Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Mail zajmuje ponad 1 gb choć maili jest nie dużo.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 Suchy3f

Suchy3f
  • 11 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 22:51

Witam Mam trzy konta skonfigurowane w programie Mail. Na bierząco sprawdzam i kasuję niepotrzebne maile zostawiając tylko naprawde ważne. Dodatkowo kasuję maile z koszy. Pomimo tych czynności program zajmuje 1,3 gb. Bardzo proszę o informację co zajmuje tyle miejsca i jak ewentualnie można zajętą pamięć odzyskać, oczywiście bez kasowania skrzynek. Z góry dziękuję za pomoc.

#2 buldoggg

buldoggg
  • 544 postów
  • SkądKatowice

Napisano 10 listopada 2013 - 06:05

Jakim niby cudem zajmuje ci to aż tyle miejsca........usuń konto i zaloguj się ponownie,u mnie mail zajmuje 71 mega (2 konta).

#3 dasmodel

dasmodel
  • 1 postów

Napisano 14 listopada 2013 - 09:02

mam to sam Witajcie mam ten sam problem. Wszystkie skrzynki wyczyściłem, a w użytej pamięci pokazuje ze mail zajmuje 6 gb???????? Zauważałem ,ze w folderze załączniki pokazuje 48000000 nieprzeczytanych ,jak tam w chodzę info o braku załączników. Proszę o pomoc co można z tym zrobić.

#4 L00zak

L00zak
  • 68 postów

Napisano 22 stycznia 2014 - 23:06

Mam ten sam problem. Sprawdzam zużycie pamięci i skrzynki email zjmują 750 mb, mimo że wyczyściłwm skrzynki pozostawiając maile o wielkości ok 10mb. Jak wyczyścić tą pamięć, ma ktoś jakiś pomysł?

#5 anacki

anacki
  • 9 postów

Napisano 09 września 2014 - 22:08

U mnie to samo. Mam jedno konto. Pokasowałem wiadomości ze skrzynki odbiorczej, następnie z kosza,wysłanych, roboczych. Zostawiłem parę maili bez załączników. Pomimo to pamięć jaką zajmuje program Mail po sprawdzeniu w ustawieniach zajmuje 2,4 GB. Taj jak by maile nie zostały skasowane. Co gorsza kasując nowe i usuwając je z kosza zajęta pamięć ciągle się powiększa. Czy ktoś wie o co chodzi?

#6 Pati007

Pati007
  • 265 postów
  • SkądSuchy Las, PL

Napisano 10 września 2014 - 12:21

Usuńcie konto w iPhone i dodajcie ponownie. powinno byc wtedy OK. Aha i sprawdźcie przez www lub czytnik maili w komputerze czy konto jest rzeczywiście wyczyszczone.

#7 anacki

anacki
  • 9 postów

Napisano 11 września 2014 - 13:32

Nie znalazłem dedykowanego rozwiązania tego problemu. Ciekawe czy problem dot. tylko mojego sprzętu czy jest to jakiś błąd w sofcie? (iPhone 5S 16GB) Mniejsza z tym. Może dla wyjaśnienia opiszę jak ja konkretnie korzystam z poczty a na końcu co pomogło w moim przypadku. A korzystam przez www oraz przez progrm mail na iPhone. Nie usuwam wiadomości z serwera tylko co roku robię archiwizację na serwerze www (zakładam dodatkowy katalog w skrzynce odbiorczej z datą jako nazwa). Nie korzystam z IMAP tylko z POP3 więc jak kasuje maile przez stronę poczty www to definitiwnie znikają z serwera i iPhone ich nie pobiera bo już ich nie widzi na serwerze. Chyba że pobrał je wcześniej zanim skasowałem przez www wtedy zostają na iPhone dopóki ich z niego nie wykasuje. Wykasowanie z iPhone nie powoduje skasowania wiadomości z serwera. Więc iPhone tylko pobiera sobie sobie to co jest w skrzynce odbiorczej na serwerze i tyle. U mnie pomogło usunięcie konta i założenie go ponownie (jak pisała Pati007). Ale nie do końca. Na początek zapisałem ustawienia konta serwerów poczty wychodzącej i przychodzącej żeby je wpisać potem od nowa. Potem wykasowałem konto i założyłem konto e-mail na iPhone od nowa. I stało się ja myślałem... pona 3000 maili pobrało się od nowa i uporczywie zapchało pamięć. Reasumując: oprócz wykasowania konta e-mail z iPhone potrzebowałem jeszcze założyć dodatkowy katalog na serwerze poczty przez www (tak aby w skrzynce odbiorczej zostawić parę maili lub żadnego - w zależności ile chciałem aby iPhone pobrał po utworzeniu nam nim nowego konta e-mail). Po tym zabiegu iPhone pobrał tylko 5 maili (które zostawiłem w skrzynce odbiorczej na serwerze www) i nie zapchał pamięci. Nie jestem pewny (ale raczej tak), wydaj mi się że jak korzystam z programu mail na iPhone to pamięta on które maile już pobrał z serwera a które nie i nie pobiera już raz pobranych n (nawet jeśli je wykasuje i iPhone). Natomiast po usunięciu konta e-mail w iPhone nie pamięta tego i próbuje pobrać całą pocztę którą widzi w skrzynce odbiorczej (przynajmniej w moim przypadku z katalogu głównego "odebrane" na Nazwa.pl) Jak będzie dalej? Nie wiem. Zobaczymy. Jak na razie jest OK. Jak zapełni mi się trochę skrzynka mailowa w iPhone to usunę wiadomości i zobaczymy czy zwolni się pamięć czy jak poprzednio usunięte maile (ze wszystkich skrzynek łącznie z koszem) utkną gdzieś w systemie i będą zajmowały pamięć. Mam nadzieję że nie. To jakiś drobny błąd ale uprzykrzający życie bo 16 GB w iPhone 5S jak dla mnie to nie za wiele i trzeba dobrze gospodarować pamięcią. ;-)

#8 lukebor

lukebor
  • 55 postów

Napisano 26 marca 2015 - 06:40

Odświeżę temat:
Mam ten sam problem, korzystam z maila (konfiguracja na IMAP, poczta na poczta.interia) tylko do odczytywania maili. Usuwam je regularnie zarówno z folderu "przychodzące", jak i z "kosza". W skrzynkach mam pusto, ale w ustawieniach telefonu pokazuje mi, ze mail zajmuje 1,2 GB (co ciekawe wielkość te ciagle rośnie wraz z przechodzącymi mailami i nie ma znaczenia ich usuwanie ze skrzynki zarówno w aplikacji Mail, jak i na serwerze interii. Przy 8.1 wydaje mi się, ze tak nie było. Czy to jakiś bug w 8.2, czy ja już tuńczyków nie rozumiem? W ustawieniach poczty mam ustawione dwa konta (iCloud i interię, przy czym na iCloud nie mam skonfigurowanej poczty ani nie achiwizuję maili), na koncie interii "przenoś usuwane wiadomości do skrzynki usunięte" oraz "usuwaj po tygodniu" a także "usuń z serwera - Nigdy".
Macie pomysł, skąd to zabieranie pamięci przez Mail?
Co ciekawe, zrobiłem usunięcie konta i dodałem na nowo, to pobrał mi wszystkie foldery z interii (mam porobionych chyba z 10, gdzie przechowuję wiadomości) i ustawił usuwanie wiadomości mail trwałe z serwera (w ustawieniach brak było opcji "nie usuwaj z serwera") i pomogło dopiero odtworzenie Iphona, żeby wszystko wróciło do normy. Tyle, ze wielkość maila znowu rośnie, tak, jak poprzednio.
Jak to ogarnąć?
i'm not myself...but not dead and not for sale.

#9 L00zak

L00zak
  • 68 postów

Napisano 02 maja 2015 - 22:14

Podbijam temat, mam 3 konta ze wszystkich usunąłem wszystkie maile, z kosza również.  Aktualnie poczta zajmuje 1,7GB. Co zrobić, jak wyczyścić pocztę?

#10 mkamelg

mkamelg
  • 166 postów

Napisano 03 maja 2015 - 14:56

1. Kompletnie usuń te 3 konta z telefonu (mam nadzieję że pamiętasz hasła dostępu, dla świętego spokoju zapisz je sobie gdzieś na boku) i sprawdź ile się miejsca zwolniło (Ustawienia->Ogólne->Użycie->Zarządzaj dyskiem->Mail).

2. Jak masz te 3 konta od różnych dostawców i mają one obsługę poprzez przeglądarkę internetową to wejdź na każde z nich (najpierw oczywiście na jakieś jedno wybrane żeby sprawdzić czy cała akcja ma sens) i załóż nowe oddzielne katalogi o nazwach (bez cudzysłowów):

"POP" (jako podfolder katalogu "Kosz" i/lub "Usunięte" w zależności od oprogramowania obsługującego dany serwer pocztowy)

"Reklamy" (tutaj wrzucam wszelkie informacje o promocjach ze sklepów internetowych w których mam pozakładane konta)

"Hasła" (albo "Hasla" jakby były problemy z obsługą polskich liter)

3. Weź znajdź w wyszukiwarce poczty na danym serwerze pocztowym wszelakie maile z hasłami i/lub potwierdzeniami rejestracji w różnych serwisach/usługach i przerzuć je do katalogu "Hasła" żeby potem nie było płaczu że coś Tobie zaginęło. Wyczyść wszystkie pozostałe foldery z maili oprócz folderu "Hasła" i opróżnij kosz do którego zapewne trafią.

4. Dodaj na nowo konto na którym przeprowadzałeś całą operację do Mail w iPhone. Zobacz w "Ustawienia->Poczta, kontakty, inne" i dalej jak wejdziesz w konto co masz ustawione w "Synchronizuj pocztę", u mnie jest to "1 tydzień". Cofnij się z powrotem do "Ustawienia->Poczta, kontakty, inne" i jeśli chcesz ograniczyć wielkość przychodzących maili wyłącz "Pobieraj obrazy zdalne".

Ja posiadam dwa konta, jedno w domenie windowslive.com a drugie w domenie orange.pl Kontem głównym jest to w domenie windowslive.com a kontem zapasowym to w domenie orange.pl na którym mam ustawione przekierowanie wszystkich maili pod domenę windowslive.com gdzie łatwiej mi wszystkim zarządzać. U mnie folder POP został założony samoczynnie albo przez iPhone albo przez serwer pocztowy (wiem że ja go na pewno samodzielnie nie zakładałem). W iPhone układ folderów wygląda u mnie tak:

Przychodzące

VIP

[SKRZYNKI]

Wysłane

Niechciane

Kosz

POP (folder jest nieco przesunięty w prawo bo jest podfolderem wychodzącym spod Kosz)

Hasła

Reklamy

Użytkownik mkamelg edytował ten post 03 maja 2015 - 15:04

#11 simon77

simon77
  • 100 postów

Napisano 07 maja 2015 - 08:32

Miałem kiedyś podobny problem. Wszystkie skrzynki @ puste, a pokazywana zajętość skrzynki mail na kilkaset MB.

Problem zgłosiłem do Supportu - ustalono mi tymczasowe hasło do konta i przesłano sprawe do inżynierów Apple. Po kilku dniach zajętość skrzynki była juz 0MB.

Zaproponowano mi jeszcze jedno rozwiązanie, ale do tego potrzebny jest Mac. Trzeba zalogować się na swoje konto i w aplikacji mail wszystko wyczyścić i zresetować ustawienia.

#12 maciek5s

maciek5s
  • 1 108 postów
Napisano 06 sierpnia 2016 - 11:37

jeszcze raz to samo! tak rozwiązałem problem

Mi Mail zajmował 3GB pamięci i je odzyskałem. A jak? Postępuj zgodnie z instrukcją (Warto porobić zrzuty ekranu ustawień swoich by łatwiej później sobie poustawiać jak było) :

Największym błędem jaki możemy zrobić, to przywracać telefon z backupu w iTunes. Taki backup robi lustrzaną kopię zawartości iOS, wraz z wszystkimi błędami i nieprawidłowymi ustawieniami. Mogą one zostać przeniesione przy restorze, dlatego najlepiej zawsze, w przypadku problemów, przywracać iPhone’a lub iPada jako “Nowe urządzenie”.

Niestety, w przypadku takiego kroku, tracimy wszystkie ustawienia programów, wyniki w grach i wiele więcej, więc jest to w zasadzie niedopuszczalne. Jest jednak na to prosta metoda:

• Należy zrobić backup to iCloud, który jest prawie taki sam jak do iTunes, z tą różnicą że zapisuje tylko nasze ustawienia, SMSy, zdjęcia, i tak dalej, ale bez samego iOS. Pierwszy backup zajmuje trochę czasu.
  • Następnie powinniśmy podłączyć iPhone’a do komputera i iTunes, aby wykonać pełny restore w trybie DFU. To najbardziej ekstremalny sposób, który czyści urządzenie z wszystkiego, aby następnie zainstalować na nim czyściuteńką wersję iOS. Aby go zrobić należy:
    • przytrzymać Sleep/Wake i Home aż telefon się wyłączy (nie puszczamy przycisków!)
    • powoli policzyć do trzech i puścić Sleep/Wake, jednocześnie trzymając wciśnięty Home
    • w iTunes powinna pojawić się informacja z ostrzeżeniem, że iTunes wykrył iPhone’a w trybie “recovery” – ekran w telefonie powinien w tym czasie być czarny; jeśli zobaczycie logo  lub grafikę z napisem “Connect to iTunes” to jesteście w “Recovery Mode”, a nie DFU
  • Teraz należy zainstalować najnowszą wersję iOS.
  • Na koniec, po zainstalowaniu iOS, należy zrobić restore z najnowszego backupu z iCloud (powtarzam: z iCloud!).

Następny krok jest bardzo istotny:

• po przywróceniu z backupu iCloud, należy wyzerować ustawienia: wchodzimy do Ustawienia → Ogólne → Resetuj → Resetuj wszystkie ustawienia; ten krok zeruje tylko i wyłącznie ustawienia systemu operacyjnego i nie wpływa na SMSy, zdjęcia i wszystkie inne nasze dane
  • po wyzerowaniu iOS jeszcze raz zapyta czy chcemy mieć zrobić setup “nowego urządzenia” – tak, chcemy

Powyższa czynność powinna zadziałać znacznie lepiej niż restore + backup za pomocą iTunes dlatego, że utrzymujemy ustawienia wszelkich aplikacji oraz ich zawartość, a tracimy jedynie ustawienia dzwonków, ustawienia sieci, i tym podobnych rzeczy. Jednocześnie, jeśli przykładowo jakiś plik został uszkodzony, to powinien on zostać naprawiony tą metodą.

Pamiętajcie tylko o jednym: upewnijcie się, że macie zrobiony backup.

iPhone 5s Mac mini  Watch Series 1

#13 Gość_przelon_*

Gość_przelon_*

Napisano 06 sierpnia 2016 - 17:37

Wymieniałem iphona 6 ze zdechłym pikselem, który był praktycznie niewidoczny , ale mnie denerwował. Wymiana na nowy egzemplarz bez problemu w CORTLAND.

#14 pingwin71

pingwin71
  • 291 postów

Napisano 08 marca 2017 - 10:15

Witam! mam kilka kont pocztowych : wp,gmail,o2.icloud, na kilku urządzeniach , dwa iphony, mac. Czy jeśli usunę jakiś mail na jednym urządzeniu to usunie na wszystkich?  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych