Jump to content

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Photo
- - - - -

Apple IBOOK G4 1.3-1.42Ghz - Prośba o opinie :) Dość pilne !

• Please log in to reply
19 replies to this topic

#1 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 18 November 2013 - 19:48

Witam na wstępie wszystkich użytkowników Mac-a :P

Mam okazję zakupić Mac-a w wersji Ibook G4. Poniżej zamieszczam link do Alledrogo :)
APPLE iBOOK G4 A1050 POWER G4 1.42 20GB 512MB A3 (3675605373) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Zdaję sobie sprawę, że jak na Apple - to sprzęt jest już troszkę leciwy, niemniej poniżej zamieszczę swoje oczekiwania / potrzeby i prosiłbym o sprawne, rzetelne opinie w odniesieniu do tego właśnie sprzetu. ;)

A więc tak - obecnie działam na "już dość mocno" sfatygowanym modelu (aczkolwiek mam o nim bardzo dobrą opinię)
Packard Bell Argo C2 z 1.6Ghz Intela (1 rdzeń) 2GB RAM, karta graf. Intel zintegrowana, system VISTA (chwalę sobie).
Niemniej sprzęt jest już dość wiekowy, jego stan pozostawia trochę do życzenia (całkowicie padła bateria, uszkodzenia klawiatury).

Moje potrzeby są można rzec - dość pewnie skromne, jak na progi tego forum. Używam laptopa głównie do:
- Internetu (przeglądanie stron informacyjnych i nie tylko)
- YouTube (głównie oglądanie filmów lub słuchanie muzyki z teledysków - zabijacze czasu)
- Edytora tekstów / Arkusza kalkulacyjnego (pakiet Office - Word, Excel)
- E-maili (Outlook)
- komunikator GG

I w sumie tyle.

Czego Nie robię na laptopie :P
- Nie Gram
- Nie dokonuje obróbki filmów / grafiki / muzyki
- Nie korzystam z wysokozasobochłonnego softu w stylu CAD itd.

Zastanawiam się nad zakupem z powodów:
- Chęć sprawdzenia nowego Systemu razem z żonką (po to aby stwierdzić czy kiedyś przyszłościowo warto iść w tą stronę - system)
- Chęć korzystania na codzień ze sprzętu mobilnego, łatwego w użyciu, małego

Reasume
Zapoznałem się z tym wątkiem (szukajka tutaj działa doskonale) http://myapple.pl/ja...zy-warto-6.html
Niemniej - moje oczekiwania są troszkę inne - bardziej uproszczone. Nie zależy mi tak naprawdę na jakichś najnowszych technologiach, ponieważ - nie mam takich "zadań", żeby potrzebować Maca za kilka tysięcy. Więc - oczekuję wydajności jedynie w zakresie tego co wymieniłem powyżej. Budżet zakupowy - to taki naprawdę próbny. Nie chcę wydać więcej - bo tak naprawdę nie wiem, ja się w tym systemie odnajdę itd.

Będę niezmiernie wdzięczny za rzetelne opinie i porady :) I za te pozytywne, jak i za te negatywne.

pozdrawiam wszystkich :-P

#2 666

666

Mac Pro doctor

• 2401 posts

Posted 19 November 2013 - 10:58

Te iBooki z linka są an 100% po reballingu grafiki (typowa usterka tych modeli) i kosztują za dużo. Odradzam. Za te pieniądze można kupić o wiele szybszego i pewniejszego PowerBooka Alu (1.5 lub 1.67 GHz i dużo lepsza grafika). Do lekkiego przeglądania sieci, poczty, arkusza i edytora tekstu da radę. Za to YT w wyższej jakości to już na dzień dzisiejszy za dużo dla każdego mobilnego PPC. Są oczywiście różne rozwiązania "na około" jak MacTubes itp. Przeczytaj dokładnie wątek z forum, który podlinkowałeś. Jest tam sporo przydatnych w podjęciu decyzji informacji.

#3 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 19 November 2013 - 11:15

Rozumiem. Bardzo dziękuję za wartościową sugestię :) W takim razie odpuszczam tą sztukę. Zgodnie z wytycznymi - znalazłem coś interesującego.
POWERBOOK G4 1,5 1,25RAM DVD-R WARSZAWA (3720867910) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Chyba się zdecyduję + zakupię orig. baterię na dobry początek. Wydaje mi się, że warto.

Ps. Wielkie dzięki za wskazówkę odnośnie tego raballingu grafiki. Zapamiętam na przyszłość.

#4 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 November 2013 - 11:16

Po czym by nie były i jak sprawne to Twoje zastosowania = zgrzyt zębów. Jeśli kupować PPC to po coś. Może być dla ozdoby, sentymentalnie, dla posiadanego specjalistycznego oprogramowania, które nie wymaga rdzeni i pamięci...no cokolwiek, po prosto trzeba jasno sobie umieć odpowiedzieć na pytanie, dlaczego chcę kupić inną architekturę. Kup kolejnego PC i masz problem z głowy. Kupując PPC musisz się liczyć z tym, że flash zakatuje ten procesor. W dodatku wielu rzeczy nie da się odtworzyć bo maksymalny flash to chyba 9, podobnie jak Silverlight. Maksymalny system to 10.5, dziś najnowszy to 10.9 i tak można wymieniać. Wszystko poza internetem jeśli to nie strony tylko zdjęciowo/tekstowe OK. Pełna radość korzystania z internetu będzie bardzo poważnie ograniczona. O YouTube możesz zapomnieć. Oczywiście jest MacTube, ale ani to wygodne, ani nawet PPC G5 z ponad 2GB ramu na pokładzie nie lata wyżej niż 360px.

#5 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 19 November 2013 - 11:24

No właśnie nie do końca chcę kupować kolejne PC, oprócz swojego staruszka, mamy na stanie C2D - więc jakby co - sprzęt jest. Chcę spróbować czegoś nowego - a nigdy o czymś nie wygłaszam opinii, dopóki nie kupię i sam swojego zdania nie wyrobię. Sądziłem, że na dobry początek - to dobra propozycja. No chyba, że moje zastosowania znacząco przekraczają możliwości tego sprzętu (o YT już wiem - trzeba używać aplikacji trzecich żeby to miało sens). :)

#6 Edzio1903

Edzio1903
  • 191 posts
  • SkądTrójmiasto

Posted 19 November 2013 - 11:30

Jeśli już stary laptop to MacBook Pro - właśnie z takiego piszę, model 3,1 - procesor już od Intela, jest to chyba ostatni model na który wchodzi najświeższy system Maverick, co ciekawe laptop pracuje na nim szybciej ;)
Jest to taki model: Apple MacBook PRO 15 2.2GHz GWARANCJA (3721276689) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Lepiej dopłacić i mieć coś co działa na najnowszym systemie, niż zaoszczędzić 100-300 zł i się ciągle frustrować, że to nie chodzi, tamto się tnie itd.

#7 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 November 2013 - 11:31

Nie nie nie. YouTube to również reklamy i filmy, które posiadają reklamy przed z tego co pamiętam poprzez MacTube już nie szły. A zatem poważnie ograniczona możliwość dostępu do pełnych zasobów YouTube. VOD w większości przypadków wymaga Silverlighta czyli odpada. Zrób jak uważasz, w końcu to będą Twoje wyrzucone pieniądze, nie moje. Ja trzymam swoje staruszki G4 i G5 w domu i wiem na co je stać. Do rozrywkowych zastosowań, takich jak szybkie i komfortowe przeglądanie internetu bym się nie odważył kupować. Na Twoim miejscu bym dołożył do Mac Mini Early 2009 (rozbudowa dysku łatwa, ram pomimo oficjalnego stanowiska Apple obsługuje do 8GB system obsługiwany to najnowszy 10.9, YouTube spokojnie w najwyższej rozdzielczości). Nawet iPad 1 więcej zaoferuje Ci niż ten PPC. Nie zrozum mnie źle, PPC to zacne komputery były. Woły nie do zdarcia, ale kiedy one powstawały to YT raczkował, Flash raczkował a internet nawet nie wiedział że może wyglądać tak jak dziś. To trochę tak jakbyś chciał kupić Syrenę jako podstawowy samochód dla rodziny.

