Mail zajmuje ponad 1 gb choć maili jest nie dużo.
Posted 09 November 2013 - 22:51
Posted 10 November 2013 - 06:05
Posted 14 November 2013 - 09:02
Posted 22 January 2014 - 23:06
Posted 09 September 2014 - 22:08
Posted 10 September 2014 - 12:21
Posted 11 September 2014 - 13:32
Posted 26 March 2015 - 06:40
Mam ten sam problem, korzystam z maila (konfiguracja na IMAP, poczta na poczta.interia) tylko do odczytywania maili. Usuwam je regularnie zarówno z folderu "przychodzące", jak i z "kosza". W skrzynkach mam pusto, ale w ustawieniach telefonu pokazuje mi, ze mail zajmuje 1,2 GB (co ciekawe wielkość te ciagle rośnie wraz z przechodzącymi mailami i nie ma znaczenia ich usuwanie ze skrzynki zarówno w aplikacji Mail, jak i na serwerze interii. Przy 8.1 wydaje mi się, ze tak nie było. Czy to jakiś bug w 8.2, czy ja już tuńczyków nie rozumiem? W ustawieniach poczty mam ustawione dwa konta (iCloud i interię, przy czym na iCloud nie mam skonfigurowanej poczty ani nie achiwizuję maili), na koncie interii "przenoś usuwane wiadomości do skrzynki usunięte" oraz "usuwaj po tygodniu" a także "usuń z serwera - Nigdy".
Macie pomysł, skąd to zabieranie pamięci przez Mail?
Co ciekawe, zrobiłem usunięcie konta i dodałem na nowo, to pobrał mi wszystkie foldery z interii (mam porobionych chyba z 10, gdzie przechowuję wiadomości) i ustawił usuwanie wiadomości mail trwałe z serwera (w ustawieniach brak było opcji "nie usuwaj z serwera") i pomogło dopiero odtworzenie Iphona, żeby wszystko wróciło do normy. Tyle, ze wielkość maila znowu rośnie, tak, jak poprzednio.
Jak to ogarnąć?
Posted 02 May 2015 - 22:14
Podbijam temat, mam 3 konta ze wszystkich usunąłem wszystkie maile, z kosza również. Aktualnie poczta zajmuje 1,7GB. Co zrobić, jak wyczyścić pocztę?
Posted 03 May 2015 - 14:56
1. Kompletnie usuń te 3 konta z telefonu (mam nadzieję że pamiętasz hasła dostępu, dla świętego spokoju zapisz je sobie gdzieś na boku) i sprawdź ile się miejsca zwolniło (Ustawienia->Ogólne->Użycie->Zarządzaj dyskiem->Mail).
2. Jak masz te 3 konta od różnych dostawców i mają one obsługę poprzez przeglądarkę internetową to wejdź na każde z nich (najpierw oczywiście na jakieś jedno wybrane żeby sprawdzić czy cała akcja ma sens) i załóż nowe oddzielne katalogi o nazwach (bez cudzysłowów):
"POP" (jako podfolder katalogu "Kosz" i/lub "Usunięte" w zależności od oprogramowania obsługującego dany serwer pocztowy)
"Reklamy" (tutaj wrzucam wszelkie informacje o promocjach ze sklepów internetowych w których mam pozakładane konta)
"Hasła" (albo "Hasla" jakby były problemy z obsługą polskich liter)
3. Weź znajdź w wyszukiwarce poczty na danym serwerze pocztowym wszelakie maile z hasłami i/lub potwierdzeniami rejestracji w różnych serwisach/usługach i przerzuć je do katalogu "Hasła" żeby potem nie było płaczu że coś Tobie zaginęło. Wyczyść wszystkie pozostałe foldery z maili oprócz folderu "Hasła" i opróżnij kosz do którego zapewne trafią.
4. Dodaj na nowo konto na którym przeprowadzałeś całą operację do Mail w iPhone. Zobacz w "Ustawienia->Poczta, kontakty, inne" i dalej jak wejdziesz w konto co masz ustawione w "Synchronizuj pocztę", u mnie jest to "1 tydzień". Cofnij się z powrotem do "Ustawienia->Poczta, kontakty, inne" i jeśli chcesz ograniczyć wielkość przychodzących maili wyłącz "Pobieraj obrazy zdalne".
Ja posiadam dwa konta, jedno w domenie windowslive.com a drugie w domenie orange.pl Kontem głównym jest to w domenie windowslive.com a kontem zapasowym to w domenie orange.pl na którym mam ustawione przekierowanie wszystkich maili pod domenę windowslive.com gdzie łatwiej mi wszystkim zarządzać. U mnie folder POP został założony samoczynnie albo przez iPhone albo przez serwer pocztowy (wiem że ja go na pewno samodzielnie nie zakładałem). W iPhone układ folderów wygląda u mnie tak:
Przychodzące
VIP
[SKRZYNKI]
Wysłane
Niechciane
Kosz
POP (folder jest nieco przesunięty w prawo bo jest podfolderem wychodzącym spod Kosz)
Hasła
Reklamy
Edited by mkamelg, 03 May 2015 - 15:04.
