Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

iPhone 5s, czy Samsung Galaxy Note 3?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 13:08

Ostatnio pojawiło się wiele tematów z porównaniami najnowszego iPhona do flagowych telefonów z Androidem. Osobiście zastanawiam się, czy postawić na iPhona 5s, czy na Nota 3. Decyzja trudna, bo to dwa skrajnie rożne telefony, które łączy tylko jedno- zbliżona cena :) Czy ktoś z Was przesiadał się z iPhona na Note? Obawiam się troche wielkości, ale podobno można się do niej przyzwyczaić. Ta wielkość ma też swoje plusy- wygodę przeglądania internetu i innych multimediów. iPhone to świetne wykonanie, poręczne wymiary i dobry system. A więc iPhone, czy Note?

#2 ilicz911

ilicz911
  • 64 postów
  • SkądUstroń

Napisano 11 listopada 2013 - 13:18

Spróbowałem przesiadki z iPhona 5 na Galaxy s4 . Decyzję podjąłem właśnie przez obszerne możliwości personalizacji sgs4 . Po miesiącu wróciłem do iP5 ponieważ ogrom wszystkiego i mało czytelny system mnie przeraził . W iPhonie mam wszystko co chcę i nic więcej , android daje mnóstwo aplikacji których nie da się odinstalować (bez roota) które zaśmiecają pamięć i zżerają dużo baterii . Jeżeli potrzebujesz urządzenia które możesz konfigurować do woli to bierze Note 3 , jeżeli wystarcza Ci prostota to iP5s . Co do przeglądania internetu , coraz więcej stron jest przystosowanych do ekranów smartfonów więc przy ekranie 4" równie dobrze konsumuje się treści internetowe.

#3 effe

effe
  • 6 547 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 11 listopada 2013 - 13:24

Jakiś czas temu posiadałem NOTE 2 równocześnie z iP5 i powiem szczerze, że na początku byłem zachwycony NOTE'm 2. Jednak do czasu. Same gabaryty mi nie przeszkadzały, ale po miesiącu użytkowania już zaczynał być za duży, nie poręczny, po prostu nie wygodny. Sam system z czasem również zaczął mulić, wieszać się. Ehhh "pseudo android z durną nakładką". NOTE nadaje się jedynie na wyjazdy (pociąg, autokar, hotel i inne) bo jako podstawowy telefon to wg mnie jest beznadziejny i szkoda kasy. iPhone jest zdecydowanie wygodniejszy i solidniejszy.

#4 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 listopada 2013 - 13:25

Żadnego Samsunga w życiu bym nie kupił, gniot gniot gniot. Jeśli chcesz mieć większy tel. niż iPhone 5s to tylko Nexus 5, Sony Z1 czy HTC One. Osobiście sam od 2 dni używam Nexus 5 i jest rewelacyjny, czysty system bez miliarda zbędnych funkcji jakich pełno w Samsungowych tel.

#5 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 11 listopada 2013 - 13:48

Nexus 5 ma jedną zasadniczą wadę- nie ma gwarancji realizowanej w Polsce. Tak więc z zakupem trzeba wstrzymać się do oficjalnej sprzedaży, a to pewnie bedzie miało miejsce dopiero w przyszłym roku... Z Waszych wypowiedzi jasno wynika, że jednak lepiej postawić na sprawdzonego iPhona, niż na Note 3 :)

#6 kdworaczyk

kdworaczyk
  • 262 postów
  • SkądPsary

Napisano 11 listopada 2013 - 13:56

Mam ip5s i jestem bardzo zadowolony i podobnie jak większość osób nie zamieniłbym się na żadnego Samsunga. Raz już popełniłem taki błąd. Kupiłem Samsunga Galaxy S3 i była to wielka męka która trwała miesiąc czasu. Na szczęście udało się wrócić do ip ale kosztowało mnie to jakiś 1000zł ;-) Cóż za głupotę się płaci także przemyśl konkretnie temat zanim podejmiesz decyzje !

#7 canion

canion
  • 59 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 14:29

Właśnie jestem po przesiadce z ip5 na note 3 i podobnie jak większość uważam że powrotu poki co nie ma, albowiem apple nie ma nic do zaproponowania na tej połce . Przesiadłem się własnie dla większego ekranu gdyż z czasem okazało sie że częściej używam tel do netu niź do rozmów.tablet nie załatwiał sprawy bo byłoby to kolejne urządzenie "do noszenia" . Na malutkim ekraniku Iiphoina czytanie było DLA MNIE mało komfortowe. Mogł tu zaważyć również fakt że już trochę lat mam i czytanie na ekranie ip5 poprostu sprawiało mi kłopot. zapewne osoby młodsze ode mnie tego problemu nie zauważą. Przesiadka odbyła sie bezproblemowa . fakt że konfiguracja Note 3 zajeła mi chwilę, ale wynika to głównie z dość obszernych możliwości personalizacji. aplikacje /akurat mnie interesują głównie okołofotograficzne/ są te same w obu systemach więc tu problemu nie ma. Bonusem okazały się: bezprzewodowe ładowanie telefonu które okazało sie mega wygodne, łatwy streaming treści z tel do smart TV , tagi NFC w formie naklejki , i tu zaskoczenie bo była to funkcja o której nie miałem pojęcia że wogóle jest ;) a okazała sie bardzo przydatna. , np po wejściu do samochodu telefon automatycznie personalizuje sie pod funkcje wykorzystywane w czasie jazdy. u mnie automatycznie włącza BT, odtwarzacz muzyki i nawigacje no i przy rejestracji urządzenia pojawia sie sporo bonusów typu dodatkowe 50 Gb na dropbox, evernot itd. Niby drobiazgi ale miłe i co ważne użyteczne. zaskoczeniem in plus było również to że NOTE 3 ma dostęp do bazy mojej muzyki z iTunes. To mnie zdziwiło bo myślałem że będę musiał ręcznie przenosić ale być może to tak zawsze działało w samsungach. .... nie mówię że nie wrócę do apple ale powyższe funkcje okazały sie na tyle wygodne i praktyczne że na chwilę obecnę nie wyobrażam sobie nowoczesnego tel bez tych możliwości . Pewnie z czasem i apple wypuści model z podobnymi funkcjami ,z tym że zapewne zajmie im to kilka lat a telefon potrzebny był dziś. no i jeszcze szczegół . no nijak mi nie było po drodze z IOS7 . Nie moja bajka i tyle. tak wiec po kilku latach z iphonem kolejno modele ip3 ,4s,5 teraz jest Note 3. i był to dla mnie słuszny wybór na dzień dzisiejszy. Bo jeśłi jest wybór to czemu nie skorzystać?

#8 OleYek

OleYek

• 17 478 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 15:24

Czy Wy się dobrze czujecie? Porównywanie telefonu z tabletem, no większego absurdu dawno nie widziałem...

#9 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 15:35

@up A Ty się dobrze czujesz? Nie chcesz, nie czytaj. A jak masz problemy ze zdrowiem, to idź do lekarza. I nie wmawiaj zdrowym choroby...

#10 Danio02

Danio02
  • 369 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 18:57

@premislausg Mam dla Ciebie ciekawą propozycję. Zawsze możesz rozmawiać przez Skype przykładając laptopa do ucha :D

#11 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 22 listopada 2013 - 22:08

@up Dlaczego Wy nie rozumiecie, że każdy ma inne wymagania i oczekiwania od smartfona? To, co MI odpowiada, nie musi pasować Tobie i innym. Z tym, że ja nie wyśmiewam oczekiwań innych osób...

#12 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 19:34

Również stoję przed podobnym wyborem, jestem praktycznie zdecydowany na Note 3 ale iPhone 5S kusi... Szkoda tylko, że w cenie sklepowego N3 (2599 zł) dostanę jedynie iP5S w wersji 16 GB i to jeszcze przez allegro, co prawda ze sklepu Apple w PL ale to nie zmienia faktu, że jednak cena ma tutaj spore znaczenie w tym przypadku. iPhone 5S ma za wąski ekran wg. mnie, jest co prawda znacznie wygodniejszy w obsłudze jedną ręką ale niestety jest przez to ograniczony dosyć mocno...

#13 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 23 listopada 2013 - 21:24

Jeśli nie przeszkadza Ci ułomność Androida to bierz N3. Jeśli kochasz iOS'a, choćby za jego wygląd i stabilność to bierz 5S'a. Pojawia się jeszcze temat zdjęć. iPhone robi lepsze fotki, głębia z 5S jest fantastyczna.

#14 Damixs74

Damixs74
  • 252 postów
  • SkądPoznań/Cieszyn

Napisano 23 listopada 2013 - 22:14

Ułomność Androida ? Możesz mówić jaśniej ? Jak już, to lagi TouchWizz'a na Note 3, czysty Android 4.4 na Nexus'ach śmiga prawie równie dobrze jak iOS 6 na iPhone 5 (czyli póki co najszybsze połączenie telefonu Apple z ios'em)

#15 pendolino

pendolino
  • 373 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 10:58

Prawie to dobre słowo. Korzystałem z Nexusa i mimo tego, że było o wiele, wiele lepiej i czysty Android chodził płynniej to i tak pojawiały się dziwne lagi oraz zachowania do których nie przywykłem przy iOS'ie.. Nie wiem co ten Android ma w sobie ale cały czas odpycha mnie od siebie, może chodzi o grobowy wygląd, nie wiem. To subiektywna opinia, ale iOS'owcy na pewno ją podzielą.

#16 Molimo

Molimo
  • 3 695 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 listopada 2013 - 11:12

Jakoś mój N5 przez 2tyg ani jednego laga, zadyszki, błędu, spadku płynności nie zaliczył, chodzi jak iPhone 5s. Miałem każdy sprzęt z iOS ale to iOS 7 mnie bardziej odpycha za swoje błędy, crashe, brak płynności. Czas się pogodzić, że iOS już nie jest ponad Androidem. Samsung to idiotyczna nakładka, w życiu nie kupiłbym tel. z TouchWiz.

#17 Arturo90

Arturo90
  • 252 postów
  • SkądSpain

Napisano 24 listopada 2013 - 14:24

Mialem note 2 przez rok i przesiadlem sie na iphone 5s. i ciagle czegos mi brakuje. Iphone 5s to super smartphone który po krótkiej konfiguracji nada sie nam do wszystkiego. Note 3 to tez super mini tablet z dodatkiem telefonu. Mozliwosc konfiguracji jest ogromna, ja i tak nie uzywalem touch wizz tylko nova laucher ktory wyglada jak android bez nakladki. Bateria w iphonie nie jest zla ale jak ktos uzywa go z naciskiem na multimedia to moze byc troche mala. w Note masz minimum 2 dni uzytkowania na jednym ladowaniu, Ale no najwiekszy minus to wykonanie z plastiku....

#18 cooper69

cooper69
  • 1 035 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 24 listopada 2013 - 15:46

Macie rację - co kto lubi. W moich zastosowaniach "rakietka do ping-ponga z funkcją telefonu" jest nie do przyjęcia bo żeby toto nosić na co dzień musiałbym chyba kupić bluzę jaką nosili amerykańscy spadochroniarze (tam są odpowiednio duże kieszenie) w czasie II WŚ no i ten IMO żenujący widok z czymś tak wielkim przy uchu. Jak Apple coś takiego wypuści bez mniejszej alternatywy to pozostanę przy starszym modelu do jego "śmierci marketingowej-technologicznej".

#19 vBB

vBB
  • 206 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 16:03

Ja podjąłem decyzję, że biorę iP5S 16 GB Silver :) Co prawda nie jest to 32GB + expandable jak w Samsungu, ale z karty pamięci i tak nie korzystam, a te 16 GB mi starczy, z racji tego, że nie trzymam dużo rzeczy na telefonie.

#20 premislausg

premislausg
  • 314 postów

Napisano 24 listopada 2013 - 23:58

@up Ja także postawiłem jednak na iPhona. Doszedłem do wniosku, ze jeśli Android, to tylko Nexus. Nexusa 5 u nas jeszcze oficjalnie nie ma, wiec wybór był tylko jeden- iPhone.

#21 kamyloski

kamyloski
  • 6 postów
  • SkądZąbki

Napisano 25 listopada 2013 - 00:07

Nie do końca w temacie ale miałem Note 2 bo myślałem że zastąpi mi komputer i że będę mógł robić cuda niewidy ale czar prysł po kilku miesiącach. Okazał się nieporęczny i łapał "zawiechy" ciągle trzeba było czyścić pamięć żeby chodził sprawnie. Kupiłem iP5 i jestem zadowolony wygodny poręczny i ma wszystko co potrzeba. Nigdy więcej androida, który jest przekombinowany.

#22 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 listopada 2013 - 00:20

Nie do końca w temacie ale miałem Note 2 bo myślałem że zastąpi mi komputer i że będę mógł robić cuda niewidy ale czar prysł po kilku miesiącach. Okazał się nieporęczny i łapał "zawiechy" ciągle trzeba było czyścić pamięć żeby chodził sprawnie. Kupiłem iP5 i jestem zadowolony wygodny poręczny i ma wszystko co potrzeba. Nigdy więcej androida, który jest przekombinowany.

Przeciez nie miales telefonu z Androidem.

#23 kamyloski

kamyloski
  • 6 postów
  • SkądZąbki

Napisano 25 listopada 2013 - 00:36

Przeciez nie miales telefonu z Androidem.

niby z czym z masłem?

#24 Homer

Homer
  • 9 977 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 25 listopada 2013 - 00:48

Z TouchWiz'em.

#25 kamyloski

kamyloski
  • 6 postów
  • SkądZąbki

Napisano 25 listopada 2013 - 01:02