Skocz do zawartości

Witaj!

Zaloguj lub Zarejestruj się aby uzyskać pełny dostęp do forum.

Zdjęcie
- - - - -

Zakup Maca na firme z Vat-eu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 flypek

flypek
  • 118 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 15:42

Witam, jakiś czas temu mój wątek został przeniesiony do kosza z racji złego działu więc zakładam nowy o podobnym temacie. Chcę kupić iMaca i iPada na firmę jako europejski płatnik VAT i po przekopaniu starych tematów z tym związanych, w których były sprzeczne informacje mam kilka wątpliwości. Jak już się dowiedziałem apple początkowo obciąża kartę kredytową pełną kwotą brutto i po weryfikacji, że jest się platnikiem Vat-eu zwraca 23% z powrotem na konto. I teraz jak to wygląda dalej, czy muszę w Polsce sam sobie naliczyć i opłacić polski vat na ten komputer? (tak było w jednym z tematów chyba z 2010r) i wtedy dopiero ten podatek wliczam sobie w koszty? Czy później nie muszę nic już regulować(tak z kolei było w innym wątku napisane)? Bo bo jeżeli muszę, to zamiast bawić się w ten sposób, lepszym rozwiązaniem będzie od razu zakup w iSource czy też jakimś Corlandzie z polskim VAT. Pewnie jest tutaj kilka osób którzy tak kupują sprzęty apple, więc byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

#2 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 08 listopada 2013 - 16:36

VAT jest podatkiem od wartości dodanej, więc jeżeli dostaniesz fakturę z VAT 0% i używasz tego sprzętu na własny użytek to (przynajmniej teoretycznie) nie musisz naliczać sobie tego podatku, chyba że go sprzedaż. Na magazyn przyjmujesz go w wartości netto. Natomiast kłopot jest jeżeli zakupisz sprzęt w DE w Apple Store, fakturę dostajesz z VAT'em 19%, płacisz brutto i w momencie sprzedaży masz kłopot ponieważ właściwie na magazyn powinieneś go przyjąć w kwocie brutto i przy sprzedaży do tego doliczyć nasze 23%. Wiem, że to jakaś bzdura, ale Apple ma swoją politykę sprzedaży. Może wypowie się ktoś kto już się przez to przegryzł i może podać konkretne fakty a nie same przepisy.

#3 flypek

flypek
  • 118 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 21:59

Dzięki Marko za odpowiedź i pomoc, czy ktoś może to potwierdzić ? Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś po takim zakupie się tutaj wypowiedział

#4 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 08 listopada 2013 - 22:55

Często kupuję w DE i tylko raz naliczono mi 19% VAT. Okazało się, że nie działał ogólnokrajowy system weryfikujący płatników VAT UE. Przeprosili i poprosili o drugi identyczny zakup a pierwszy anulowali. Pieniądze od razu wróciły na kartę. Zazwyczaj najtrudniejsze jest wytłumaczenie sprzedawcy, że kupujący chce fakturę z VAT UE a nie zwykłym niemieckim VAT-em. Małe sklepy specjalistyczne czasem wolą dać upust 20% niż bawić się w składanie dodatkowych deklaracji podatkowych. I jeszcze jedno! Kolega kupił elektronikę w DE i nie zaksięgował jej bo chciał prywatnie używać. 3 miesiące później przyszła do niego kontrola z urzędu skarbowego i poprosili o fakturę na kwotę X którą zapłacił w DE. Faktury już nie miał a sprzęt był w domu. Niestety skończyło się to mandatem skarbowym a potem dużą kontrolą.

#5 Paweł K.

Paweł K.
  • 544 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 09:31

To po cholerę brał fakturę, jak nie chciał jej księgować?

#6 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 09 listopada 2013 - 11:20

@Śfieży, czy kupowałeś produkty Apple w sklepie Apple Store DE, czy u Resellera ? Najczęściej reseller sprzedaje wg przepisów sprzedaży wewnątrz unijnej z VAT 0% (przynajmniej w Berlinie) i z tym jest OK.Produkt księgujesz w cenie netto i naliczasz VAT 23% w momencie sprzedaży. W przypadku kontroli pokazujesz dowód zakupu oraz towar i już. Problem masz przy zakupie w Apple Store DE bo dostajesz fakturę na 19% (płacisz brutto) i w tej cenie powinieneś przyjąć na magazyn, a w momencie sprzedaży do tej ceny doliczyć 23% naszego VAT i jesteś tam gdzie plecy tracą swą szlachetną nazwę ;) Jak u Ciebie z zakupem, księgowaniem i kontrolą ? Miałeś jakieś problemy ? Pozdrawiam

#7 Śfieży

Śfieży
  • 920 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 11:21

Bo chciał "zaoszczędzić" 19% ceny. ;-) Przy kilku tysiącach Euro za elektronikę miał na paliwko do PL. Ale jak bierze się fakturę z VAT EU to nie płaci VAT w kraju zakupu a tylko w swoim. Myślał, że nikt tego nie weryfikuje.

#8 flypek

flypek
  • 118 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 11:44

Czyli jak to w końcu wygląda, bo już sie gubię. Kupuję sprzęt na apple.pl dostaje fakturę VAT eu 0% i co dalej? Mam jeszcze opłacić jakiś podatek(chodzi o sprzęt na użytek firmy) ?

#9 MarKoBerlin

MarKoBerlin
  • 332 postów
  • SkądWarszawa/Berlin

Napisano 09 listopada 2013 - 12:02

Firma w EU w momencie sprzedaży na fakturę VAT EU 0% (sprzedaż wewnątrz wspólnotowa) musi zgłosić sprzedaż do swojego urzędu skarbowego, aby się rozliczyć z podatku VAT. Urząd (w tym przypadku DE) zgłasza odnotowaną sprzedaż do polskiego US … i mniej więcej w ciągu 3 miesięcy jesteś proszony (wzywany) do złożenia wyjaśnień w związku z zakupem. Sprawdzana jest faktura zakupu, sprzedaży oraz odnotowanie obciążenia sprzedaży podatkiem VAT 23%. A jeżeli brak jest sprzedaży to miejsce magazynowania towaru, w tym momencie można złożyć wyjaśnienie, że towar jest do użytku wewnątrz firmowego (powinno być to mniej więcej związane z rodzajem działalności firmy). Ponieważ VAT jest podatkiem od wartości dodanej, więc trudno żebyś sam siebie nim obciążał. To tak jak zakupy w PL np. w Makro, kupujesz worki na śmiecie płacąc cenę brutto a potem odliczasz podatek VAT ponieważ produkty związanie z działalnością i/lub zużyte podczas jej prowadzenia są odliczane od podatku. Mam nadzieję, że przystępnie wyjaśniłem.

#10 flypek

flypek
  • 118 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 16:47

Dzięki bardzo, MarkoBerlin. Uf już myślałem, że używając sprzętu w firmie będę musiał opłacić polski VAT. Jeżeli wystarczy złożyć wyjaśnienie o "miejscu magazynowania", i że jest to na użytek firmy to we wtorek biorę sie za zakupy. Dziękuję Wam za pomoc. ....a zapomniałbym... Czy w czarny piątek obniżka ta dotyczy także zakupów na VAT-eu? Domyślam się, że tak ale wolę się upewnić

#11 softice

softice
  • 9 postów

Napisano 09 listopada 2013 - 23:31

Moim zdaniem nie ma co kombinować. Ja robiłem zakupy w de na kilkadziesiąt tysięcy złotych - elektronika - serwery. Nie płaciłem kartą tylko przelewem. Przejechałem się jeszcze na 'transakcji negocjowanej' bo po powyżej przelewu 10.000 tyś zł można lekko negocjować kurs wymiany waluty. Ja dowiedziałem sie dopiero o tym po potwierdzeniu przelewu jak poprosiłem o wyjaśnienie co to jest 'transakcja negocjonowana'. Wydaje mi się, że przy obecnym kursie euro nie ma co kombinować. W appstorze smiało dostaniesz 3%, przynajmniej ja nigdy nie mialem problemów z takim rabatem. Vat7 i pit5 prędzej czy później sobie odbierzesz. Pozdrawiam

#12 myszka23

myszka23
  • 32 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 10 listopada 2013 - 04:00

Witam Kupiłem iphona 5S na własny użytek w sklepie internetowym w UK na jednoosobową działalność gospodarczą Sprzedawca wystawił mi FAK VAT 0% czy musze w Polsce zapłacić od tego zakupu VAT i czy musze taką FAK oddać swojej ksiegowej do rozliczenia

#13 cooper69

cooper69
  • 1 036 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 10 listopada 2013 - 09:52

Witam
Kupiłem iphona 5S na własny użytek w sklepie internetowym w UK na jednoosobową działalność gospodarczą Sprzedawca wystawił mi FAK VAT 0% czy musze w Polsce zapłacić od tego zakupu VAT i czy musze taką FAK oddać swojej ksiegowej do rozliczenia

Nie

Tak

Czytaj co ludzie wcześniej pisali - już było.

#14 softice

softice
  • 9 postów

Napisano 10 listopada 2013 - 21:15

Nie wiem czy oni to weryfikują ale podejrzewam, że tak. Trzeba sobie na początku wyrobić vat EU. Nie pamietam jakie papiery sie uzupełnia ale bez tego nie możemy brać faktur vat 0% tak ku gwoli przypomnienia. Pozdrawiam

#15 krakers

krakers
  • 8 135 postów
  • SkądNibylandia

Napisano 11 listopada 2013 - 19:32

Wystarczy wypełnić papier i wysłać do skarbowego. Kilka dni później wyślą potwierdzenie nadania.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych