Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacBook Pro 13" - Winows- Paralles czy osobny system pod Autodesk Inventor,SNX

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 20:51

Witam, Posiadam MacBooka Pro 13" Retina, 8gb ramu, 250gb SSD, 700mb grafikę i iCore i5 2,5GHz. Na codzień pracuję na mac osie, jednak kilka razy w tygodniu będę potrzebować Windowsa do oprogramowania inżynierskiego (typu Autodesk Invenotr, Siemens NX 8.5, Microsoft Visual Programming itd. - to dosyć zaawansowane programy do modelowania). Zastanawiam się w którym wypadku windows będzie wydajniejszy - przy użyciu Paralles Desktop czy raczej jako osobna partycja BootCamp. Na Windowsa potrzebuję z 50gb miejsca aby spokojnie programy te zainstalować. Na pewno przy ich użytkowaniu wykorzystuję sporo parametrów komputera. Co wg Was będzie lepiej się do tego celu sprawować ? Pozdrawiam

#2 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 22:04

Zdecydowanie bootcamp.

#3 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 22:10

Możesz rozwinąć ? Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest możliwość mieć równolegle zainstalowany windows do maca oraz na macu parallesa i żeby ten paralles odpalał ten równoległy windows ? Chodzi o to, że np. jeśli bym w danym momencie nie potrzebował pełnej mocy obliczeniowej komputera to odpaliłbym sobie paralesa, ale jeśli bym coś tworzył to normalnie równolegle system. Ważne w tym wypadku byłoby żeby dane były na jednym i drugim windowskie te same. Czy coś takiego jest możliwe?

#4 filip71

filip71
  • 168 postów
  • SkądWiśniowa Góra

Napisano 12 listopada 2013 - 22:18

Możesz rozwinąć ?

Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest możliwość mieć równolegle zainstalowany windows do maca oraz na macu parallesa i żeby ten paralles odpalał ten równoległy windows ? Chodzi o to, że np. jeśli bym w danym momencie nie potrzebował pełnej mocy obliczeniowej komputera to odpaliłbym sobie paralesa, ale jeśli bym coś tworzył to normalnie równolegle system. Ważne w tym wypadku byłoby żeby dane były na jednym i drugim windowskie te same. Czy coś takiego jest możliwe?

Jak najbardziej - najpierw instalujesz windę na Bootcamp a potem parallels gdzie przy instalacji jest opcja wyboru wind-y na bootcampie.

#5 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 22:28

Apropos równoległej instalacji polecam Parallels w wersji 9. Możesz współdzielić pliki tzn folder dokumenty jest dostępny zarówno pod Mac OS X jak i spod Windows. Jeśli wszystkie programy działać będą na Windows 64bit to zdecydowanie ten system polecam. Parallels ma 14 dniową wersję trial. Istnieją oczywiście inne sposoby instalacji Parallels, ale na tym forum nie wypada o takowych wspominać :-). Popróbuj sobie ten trial również w trybie koherencji czyli system wtopiony w w system. Jedno, co mnie martwi to minimalna ilość RAM: ja celowo kupiłem starego macbooka pro, żeby dorzucić 16 GB RAM i dysk SSd na fusion. Także używam Windows do pracy i świetnie sobie radzi (mam win7 32bit i 2,75 GB RAM wystarcza, bo i tak więcej się nie da). Parallels ma to do siebie, że możesz "maszynie wirtualnej" przydzielić dowolną ilość RAM, przestrzeni na dysku, MB karty graficznej itd... No i najważniejsza przewaga Parallelsa nad Bootcamp to w pierwszym przypadku nie martwisz się w ogóle o sterowniki - same się skądś ściągają - nawet nie wiem, skąd... Oprócz tego plik wirtualnej maszyny z Macbooka przerzucasz do dowolnego maka z parallelsem i odpalasz jakby to był en sam komputer... taki backup całego systemu w jednym pliku.

#6 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 12 listopada 2013 - 22:41

Rozumiem, to dobrze. Mam jeszcze pytanie odnośnie wydajności. Czy windows na bootcampie będzie korzystał w 100% z możliwości komputera ? Czy instalowanie równolegle systemów w jakiś sposób ogranicza moc obliczeniową na danym systemie ? Domyślam się że nie, ale wolę dopytać.

- - - Połączono posty - - -

Czyli sugerujesz aby zainstalować jednak Parallesa z windowsem 7 64-bit ? Ale obawiam się że 3gb ramu to będzie trochę za mało przy wymagających projektach. Mocno męczysz tego Windowsa ?

#7 kostek_ja

kostek_ja
  • 228 postów
  • SkądWarszawa, PL

Napisano 13 listopada 2013 - 00:37

Na Parallesie oczywiście system będzie mniej wydajny gdyż część mocy obliczeniowej będzie wciąż niezbędna dla OSX'a. Z tą partycją BootCamp którą odpalamy poprzez parallels to u mnie na 8mce parallelsa nie działało to idealnie. Musiał przy każdej zmianie użycia (z bootcamp na parallels i odwrotnie) przeinstalowywać sterowniki, aż w końcu coś się spartoliło i owy Windows się wysypał. Nie dało rady uruchomić ani poprzez bootcampa, ani jako maszynę wirtualną. Tak, na Boot Campie Windows będzie wykorzystywał 100% hardware. Dokładnie tak jakbyś miał laptopa z procesorem intela, dyskiem samsunga itd., ale nie produkcji Apple. Chociaż czasami te sterowniki zawarte w bootcampie są lipne. Np. Windows 7 niedawno się wyspywał ze względu na problem z sterownikiem od HFS+. Opcja BootCamp + Parallels nie jest głupia ale ze względu na ryzyko utraty danych trzeba ustawić aby tworzył częste kpie zapasowe. Z tymi innymi opcjami instalacji... Człowiek który kupuje sprzęt od Apple biedny nie jest i naprawdę chyba go stać, aby zapłacić ludziom którzy tworzą tak fajny soft jakim jest Parallels. Jak wszyscy będą tak rzeźbić to nie będzie czego "instalować inaczej".

#8 marek1234itd

marek1234itd
  • 19 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 12:59

Pozwolę sobie wykorzystać temat bo mam dość podobne pytanie :) Czy wydajność rMBP 13" w tej podstawowej konfiguracji ale z 8gb ramu jest wystarczająca do wygodnej pracy na windowsie odpalonym przez parallels na programach typu autocad/robot/Civil 3d? Przy czym projekty jakieś zaawansowane nie są bo są wykonywane w ramach studiów. Bo stoję przed wyborem i nie wiem czy bardziej mobilne 13" czy mocniejsze 15".

#9 Sajmon_szy

Sajmon_szy
  • 110 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 14:38

windowsie odpalonym przez parallels na programach typu autocad/robot/Civil 3d? Przy czym projekty jakieś zaawansowane nie są bo są wykonywane w ramach studiów. Bo stoję przed wyborem i nie wiem czy bardziej mobilne 13" czy mocniejsze 15".

Jeśli chodzi o Autocada to nie wymieniłem go w czołówce, ponieważ Autodesk udostępnia wersję AutoCada również pod Mac OSx'a (Dla Politechniki Śląskiej na pewno za darmo). Co do reszty to ja raczej zdecyduję się na równoległego windowsa 7 64-bit poprzez bootcampa.

Pytanie mam jeszcze odnośnie podzielenia partycji. Czy nadal w Macach jest tak, że aby działała wymiana plików pomiędzy Mac OSem i Windowsem nie wolno przekroczyć 30gb na Windowsie ? Pamiętam że kiedyś tak było. Jeśli dało się ponad 30gb to działało to tylko w jedną stronę - chyba z korzyścią dla Maca.

#10 dzikipl

dzikipl
  • 533 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 14:58

Możesz rozwinąć ?

Interesuje mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest możliwość mieć równolegle zainstalowany windows do maca oraz na macu parallesa i żeby ten paralles odpalał ten równoległy windows ? Chodzi o to, że np. jeśli bym w danym momencie nie potrzebował pełnej mocy obliczeniowej komputera to odpaliłbym sobie paralesa, ale jeśli bym coś tworzył to normalnie równolegle system. Ważne w tym wypadku byłoby żeby dane były na jednym i drugim windowskie te same. Czy coś takiego jest możliwe?

Tylko bootcamp, maszyna wirtualna udaje własny sprzęt więc przy każdym uruchomieniu windows będzie musiał zmieniać sterowniki.
Chcesz mieć stabilnie to nie polecam takiej kombinacji.

100% wydajności daje bootcamp, przecież mac to zwykły pecet tylko z innym "biosem".
Sterowniki bootcamp pozwalają by windows widział hfp.

#11 marek1234itd

marek1234itd
  • 19 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 15:43

Jeśli chodzi o Autocada to nie wymieniłem go w czołówce, ponieważ Autodesk udostępnia wersję AutoCada również pod Mac OSx'a (Dla Politechniki Śląskiej na pewno za darmo). Co do reszty to ja raczej zdecyduję się na równoległego windowsa 7 64-bit poprzez bootcampa.

Ja jednak wybrałby parallelsa bo nie chcę uruchamać ponownie laptopa za każdym razem jak chcę przejść z jednego do drugiego, bo wiem, że jeśli już to będę potrzebował Windowsa na krótko ale dość często. Tylko nie wiem czy do wygodnej pracy wystarczy mi 13" z dual-core czy lepiej 15" z quad-core.

#12 Marriu-4088b2fcfa

Marriu-4088b2fcfa
  • 802 postów

Napisano 13 listopada 2013 - 18:28

Pytanie mam jeszcze odnośnie podzielenia partycji. Czy nadal w Macach jest tak, że aby działała wymiana plików pomiędzy Mac OSem i Windowsem nie wolno przekroczyć 30gb na Windowsie ? Pamiętam że kiedyś tak było. Jeśli dało się ponad 30gb to działało to tylko w jedną stronę - chyba z korzyścią dla Maca.

Pod Parallels jest tak, że pod Windowsem korzystasz z tych samych plików pod oboma systemami.
Jak się zdecydujesz na bootcamp to będziesz miał w pełni wydajnego Windowsa (warto użyć 64bit, żeby wykorzystać te 8 GB RAM) z drugiej strony jednak może być problem ze sterownikami, uruchamianiem i wysypywaniem się Windowsa, jak to z tym systemem zwykle bywa.
Jeśli zbytnio nie zależy Ci na wydajności to Parallels pozwoli Ci wybrać ile RAM chcesz przydzielić pod Windows itd, byle nie przekraczać pewnej granicy, po której Mac OS X nie udźwignie maszyny wirtualnej. Ja mam w tej chwili 10 GB w macbooku pro, z czego Parallels dla Windows za maksymalną ilość uznaje 4 GB, jednakże Win7 32 bit używa jedynie 2,75 GB. Mac mini (i7 - cztery rdzenie) ma 16GB i sugeruje użycie do 8-9 GB RAM dla Windows. To samo dotyczy użycia rdzeni procesora, ilości MB dla wirtualnej karty graficznej itd. Ja optymalną wydajność uzyskałem metodą prób i błędów.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych