Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
* * * * * 2 głosy

Ładny mac na allegro - okazja! Czy na pewno?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1170 odpowiedzi w tym temacie

#851 toms237

toms237
  • 3 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 listopada 2016 - 19:08

Chcę kupić iMaca A1311.

Poszukiwania ograniczyłem do tych dwóch egzemplarzy

1.Pełen zestaw z prockiem i5 dwurdzeniowym, SSD i 12GB ramu.

http://allegro.pl/imac-21-5-mid-2010-3-6ghz-i5-12gb-ssd-a1311-i6618345272.html

2499 zł.

2.Oryginalna konfiguracja (czyli raczej nikt w nim nie grzebał), tańszy o 500 zł, ale 4 rdzenie na pokładzie.

http://allegro.pl/apple-imac-21-5-a1311-i5-2-5ghz-500gb-4gb-6750m-i6603827194.html

Co mnie zastanawia: te maki miały i5 dwu i czterordzeniowe?

Wolałbym z fabrycznym procesorem czterordzeniowym (obróbka video), a za resztę kupić we własnym zakresie ssd i ram.

Proszę o ocenę ekspertów, żeby na minę nie wdepnąć.

Ten drugi jest poleasingowy, ale kupowałem już kiedyś od tego gościa i było wszystko OK.

#852 Fabitu

Fabitu
  • 3 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 19:05

Co myslicie o tym macbooku ? Paragon jest, potwierdzona data zakupu tez jest.
http://allegro.pl/macbook12-1-2ghz-8gb-512gb-gold-mlhf2ll-a-usa-2016-i6616802805.html#thumb/1

#853 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:07

Co myslicie o tym macbooku ? Paragon jest, potwierdzona data zakupu tez jest.
http://allegro.pl/ma...05.html#thumb/1

Gwarancja po numerze seryjnym jest widoczna więc dowód zakupu i tak już zbędny. Niemniej fajnie że jest bo to niejako dowód wiarygodności. Przynajmniej jak dla mnie. Wszystko tak naprawdę wygląda ok.

MacBook Pro 16" 2019 / iPhone Xs / Apple Watch S4 / Apple TV 4 / AirPods

#854 North

North
  • 1 336 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:28

Normalny, zafoliowany. Pamiętaj, że gwarancja może lecieć od momentu kupna, czyli od 15 września. To z kolei sprawia, że zostało jej już 10 miesięcy tylko.

#855 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 22:42

I tak też jest że gwarancja leci od kupna. Wsparcie telefoniczne kończy się 12 grudnia (a trwa ono 3 miesiące) a wiec zostało 10 miesięcy. Niemniej nadal jest to atrakcyjna oferta. Trzeba też pamiętać że kupując u nas będzie też rękojmia na kolejne 12 miesięcy.

#856 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 23 listopada 2016 - 22:51

Widzę kristof461, że już trzy tygodnie przeglądasz oferty. W taki sposób nigdy nic nie kupisz, bo zawsze będziesz szukał lepszej oferty, albo miał wątpliwości co do aukcji.

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#857 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 23 listopada 2016 - 23:51

Ja już swój model kupiłem. Co do wątpliwości. Zawsze można trafić lepszą ofertę a poza tym nie mówimy tu o sprzęcie za 100 zł więc nie dziwi mnie fakt że ja czy też inni użytkownicy doszukują się wielu rzeczy.

#858 Szkodziu

Szkodziu
  • 7 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 12:03

Witam, mam zamiar kupić używanego MacBook Air dokładnie z tej aukcji:
https://www.olx.pl/oferta/macbook-air-13-3-dysk-256-gb-2013r-stan-idealny-wroclaw-CID99-IDj2A1L.html

Pytania:
1. Czy cena podana w aukcji jest adekwatna do stanu MacBooka?

2. Czy sami kupilibyście go, czy budzi coś w Was jakieś podejrzenia?
3. Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu komputera przed zakupem?

4. Ile około będzie trzymać mi bateria w tym komputerku?
5. Czy na tym MacBooku można zainstalować zwykły pakiet office Word/Excel?
6. Czy za pomocą przejściówki można podłączyć do niego HDMI?
7. Dostałem opinie iż 4GB RAM to za mało, że jeśli ma służyć przez najbliższe 2 lata to musi być 8GB. Czy będzie to aż tak wpływać na użytkowanie? On ma tylko służyć do pakietu office/przeglądania internetu i filmów.

To tylko, proszę napiszcie opinie o tej aukcji gdyż poważnie zastanawiam się nad kupnem a troszkę się boję, gdyż dwa tysiące od tak sobie na ziemi nie leży  :)

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Zapomniałem dodać, budżet to 2300zł

#859 MiL

MiL
  • 1 453 postów
Napisano 06 grudnia 2016 - 12:52

Wygląda rozsądnie. 4GB to trochę mało ale do Worda, Excela wystarczy.

#860 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 grudnia 2016 - 13:31

Tu chodzi o to ze przy wiecznym swapie szybko Ssd zajedziesz - przeglądarka, pakiet office coś jeszcze a dane puchną. Wyjdą jeszcze z 2 systemy i na 4 GB ram to będziesz mógł co najwyżej tapetę zmienić.
Fallout ...war, war never changes...

#861 mateuszwiek

mateuszwiek
  • 71 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 16:14

Witam! Kupiłem ostatnio Macbooka Air 13 mid 2011 i mam pytanie dotyczące głośników, czy też macie taki słaby dźwięk, chodzi o jakość, płaski bas itp? poprzednie macbooki pro i white które miałem grały znacznie lepiej, niż ten cieniutki. Czy może czas wymienić w nim głośniki?

#862 Szkodziu

Szkodziu
  • 7 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 17:22

Mógłby ktoś odpowiedzieć na moje pytanka, z góry dzięki

#863 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 06 grudnia 2016 - 17:39

5. Albo office 2011 albo 2016 są to wersje dla OS X ale to masz na stronie microsoftu wiec kwestia minimum chęci

#864 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 17:54

Ja tu widzę zupełny brak chęci. Nie dość że część pytań zupełnie nie do tego tematu to jeszcze odpowiedzi na nie znaleźć można w internecie/forum w 3 sekundy. A potem się dziwić że admini się denerwują. Jednak żeby nie było że tylko nabijam posty odpowiem na pytanie 6. Możesz.

Następnym razem Szkodziu zanim zadasz pytanie i zaczniesz poganiać poszukaj najpierw odpowiedzi.

Użytkownik kristof461 edytował ten post 06 grudnia 2016 - 17:54

#865 Siepu86

Siepu86
  • 2 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 19:49

Przymierzam się do zakupu pierwszego Maca, na początek z braku funduszy postanowiłem zainwestować w starszy model, używany. Od kilku dni wertuję allegro, początkowo skupiając się na egzemplarzach z połowy 2010 roku, brat na takim pracuje i sobie chwali mimo upływu lat, a i mi to urządzenie przypadło do gustu, kiedy miałem okazję obcować z nim. Pomyślałem jednak, że warto dorzucić kilka groszy więcej i nabyć nieco nowsze, bardziej wydajne urządzenie, niestety Macbookowy rynek jest mi obcy i nie wiem ile warto zapłacić, tak żeby nie przepłacić, w oko wpadł mi Macbook z aukcji w linku poniżej, czy waszym zdaniem wart jest swojej ceny?

http://allegro.pl/macbook-pro-a1278-i5-2-5-ghz-4gb-500gb-super-stan-i6635906670.html#thumb/1

• tka11 lubi to

#866 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 06 grudnia 2016 - 21:19

Do niedawna sam posiadałem taki model i mogę spokojnie go polecić. Tym bardziej że ma on swoje znaczące zalety. Przede wszystkim za niecałe 1000 zł zamienisz dysk HDD na pożądny SSD co znacznie przyśpieszy sprzęt oraz dołożysz RAM. RAM jest też o tyle ważny żeby SSD zachowało jak najdłużej swoją żywotność. 

Warto jeszcze sprawdzić w jakim stanie jest bateria żeby nie trzeba było jej nagle zaraz wymieniać. 

Podsumowując model z 2012 to wciąż dobry wybór zwłaszcza dla kogoś kto zaczyna przygodę z Mac. 

#867 Szkodziu

Szkodziu
  • 7 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 00:04

Ja tu widzę zupełny brak chęci. Nie dość że część pytań zupełnie nie do tego tematu to jeszcze odpowiedzi na nie znaleźć można w internecie/forum w 3 sekundy. A potem się dziwić że admini się denerwują. Jednak żeby nie było że tylko nabijam posty odpowiem na pytanie 6. Możesz.

Następnym razem Szkodziu zanim zadasz pytanie i zaczniesz poganiać poszukaj najpierw odpowiedzi.

Słuchaj Panie kristof. Może nie każdy ma tyle czasu co Ty żeby wertować sobie godzinami forum. Jest to kilka banalnych dla Was pytań więc jaki problem aby na nie odpowiedzieć? Może zależy mi też na czasie gdyż potrzebuje komputera do pracy. To jest jakaś żenada co się ostatnio dzieje na tym świecie, najlepiej objechać kogoś "poszukaj sobie na google, było milion takich tematów". Weź pod uwagę to że jest to forum więc każdy powinien być tu miły i udzieli pomocy. Zastanowił bym się na Twoim miejscu nad swoim zachowaniem. 

#868 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 00:23

Napiszesz mi uwagę do dzienniczka i wezwiesz rodziców? To faktycznie jest żenada co się ostatnio dzieje bo ludziom się w d... poprzewracało bo zamiast poświęcić chwilę aby wyszukać odpowiedzi wolą zaśmiecać. Przecież nikt nie mówi tu o wertowaniu czegokolwiek. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Poza tym jeśli już tak bardzo nie chce używać tej na forum (bo fraza którą wpisałeś nie wyszukuje się co może się zdarzyć) wykorzystaj tę z przeglądarki. Krócej byłoby wyszukać 3-4 pytania niż pisać post i czekać aż ktoś odpowie. Zwłaszcza że poganiasz chcąc uzyskać odpowiedź. Forum natomiast drogi kolego nie jest po to żeby je zaśmiecać. Skoro ktoś zadał pytanie i otrzymał na nie odpowiedź to korzysta z tego sam oraz pozostawia to na przyszłość dla innych. 

Tylko czekać aż założysz kiedyś nowy temat który chwilę później wyląduje w koszu. 

No i żeby znów nie być gołosłownym. Baterię ktoś wymienił co się ceni. 97 cyklu to wciąż mało. Ja jednak byłbym ostrożny. Ja po wyłącznie 240 cyklach w swoim poprzednim Macbooku Pro straciłem aż 20% pierwotnej pojemności. Wszystko zależy od użytkowania. Poza tym nie wiadomo czy nie wykorzystano przypadkiem zamiennika. 

#869 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 22:11

Napiszesz mi uwagę do dzienniczka i wezwiesz rodziców? To faktycznie jest żenada co się ostatnio dzieje bo ludziom się w d... poprzewracało bo zamiast poświęcić chwilę aby wyszukać odpowiedzi wolą zaśmiecać. Przecież nikt nie mówi tu o wertowaniu czegokolwiek. Wystarczy użyć wyszukiwarki. Poza tym jeśli już tak bardzo nie chce używać tej na forum (bo fraza którą wpisałeś nie wyszukuje się co może się zdarzyć) wykorzystaj tę z przeglądarki. Krócej byłoby wyszukać 3-4 pytania niż pisać post i czekać aż ktoś odpowie. Zwłaszcza że poganiasz chcąc uzyskać odpowiedź. Forum natomiast drogi kolego nie jest po to żeby je zaśmiecać. Skoro ktoś zadał pytanie i otrzymał na nie odpowiedź to korzysta z tego sam oraz pozostawia to na przyszłość dla innych. 

Tylko czekać aż założysz kiedyś nowy temat który chwilę później wyląduje w koszu. 

No i żeby znów nie być gołosłownym. Baterię ktoś wymienił co się ceni. 97 cyklu to wciąż mało. Ja jednak byłbym ostrożny. Ja po wyłącznie 240 cyklach w swoim poprzednim Macbooku Pro straciłem aż 20% pierwotnej pojemności. Wszystko zależy od użytkowania. Poza tym nie wiadomo czy nie wykorzystano przypadkiem zamiennika. 

Forum jest od dyskusji - dziwi mnie twoja logika, administrację nie stać na utrzymanie forum z paroma postami więcej?  :lol: Nie przesadzajmy... Nikt tutaj nie śmieci, jeżeli ktoś pyta to nawet jeżeli kiedyś to pytanie padło to jednak bardzo możliwe, że padną nowe odpowiedzi - bardziej konstruktywne. :D

Wygląda rozsądnie. 4GB to trochę mało ale do Worda, Excela wystarczy.

Ze spokojem wystarczy.

Witam, mam zamiar kupić używanego MacBook Air dokładnie z tej aukcji:
https://www.olx.pl/o...99-IDj2A1L.html

Pytania:
1. Czy cena podana w aukcji jest adekwatna do stanu MacBooka?

2. Czy sami kupilibyście go, czy budzi coś w Was jakieś podejrzenia?
3. Na co zwrócić uwagę przy oglądaniu komputera przed zakupem?

4. Ile około będzie trzymać mi bateria w tym komputerku?
5. Czy na tym MacBooku można zainstalować zwykły pakiet office Word/Excel?
6. Czy za pomocą przejściówki można podłączyć do niego HDMI?
7. Dostałem opinie iż 4GB RAM to za mało, że jeśli ma służyć przez najbliższe 2 lata to musi być 8GB. Czy będzie to aż tak wpływać na użytkowanie? On ma tylko służyć do pakietu office/przeglądania internetu i filmów.

To tylko, proszę napiszcie opinie o tej aukcji gdyż poważnie zastanawiam się nad kupnem a troszkę się boję, gdyż dwa tysiące od tak sobie na ziemi nie leży  :)

Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Zapomniałem dodać, budżet to 2300zł

Aukcja wygląda ok, bateria powinna trzymać mniej więcej tyle samo co nówka, laptop ma nabite dopiero 90 cykli, także... :P Różnica to max. 5% ( oczywiście jeżeli to 100% oryginał, jeżeli nie to nawet nie tykaj tej bomby zegarowej ) czasu, tak da radę zainstalować office, microsoft wypuszcza swój pakiet biurowy na Macintoshe, tak podłączysz do niego hdmi za pomocą przejściówki, jeżeli nie zajmujesz się jakimiś specjalistycznymi zadaniami to 4gb wystarczą ze spokojem, no chyba że lubisz mieć odpalone 100 kart w przeglądarce i miliony bajerów graficznych na pulpicie. :P Ogólnie według mnie możesz śmiało brać.

Tu chodzi o to ze przy wiecznym swapie szybko Ssd zajedziesz - przeglądarka, pakiet office coś jeszcze a dane puchną. Wyjdą jeszcze z 2 systemy i na 4 GB ram to będziesz mógł co najwyżej tapetę zmienić.

To są SSD na MLC naprawdę ciężko je zajechać, SSD ma odczyt na poziomie 1 gb/s, a ram 15 gb/s różnica jest, ale mniej odczuwalna, bardziej odczuwalny, ale i tak mało - jest czas dostępu.

#870 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 22:29

Jeśli ktoś chce żeby padły konstruktywne odpowiedzi to niech zadaje pytania w odpowiednim miejscu. Tutaj jest to przykład zadania pytania bo komuś nie chce się szukać. A administrację na co stać tego nie wiem. To pytanie do nich. Jednak koniec końców obrywają stali użytkownicy. Równie dobrze mógłbym zadać tutaj pytanie czy ktoś mi czegoś nie sprzeda bo przecież forum jest do dyskusji. Trzymajmy się tematów. 

4GB RAMu to mało. Może nie aż tak że tylko tapetę będziesz mógł zmienić ale dysk SSD nie lubi tak małego RAMu. To jest moja rada i w sumie nie tylko moja. Jeśli nie chce się zaraz narzekać to lepiej zainwestować w 8GB. 

I jeszcze słowo o baterii. Nie wiesz w jakim stanie jest ta bateria. Ja podałem swój przykład który jasno pokazuje że może być słabo. Dlatego warto sprawdzić a nie polegać na teorii. coconutBattery czy jakiś inny program i mamy jasność co i jak. 

#871 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 07 grudnia 2016 - 22:40

Jeśli ktoś chce żeby padły konstruktywne odpowiedzi to niech zadaje pytania w odpowiednim miejscu. Tutaj jest to przykład zadania pytania bo komuś nie chce się szukać. A administrację na co stać tego nie wiem. To pytanie do nich. Jednak koniec końców obrywają stali użytkownicy. Równie dobrze mógłbym zadać tutaj pytanie czy ktoś mi czegoś nie sprzeda bo przecież forum jest do dyskusji. Trzymajmy się tematów. 

4GB RAMu to mało. Może nie aż tak że tylko tapetę będziesz mógł zmienić ale dysk SSD nie lubi tak małego RAMu. To jest moja rada i w sumie nie tylko moja. Jeśli nie chce się zaraz narzekać to lepiej zainwestować w 8GB. 

I jeszcze słowo o baterii. Nie wiesz w jakim stanie jest ta bateria. Ja podałem swój przykład który jasno pokazuje że może być słabo. Dlatego warto sprawdzić a nie polegać na teorii. coconutBattery czy jakiś inny program i mamy jasność co i jak.

Jeżeli ta bateria jest oryginalna w 100% to na pewno jest w dobrym stanie, może poprzednia miała wadę fabryczną? Warto się zapytać, a co do ramu to gadasz głupoty. Od 2005 roku do dziś mam ciągle w sprzęcie 4gb ramu i ze spokojem wystarcza, OSX nie jest jakoś bardzo zasobożerny, następne wersję też nie będą... To już nie te czasy... Przynajmniej wymagania dot. ramu nie powinny wzrosnąć, patrząc na młodszego brata tzn. linuxa np. debiana z xfce to tak właściwie od paru lat system zżera 150mb na starcie z pełnym funkcjonalnym GUI, dodatkowo dysk SSD jest na tyle szybki, że swapowanie będzie nie odczuwalne ( o ile wystąpi ), naprawdę trzeba mieć czułe oko aby różnicę wypatrzyć, bo jedyny minus to czas dostępu który jest sporo większy niż w przypadku ramu czy cache, ale i tak czy siak to różnicę w "ms" ciężko dostrzec.

Użytkownik tka11 edytował ten post 07 grudnia 2016 - 22:40

#872 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 grudnia 2016 - 05:18

Bierz pod uwagę że w każdej kolejnej wersji MacOS dodają kolejne funkcje, które w coraz bardziej obciążają ram za rok- dwa będzie lament jaki to system od Apple jest zły - patrz użytkownicy MacBook Air z 2 GB ram.
Co do baterii jak gość nie ma rachunku od Apple za wymianę baterii lub od innego autoryzowanego serwisu to traktuj ja jako tani chiński zamiennik który padnie po miesiącu. Nikt do laptopa na sprzedaż nie będzie płacił 600 zł za baterie tylko kupi za 100 na Allegro "Apple oryginal"
  • kristof461 lubi to

#873 tka11

tka11
  • 455 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 05:37

Bierz pod uwagę że w każdej kolejnej wersji MacOS dodają kolejne funkcje, które w coraz bardziej obciążają ram za rok- dwa będzie lament jaki to system od Apple jest zły - patrz użytkownicy MacBook Air z 2 GB ram.
Co do baterii jak gość nie ma rachunku od Apple za wymianę baterii lub od innego autoryzowanego serwisu to traktuj ja jako tani chiński zamiennik który padnie po miesiącu. Nikt do laptopa na sprzedaż nie będzie płacił 600 zł za baterie tylko kupi za 100 na Allegro "Apple oryginal"

Ale możliwe, że bateria była uszkodzona fabrycznie i serwis ją wymienił, no bo dziwne by było w tak świeżym laptopie wymieniać baterię, jeśli tak to musiał pracować 24/7.

#874 DanielF

DanielF
  • 5 746 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 08 grudnia 2016 - 05:41

To po wymianie serwisowej tez jest dokument - jak nie ma to można wierzyć jak w 200 tys przebiegu w 10 letnim dieslu
  • kristof461 lubi to

#875 kristof461

kristof461
  • 2 340 postów

Napisano 08 grudnia 2016 - 15:08

Sam przytoczyłem swój własny przykład gdzie po dwóch latach bateria spadło o 20%. Może to była wada fabryczna może sposób użytkowania. Niemniej tak się stało i tyle. Nie pierwszy i ostatni taki przypadek. Natomiast bateria po wymianie (nawet oryginalna) również może działać różnie. Poza tym nikt nie wiem (poza właścicielem) jak ją obciążał. Podsumowując lepiej sprawdzić niż teoretyzować a potem płakać że trzeba wymieniać. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych