Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

MacBook Pro Retina 13" (2012) czy MacBook Pro Air 13" (2013)

• Please log in to reply
30 replies to this topic

#1 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 19 November 2013 - 14:20

Panowie proszę o pomoc w wyborze komputera. Cenowo obecnie wychodzą bardzo podobnie. 1)MacBook Pro Retina 13" 2012 w podstawowej konfiguracji vs 2)MacBook Air 13" 2013 w podstawowej konfiguracji 1) Plusy rMB -ekran -ram -procesor z większym taktowaniem 1) Minusy rMB -słaba karta graficzna (nie wiem czy nie za słaba na taką rozdzielczość) 2) Plusy MA -nowszej generacji procesor -wydajniejsza grafika 2) Minusy MA -słaba rozdzielczość -mniejsza ilośc ramu Co byście wybrali? Ewentualnie posiadacze niech się wypowiedzą jak w praktyce to się przekłada (np. rMB z 2012 z grafiką)

#2 zakino

zakino

• 10510 posts

Posted 19 November 2013 - 14:27

Dobra ale my to wiemy co napisałeś. Pytanie do czego zamierzasz używać?

#3 Misiekk

Misiekk
  • 284 posts

Posted 19 November 2013 - 14:44

No i najwiekszym plusem Aira jest jego bateria!

#4 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 19 November 2013 - 14:57

Dobra ale my to wiemy co napisałeś.
Pytanie do czego zamierzasz używać?

Podstawowe rzeczy, które nawet ipad byłby wystarczający. Internet, filmy, z takich sporadycznych to autocad, photoshop.
Użytkowanie w głównej mierze stacjonarne (uprzedzam pytanie na iMac nie mam miejsca, aby mieć komputer w 1 miejscu)

#5 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 19 November 2013 - 15:19

Także przez chwilę miałem podobny dylemat do Twojego i stanęło na Air 2013 :) Bateria jest świetna, z ekranu i wydajności jestem bardzo zadowolony. Nie wspomnę o tym, że komputer jest bardzo lekki, cieńki, więc jego mobilność zbliżona jest do tabletu :) Jeśli kupowałbym PRO to tylko late 2013.

#6 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 November 2013 - 20:38

Ja bym dodał do plusów pro również złącze HDMI, oraz mniejsze wymiary. Air jest zdecydowanie dłuższy i szerszy. Jest także grubszy w najgrubszym miejscu. Tem trapezowy design daje nam użytkowo właściwie tylko oszczędność masy i mniej wygodne otwieranie ekranu. Z tym ekranem to pojedź do jakiegoś sklepu i oceń. Dla mnie ekran air'a przy rMBP wygląda beznadziejnie. Nie chodzi mi tu w ogóle o rozdzielczość a o kolory. Rozdzielczość to dodatkowy bonus. W przypadku air'a warto też wspomnieć o dysku na PCIe. W przypadku laptopa czas budzenia jest bardzo istotny i zależy właśnie od prędkości dysku. Ja tylko nie bardzo rozumiem dlaczego konkurentem nowego MBA 13 jest stary rMBP 13. 6120PLN za aira i 6699 za nowego pro przy dysku 256GB (128GB to trochę mało) i 8GB RAMu (4GB też mało). Za niecałe 600PLN mamy lepszy procesor, ekran i złącze HDMI. Air zwyczajnie nie ma sensu. Ewentualnie jak komuś naprawdę 128GB wystarcza to 5300 vs 6200. Większa różnica w cenie, ale dalej mamy sporo lepszy ekran, procesor i HDMI które się naprawdę przydaje. Ja bym się nie zastanawiał i brał retine.

#7 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 19 November 2013 - 21:13

@kostek po pierwsze czytaj ze zrozumieniem: chodzi o podstawowe wersje. PRO wg Ciebie jest bardziej kompaktowy? Bzdura... To samo z otwieraniem ekranu w Air: szybkie, pewne otwieranie jedną ręką przez dobre wyważenie. Bateria (szczególnie w porównaniu z PRO 2012) bez porównania na korzyść Air. Czas włączania Air'a: koło 12 sek (chociaż kto wyłącza komputer......skro można usypiać- wtedy Air jest gotowy od razu po otwarciu) HDMI- dla mnie kompletnie niepotrzebne, filmy można oglądać przez Air Play. Do autora: z photoshopa nie korzystam ale Aperture śmiga aż miło (chociaż mam wyższą konfigurację), ale nie powinieneś mieć większych problemów (szczególnie jeśli robisz to hobbystycznie). Do autocada akurat chce zakupić do firmy iMac'ki ze względu na 27" -ale program działa naprawdę codziennie non stop :)

#8 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 19 November 2013 - 21:55

berger, podstawowe wersje można różnie interpretować. W dodatku specjalnie napisałem że wersja 4GB nie bardzo ma sens (szczególnie jak w planie jest photoshop), oraz dysk 128GB to jednak też mało. Sensowna wersja jednego i drugiego to 8GB i 256GB. I tak jak rozumiem iż komuś może wystarczać 128GB tak RAMu zdecydowanie warto za te 420PLN dołożyć. Z tą kompaktowością wszystko zależy od preferencji. Grubość, oraz masa w jednym i drugim jest bardzo niska. Dla mnie osobiście różnica nie ma znaczenia. Powierzchni z drugiej strony mocno nie przeskoczysz i każdy laptop leżąc będzie zajmował sporo miejsca na biurku/stole. Nie mniej jednak rMBP będzie zajmował ponad 7% miejsca mniej. Zmieści się też w mniejszym plecaku czy torbie. W moim odczuciu czyni go to bardziej komfortowym, ale jak już pisałem, kwestia osobistych preferencji. Z otwieraniem to chodził mi o to że ciężko tam wsadzić rękę. Może kwestia wprawy. Na początku miałem problem i w mojej 15tce :) Argument z wyważeniem nie bardzo do mnie trafia, gdyż właśnie rMBP jest grubszy na krawędzi z dala od zawiasów, a to właśnie ta masa pozwoli nam otworzyć go jedną ręką, bez podnoszenia całego laptopa. Przy okazji jednak po testuje. Z baterią się zgadzam, ale jakbyś czytał ze zrozumieniem ;) to w tym wypadku nie bardzo ma to znaczenie. O usypianiu sam napisałem że od pro 2012 air będzie lepszy ze względu na SSD pod PCIe. HDMI jest bardzo potrzebne jeżeli nie chce ci się konwertować (klonowanie ekranu nie daje rady ze względu na wolne odświeżanie) . Do tego Apple TV to prawie 500 więc rMBP zrobi się bardziej opłacalny. Ja często konwertuje pod Apple TV, ale i tak HDMI się często przydaje. Ja bym zdecydowanie dopłacił do retiny. Mocniejszy procesor, grafika, lepszy ekran i więcej złączy. Starą 13tkę trochę bałbym się brać, właśnie ze względu na grafikę, w dodatku nowy air poza ekranem i procesorem jest po prostu lepszy. Jak już rozważamy poprzednie modele to może zaoszczędzić i wziąć air'a 2012? PS Tak się teraz ogarnąłem że przecież nie ma 13 retiny 2012. Jest tylko early 2013 :)

#9 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 19 November 2013 - 22:36

Dziękuję Panowie za informacje, podpowiedzi :). Faktycznie nie ma 2012, w sklepach tak go oznaczyli dla uproszczenia, odruchowo powtórzyłem od nich nazewnictwo.

#10 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 20 November 2013 - 10:55

HDMI jest bardzo potrzebne jeżeli nie chce ci się konwertować (klonowanie ekranu nie daje rady ze względu na wolne odświeżanie) . Do tego Apple TV to prawie 500 więc rMBP zrobi się bardziej opłacalny. Ja często konwertuje pod Apple TV, ale i tak HDMI się często przydaje.

Brak HDMI w AIR załatwia prosta przejściówka.

Ja bym zdecydowanie dopłacił do retiny. Mocniejszy procesor, grafika, lepszy ekran i więcej złączy.

Tu zależy na ile kto potrzebuje tego mocniejszego procesora, lepszego ekranu i większej ilości złączy. Kolega wspomniał, że zastosowania są typowo podstawowe, więc wychodzi na to, że nie potrzebuje. Zatem po co dopłacać?
Poza tym, według testów, procesor w silniejszym Air 2013 (i7) jest nawet odrobinę mocniejszy od tego z bazowej wersji MBP 2013 (i5), a cena takiego AIRa jest mimo wszystko niższa od MBP. Przy porównywaniu wydajności procesorów różnych typów nie polecam kierować się GHz-ami...

#11 berger91

berger91
  • 277 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 20 November 2013 - 11:39

Dziękuję Panowie za informacje, podpowiedzi :). Faktycznie nie ma 2012, w sklepach tak go oznaczyli dla uproszczenia, odruchowo powtórzyłem od nich nazewnictwo.

Wspomniałeś, że nie będziesz używał komputera przy biurku (brak miejsca na iMaca), więc pewnie w dużej mierze będzie lądował po prostu na kolanach- to także w Twoim przypadku przemawia (wg. mnie) za Air'em, ponieważ jest jak piórko :)
Co do ekranu- nie zgadzam się całkowicie, że ekran w Air jest zły (chodzi o wyżej wspomniane kolory). Oczywiście Retina to Retina i tutaj nie dyskutuję (chociaż ma oczywiście swoje wady, nie jest idealna). Patrzę w ten ekran codziennie, wymagam od niego i jestem zadowolony- oczy się nie męczą, zdjęcia dobrze oddają rzeczywistość (chociaż nie przeglądam ich dużo, filmów raczej też nie oglądam..)
Oprócz (mam nadzieję) pomocnych opinii tutaj, udaj się do sklepu i porównaj, bo każdy oczekuje czegoś innego ;)

#12 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 November 2013 - 13:48

Marcin, z tą wydajnością to tak jest przy porównaniu MBA 13 mid 2013 z rMBP 13 early 2013, ale przy porównaniu tego samego, aktualnego MBA z aktualną retiną wynik jest odwrotny.

Ja osobiście nie jestem fanem pierwszej retiny w 13. Za Airem też nie przepadam, ale aktualna linia retin strasznie mi się podoba. Najbardziej podoba mi się 13 z 256GB dysku 8 albo 16GB RAMu w zależności od użycia (myślę że najbardziej zależy to od potrzeby stawiania wirtualnej maszyny), albo lepsza podstawowa 15tka (1TB jak ktoś naprawdę potrzebuje). Z drugiej strony rozumiem że ktoś może woleć aira, chociażby ze względu na baterię. Gdyby miał ekran tego typu co np. w iMacach (nie retina, ale jednak lepsze kolory i mało odbić jak na glossy) to uważałbym za dużo bardziej kuszącą ofertę, ale ten który jest mnie by drażnił. Z drugiej strony koledze berger bardzo pasuje, więc znowu sprowadza się wszystko do osobistych preferencji.

Ja bym jedynie mocno doradzał 8GB RAMu i akurat w tym raczej nie byłbym odosobniony. Nawet jak teraz 4GB będą wystarczające to przecież nie kupujesz tego komputera na chwilę. Za jakiś czas wszystko pójdzie do przodu i nawet bajery z Mavericksa na wiele się nie zdadzą. Wówczas kupować nowy sprzęt za 5K bo teraz się przyoszczędziło 400PLN nie ma sensu.

Oprócz (mam nadzieję) pomocnych opinii tutaj, udaj się do sklepu i porównaj, bo każdy oczekuje czegoś innego ;)

Amen :)

#13 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 20 November 2013 - 16:20

Dziękuję jeszcze raz, opinie były bardzo pomocne. Wstrzymuje się przynajmniej do Black Friday i być może w PL również coś obniżą.

#14 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 20 November 2013 - 19:46

Marcin, z tą wydajnością to tak jest przy porównaniu MBA 13 mid 2013 z rMBP 13 early 2013, ale przy porównaniu tego samego, aktualnego MBA z aktualną retiną wynik jest odwrotny.

Zdaje się, że ktoś z forumowiczów robił testy wydajności MBA i7/1.7 (mid 2013) vs MBP i5/2.4 (late 2013) i różnica była minimalnie na korzyść AIRa.

#15 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 posts
  • SkądWarszawa, PL

Posted 20 November 2013 - 20:49

Poproszę o źródło. Z chęcią poczytam ;)

#16 marcin3794-f5eee7a5b2

marcin3794-f5eee7a5b2
  • 215 posts

Posted 20 November 2013 - 22:21

Poproszę o źródło. Z chęcią poczytam ;)

Szukałem z grubsza, ale nie znalazłem. Było to przy okazji innej dyskusji o tematyce "air vs pro", po której ogólny wniosek był - bateria albo retina, reszta to mniej więcej to samo.
Jeśli natomiast jesteś zainteresowany słupkami to znalazłem coś tutaj:
How to choose: 13-inch MacBook Air vs. 13-inch retina MacBook Pro | Ars Technica

#17 boberekgti

boberekgti
  • 19 posts

Posted 22 November 2013 - 09:20

Stałem przed takim wyborem w sierpniu wybrałem MBPr late 2012 w wersji podstawowej :) ze względu na ekran nie bede go nosił w torbie słuzy jako komputer domowy :) to podstawowych czynności :) internet poczta filmy zdjęcia nie zamieniłbym retiny na nic innego żadnych problemów z wydajnością nie widze :) działa płynnie mocy ma wystarczająco dużo :) bateria na maverixe trzyma z 8 do 9 godzin :)

#18 musicArmani

musicArmani
  • 149 posts

Posted 22 November 2013 - 18:16

Ja osobiście nie jestem fanem pierwszej retiny w 13. Za Airem też nie przepadam, ale aktualna linia retin strasznie mi się podoba. Najbardziej podoba mi się 13 z 256GB dysku 8 albo 16GB RAMu w zależności od użycia (myślę że najbardziej zależy to od potrzeby stawiania wirtualnej maszyny), albo lepsza podstawowa 15tka (1TB jak ktoś naprawdę potrzebuje). Z drugiej strony rozumiem że ktoś może woleć aira, chociażby ze względu na baterię. Gdyby miał ekran tego typu co np. w iMacach (nie retina, ale jednak lepsze kolory i mało odbić jak na glossy) to uważałbym za dużo bardziej kuszącą ofertę, ale ten który jest mnie by drażnił. Z drugiej strony koledze berger bardzo pasuje, więc znowu sprowadza się wszystko do osobistych preferencji.

Ja bym jedynie mocno doradzał 8GB RAMu i akurat w tym raczej nie byłbym odosobniony. Nawet jak teraz 4GB będą wystarczające to przecież nie kupujesz tego komputera na chwilę. Za jakiś czas wszystko pójdzie do przodu i nawet bajery z Mavericksa na wiele się nie zdadzą. Wówczas kupować nowy sprzęt za 5K bo teraz się przyoszczędziło 400PLN nie ma sensu.

Amen :)

Przekonałeś mnie, wezmę rMBP 2013 late z 8GB ramu :)

#19 lukrobax

lukrobax
  • 7 posts

Posted 26 December 2013 - 20:53

Z wielu wypowiedzi wynika, że rMBP (wczesny 2013 czy poźny 2012 - jak go zwał tak go zwał) to dziadostwo. Na czym to polega? Stanąłem przed zakupem albo starej Retiny za około 5200zł brutto (i5, 256GB SSD i 8GB ramu) albo o tych samych parametrach najnowszego rMBP (za 6699) z tym, że z nowszym procesorem i nowszą grafiką. Różnica w cenie 1500zł i skłaniał bym się ku starszemu modelowi - ME662PL/A. To ma być komputer do amatorskiego Photoshopa (wględnie na dużych ekranach o rozdzielczości FullHD, do Autocada, mooooże jakiejś amatorskiej obróbki filmów z GoPro, a poza tym internet i Office. Czy ten komputer faktycznie będzie zbyt słaby?

#20 Michi18

Michi18
  • 124 posts
  • SkądRuda Śląska, PL

Posted 26 December 2013 - 21:41

grafika w starszym modelu jest dużo słabsza od tej aktualnej, a ten ekran potrzebuje jednak dobrej grafiki, po za tym ta nowa jest troche ciensza i ma bardziej energooszczędny procesor :)

#21 lukrobax

lukrobax
  • 7 posts

Posted 26 December 2013 - 21:57

Ale czy to są różnice warte 1500zł i czy stara wersja faktycznie jest do kitu? Czy faktycznie w moich zastosowaniach to będą różnice odczuwalne w jakikolwiek sposób?

#22 rofi15

rofi15
  • 5 posts
  • SkądWarschau, Poland

Posted 26 December 2013 - 22:34

Witam

Ja Pięknego Macbooka Air 13 <3 ma od pardziernika i powiem jaka roznica MAc Os X z windowsem

I Mac odrazu lacza moim pieknym internetem bez problemu i bardzo szybko dziala a
widnowsem to trzeba polaczyc pisac haslo i znowu czekac

Jestem w Klasie Technikum Policealna Infotrmatyczna I jestem dumny ze wybralem macbooka i nigdy z nim nie rozstane jesli za kilka moze fajnego go zastapi

- - - Połączono posty - - -

Witam

Ja Pięknego Macbooka Air 13 <3 ma od pardziernika i powiem jaka roznica MAc Os X z windowsem

I Mac odrazu lacza moim pieknym internetem bez problemu i bardzo szybko dziala a

Jestem w Klasie Technikum Policealna Infotrmatyczna I jestem dumny ze wybralem macbooka i nigdy z nim nie rozstane jesli za kilka moze fajnego go zastapi

#23 Jolaos

Jolaos
  • 1036 posts

Posted 26 December 2013 - 23:56

@up mam nadzieję, że w tym "Technikum Policealna Infotrmatyczna I" macie język polski? Nie da się rozszyfrować Twojego postu.

#24 lukrobax

lukrobax
  • 7 posts

Posted 27 December 2013 - 09:12

To może zapytam inaczej: z czym sobie na pewno nie poradzi, lub będzie miał duże problemy ten rMBP 2012? Gry mnie nie interesują.

#25 dzikipl

dzikipl
  • 533 posts

Posted 27 December 2013 - 10:42

Piękny internet "wpuszcza" maca bez hasła na piękny wygląd? mn:mrgreen:

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users