Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Wolne działanie Photoshop CC

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2013 - 23:03

Witam wszystkich Mój sprzęt to MacBook Air 13'' mid-2011 i5 1,7 GHz 4 GB, a system to Mavericks 10.9. Pobrałem i zainstalowałem dziś Photoshopa CC na przetestowanie. I jestem załamany - nawet na zwykłych jednowarstwowych plikach działa wyraźnie wolno, szczególnie przewijanie obrazu we wszystkie strony, powiększanie itp. Przy pliku z warstwami (ok. 20) przenoszenie grup obiektów ma spore opóźnienia. Czy to wina sprzętu? Bo wydawało mi się, że nie powinno być problemów... Czy może czekać na update systemu/Photoshopa ? Wszystkie update'y, które były dostępne na dzisiejszy dzień po stronie systemu i programu zainstalowałem i niestety dalej jest wolno. Dla porównania zainstalowany także Photoshop CS5 działa super płynnie, nawet przy większych plikach. Czy ktoś ma z was jakiś pomysł? Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie!

#2 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 01:51

Sprawdź jakie ustawienia masz w preferencjach-perfomance(wydajnośc?) dla karty graficznej- ustaw tak korzystanie z karty by działało płynnie- CS6 i pewnie CC korzysta z CUDA które jest w Mavericksie

#3 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2013 - 13:17

Dzięki za odpowiedź. Próbowałem chyba wszystkich kombinacji ustawień w preferencjach-performance (wydajność) dla karty graficznej: różne tryby rysowania, guides & paths anti-aliasing on i off, użycie procesora gpu do przyspieszenia obliczeń on i off, nawet całkowite włączenie lub wyłączenie użycia procesora graficznego. Dałem też 90% RAMu dla Photoshopa i zewnętrzny dysk jako scratch disk. I niestety efekty dalej dalekie od wygodnych.

#4 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 14:42

Sprawdź czy masz w Preferencjach Systemowych driver CUDA- czasami przy instalacji Mavericks nie instaluje tego driver'a Jeśli masz w Prefencjach Systemowych sterownik i nie masz poinstalowanych jakichś dziwnych rzeczy tóre mogą na to wpłynąć i masz instalację na czysto systemu to już wina Adobe

#5 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2013 - 15:58

No nie mam niczego związanego z CUDA w Preferencjach Systemowych, ale czy powinienem mieć skoro to technologia NVIDII, a w moim MacBooku Air jest zintegrowana Intel HD Graphics 3000? Instalacja Mavericksa nie była czysta, tylko jako uaktualnienie na Liona 10.7.4.

#6 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 16:02

No to masz odpowiedź- upgrade systemu, brak CUDA

#7 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 listopada 2013 - 16:25

Ok, dzięki tomekkos. Tylko zanim zainstaluję system na czysto chciałbym się upewnić - czy zauważyłeś zdanie, w którym pisałem, że w moim MacBooku Air jest zintegrowana karta graficzna Intel HD Graphics 3000? Czy dla takiej karty graficznej pojawią się ustawienia CUDA?

#8 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 18:01

Akurat PS nie korzysta z CUDA tylko z OpenCL i OpenGL. CUDA to tylko AE i Pr. Zainstaluj system na czysto, a potem CC i wszystkie ukatualnienia od Adobe. Masz trochę mało RAMu jak na CC, przy użyciu 256MB dla HD3000 oraz ze 2GB zżerane przez system dla PS dużo nie zostaje. Scratch na zewnętrznym pomógłby wydatniej gdyby to był SSD. Akcelerację GPU możesz wyłączyć, HD3000 przy 4GB pamięci systemowej ma tylko 256MB VRAM. Zalecane jest minimum 512MB, a tyle to HD3000 przydziela sobie wtedy gdy w kompie jest 8GB i więcej RAMu. Reasumując, przy tym sprzęcie na cuda (nie CUDA ;)) w PS CC nie licz.

#9 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 20:11

Akurat PS nie korzysta z CUDA tylko z OpenCL i OpenGL. CUDA to tylko AE i Pr.

O ile pamiętam na stronie NVIDII czytałem, że wśród aplikacji korzystających z CUDA jest Photoshop CS6 (transfomacje, powiększanie itp)

#10 666

666

Mac Pro doctor

• 2 401 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 21:26

Coś musiałeś pokręcić.
PS nie korzysta z CUDA.
Chris Cox też tak twierdzi, mnie możesz nie wierzyć, ale jemu już wypada ;)

#11 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 listopada 2013 - 23:07

No z tego co zobaczyłem to wypadało by mu wierzyć :)

- - - Połączono posty - - -

Dla Autora wątku- jeśli CS 5 działa płynnie i masz tę wersję- po co Ci wersja CC? Zostań przy tej która działa ok

#12 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 listopada 2013 - 00:50

Zrobiłem czystą instalację Mavericksa no i jest może lekka poprawa ale szału nie ma. Chyba czas na nowy komputer z większą ilością RAMu i kartą z większą ilością VRAMu… A Photoshopa CC chciałbym z wielu powodów, np. usprawnienia w interfejsie, paragraph i character styles, więcej opcji dla shape'ów i wiele innych. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że da się wszystko to samo zrobić w CS5, ale moim zdaniem w mniej wygodny sposób.

#13 tomekkos

tomekkos
  • 817 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 listopada 2013 - 01:05

No parametry masz nie najlepsze

#14 zbyszek85

zbyszek85
  • 33 postów
  • SkądŚląskie

Napisano 08 grudnia 2013 - 00:29

Photoshop: PSCS6 Keyboard shortcuts not responding Mavericks MacOS 10.9

to może być to, u mnie też coś takiego zaczęło się robić, ale jakby nie od razu tylko po którymś updejcie tylko nie wiem czy cc czy mavericksa, bo wcześniej wszystko było ok ;/

#15 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 lutego 2014 - 13:52

Witam wszystkich!

Temat wraca niestety, mimo, że sprzęt już nowy. Zakupiłem MacBooka Pro Retinę 15" z 2012 z procesorem i7 2.3 i 8 GB RAMu. No i jest więc czterordzeniowy procesor, 8 GB ramu, dedykowana karta graficzna z 1GB VRAMu. Dalej jednak nie jestem zadowolony z działania Photoshopa, dalej grupy warstw gdy są przenoszone nie jest to ruch płynny, tylko przycinający.

Najlepiej zaprezentuje to następujący plik Free iOS 7 UI Kit : Medialoot , który faktycznie chciałbym używać do projektowania aplikacji retina na iPhona. Przenoszenie różnych grup jest na prawdę mało płynne, przycina. Czy możecie sprawdzić czy u was też tak jest czy ten ruch jest płynny?

Czy to wina ustawień Photoshopa, systemu Mavericks (10.9.1) czy może za dużo wymagam od tego sprzętu?

#16 Dezyderia

Dezyderia
  • 5 postów

Napisano 19 lutego 2014 - 12:55

Zacina się przy wszystkich plikach? Czy tylko tych większych?

#17 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 19 lutego 2014 - 14:50

podeslij jakis plik, sprawdze jak to dziala u mnie :) edit: ok juz mam plik z linka, sprawdze jak bede w domu.

#18 JerryEvo

JerryEvo
  • 3 921 postów
Napisano 19 lutego 2014 - 14:51

Przecież podał link do pliku.

#19 drknr

drknr
  • 51 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 lutego 2014 - 15:35

Dzięki za zainteresowanie! Przycina tylko przy większych plikach, z większą ilością warstw. Mały update: zainstalowałem Mountain Liona i jest lepiej. Dalej przy pliku, do którego wysłałem linka niektóre warstwy i grupy warstw mocno przycinają przy przemieszczaniu. Ale ogólnie jest lepiej. Wydaje mi się, że to chyba po prostu bardzo wymagający plik, jednak jest to szablon grafiki pod retinę, wszystko wektorowe i z efektami warstw. Więc możliwe, że jestem zbyt wymagający i powinienem po prostu kupić Maca Pro. ;) Ale będę bardzo wdzięczny za informacje jak u was działa ten plik i czy przycina przy przemieszczaniu warstw i grup warstw. Dzięki!

#20 liroyek

liroyek
  • 530 postów
  • Skądslask

Napisano 19 lutego 2014 - 20:04

zrobiłem test u mnie.
zanaczyłem to:
https://www.dropbox....19 20.03.09.png
i jest ok, tzn plynnie, jak dodac tlo lub iphona to szarpie :)

#21 hubiii

hubiii
  • 1 341 postów
  • Skądwroclaw

Napisano 20 lutego 2014 - 21:33

usuń preferencje shopa- zresetuj go, wywal dodatkowe style w photoshopie, gradienty i pedzle ( w sumie to wywalenie preferencji powinno to załatwić ) deaktywuj dodatkowe fonty i zobacz czy szybciej działa. przy dużych ilościach warstw ph lubi przyciac :D, moje leyouty do sklepow niejednokrotnie maja ponad 200 warstw, duzo wektorów etc I niestety brak dużej ilości ramu powoduje lagi np w przeciąganiu . Przy 8 GB na macu pro tak mialem, po dorzuceniu problemy sie skonczyly . Na mavericku nie pracuje bo miałem problemy ze stabilnością . Plik z leyoutem ios u mnie działa normalnie i jakoś szczególnie duży i wymagający nie jest. system 10.8.5 PS cs6 Proponuje tez w takich przypadkach uzywac opcji purge troche odmula ps, jeszcze tak przyszło mi do głowy, ustawienie open gl na basic nie poprawi szybkości wyświetlania?.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych