Mam okazję zakupić Mac-a w wersji Ibook G4. Poniżej zamieszczam link do Alledrogo

APPLE iBOOK G4 A1050 POWER G4 1.42 20GB 512MB A3 (3675605373) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Zdaję sobie sprawę, że jak na Apple - to sprzęt jest już troszkę leciwy, niemniej poniżej zamieszczę swoje oczekiwania / potrzeby i prosiłbym o sprawne, rzetelne opinie w odniesieniu do tego właśnie sprzetu.

A więc tak - obecnie działam na "już dość mocno" sfatygowanym modelu (aczkolwiek mam o nim bardzo dobrą opinię)
Packard Bell Argo C2 z 1.6Ghz Intela (1 rdzeń) 2GB RAM, karta graf. Intel zintegrowana, system VISTA (chwalę sobie).
Niemniej sprzęt jest już dość wiekowy, jego stan pozostawia trochę do życzenia (całkowicie padła bateria, uszkodzenia klawiatury).
Moje potrzeby są można rzec - dość pewnie skromne, jak na progi tego forum. Używam laptopa głównie do:
- Internetu (przeglądanie stron informacyjnych i nie tylko)
- YouTube (głównie oglądanie filmów lub słuchanie muzyki z teledysków - zabijacze czasu)
- Edytora tekstów / Arkusza kalkulacyjnego (pakiet Office - Word, Excel)
- E-maili (Outlook)
- komunikator GG
I w sumie tyle.
Czego Nie robię na laptopie

- Nie Gram
- Nie dokonuje obróbki filmów / grafiki / muzyki
- Nie korzystam z wysokozasobochłonnego softu w stylu CAD itd.
Zastanawiam się nad zakupem z powodów:
- Chęć sprawdzenia nowego Systemu razem z żonką (po to aby stwierdzić czy kiedyś przyszłościowo warto iść w tą stronę - system)
- Chęć korzystania na codzień ze sprzętu mobilnego, łatwego w użyciu, małego
Reasume
Zapoznałem się z tym wątkiem (szukajka tutaj działa doskonale) http://myapple.pl/ja...zy-warto-6.html
Niemniej - moje oczekiwania są troszkę inne - bardziej uproszczone. Nie zależy mi tak naprawdę na jakichś najnowszych technologiach, ponieważ - nie mam takich "zadań", żeby potrzebować Maca za kilka tysięcy. Więc - oczekuję wydajności jedynie w zakresie tego co wymieniłem powyżej. Budżet zakupowy - to taki naprawdę próbny. Nie chcę wydać więcej - bo tak naprawdę nie wiem, ja się w tym systemie odnajdę itd.
Będę niezmiernie wdzięczny za rzetelne opinie i porady

pozdrawiam wszystkich :-P