Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5s czy Nokia Lumia 1020

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 listopada 2013 - 14:53

[ATTACH=CONFIG]18350[/ATTACH]

Witam,
Jakiś czas się przyglądam konkurencji i coraz bardziej podobają mi się ich urządzenia. Proszę w tym temacie pisać o waszych wrażeniach z użytkowania właśnie Nokii Lumi 1020 względem iPhone 5s.

Osobiście posiadam iPhone 5s, ale planuje na jakiś czas zmienić na Nokie i po testować ich system WP8.

Proszę o opinie, mile widziane opinie osób, które posiadają ten model Nokii.

#2 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 15:03

Ja Ci tylko mogę pomóc jeśli chodzi o 920. W zasadzie jedyna istotna różnica to aparat, który w 1020 jest genialny jak na telefon.

#3 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2013 - 15:17

Ja bym poczekał na przyszłego roku, nowe flagowce z WP 8.1 i możliwe, że duża poprawa aparatu.

#4 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 15:38

1020 rozni sie tylko aparatem ktory wypromowali marketingowy w dodatku bo po co komu 41Mp w aparacie ktory i tak nie odda tego ze wzgledu na ciulata jakosc matrycy tak naprawde. Smiesza mnie te wyscigi zrbrojen w megapixele dobrze, ze Ci co sie znaja na sprecie foto wiedza jak to dziala i ze do palnej klatkiw wystarcza w zupelnosci 24mega... wiec pytanie po co komu w glupim jasiu w telefonie 41mp skoro i tak nie ma pelnej klatki i nigdy miec nie bedzie... Dalsze zastrzezenie to jak kiedys pisalem o 920 plastikowa obudowa prawda jest lepsa od Szajsunga produktow Galxys Sek ale za te pieniadze Nokia powinna dac chociaz to aluminium jak bylo w przypadku N8. Poczekajmy zobaczymy na produkty Windows Phone moze taki w koncu ujrzy swiatlo dziennie po wykupie noki...

#5 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2013 - 15:40

Tylko gdybyś wiedział tu nie chodzi o wypluwanie przez komórkę zdjęć które mają 41Mpx. L1020 zastąpi każdy aparat nie będący lustrzanką lub bezlusterkowcem.

#6 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 listopada 2013 - 15:46

A jak Wam się widzi system? Jest prosty, intuicyjny, praktyczny? Aparat również mile widziany, ostatnio robię sporo zdjęć, a nie lubię nosić 2 urządzeń ze sobą, a słyszałem, że ten w 1020 jest genialny.

#7 iFan2000

iFan2000
  • 331 postów
  • SkądMałopolska

Napisano 15 listopada 2013 - 15:59

Ja mam windowsphone-a i iPada i dużo bardziej wolę iOS . Ze względu na dużo aplikacji , przejrzystość , więcej przydatnych funkcji i ładniejszy wygląd . W Windowsphone najbardziej ubolewam nad brakiem możliwości wyłączania aplikacji w tle .

#8 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2013 - 16:16

Ja miałem przez ostatnie 10mc WP.
Prosty aż do bólu, funkcjonalny (np darmowa nawigacja, nie wspominając o możliwościach fotograficznych itd), wszystko idealnie i płynnie chodzi.
Jeśli chodzi o szybkość - S800 niestety zostawiają w tyle S4 jeśli chodzi o szybkość ładowania aplikacji i MT.
Co do aplikacji - chyba wszystkie podstawowe są (nieszczęsny Instagram w najbliższych tyg. powinien pojawić się w WS), ja znalazłem wszystko dla siebie.
effe napisz co masz na iOS to Ci powiem czy WP ma aplikację/odpowiedniki.
Teraz wstrzymałbym się z zakupem L1020, poczekaj na pierwsze recenzje L1520 i zobacz jaka jest różnica względem szybkości działania i ekranu (nowe flagowce będą miały FHD, S800).

#9 528eae9968

528eae9968
  • 7 222 postów
Napisano 15 listopada 2013 - 16:54

A jak Wam się widzi system? Jest prosty, intuicyjny, praktyczny?
Aparat również mile widziany, ostatnio robię sporo zdjęć, a nie lubię nosić 2 urządzeń ze sobą, a słyszałem, że ten w 1020 jest genialny.

System bardzo fajny ale IE czasem wkurza. Telefon to dobre połączenie aparatu i nawigacji samochodowej.
iPhone to trochę oklepany telefon z nieszczęsnym interface iOS7 :D

#10 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 15 listopada 2013 - 18:19

effe napisz co masz na iOS to Ci powiem czy WP ma aplikację/odpowiedniki.
Teraz wstrzymałbym się z zakupem L1020, poczekaj na pierwsze recenzje L1520 i zobacz jaka jest różnica względem szybkości działania i ekranu (nowe flagowce będą miały FHD, S800).

