Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Zewnętrzne przechowywanie danych dla Ipada

• Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 Namche

Namche
  • 32 posts

Posted 19 November 2013 - 17:35

Witam Planuje kupić ipad mini jako mój pierwszy sprzęt apple. Ze względów cenowych wersję 16GB pamięci. Skoro nie można podpinać usb to jak podpiąć jakiś twardy dysk 2,5 cala na którym miałbym np. filmy czy muzykę ? Czy można podpiąć jakoś zewnętrzny dysk do ipada przez bluetooth, wi-fi lub to dziwaczne złącze lighting? Pozdrawiam

#2 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Posted 19 November 2013 - 18:05

Możesz zainstalować jakąś aplikację, która pozwala na otwarcie lokalizacji ftp/afp/smb albo podobnej. Miej jednak na uwadze jedną rzecz - to nie działa tak fajnie jak byś się spodziewał. Nie będziesz mógł normalnie odtwarzać tych plików w standardowych programach. Tzn. Np. masz kilka filmów mp4 i muzykę na takim dysku. Udostępniasz go w sieci przez AFP. Włączasz aplikację, która może otworzyć AFP i przeglądasz zawartość. Większość tych aplikacji może otwierać standardowe formaty jak właśnie obrazki, filmy mp4, czy muzyka mp3. Ale nie będziesz mógł zobaczyć tych materiałów w programie Wideo, czy Muzyka (mówię o tych standardowych odtwarzaczach od apple, zainstalowanych na ipadzie). Żeby je tam zobaczyć i odtworzyć, będziesz musiał z tego programu wybrać otworzenie ich w tej aplikacji, co spowoduje skopiowanie ich na dysk iPada. Co do lightning, to możesz podłączyć przez niego kartę pamięci za pomocą Camera Connection Kit. Wtedy jednak możesz tylko przeglądać zdjęcia na tej karcie, nic więcej. Niech cię nie zmyli też port USB w Camera Connection Kit, bo służy tylko do podłączania aparatu, nie otworzysz tam Pendrive'a.

#3 robgrab

robgrab
  • 1384 posts
  • SkądWarszawa

Posted 19 November 2013 - 20:37

Są też przenośne dyski wifi.

#4 Namche

Namche
  • 32 posts

Posted 19 November 2013 - 20:44

Witam Dzięki oneghost za odpowiedz. Czy dobrze zrozumiałem, że ipad nie odtwarza niczego z zdalnej lokalizacji, tylko i wyłącznie z własnej pamięci ? Czy ja dobrze rozumiem, że ipad nie odtwarza filmów w normalnych formatach i muzyki w mp3 i wszystko trzeba konwertować itunes by załadować do ipada ? Czy można połączyć się przez np. bluetooth z urządzeniem nie appla i wysłać plik na ipada (wideo, audio, w standardowych formatach) i on ten plik otworzy. Następnie wykasować w ipadzie i pobrać następne ? Robgrab - przenośne dyski wi-fi? Jak wygląda współpraca ipada z tymi dyskami? Po połączeniu widzę folder, który stanowi zawartość zewnętrznego dysku ? Pozdrawiam

#5 Namche

Namche
  • 32 posts

Posted 19 November 2013 - 22:12

Ha, chyba coś jak Seagate Wireless Plus 1 TB rozwiązuje problem.

#6 Danio02

Danio02
  • 369 posts

Posted 19 November 2013 - 22:56

Jak wyżej, polecam ;)
Dysk twardy Wireless, dysk twardy iPad | Seagate

#7 Gość_oneghost_*

Gość_oneghost_*

Posted 20 November 2013 - 10:38

"Czy dobrze zrozumiałem, że ipad nie odtwarza niczego z zdalnej lokalizacji, tylko i wyłącznie z własnej pamięci ?" - Chodzi dokładnie o to, że standardowe aplikacje iPada nie odtworzą z lokalizacji wifi, tylko jak wybierzesz otwarcie w nich, to ten plik zostanie najpierw skopiowany do ipada i wtedy otwarty (i jeśli nie usuniesz, to zostanie na ipadzie). Natomiast te aplikacje, które otwierają lokalizacje afp/smb/ftp potrafią same w sobie odtwarzać wiele formatów, więc jeśli nie przeszkadza ci, że będziesz je odtwarzał w innej aplikacji niż te systemowe, to będzie to tak działać.

"Czy ja dobrze rozumiem, że ipad nie odtwarza filmów w normalnych formatach i muzyki w mp3 i wszystko trzeba konwertować itunes by załadować do ipada ?" - tu również wiele zależy od aplikacji. Standardowe odtwarzacze Apple otworzą ci filmy mp4, m4v, mov, muzykę mp3, m4a. Ale są też programy, które otworzą inne formaty, np. VideoLAN - VLC for iOS. Ja jednak wolę sobie przerobić film na mp4.

"Czy można połączyć się przez np. bluetooth z urządzeniem nie appla i wysłać plik na ipada (wideo, audio, w standardowych formatach) i on ten plik otworzy. Następnie wykasować w ipadzie i pobrać następne ?" - przez bluetooth akurat nie, dzieje się to przez wifi lub kabel. Masz 2 możliwości, możesz zrobić synchronizację z iTunes, wtedy wybierasz które rzeczy z iTunes mają być synchronizowane i one się kopiują na iPada (również przez WiFi). Albo możesz zainstalować właśnie jakiś program, który otwiera lokalizacje sieciowe, np. https://itunes.apple...385896088?mt=8. Wykasować potem zawsze możesz, żeby zrobić miejsce.

"Robgrab - przenośne dyski wi-fi? Jak wygląda współpraca ipada z tymi dyskami? Po połączeniu widzę folder, który stanowi zawartość zewnętrznego dysku ?" - nie chcę tu zamieszać, bo nie używałem, ale wydaje mi się, że te dyski i między innymi ten podany powyżej przez kolegów, działa na takiej samej zasadzie - masz aplikacje, która wyświetla jego zawartość i otwiera jakieś formaty plików.

#8 Namche

Namche
  • 32 posts

Posted 22 November 2013 - 13:49

Dziękuję oneghost za wyjaśnienia.

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users