaktywowane lub widac to po zdjeciach.

#21 grzechotek

grzechotek
  • 111 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 09:50

To chyba był iOS6, bo potem ukazał się nowy wygląd. Teraz mam iOS 7.0.4.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych