Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPad Air czy iPad Mini Retina?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Przemo033

Przemo033
  • 21 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 11:55

Witam! Chcę zakupić swojego pierwszego iPada, będę go użytkował głównie w domu, czasami poza. Tablet w głównej mierze będzie służył mi do gier, filmów i przeglądania internetu, nic więcej, muzyki słucham z iPhone'a. Modem LTE jest mi niepotrzebny gdyż tam gdzie korzystam z internetu jest WiFi, ewentualnie czasami udostępnie sobie internet z telefonu. Do przeznaczenia na ten cel mam tak 2100 zł maksymalnie, więc do wyboru mam 16 gigabajtową wersję Air'a lub 32 gigabajtową Mini. Nigdy nie miałem tabletu więc nie wiem, jakiego iPada i jaką pojemność wybrać do celów opisanych przeze mnie. Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

#2 michak80

michak80
  • 430 postów
  • SkądKijów ( Ukraina )

Napisano 14 listopada 2013 - 13:44

mam podobny dylemat. Ja głównie używam do internetu, filmów ale w zdecydowanej większości do czytania książek i czasopism (iBooks oraz Kiosk). I tutaj wydaję mi się że jednak mini wybiorę. Mam jeszcze MBA 11" i tego sprzętu raczej będę używał do internetu i filmów. Biorąc pod uwagę Twoje wymagania wydaję mi się że bym wybrał jednak iPad Air. Mini wydaję mi się trochę za mały dla internetu i filmów.

#3 kruku93

kruku93
  • 245 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 13:46

Jak kolega ma Mba'11 zakup iPada Air nie ma sensu...

#4 Przemo033

Przemo033
  • 21 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 15:13

No tak, ale czy 16Gb będzie wystarczającą pojemnością do gier i aplikacji które pewnie zajmują więcej miejsca niż na iPhone?

#5 koliberek1

koliberek1
  • 1 091 postów
  • SkądRadom, Poland

Napisano 14 listopada 2013 - 15:20

W żadnym wypadku. 32 GB to minimum co musisz kupić - piszę z własnego doświadczenia.

#6 Przemo033

Przemo033
  • 21 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 15:25

Koliberek też tak właśnie myślę, więc może mi się uda jakimś cudem dołożyć, jeśli nie to biorę Miniaka z 32GB ;)

#7 sancruz3

sancruz3
  • 2 436 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 23:51

Zalezy do kto ile programow instaluje bo mi w zupelnosci wystarcza podstawowa pamiec nie instaluje gier wiec jedynie mozna to wytlumaczyc, ze mozna miec muzyke na urzadzenia ale ja wole server iTunsa swoj miec i tam 3mac wszystko... Kazdy u mnie ma podstowowe wersje pamiecu urzadzen i jeszcze nikomu jej nie braklo wiec jak pisze jest to podejscie kazdego z osobna :) Tak samo z dyskiem na system jesli nie mamy i nie uzywamy programow typu autocad inventor gdzie zajmuja sporo miejsca pytanie czy jest sens ladowac najwiekszy dysk czy nie lepiej 3mac na dyskach i pamieciach zewnentrznych. Ale to jest moje zdanie :) Ja czekam na Mini Z Retina Celluar Space Gray no chyba ze mnie przekona bialy ale jakos ciezko to wdize i w najmniejszej wersji... Peace V

#8 opa_pl

opa_pl
  • 411 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 18:17

Wiele osób ma taki dylemat... Również zastanawiam się nad ipadem mini lub air.... Głównie konsumpcja treści, książki i gazety. Czasem wpadnie jakaś gra. Mobilność podstawa, wykorzystanie w pracy w "terenie"....

#9 iAndrzej

iAndrzej
  • 932 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 21 listopada 2013 - 18:44

Miałem dwa iPady (nr 1 i 2) cudo urządzenie. Sprzedałem. Trudno. Ale w zeszłym roku pobawiłem się mini i decyzja jest za mini. Czekałem na nowy procesor i lepszy ekran. Teraz tylko jaką pojemność 16 32 64 czy 128? Ja dobijam w zdjęciach i w filmach do prawie 32GB. Teraz kiedy nagrywam czasami krótki film iP5 (wcześniej miałem 3Gs) to ciężar filmu jest dużo większy. A że lubie mieć wszystko przy sobie tak więc mój iP5 ma 64GB i ma już zajęte jak pisałem wyżej prawie 32GB. iPada mini więc zamówiłem z 64GB. Sądzę że starczy mi to na jakiś czas. Ale mam sentyment do jego większego brata. I oczywiście z Cellular gdyż mam dodatkowo kartę do internetu a na niej do 8GB danych w Orange.

#10 Kayne

Kayne
  • 189 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 18:47

Zawsze wygodniej nosić mniejsze niż większe urządzenie ;)

#11 Maxavelli

Maxavelli
  • 1 040 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 19:04

Tez mialem ten dylemat. Wybralem Air i nie zaluje - jest znaczaco lzejszy od poprzednich generacji i roznica w wadze jest na tyle minimalna ze nijak nie uzasadnia mniejszego ekranu. Tez wystarcza mi 16 GB - muzyka w iTunes Match, zainstalowane wszystko czego uzywam i jeszcze 4,5 GB wolnego.

#12 meeron

meeron
  • 504 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 21:36

jestem ciekaw opinii ludzi którzy maja oba, tzn dużego i małego ipada, ewentualnie miały oba. który jest bardziej uniwersalnym rozwiązaniem?

#13 EMU

EMU
  • 2 372 postów

Napisano 21 listopada 2013 - 22:30

Ja ostatnimi czasami używałem głownie mini, i nastawiony byłem na kupno mini retina, ale z racji że AIR miał premierę wcześniej zdecydowałem się właśnie na niego. I nie żałuje:-) jest świetny :-)

#14 pebe86

pebe86
  • 35 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 14:31

To może ja napiszę od siebie- przez niemal rok miałem ipada mini 16GB, z którego byłem bardzo zadowolony. Teraz jednak zdecydowałem się na ipada air- ten większy ekran owszem, oznacza trochę mniejszą mobilność (chociaż dotyczy to w sumie tylko osób które nosiły mini w kieszeni- przecież w plecaku czy w torbie nie ma specjalnej różnicy, czy bedziemy tam mieli mini, czy air'a). Ale jednak komfort użytkowania, wielkość czcionek przy swobodnym przeglądaniu internetu, zdecydowanie na korzyść air'a. W mini można to robić bez większych problemów, ale w moim przypadku dłuższe użytkowanie nie wchodziło w grę- szczególnie na stronach, które nie obsługiwały reader'a. Nie wspominam o różnicy w rozdzielczości, bo ten problem w nowym mini został rozwiązany (retina). Także każdy powinien odpowiedzieć sobie na pytanie na czym mu bardziej zależy...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych