Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

[4S - 7.0.4] Sygnał połączenia słyszany nawet po odebraniu rozmowy

• Please log in to reply
21 replies to this topic

#1 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 20 November 2013 - 21:34

Mam problem, o którym już wspominałem w wątku o aktualizacji do ios 7.0.4, jednak nikt z podobnym problemem się nie odezwał. Polega on na tym, że jak do kogoś dzwonię, to zanim rozmówca odbierze połączenie, słychać biiip, biiip - ale jak już odbierze i rozmawiamy, nadal słychać ten sygnał! Biiip, biiip - i tak przez całą rozmowę. I do tego z tą samą głośnością, co przed odebraniem. W zasadzie to uniemożliwia toczenie rozmowy i trzeba dzwonić jeszcze raz. Jak zadzwonię od razu drugi raz, problem się nie powtarza, ale wystarczy przerwa kilku -kilkunastu minut i problem wraca. Zjawisko zaobserwowałem po aktualizacji do 7.0.4, sieć Play, zasięg ustawiony sztywno na T-Mobile 3G i włączona sieć komórkowa. Połączenia wykonuje też głównie do Play. Problem potrafi wystąpić co drugie połączenie, a potrafi 3x dziennie na 10 wykonanych połączeń. Czy ktoś ma lub miał podobny problem i go rozwiązał? Pokolei próbuję wykluczyć 1. ustawienie zasięgu na T-Mobile, 2. włączony zasięg 3G, 3. aktualizację do 7.0.4, 4. włączoną transmisję danych, 5. mój egzemplarz telefonu (przekładając kartę do innego). Aczkolwiek wykluczenie każdej rzeczy zajmie kilka dni.

#2 DnL

DnL

• 370 posts

Posted 20 November 2013 - 22:50

Zrób restore telefonu bez przywracania kopii zapasowej - odtwórz jako nowy telefon.

#3 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 21 November 2013 - 07:16

Zrób restore telefonu bez przywracania kopii zapasowej - odtwórz jako nowy telefon.

Miałeś identyczny problem i pomógł restore? Jeśli to pewne rozwiązanie, to tak zrobię, ale jeśli nie wiadomo, to jest to ostateczność w tej chwili, gdyż dopuszczam, że może to być wina T-Mobile 3G/karty SIM. Nie chcę po raz kolejny w tym miesiącu rozwiązywać problemu poprzez restore jako nowy telefon... Chociaż wystąpienie sytuacji niewyłączania się sygnału połączenia zbiegło się czasowo z ustawieniem przeze mnie zasięgu na sztywno T-Mobile, włączeniu 3G i transmisji na stałe, wcześniej byłem na sztywno na Orange bez 3G i z wył. transmisją danych i problem nie występował wcale. A w końcu T-Mobile dopiero niedawno udostępnił swój zasięg, a ze dwa dni temu w ogóle była jakaś awaria sieci - może to ma jakiś związek?

Na razie testuje telefon na ustawionym na sztywno zasięgu Play 3G. Dopuszczam winę T-Mobile, ponieważ dźwięk połączenia daje chyba sieć, a nie telefon? Potwierdzeniem tego powinno być to, że inny dźwięk biiip, biiip jest na zasięgu Play (głośny i wyraźny), a inny na T-Mobile (cichszy i przytłumiony). Różnica ta jest wyraźna i sobie jej nie wmawiam. :) Zastanawiam się jeszcze nad opcją, że osoba odbierająca ma jakiś skopany telefon, głownie do niej dzwonię, a podczas dzwonienia sporadycznie do innych problem nie występował...

#4 GG.

GG.
  • 41 posts

Posted 21 November 2013 - 10:45

Dopuszczam winę T-Mobile, ponieważ dźwięk połączenia daje chyba sieć, a nie telefon? Potwierdzeniem tego powinno być to, że inny dźwięk biiip, biiip jest na zasięgu Play (głośny i wyraźny), a inny na T-Mobile (cichszy i przytłumiony). Różnica ta jest wyraźna i sobie jej nie wmawiam. :) Zastanawiam się jeszcze nad opcją, że osoba odbierająca ma jakiś skopany telefon, głownie do niej dzwonię, a podczas dzwonienia sporadycznie do innych problem nie występował...

Przy telefowaniu z karty t-mobile do playowców również się to zdarza, więc restore zapewne nic z tym wspólnego nie ma… .

#5 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 21 November 2013 - 11:07

Przy telefowaniu z karty t-mobile do playowców również się to zdarza, więc restore zapewne nic z tym wspólnego nie ma… .

Dzięki - cenna informacja! Dziwi mnie tylko, że zdarza się to raz na 2-5 połączeń akurat od około tygodnia... A występuje to u Ciebie na gsm, 3g czy tu i tu?

#6 myk6414

myk6414
  • 38 posts

Posted 21 November 2013 - 12:50

a nie mozesz ustawić na Orange i sprawdzić? Albo na Plusa albo na macierzysty zasieg?

#7 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 21 November 2013 - 13:10

Właśnie to robię, jak napisałem parę postów wyżej (i od dziś rano problem nie wystąpił, ale nie będę chwalił dnia przed zachodem słońca). Jak wspomniałem, będę szukał do skutku wykluczając kolejne rzeczy. Aczkolwiek szukam kogoś, kto miał podobny problem i może w 100% potwierdzić rozwiązanie lub przypadłość zasięgu T-Mobile 3G w Play. Jeśli na zasięgu Play 3G problem nie wystąpi, sprawdzę, jak to wygląda w Nokii - tzn. przełożę do niej SIM i zaloguję się w zasięgu T-Mobile 3G. Jeśli problem nie znikania sygnału połączenia po odebraniu połączenia powtórzy się na Nokii, przynajmniej wyeliminuję wadę iPhona. Oczywiście całą sprawę można prawdopodobnie rozwiązać ustawiając na sztywno Orange, Plus lub Play, ale w T-Mobile (o ile to jego wina) zasięg jest najlepszy w miejscach, w których przebywam, nie zrywa połączeń, a i bateria dzięki temu dłużej trzyma. Aktualizacja: Spostrzeżenia po kilkunastu godzinach testów; po przełączeniu na zasięg Play 3G i wykonaniu kilkunastu połączeń problem NIE WYSTĄPIŁ. Po przełożeniu SIM do Nokii, ustawieniu T-Mobile 3G i podobnych testach problem także NIE WYSTĄPIŁ. Wniosek na razie jeden: jednak to z iPhonem jest coś nie tak w Play na zasięgu T-Mobile... Dziwne.

#8 myk6414

myk6414
  • 38 posts

Posted 22 November 2013 - 10:42

może t-mobile robi teraz modernizacje sieci w Twoim rejonie i stad problemy?

#9 SphinxboX

SphinxboX
  • 1 posts

Posted 24 November 2013 - 20:24

Mam dokładnie identyczny problem. Dzwoniąc do kogoś sygnał wybierania dalej jest słyszalny co delikatnie mówiąc mnie już denerwuje. Mam też iphona 4s i system w wersji 7.0.4. Jestem w sieci T-mobile. Po przeczytaniu wszystkich powyższych postów, nasunęła mi się pewna myśl. Nie wiem czy ten problem nie występuje tylko jeśli dzwonie do użytkowników sieci PLAY. Postaram się to jeszcze potwierdzić aczkolwiek może to potrwać, żeby sprawdzić.

#10 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 25 November 2013 - 15:51

Ponoć w tej chwili trwa jakaś rekonfiguracja i umożliwianie podłączania się pod zasięg T-Mobile użytkownikom Play i stąd mogą brać się te problemy. Nurtuje mnie jednak, że na innym telefonie nie udało mi się sprowokować tego błędu - tak samo na zasięgu macierzystym Play. Więc tak naprawdę nie wiem, czego to wina.

#11 Adrian_PL

Adrian_PL
  • 50 posts

Posted 26 November 2013 - 10:23

Witam. Jestem w T-Mobile mam telefon iPhone 4S i taki problem u mnie też występuję jak opisany wyżej tzn. jest dźwięk biiiip w czasie trwania rozmowy. Też występuje co 3-4 połączenie, czasem nie ma go cały dzień. Dodatkowo mam też co jakiś czas jakby dziwne bzyczenie (jakby rezonowanie głośnika) podczas połączenia czy Wy też macie jak się dobrze wsłuchacie cichutkie bzyczenie w słuchawce podczas rozmowy?? To jest drugi iPhone 4S w ciągu tygodnia i problem występował w obu egzemplarzach.

#12 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 28 November 2013 - 13:15

Ja brzęczenia nie słyszę, tu jest wszystko ok, jedynie na zasięgu T-Mobile ciszej słyszę rozmówcę, natomiast będąc w Play wspomniane biiip podczas rozmowy występuje tylko, gdy jestem na zasięgu T-Mobile (jak się okazało, zarówno w 2G jak i 3G). Czasem przekładam sim do Nokii i tam ten problem na zasięgu T-Mobile NIE WYSTĘPUJE - czyli u mnie na 100% jest to wina zestawienia iPhone + zasięg T-Mobile w sieci Play. Zaznaczę, że dzwonię w zasadzie tylko do Play, także nie wiem czy biiip podczas rozmowy wystąpiłoby podczas rozmowy z kimś z innej sieci. Dodam, że nie jest dla mnie rozwiązaniem zmiana zasięgu na Play, Orange czy Plus. W każdym razie, jak już wcześniej wspomniałem, jest to dość męczące - telefon nie tani, a często uniemożliwia normalną rozmowę. Niemal cała reszta funkcji, ekran i wykonanie iPhona przemawia za tym, żeby traktować to jak produkt premium i jest to dla mnie niesamowity sprzęt po przesiadce z HTC na Androidzie, jednak rozważam powrót do tamtej platformy, gdyż nie spotkałem się tam, żeby podstawowa funkcja, jaką są rozmowy telefoniczne, działały w niewłaściwy sposób (opóźnienie 1-2 transmisji dzwięku po odebraniu połączenia i niewyłączający się sygnał połączenia biiip po odebraniu rozmowy). Fakt, może się coś takiego zdarzyć, ale zawsze można wybrać inny model, natomiast w przypadku iPhona - system iOS jest tylko na nim i kropka - nie ma alternatywy.

#13 msdiesel

msdiesel
  • 64 posts
Posted 19 December 2013 - 15:58

Witam. Mam dokładnie ten sam problem. Szczególnie jak dzwonie na play i orange. Z resztą nie wiem jak jest bo rzadko dzwonie do innych sieci.. Udało Wam się rozwiązać jakoś ten denerwujący problem?? Pozdrawiam

#14 newbie_4s

newbie_4s
  • 19 posts

Posted 27 December 2013 - 16:56

Witam.
Mam dokładnie ten sam problem. Szczególnie jak dzwonie na play i orange. Z resztą nie wiem jak jest bo rzadko dzwonie do innych sieci..
Udało Wam się rozwiązać jakoś ten denerwujący problem??

Pozdrawiam

U mnie działają tylko dwa rozwiązania - 1. Zmiana iPhona na inny telefon lub 2. Korzystanie z zasięgu sieci innej niż T-mobile.

#15 salsamichal

salsamichal
  • 1 posts

Posted 09 January 2014 - 15:51

Witam mam taki sam problem iphone 4s telefon dziala w T-mobile zauwazylem ze problem sie powtarza z polaczeniami z orange Czy ktos wymyslil co jest nie tak.?

#16 msdiesel

msdiesel
  • 64 posts
Posted 10 January 2014 - 10:35

Spróbuj wyłączyć 3G w sieci komórkowej.

#17 michus86

michus86
  • 1 posts

Posted 10 March 2014 - 20:54

[4S - 7.0.4] Sygnał połączenia słyszany nawet po odebraniu rozmowy Cześć. Kupiłem również nowego iphone'a 4s z fabrycznym softem 7.0.4 zaktualizowanym natychmiast do 7.0.6 Mam dokładnie ten sam problem. Jestem w sieci T-mobile, problem występuje kiedy wykonuje połączenia do sieci play. Czy udało wam się jakoś rozwiązać ten problem czy tylko serwis na gwarancji? Pozdrawiam

#18 croak

croak
  • 37 posts

Posted 04 May 2014 - 20:54

Cześć wszystkim, również mam ten sam problem. Wcześniej miałem abonament w Play i po przełączeniu na zasięg T-Mobile przy niektórych połączeniach był słyszalny ten sygnał, mimo że ktoś już odebrał. Teraz, gdy mam abonament w T-Mobile jest dokładnie tak samo. Jutro udam się do salonu T-Mobile może dowiem się czegoś i napiszę. Pozdrawiam

#19 radamanthyspl

radamanthyspl
  • 7 posts

Posted 08 May 2014 - 10:46

To ja się dorzucę, 4s (7.1.1), w sieci T-Mobile, problem notorycznie gdy dzwonię do Orange.

#20 lia

lia
  • 304 posts
  • SkądLublin, PL

Posted 10 May 2014 - 17:07

Potwierdzam, że przy dzwonieniu do Orange problem występował i u mnie (iPhone 5S, soft 7.1.1). Od jakiegoś czasu jest w porządku.

#21 speedway

speedway
  • 172 posts

Posted 10 May 2014 - 22:27

Tu telefon ma raczej małe znaczenie. Na nexusie 5 którego mam playu z wybranym zasięgiem T-mobile występuje identyczny problem. Wina sieci bądź serii/typu kart SIM. Będąc ostatnio w salonie Playa pani sama zaproponowała mi wymianę starej karty argumentując to możliwymi problemami w przyszłości ;)

#22 croak

croak
  • 37 posts

Posted 10 June 2014 - 19:24

Zgłosiłem ten problem przez BOA i po około miesiącu dostałem od nich wiadomość, że "zgłoszony przez Ciebie problem techniczny został rozwiązany". Nie wiem czy został, a jak tak to nie wiadomo czy dla wszystkich. Jakby komuś znowu się coś działo to niech napisze, będzie wiadomo czy każdy ma zgłaszać osobiście :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users