Na iPhon'ie jakoś dużo rzeczy nie mam.
Korzystam z:
-Email
-Net
-Pages
-Numbers
-nc+ GO i tu się pojawia problem, bo na WP8 z tego co mi wiadomo nie ma.
-kilka gierek, ale to mało istotne, bo nie jestem jakimś tam fanem gier.
-GG

Co do Lumia 1520 to raczej odpada, za wielki kloc. Miałem NOTE'a 2 i jak dla mnie za duży był.

#11 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 15 listopada 2013 - 19:26

Fakt, że ubijanie aplikacji to póki co strzałka w tył, tył, tył...tył... :) ale nadchodzący update GDR3 dla Lumii zwiący się Black naprawia to dodając X w kółeczku co daje nam multi z podglądem i ubiciem bez wchodzenia w aplikację w celu wyjścia. Inna sprawa, że multi w WP8 jest całkiem sprawny, chociaż przy małej ilości ramu często wraca się w przypadku gier do samego początku. Jednak coś za coś. Mimo wielu aplikacji nie ma spadku prędkości działania. Zresztą w iOs też to czasem występuje, więc nie ma co rzucać kamieniami w okna. Wygląd i wygoda to inna historia. Kafelki są pyszne i czoło przed pomysłodawcą systemu chylę. Zamiast banerów, pasków czy niewiele wnoszących numerków jest informacja. Przypiąć można wszystko i w jakiej się chce wielkości tapetę tworzą kafle. Ustawienia bezczelnie proste...inne jednak proste. Aplikacje Nokii bardzo na+. Offlinowa nawigacja turn by turn, Nokia Transit, City Lens, Here Maps lepsze od jabłkowych. Aplikacje to jeszcze inna historia. Nie Microsoftu wina że ak wygląda sklep. Vine już jest, Instagram i Flickboard zaraz będą. YouTube był ale zbyt dobry, napisany przez Microsft. Facebook jest, chociaż lepszy już był. Aplikacja do zdjęć Nokii świetna no i wygodny Office. Ma system wady i zalety. To czego jest więcej nie jest proste, bo zależy od użytkownika. Dla graczy ten system odpada na starcie, ale reszta użytkowników ne będzie miała na co narzekać. Oczywiście bezwględnie liczby mówia, że sklep jest pusty...ale najważniejsze aplikacje już są lub są zapowiedziane oficjalnie.

#12 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2013 - 19:49

effe wszystko znajdziesz na WP. L1520 ma nowe bebechy, chodziło mi o to, że trzeba poczekać do recenzji i zobaczyć jak telefon chodzi z nowym S800. Jeśli dużo lepiej niż z S4 to opłaca się poczekać na nowego flagowca który zastąpi L92x lub L1020.

Ubijanie aplikacji jest przez X, już nie trzeba cofać i nie trzeba czekać na update Black.

Facebook, jego pierwsze wersje były tragiczne, teraz jest prawie taki sam jak na iOS czy Android.

#13 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 20:58

Tylko gdybyś wiedział tu nie chodzi o wypluwanie przez komórkę zdjęć które mają 41Mpx.
L1020 zastąpi każdy aparat nie będący lustrzanką lub bezlusterkowcem.

Dobre :) tylko mam prosbe nie pisze tego na forum foto maniakow bo Cie zjedza... Sorry mam Nexa 5 z roznymi szklami do kompletu teraz kupuje Nex 7 i watpie ze moj kompaktowy aparat, ktory nie jest lustrzanka przebije L1020 a zdjecia masz juz dostepne na internecie sory ale stale swiatlo i inen rzeczy wydaje mi sie, ze nie wiesz co mowisz wogole.

Ile punktowy jest autofocus w L1020 ? jakie swiatlo ma jakie szumy beda na ISO200 ? bedzie totalna porazka!!

Dlatego prosze nie porownujcie idioten aparaten do sprzetu ktory jest projektowany do robienia zdjec. Poczytaj oponie na zagranicznych forach i wypowiadaja sie fotogafowie, ze nic poza marketingiem ten aparat nie wniesie do jakosci zdjec.

Chcesz to Ci moge przeslac zdjecia z NEX 5 z podstatowywm szklem i zdziwisz sie.

Ale nie ma co w koncu to jest tylko telefon to nie jest aparat, ktory ma zastapic telefon. Juz byla nokia 808 Pure ktora tez miala powalac i powalila sie sama na kolana :)

#14 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 listopada 2013 - 21:21

sancruz3 przeczytaj jeszcze raz mój post bo widocznie nie zrozumiałeś.

Jak to nie pomoże wytłumaczę Ci. ;)

#15 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 15 listopada 2013 - 22:28

sancruz3 przeczytaj jeszcze raz mój post bo widocznie nie zrozumiałeś.

