Ekrany używane przez Apple
Posted 07 November 2013 - 23:51
Bardzo dużo ludzi narzeka na ekrany montowane w Macbookach (żeby być fair - nie tylko w nich, ale skupmy się na sprzęcie Apple).
Dla przykładu: https://discussions....tart=0&tstart=0
Problem nie jest dokładnie zbadany. Głównym podejrzanym jest podświetlenie ekranu diodami LED (tzw. LED BACKLIT). Teorie mówią o "mryganiu" diód w związku ze ściemnianiem ekranu (technologia Pulse-width modulation, czyli PWM), jak i o specyficznej wiązce światła, bardziej niebieskiej a przez to bardziej szkodliwej niż przy technologii CFFL.
Jak Wasze doświadczenia z długą pracą na tych laptopach?
Jakikolwiek byłby powód, osobiście nie mogę znieść tych ekranów, a Macbooka Air mid 2012 używam podłączonego do starszego monitora LCD z technologią CFFL, w który mogę patrzeć się dłuższy czas, tj. 3-4h bez żadnego problemu. Natomiast już po chwili pracy na wbudowanym ekranie zaczyna boleć mnie głowa, mam uczucie znużenia i pieką mnie oczy. Jasność, kalibracja, filtry czy warunki korzystania z urządzenia nie są istotne - próbowałem wszystkiego, zawsze z tym samym skutkiem. Nie noszę okularów. Ostatnio przebadałem wzrok z doskonałymi wynikami.
Po wpisaniu do wyszukiwarki haseł typu "LED eyestrain", "PWM flickering", można sporo dowiedzieć się o problemie.
Wielkie korporacje go nie dostrzegają, rzetelnych badań naukowych brak, choć w tym temacie co nieco ma do powiedzenia EIZO oraz BENQ ( np: The Latest on Computer Screens and Eye Fatigue | EIZO).
Problem o tyle nieuchwytny i trudny do jednoznaczego określenia, bo mam wrażenie, że wielu ludzi może czuć podobne negatywne skutki patrzenia w ekrany z diodami LED, ale po prostu nie łączyć z nimi problemu, próbując inaczej wytłumaczyć swoje samopoczucie.
Na tym forum jedyne co udało mi się znaleźć w tej sprawie, to wypowiedź kolegi testującego rMBP narzekającego na ból oczu.
Podzielcie się swoimi odczuciami związanymi z ekranami montowanymi w sprzęcie Apple.
Posted 08 November 2013 - 00:57
Posted 08 November 2013 - 06:26
Posted 08 November 2013 - 14:53
Posted 08 November 2013 - 18:11
Posted 08 November 2013 - 18:34
Posted 08 November 2013 - 18:41
Posted 09 November 2013 - 02:31
Posted 09 November 2013 - 10:51
Diody LED bardzo szybko zapalają się i gasną. Tuby, związane z technologią CFFL, mają okres przejściowy - potrzebują nieco czasu, żeby zgasnąć, przez co mniej męczą oczy.
Problem jest łatwy do wyśmiania, w dodatku nieznana jest jego skala. Analogicznie można wyśmiać poważna alergię na sierść kota, gdy nigdy się jej nie doświadczyło. "Jakoś ja głaszczę tego samego kota i wszystko jest ze mną w porządku."
Niektórzy ludzi są po prostu bardziej czuli, a ta technologia jest ewidentnie szkodliwa. Najczęściej ludzie skarżący się na ekrany LED (w tym ja), nie mają problemu z ekranami w starszej technologii.
Niemniej, każda wypowiedź na ten temat jest ważna. Również taka, że problemów z ekranami LED brak.
Ja sie z niczego nie smieje bo aktualnie sie hospitalizuje bo dostalem pokrzywki i wyladowalem w szpitalu tak wiec czasami cos czego nigdy nie mielismy moze i Nas zaatakowac i unieruchomic.
Ale coz poradzic Life is Brutal

Posted 09 November 2013 - 11:04
Posted 09 November 2013 - 16:05
Posted 09 November 2013 - 16:09
Posted 09 November 2013 - 16:16
Posted 09 November 2013 - 18:42
EIZO - Przyczyny zmęczenia oczu - Podświetlenie LED
Jaki wpływ ma oświetlenie LED na zdrowie lub wzrok?
Tym bardziej należy zachować umiar w użytkowaniu monitorów.
P.S. Podobne objawy zauważyłem z żarówkami - zwykła stara "bańka" może i oszczędna nie jest, ale nie męczy wzroku jak te "energooszczędne".
Posted 09 November 2013 - 23:54
Posted 10 November 2013 - 00:40
Posted 10 November 2013 - 09:00
Ja szczerze nie bardzo rozumiem o czym my tutaj w ogóle rozmawiamy. Ekrany LED różnią się od LCD tylko i wyłącznie podświetleniem. Nic w tym nie miga inaczej niż w LCD.
:roll:
LED to dalej LCD!
Przeczytaj co ludzie wklejają to zrozumiesz:
EIZO - Przyczyny zmęczenia oczu - Podświetlenie LED
O podświetlenie właśnie chodzi.
Posted 10 November 2013 - 12:05

Posted 10 November 2013 - 12:11
Posted 10 November 2013 - 13:32
Na szczęście niektóre firmy - tutaj przoduje Benq - już zwróciły się ku segmentowi klientów, którzy problem dostrzegają, nie są z niego zadowoleni, szukają alternatywy i są gotowi za nią zapłacić. Co istotne, segment ten stale się powiększa.
O problemie z 99,9% dzisiaj sprzedawanych monitorów trzeba zdawać sobie sprawę, pisać o nim, narzekać i odwracać się od producentów, którzy nie są w stanie go rozwiązać.
Posted 10 November 2013 - 13:54
Tak wracając do tematu to nie wiem z czego to wynika, ale jak jakiś czas temu widziałem rMBP w iSpocie to tamten ekran faktycznie migał i mnie szlag trafiał. W innych rMBP tego zjawiska nie zauważyłem, podobnie jak nie widzę tego u siebie.
Ustawienie jasności na 100% zawsze eliminuje problem.
Posted 10 November 2013 - 15:52
Posted 10 November 2013 - 16:39
U mnie jakbym jasności nie ustawił jest OK, nawet na minimum nie widzę mrygania.
Bo nie zobaczysz, tego nie widać a męczy.
Proszę, o to przepis jak samemu sprawdzić w domu.
Bierzemy czarne tło, dajemy pioniową kreskę 1px, jasność na 50%, aparat z możliwością wymuszenia czasu migawki, ustawiamy coś w zakresie 1/10-1/50, wyłączamy stabilizację obrazu i robimy poruszone zdjęcie przesuwając aparat szybko w bok, efekt mamy taki:

lub taki

To bez widocznego PWM'a to MBA.
Na obu zdjęciach 1/25s więc można sobie policzyć częstotliwość.
Posted 11 November 2013 - 22:37
Posted 12 November 2013 - 00:02
Właściwie w konkurencji rynkowej, gdzie równowagę wyznacza zrównanie popytu i podaży, wielkie korporacje, jak Apple, nie mogą pozwolić sobie na wypuszczanie produktu, z którego ludzie nie byliby zadowoleni.
Niezadowoleni są nieliczni akurat i to należy podkreślić. Jeżeli ktoś rzeczywiście ma problem (lub wydaje mu się, że ma) to powinien zwrócić się ku produktom, których reklamy linkuje. Nie widzę powodu do zbiorowej histerii i lobbowania na rzecz droższych rozwiązań.
1 user(s) are reading this topic
0 members, 1 guests, 0 anonymous users