#8 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 19 November 2013 - 13:06

Rozumiem. Wszak jeszcze do dziś gdzieś u mnie lezy IBM Thinkpad T20 800Mhz i wiem co to za męka korzystać na nim z internetu. Co do finalnego wyboru - szukam przede wszystkim laptopa (nie desktopa czy mini desktopa), i to małego w dodatku (15.4 i 17 mam w domu). Ta 12 z groszami - nadawała się idealnie. Do tego szukam docelowo wersji białej (pożądana) lub aluminium (pożądana nieco mniej) :) Oki - zawierzam wam na słowo, w końcu codziennie z tego sprzętu korzystacie - a dla mnie to niestety novum :) W takim razie jakie mam założyć minimum od którego powinienem szukać, biorąc pod uwagę małą matryce (w okolicy 12 z groszami) i pułap cenowy kilku stówek ? (pułap cenowy taki a nie inny - bo to będzie mój pierwszy egzemplarz - jeśli się np rozczaruję - pójdzie do sprzedaży więc i strata będzie mniejsza jakby co, a jeśli się przekonam i nauczę - wtedy wysupłam większy budżet na zakup - niemniej nie chcę od razu że tak to ujmę skakać na głęboką finansową wodę). Przeglądam Allegro, ale na tą chwilę poza ofertami licytacyjnymi (które mnie nie interesują) nie bardzo coś widzę w tym zakresie cenowym :( Ps. A przykład z Syreną - idealny :) myślę że dla mnie laika - nie mogłeś tego lepiej zobrazować :) Dziękuję.

#9 wieslawo

wieslawo
  • 3698 posts
  • SkądL-no/P-ń

Posted 19 November 2013 - 13:41

MacBook White 13" z Intel Core2Duo z GF9400 w okolicach 2GHz na pokładzie znajdziesz w przedziale od 800-1200 złotych. Pamiętaj, że możesz równolegle mieć Windows na pokładzie. Więc kwestia rozczarowania nie będzie jakoś wyjątkowo dotkliwa. Poza tym nie wiem czy jest czym się rozczarować. System jak system, dobry ładne trochę inny ale nie gorszy, po prostu inny.

#10 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 19 November 2013 - 15:12

Chociaż z tego co widzę, to "brać" Applowska radzi sobie z tymi niedogodnościami odnośnie YT. (taka ciekawostka)

How to fix YouTube video playback on an Apple Powerbook G4 running MacOsX 10.4 « Nerdcore YAFG

#11 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 19 November 2013 - 16:44

Ten PowerBook 12" to moim zdaniem najładniejszy laptop Apple. Niestety poza sentymentem i niemałymi walorami estetycznymi nie ma na co liczyć. Moim zdaniem różnica w cenie pomiędzy notebookami PPC a Intel jest nieporównywalnie mała w stosunku do przepastnej różnicy w wydajności. Na intelu zainstalujesz nowsze oprogramowanie i ogólnie to nie będzie taki "udawany" komputer, tylko sprzęt z którego można jeszcze cały czas w miarę komfortowo korzystać. YT akurat ma video w różnych kodekach i kontenerach więc jakoś sobie można poradzić, ale nie na samym YouTube internet stoi :) Pozdrawiam, L.

#12 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 19 November 2013 - 17:44

Chociaż z tego co widzę, to "brać" Applowska radzi sobie z tymi niedogodnościami odnośnie YT. (taka ciekawostka)

How to fix YouTube video playback on an Apple Powerbook G4 running MacOsX 10.4 « Nerdcore YAFG

Po co to ? Najlepsze lekarstwo to: MacTubes gdzie w preferencjach jako playera ustawiasz "QuickTime" i po sprawie.

#13 Leonard

Leonard
  • 1193 posts

Posted 19 November 2013 - 18:56

Po co to ? Najlepsze lekarstwo to: MacTubes gdzie w preferencjach jako playera ustawiasz "QuickTime" i po sprawie.

Podobnie jak w click to flash, też można ustawić mp4 domyślnie. Ale to tylko YouTube, z wieloma innymi playerami tak nie można.

Pozdrawiam,
L.

#14 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 24 November 2013 - 13:42

Bardzo dziękuję za pomocne opinie i wskazówki. Będę je miał z całą pewnością na uwadze. Niemniej zdecydowałem się zamówić Powerbooka. Powinien dojść do kilku dni. W końcu jak nie spróbuję - to się nie przekonam :) Kupiłem go w prawie najmocniejsze konfiguracji (nie licząc dysku twardego) 1.5Ghz PowerPC 1,25GB Ram 100GB Hdd Wygląda, że jest w dość dobrym stanie. Docelowo baterie prawdopodobnie będę musiał dokupić. Pozdrawiam wszystkich :)

#15 Kartofel

Kartofel
  • 20 posts

Posted 26 November 2013 - 10:06

Ja też właśnie kupiłem Powerbooka G4 w konfiguracji 1.5Ghz, 1.25GB Ram, 12' i 60GB HDD sprzedałem starego zakurzonego netbooka HP Mini 2140 za 450zł i całą kwotę przeznaczyłem na Powerbooka. Jest w dobrym stanie, w pełni oryginalny, a do pisania dokumentów, przeglądania youtube za pomocą Mactubes i słuchania muzyki na iTunes w zupełności wystarczy.

- - - Połączono posty - - -

Aplikacja działa super i bez logowania mogę tworzyć własne kolejki odtwarzania :)

#16 JEDI_V-03965dee98

JEDI_V-03965dee98
  • 2630 posts

Posted 27 November 2013 - 05:28

Ja w swoim warsztaciku/samotni :-) uzywam imaka G4 700MHz,dziala internet,skype z kamerka isight,adium i wiele innych rzeczy.Jesli chodzi o komunikacje ze swiatem dziala wszystko dosc plynnie i szybko,ale przegladanie netu to juz porazka,trzeba miec cierpliwosc.

#17 madmax332-802bc1e3e2

madmax332-802bc1e3e2
  • 7682 posts

Posted 27 November 2013 - 09:17

Na MacTubes przesiadłem się z podobnego programiku: https://www.macupdat.../mac/20957/miro (Tiger = wersja 3.0.3 & Leopard = 4.0.6.) Teraz widzę na stronie jego producenta jeszcze jakiś video-konwerter (niestety dla nowszych systemów).

P.S. Małym minusem MacTubes są aktualizacje - trzeba sprawdzać je bezpośrednio na stronie autora.

#18 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 27 November 2013 - 11:07

EDIT. Panowie, mam klawisz do wymiany - a dokladniej literke N. Nawet chyba nie tyle klawisz co zaczep pod ta literka, co wyglada dosc standardowo. --> Klawisz naprawiony, stary podszedl jakos. Ale docelowo na wszelki wypadek i tak bede potrzebowal :) Wiec jak ktos ma - to prosze o kontakt.

Panowie - mozna powiedziec ze jestem po wstepych testach Powerbooka. Troszke tak jak sie spodziewalem - niektorzy poprzesadzali.

Fakty
Safari muli
YT na Safari muli ze glowa mala

Mity
Internet jest wolny - Nieprawda. Przegladarka WEBKIT + ClicktoFlash +Clicktoplugin+AdBlock. I zasuwa - oczywiscie w stosunku do stanu pierwotego. Jako alternatywa TenFourFox (troszke wolniejszy).

Reasume
iWork09 dziala zadowalajaco szybko
System Leopard (10.5.8) dziala dosc szybko
GG obslugiwane przez Adium dziala ladnie
YouTube dziala zadowalajaco dzieki MacTubes

Posiadam lacze 4 do 8Mbps. Postaram sie docelowo o szybsze :) WIFI pracuje bardzo ladnie, nie ma problemu z zasiegiem.

O tym ze wygladem jestem zachwycony - pisac chyba nie musze :)

#19 Kartofel

Kartofel
  • 20 posts

Posted 03 December 2013 - 15:49

Ja używam Safari i nie narzekam na prędkość. Nawet youtube w jakości 360p płynnie odtwarza - co mnie mile zaskoczyło. W porównaniu do iBooka G4 1.33 różnica jest zauważalna :) Inne portale z flashem dają radę o ile jakość nie jest zbyt wysoka. Ale przy tak małym ekranie i rozdzielczości jakość 360p mnie zadowala.

#20 JapTD

JapTD
  • 27 posts
  • SkądSosnowiec

Posted 03 December 2013 - 16:21

Polecam sciagniecie sobie przegladarki WEBKIT - to tak naprawde aktualne, mocno usprawnione Safari. Wiec nie odczujesz roznicy w interfejsie.
The WebKit Open Source Project

A szybkosc dzialania - jest ogromna roznica na plus. Sam porownywalem Safari vs WebKit (jako przegladarki) no i WK jest szybszy i to sporo.

pozdrawiam :)

1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users