Posted 07 May 2015 - 08:32
Miałem kiedyś podobny problem. Wszystkie skrzynki @ puste, a pokazywana zajętość skrzynki mail na kilkaset MB.
Problem zgłosiłem do Supportu - ustalono mi tymczasowe hasło do konta i przesłano sprawe do inżynierów Apple. Po kilku dniach zajętość skrzynki była juz 0MB.
Zaproponowano mi jeszcze jedno rozwiązanie, ale do tego potrzebny jest Mac. Trzeba zalogować się na swoje konto i w aplikacji mail wszystko wyczyścić i zresetować ustawienia.
Posted 06 August 2016 - 11:37
jeszcze raz to samo! tak rozwiązałem problem
Mi Mail zajmował 3GB pamięci i je odzyskałem. A jak? Postępuj zgodnie z instrukcją (Warto porobić zrzuty ekranu ustawień swoich by łatwiej później sobie poustawiać jak było) :
Największym błędem jaki możemy zrobić, to przywracać telefon z backupu w iTunes. Taki backup robi lustrzaną kopię zawartości iOS, wraz z wszystkimi błędami i nieprawidłowymi ustawieniami. Mogą one zostać przeniesione przy restorze, dlatego najlepiej zawsze, w przypadku problemów, przywracać iPhone’a lub iPada jako “Nowe urządzenie”.
Niestety, w przypadku takiego kroku, tracimy wszystkie ustawienia programów, wyniki w grach i wiele więcej, więc jest to w zasadzie niedopuszczalne. Jest jednak na to prosta metoda:
- Należy zrobić backup to iCloud, który jest prawie taki sam jak do iTunes, z tą różnicą że zapisuje tylko nasze ustawienia, SMSy, zdjęcia, i tak dalej, ale bez samego iOS. Pierwszy backup zajmuje trochę czasu.
- Następnie powinniśmy podłączyć iPhone’a do komputera i iTunes, aby wykonać pełny restore w trybie DFU. To najbardziej ekstremalny sposób, który czyści urządzenie z wszystkiego, aby następnie zainstalować na nim czyściuteńką wersję iOS. Aby go zrobić należy:
- przytrzymać Sleep/Wake i Home aż telefon się wyłączy (nie puszczamy przycisków!)
- powoli policzyć do trzech i puścić Sleep/Wake, jednocześnie trzymając wciśnięty Home
- w iTunes powinna pojawić się informacja z ostrzeżeniem, że iTunes wykrył iPhone’a w trybie “recovery” – ekran w telefonie powinien w tym czasie być czarny; jeśli zobaczycie logo lub grafikę z napisem “Connect to iTunes” to jesteście w “Recovery Mode”, a nie DFU
- Teraz należy zainstalować najnowszą wersję iOS.
- Na koniec, po zainstalowaniu iOS, należy zrobić restore z najnowszego backupu z iCloud (powtarzam: z iCloud!).
Następny krok jest bardzo istotny:
- po przywróceniu z backupu iCloud, należy wyzerować ustawienia: wchodzimy do Ustawienia → Ogólne → Resetuj → Resetuj wszystkie ustawienia; ten krok zeruje tylko i wyłącznie ustawienia systemu operacyjnego i nie wpływa na SMSy, zdjęcia i wszystkie inne nasze dane
- po wyzerowaniu iOS jeszcze raz zapyta czy chcemy mieć zrobić setup “nowego urządzenia” – tak, chcemy
Powyższa czynność powinna zadziałać znacznie lepiej niż restore + backup za pomocą iTunes dlatego, że utrzymujemy ustawienia wszelkich aplikacji oraz ich zawartość, a tracimy jedynie ustawienia dzwonków, ustawienia sieci, i tym podobnych rzeczy. Jednocześnie, jeśli przykładowo jakiś plik został uszkodzony, to powinien on zostać naprawiony tą metodą.
Pamiętajcie tylko o jednym: upewnijcie się, że macie zrobiony backup.
iPhone 5s Mac mini Watch Series 1
Gość_przelon_*
Posted 06 August 2016 - 17:37
Posted 08 March 2017 - 10:15
Witam! mam kilka kont pocztowych : wp,gmail,o2.icloud, na kilku urządzeniach , dwa iphony, mac. Czy jeśli usunę jakiś mail na jednym urządzeniu to usunie na wszystkich?
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users