Jak to nie pomoże wytłumaczę Ci. ;)

OK ok zwracam honor ale pamietajmy, ze to tylko telefon nie aparat :)

#16 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopada 2013 - 20:07

Ok, Zdecydowałem się dzisiaj nabyć to cudeńko Nokii ;) Pierwsze wrażenia całkiem pozytywne. Obudowa telefonu bardzo fajnie wykonana, fakt faktem jest to plastik, ale czuć, że lepszej jakości niż np Samsungowe flagowce. System również zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Chodzi bardzo szybko i stabilnie, ale to początek, zobaczymy za kilka tygodni. Denerwuje mnie tylko jedno, nie mam pojecia jak ustawić górny pasek z ikonkami: bateria, zasięg itp. Pojawia sie tylko po przeciągnięciu palcem w dół i po chwili się chowa. Dziwnie to rozwiązali, chyba że sie da to jakoś ustawić. Największy plus to aparat, robi po prostu rewelacyjne zdjęcia, a lampa błyskowa to cudo:) jak w aparatach cyfrowych :) Po pierwszym dniu jestem bardzo zadowolony, zobaczymy jak będzie po jakimś czasie.

#17 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 listopada 2013 - 20:22

Pasek zawsze się chowa, taki urok tego systemu, człowiek przyzwyczai się. :)

#18 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 listopada 2013 - 20:23

Pasek zawsze się chowa, taki urok tego systemu, człowiek przyzwyczai się. :)

Jasne, jakoś będzie trzeba :)

#19 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 17 listopada 2013 - 15:49

[...]dobrze, ze Ci co sie znaja na sprecie foto wiedza jak to dziala i ze do palnej klatkiw wystarcza w zupelnosci 24mega...

Przy pelnej klatce i 12Mpix wystarczy. Zalezy tylko od tego co bedziesz chcial pstryknac i do czego uzyc

#20 wieslawo

wieslawo
  • 3 698 postów
  • SkądL-no/P-ń

Napisano 17 listopada 2013 - 23:54

Puknij w pasek to się pojawią wszystkie ikonki. Na dobrą sprawę, zwykle wiem z czego korzystam / lub mnie to nie obchodzi. Jeżeli coś zawodzi to puknięciem sprawdzam czy jest zasięg, czy jak jest wolny to dlatego że tylko E/3G/... czy WiFi. Dopóki wszystko działa to guzik mnie to obchodzi i jedyną ważną informacją jest godzina i stan baterii. Przynajmniej tak odbieram zamysł Microsoftu i trudno mi się z nim nie zgodzić. Co do systemu i jego szybkości to tutaj nic się nie zmieni. Jak jest tak zostanie. Wolniej nie będzie...szybciej raczej też nie ;) Wykobinowali sobie, że kupując telefon nie kupujemy prędkości działania systemu a sprzętowe rozwiązania unikalne dla każdego z modeli w zależności od potrzeb. System jako system ma na najniższym i najwyższym modelu chodzić podobnie szybko i gładko.

#21 MC_

MC_
  • 6 937 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 07:47

I to im się udało. Owszem, L920 trochę szybciej uruchamia aplikacje, a w szczególności gry, niż np. L520, ale na co dzień oba telefony chodzą tak samo świetnie. Dla przeciętnego użytkownika Androida jest to nie do pojęcia.:cool:

#22 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 listopada 2013 - 21:10

Jest.

#23 radzion

radzion

master of disaster

• 1 193 postów

Napisano 18 listopada 2013 - 23:42

Ej, no nie calkiem nie do pojecia Panowie :) WP spodobal mi sie od pierwszego wejrzenia :) Ale niestety rozstalem sie z nim ze wzgledu na dosc slaba platforme sprzetowa na jakiej go nabylem. To byl HTC Mozart i musze przyznac ze Mango na nim chodzilo niezwykle plynnie i szybko. Bylem bardzo zaskoczony, ze na czyms ze sredniej polki system moze tak swietnie chodzic. Wracajac do tematu, uwazam ze Android przyspieszyl i to nie malo. Aktualnie na Xperii Z1 chodzi jak oszalaly. Choc nie ukrywam, ze jest troszke zamotany (czyt. mniej intuicyjny) jesli chodzi o obsluge. WP jest naprawde genialny w swojej prostocie. Widzialem Lumie 920 w akcji. Musze zobaczyc jak to wyglada na 1020 z czystej ciekawosci. Uwazam, ze Nokia robi coraz lepszy sprzet.

#24 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 listopada 2013 - 11:30

Po kilku następnych dniach użytkowania z Lumii1020 jestem pod ogromnym wrażeniem aparatu i systemu. sprzęt jest naprawdę świetny, wygląd, jakość wykonania. Nie sądziłem, że WP8 jest tak prosty, intuicyjny i ma tyle fajnych i praktycznych rozwiązań. hmmm cos mi się wydaję, że zmienię na jakiś czas ekosystem :) Poczekamy, zobaczymy co Apple wykombinuje w 2014r. Na chwilę obecną zostaje przy lumii :)

#25 Jorga

Jorga
  • 148 postów
  • SkądGrodzisk Mazowiecki, PL

Napisano 19 listopada 2013 - 14:23

+ 1 nawrócony do Lumii. ^^

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych