Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

MacFuse pojawił się w preferencjach systemowych

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 16:01

Dzisiaj uruchamiając preferencje systemowe zauważyłem pojawienie się w nich ikony MacFuse. Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć, jakim cudem coś pojawiło się samo w moim systemie? Ostatnio dokonywałem jedynie instalacji OS X 10.9 i ściągnięcie przez AppStore nowego Garage Banda - z tego też powodu zamieszczam ten temat w dziale o 10.9 a nie konkretnym programie, bo problem pojawił się po przejściu na 10.9. Dodam, że z żadnej aplikacji o nazwie MacFuse nigdy nie korzystałem, opcje udostępniania mam wyłączone, zaporę sieciową uruchomioną i jestem jedyną osobą która ma dostęp do tego mac'a. Nie instalowałem też nigdy Parallels, BurnAgain, VMWare czy innych aplikacji, po których użytkownicy reportują pojawienie się tej opcji w panelu preferencji. Czy w takim razie ma to jakiś związek z up-date'em do 10.9? Czy w związku z tym mogę bezpiecznie usunąć ten twór z systemu przy użyciu sh /Library/Filesystems/fusefs.fs/Support/uninstall-macfuse-core.sh czy nie?

#2 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 16:14

A czegoś darmowego do obsługi NTFS nie masz przypadkiem?

#3 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2013 - 17:48

Macfuse do życia potrzebne Ci nie jest. Możesz usunąć. Ale zarazem w życiu nie przeszkadza, a może się przydać, więc usuwanie nie ma sensu.

#4 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 21:13

Ja bardziej podejrzewam, że masz coś opartego na Fuse i teraz się po prostu zaktualizowało do jakiejś wersji nowszej, która ma ikonkę w preferencjach.

#5 grzes_l

grzes_l
  • 3 397 postów
  • SkądGdynia

Napisano 08 listopada 2013 - 21:21

Jeszcze jedno, czy to MacFuse czy OSXFuse? Ten pierwszy to jest martwy od 10.7 zdaje się... A Mavericks przy instalce wyrzuca info o programach, ktore juz nie zadzialaja...

#6 Agher

Agher
  • 1 304 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 21:27

A czegoś darmowego do obsługi NTFS nie masz przypadkiem?

Mam seagate'owe sterowniki do dysku zewnętrznego, także jeżeli to mogło samo z siebie się zaktualizować i jest oparte na MacFuse jak piszesz, to mamy winowajce i dziękuję za pomoc. Oby mój system nie raczył mnie już więcej takimi niespodziankami.

Jeszcze jedno, czy to MacFuse czy OSXFuse?
Ten pierwszy to jest martwy od 10.7 zdaje się...

A Mavericks przy instalce wyrzuca info o programach, ktore juz nie zadzialaja...

U mnie pojawił się MacFuse, nie OSXFuse. Co więcej Mavericks przy instalce nie wyrzucił żadnych informacji o niezgodnych programach, nawet o tych, których wiedziałem, że będą niezgodne, widać nie miałem tyle szczęścia. Ale cały system dłużej trzyma na baterii i szybciej działa, więc żeby nie było zbyt kolorowo… ;)

#7 ftpd

ftpd

Nie.

• 24 335 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 22:36

Mam seagate'owe sterowniki do dysku zewnętrznego, także jeżeli to mogło samo z siebie się zaktualizować i jest oparte na MacFuse jak piszesz, to mamy winowajce i dziękuję za pomoc.

To tylko przypuszczenie. Ogólnie Fuse jest dość popularne w kwestiach okołodyskowych.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych