MacBook Pro 13" - Winows- Paralles czy osobny system pod Autodesk Inventor,SNX
Posted 12 November 2013 - 20:51
Posted 12 November 2013 - 22:04
Posted 12 November 2013 - 22:10
Posted 12 November 2013 - 22:18
Możesz rozwinąć ?
Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest możliwość mieć równolegle zainstalowany windows do maca oraz na macu parallesa i żeby ten paralles odpalał ten równoległy windows ? Chodzi o to, że np. jeśli bym w danym momencie nie potrzebował pełnej mocy obliczeniowej komputera to odpaliłbym sobie paralesa, ale jeśli bym coś tworzył to normalnie równolegle system. Ważne w tym wypadku byłoby żeby dane były na jednym i drugim windowskie te same. Czy coś takiego jest możliwe?
Jak najbardziej - najpierw instalujesz windę na Bootcamp a potem parallels gdzie przy instalacji jest opcja wyboru wind-y na bootcampie.
Posted 12 November 2013 - 22:28
Posted 12 November 2013 - 22:41
- - - Połączono posty - - -
Czyli sugerujesz aby zainstalować jednak Parallesa z windowsem 7 64-bit ? Ale obawiam się że 3gb ramu to będzie trochę za mało przy wymagających projektach. Mocno męczysz tego Windowsa ?
Posted 13 November 2013 - 00:37
Posted 13 November 2013 - 12:59

Posted 13 November 2013 - 14:38
windowsie odpalonym przez parallels na programach typu autocad/robot/Civil 3d? Przy czym projekty jakieś zaawansowane nie są bo są wykonywane w ramach studiów. Bo stoję przed wyborem i nie wiem czy bardziej mobilne 13" czy mocniejsze 15".
Jeśli chodzi o Autocada to nie wymieniłem go w czołówce, ponieważ Autodesk udostępnia wersję AutoCada również pod Mac OSx'a (Dla Politechniki Śląskiej na pewno za darmo). Co do reszty to ja raczej zdecyduję się na równoległego windowsa 7 64-bit poprzez bootcampa.
Pytanie mam jeszcze odnośnie podzielenia partycji. Czy nadal w Macach jest tak, że aby działała wymiana plików pomiędzy Mac OSem i Windowsem nie wolno przekroczyć 30gb na Windowsie ? Pamiętam że kiedyś tak było. Jeśli dało się ponad 30gb to działało to tylko w jedną stronę - chyba z korzyścią dla Maca.
Posted 13 November 2013 - 14:58
Możesz rozwinąć ?
Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest możliwość mieć równolegle zainstalowany windows do maca oraz na macu parallesa i żeby ten paralles odpalał ten równoległy windows ? Chodzi o to, że np. jeśli bym w danym momencie nie potrzebował pełnej mocy obliczeniowej komputera to odpaliłbym sobie paralesa, ale jeśli bym coś tworzył to normalnie równolegle system. Ważne w tym wypadku byłoby żeby dane były na jednym i drugim windowskie te same. Czy coś takiego jest możliwe?
Tylko bootcamp, maszyna wirtualna udaje własny sprzęt więc przy każdym uruchomieniu windows będzie musiał zmieniać sterowniki.
Chcesz mieć stabilnie to nie polecam takiej kombinacji.
100% wydajności daje bootcamp, przecież mac to zwykły pecet tylko z innym "biosem".
Sterowniki bootcamp pozwalają by windows widział hfp.
Posted 13 November 2013 - 15:43
Jeśli chodzi o Autocada to nie wymieniłem go w czołówce, ponieważ Autodesk udostępnia wersję AutoCada również pod Mac OSx'a (Dla Politechniki Śląskiej na pewno za darmo). Co do reszty to ja raczej zdecyduję się na równoległego windowsa 7 64-bit poprzez bootcampa.
Ja jednak wybrałby parallelsa bo nie chcę uruchamać ponownie laptopa za każdym razem jak chcę przejść z jednego do drugiego, bo wiem, że jeśli już to będę potrzebował Windowsa na krótko ale dość często. Tylko nie wiem czy do wygodnej pracy wystarczy mi 13" z dual-core czy lepiej 15" z quad-core.
Posted 13 November 2013 - 18:28
Pytanie mam jeszcze odnośnie podzielenia partycji. Czy nadal w Macach jest tak, że aby działała wymiana plików pomiędzy Mac OSem i Windowsem nie wolno przekroczyć 30gb na Windowsie ? Pamiętam że kiedyś tak było. Jeśli dało się ponad 30gb to działało to tylko w jedną stronę - chyba z korzyścią dla Maca.
Pod Parallels jest tak, że pod Windowsem korzystasz z tych samych plików pod oboma systemami.
Jak się zdecydujesz na bootcamp to będziesz miał w pełni wydajnego Windowsa (warto użyć 64bit, żeby wykorzystać te 8 GB RAM) z drugiej strony jednak może być problem ze sterownikami, uruchamianiem i wysypywaniem się Windowsa, jak to z tym systemem zwykle bywa.
Jeśli zbytnio nie zależy Ci na wydajności to Parallels pozwoli Ci wybrać ile RAM chcesz przydzielić pod Windows itd, byle nie przekraczać pewnej granicy, po której Mac OS X nie udźwignie maszyny wirtualnej. Ja mam w tej chwili 10 GB w macbooku pro, z czego Parallels dla Windows za maksymalną ilość uznaje 4 GB, jednakże Win7 32 bit używa jedynie 2,75 GB. Mac mini (i7 - cztery rdzenie) ma 16GB i sugeruje użycie do 8-9 GB RAM dla Windows. To samo dotyczy użycia rdzeni procesora, ilości MB dla wirtualnej karty graficznej itd. Ja optymalną wydajność uzyskałem metodą prób i błędów.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users